Iată 5 alimente care se deteriorează la scurt timp după deschiderea ambalajului:
1. Ulei de măsline
Uleiul de măsline are un termen de valabilitate de circa 12-18 luni însă își pierde din aromă după deschiderea sticlei. Partea bună este că nu reprezintă un risc pentru sănătate dar nu va mai avea gust după ceva timp de la desfacerea capacului. Este astfel recomandat să fie consumat în maxim 60 de zile.
2. Orez brun
Orezul brun nefiert rezistă doar 3-4 luni în cămară. În timp ce orezul alb poate fi folosit și după câțiva ani dacă se află într-un recipient bine închis, orezul brun are o durată scurtă de viață.
Totodată, orezul fiert, alb sau brun, are o viață și mai scurtă. Dacă este lăsat la temperatura camerei 90 de minute, orezul gătit prezintă un risc real de intoxicație alimentară .
3. Maioneză
Maioneza păstrată la frigider poate rezista circa 2 luni din cauza faptului că oul se strică rapid. Chiar dacă o păstrăm în cămară, într-un borcan bine închis, durata sa de viață este scurtă. Același lucru este valabil pentru toate sosurile.
4. Condimente
Condimentele deschise de mai mult timp nu au efecte nocive asupra sănătății dar își pierd aroma.
5. Vin
Vinul roșu și poate fi învechit zeci de ani dacă este depozitat corespunzător.
Toate tipurile de vin trebuie păstrate în camere cu temperatură controlată. În timp ce unele soiuri pot fi învechite, majoritatea vinurilor albe ar trebui consumate în 1-2 ani.
Totodată, sticlele de vin alb ar trebui păstrate la întuneric. Temperatura optimă este de 4-10°C. Vinul roșu trebuie păstrat departe de lumina directă, la o temperatură de 10- 15°C, potrivit hellotaste.ro.