x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar 5 alimente care se deteriorează rapid după deschiderea ambalajului

5 alimente care se deteriorează rapid după deschiderea ambalajului

de Redacția Jurnalul    |    17 Iun 2024   •   19:00
5 alimente care se deteriorează rapid după deschiderea ambalajului
Sursa foto: Max Vakhtbovycn/ pexels.com

De multe ori nu consumăm rapid anumite alimente însă trebuie să știm că unele produse au un termen mai scurt de valabilitate.

Iată 5 alimente care se deteriorează la scurt timp după deschiderea ambalajului:

1. Ulei de măsline

Uleiul de măsline are un termen de valabilitate de circa 12-18 luni însă își pierde din aromă după deschiderea sticlei. Partea bună este că nu reprezintă un risc pentru sănătate dar nu va mai avea gust după ceva timp de la desfacerea capacului. Este astfel recomandat să fie consumat în maxim 60 de zile.

2. Orez brun

Orezul brun nefiert rezistă doar 3-4 luni în cămară. În timp ce orezul alb poate fi folosit și după câțiva ani dacă se află într-un  recipient bine închis, orezul brun are o durată scurtă de viață. 

Totodată, orezul fiert, alb sau brun, are o viață și mai scurtă. Dacă este lăsat la temperatura camerei 90 de minute, orezul gătit prezintă un risc real de intoxicație alimentară . 

3. Maioneză 

Maioneza păstrată la frigider poate rezista circa 2 luni din cauza faptului că oul se strică rapid. Chiar dacă o păstrăm în cămară, într-un borcan bine închis, durata sa de viață este scurtă. Același lucru este valabil pentru toate sosurile.

4. Condimente

Condimentele deschise de mai mult timp nu au efecte nocive asupra sănătății dar își pierd aroma. 

5. Vin

Vinul roșu și poate fi învechit zeci de ani dacă este depozitat corespunzător. 

Toate tipurile de vin trebuie păstrate în camere cu temperatură controlată. În timp ce unele soiuri pot fi învechite, majoritatea vinurilor albe ar trebui consumate în 1-2 ani.  

Totodată, sticlele de vin alb ar trebui păstrate la întuneric. Temperatura optimă este de 4-10°C. Vinul roșu trebuie păstrat departe de lumina directă, la o temperatură de 10- 15°C, potrivit hellotaste.ro.

×