x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Celebra „peană” a Junilor de la Sibiu, confecționată de o bunică din Gura Râului. Extraordinara poveste a Mariei Berbescu

Celebra „peană” a Junilor de la Sibiu, confecționată de o bunică din Gura Râului. Extraordinara poveste a Mariei Berbescu

de Redacția Jurnalul    |    04 Apr 2024   •   10:15
Celebra „peană” a Junilor de la Sibiu, confecționată de o bunică din Gura Râului. Extraordinara poveste a Mariei Berbescu
Sursa foto: Consiliul Judetean Sibiu

Maria Berbescu este o fostă contabilă care, în primii ani de pensie, și-a descoperit talentul pentru cusut costume populare, dar și pentru celebra „peană de june” ce împodobește clopurile tinerilor care au împlinit vârsta de 16 ani. „Dorința mea este să nu mă uite lumea”, spune ea.

„Dorința mea este să nu mă uite lumea”

O bunică din Gura Râului uimește lumea cu purtată de Junii Sibiului. Strada Strâmtă din Gura Râului este exact precum numele: îngustă, cu lățimi ce variază de la o casă la alta. Chiar dacă locu-i strâmt, aici locuiește un suflet mare, ce strânge bogăție doar din bucuriile pe care le aduce mândrilor feciori din sat, dar și sutelor de mii de admiratori ai dansatorilor de la Ansamblul Folcloric Profesionist ”, scrie pe Facebook președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean.

Ea spune că Maria Berbescu este o fostă contabilă care, în primii ani de pensie, și-a descoperit talentul pentru cusut costume populare, dar și pentru celebra ce împodobește clopurile tinerilor care au împlinit vârsta de 16 ani.

„Se poartă între Crăciun și Anul Nou, la biserică, la colind și la joc. Dar și vara, la Festivalul Bujorului”, afirmă Maria Berbescu în timp ce înșiruie mărgele multicolore pe o bucată de sârmă.

Cîmpean adaugă că povestea oricărei podoabe începe cu o ramă metalică și câteva bucăți de sârmă prinse cruciș. Urmează o bucată de carton, două de burete, toate învelite în „barșon”, o catifea groasă, întotdeauna de culoare roșie.

„Sute de mărgele, albe, colorate și chiar fosforescente stau așezate în cutii transparente. Așteaptă să devină podoabe la pălăriile mândrilor feciori din Gura Râului, dar și să apuce calea marilor concerte pe care dansatorii de la le susțin în lumea largă. . Încet-încet, peana de june capătă formă, iar penele de păun par o înșiruire de ochi negri, încadrați de orbite verzui-albăstrui, ce-și schimbă culoarea în funcție de lumină. Maria Berbescu se pregătește pentru aniversarea a 70 de ani, iar toți cei care o cunosc știu că este o luptătoare. Pe când avea un an și două luni, a suferit un accident în urma căruia a rămas fără vedere la ochiul stâng. , spune fosta contabilă care acum, cu infinită mândrie, socotește că cel mai de preț cadou pe care viața i l-a făcut sunt cei doi copii care i-au dăruit doi nepoți. , își amintește doamna Maria, privind spre micul costum atârnat de ușa mobilei”, povestește Cîmpean.

Președinta CJ Sibiu afirmă că „acolo, în Gura Râului, pe strada cea strâmtă, în casa care adăpostește un suflet mare și bogat, Maria Berbescu vestește lumii, prin meșteșugită cusătură neagră, dar și prin mărgele multicolore, că județul Sibiu are oameni și locuri de poveste”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×