x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sfaturi în bucătărie. 3 metode de decongelare rapidă și corectă a cărnii

Sfaturi în bucătărie. 3 metode de decongelare rapidă și corectă a cărnii

de Redacția Jurnalul    |    22 Iul 2024   •   14:30
Sfaturi în bucătărie. 3 metode de decongelare rapidă și corectă a cărnii

Atunci când te grăbești, poți să decongelezi carnea în mai multe moduri rapide și corecte.

Specialiștii oferă câteva metode pentru decongelarea oricărui tip de carne într-un mod rapid. 

În mod clasic, carnea se dezgheață lăsând-o peste noapte în frigider. După decongelare, carnea tocată, carnea de pasăre și fructele de mare se păstrează bine în frigider pentru o zi sau două. Carnea roșie (vită, porc, miel și friptură) rămâne bună de consum 3 - 5 zile. Dacă alegi să decongelezi carnea în frigider, ce rămâne poate fi din nou congelat în siguranță.

Însă dacă ai nevoie să dezgheți repede carnea, există câteva trucuri pentru accelerarea acestui proces. 

Apă rece - 1 oră

Este cea mai rapidă și corectă metodă de dezghețare a cărnii, fără a folosi cuptorul cu microunde. Pune bucata de carne congelată într-o pungă de plastic resigilabilă, scoțând aerul. Umple un vas mare cu apă rece și scufundă punga în apă. Schimbă apa la 30 de minute pentru a te asigura că rămâne rece și continuă să dezghețe carnea.

Bucățile mai mici de carne, carnea de pasăre sau fructele de mare se pot dezgheța în mai puțin de o oră. Cantitățile mai mari pot dura 2-3 ore. Estimează circa 30 de minute pe kilogram. Nu este recomandată recongelarea după ce carena a fost dezghețată.  

Cuptor cu microunde - 10 minute

Această metodă funcționează cel mai bine pentru bucăți mai mici de carne care sunt gătite imediat după dezghețare, cum ar fi pieptul de pui pentru un prăjit sau carnea de vită tocată pentru burgeri ori chiftele.

Citește manualul de instrucțiuni al cuptorului cu microunde pentru a afla cea mai bună modalitate de a dezgheța o bucată de carne. Dacă cuptorul cu microunde nu are o setare pentru „decongelare”, setează-l la un nivel de putere mai scăzut. Pune carnea la dezghețat pentru perioade scurte de timp.

Însă temperatura prea mare sau o perioadă prea mare de timp poate găti carnea în loc să o dezghețe. Gătește carnea imediat.

Gătire fără dezghețare

Nu trebuie să dezgheți carnea congelată înainte de a o găti. Carnea va dura mai mult cu 50% să se gătească și nu este ideală pentru a obține o carne crocantă sau o prăjire perfectă. Nu trebuie să gătești carne înghețată în slow cooker.

Dacă ai nevoie să dezgheți rapid carne tocată, poți folosi apă fierbinte pentru o decongelare rapidă.

Indiferent de metoda de decongelare pe care o alegi, orice bucată de carne dezghețată nu trebuie lăsată la temperatura camerei mai mult de 2 ore, potrivit hellotaste.ro.

×
Subiecte în articol: carne decongelare