x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar 6 beneficii ale semințelor de dovleac asupra sănătății. Alegi crude sau prăjite?

6 beneficii ale semințelor de dovleac asupra sănătății. Alegi crude sau prăjite?

de Anastasia Paul    |    22 Oct 2024   •   10:45
6 beneficii ale semințelor de dovleac asupra sănătății. Alegi crude sau prăjite?

Semințele de dovleac au multe beneficii pentru sănătate. Însă trebuie să le consumăm crude sau prăjite?

Semințele de dovleac, cărora li se mai spune pepitas, sunt mici, ovale, de culoare verde și se găsesc în dovleci. 

Aceste semințe plate conțin mulți nutrienți și pot fi incluse într-o dietă echilibrată. Sunt bogate în vitamine, minerale și grăsimi sănătoase. 

Se găsesc sub formă crudă și prăjită, astfel că ne întrebăm care este varianta potrivită. 

Beneficii pentru sănătate ale semințelor de dovleac

1. Antioxidanți
Semințele de dovleac conțin betacaroten și vitamina E. 100 de grame de semințe de dovleac conțin 2,18 mg vitamina E și 9 micrograme beta caroten, potrivit Departamentului Agriculturii din SUA. „Antioxidanții din semințele de dovleac pot ajuta la reducerea inflamației și pot proteja celulele împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi”, spune nutriționistul Samreen Saniya.

2. Sănătatea inimii
Bogate în magneziu, potasiu și grăsimi sănătoase, semințele de dovleac pot ajuta la reglarea tensiunii arteriale. 100 de grame de semințe de dovleac au 592 mg de magneziu, 809 mg de potasiu și 49 de grame de grăsimi, conform USDA. Acestea pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol rău și susțin sănătatea generală a inimii.

3. Somn
Semințele de dovleac sunt o sursă bună de triptofan care poate ajuta la promovarea somnului, potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Internațional de Asistență Medicală și Cercetare Medicală în 2023. Triptofanul este un aminoacid care poate stimula producția de serotonină, care ajută la un somn odihnitor.

4. Imunitate
Vitamina E din semințele de dovleac poate ajuta la întărirea sistemului imunitar, potrivit Institutului Național de Sănătate din SUA. „Semințele de dovleac au și zinc, un mineral care poate întări sistemul imunitar și poate ajuta la vindecarea rănilor, protejând în același timp împotriva infecțiilor”, spune expertul.

5. Digestie
100 de grame de semințe de dovleac au 6 grame de fibre, conform USDA. Conținutul ridicat de fibre din semințele de dovleac poate promova o digestie sănătoasă și ajută la prevenirea sau ameliorarea constipației. 

6. Diabet
Semințele de dovleac pot fi benefice pentru persoanele cu diabet de tip 2, pentru care indicele glicemic este foarte important. Au proprietăți hipoglicemiante și pot ajuta la controlul nivelului glicemic la persoanele cu diabet zaharat, conform cercetării publicate în revista Critical Reviews In Food Science and Nutrition în 2014.

Semințe de dovleac crude sau prăjite?

„Atât semințele de dovleac crude, cât și cele prăjite oferă beneficii pentru sănătate, dar modul în care vrei să le mânci depinde de preferințele tale”, spune Saniya.

Semințele de dovleac crude păstrează cele mai ridicate niveluri de vitamine (vitamina E), care pot fi diminuate în timpul prăjirii.
Nu conțin uleiuri adăugate, săruri sau conservanți.

Semințele de dovleac au fost prăjite la 120, 160 și 200 de grade Celsius timp de 10 minute, în timpul unui studiu din 2021 publicat în jurnalul Frontiers In Nutrition. Cercetătorii au descoperit că totalul de compuși fenolici, flavonoide și capacitatea antioxidantă au crescut odată cu creșterea temperaturii de prăjire a semințelor de dovleac.

Totodată, prăjirea poate scădea nivelul de acid fitic, un antinutrient care poate inhiba absorbția mineralelor.
Prăjirea îmbunătățește gustul, având un gust mai bun.
Procesul de prăjire descompune unele dintre componentele mai greu de digerat, facilitând o mai bună absorbție a nutrienților.

Riscuri asupra sănătății

„Semințele de dovleac sunt, în general, sigure de mâncat și nu prezintă un risc ridicat de otrăvire alimentară”, spune expertul.

Uneori, consumul de alimente crude, inclusiv semințele de dovleac, poate crește riscul de intoxicație alimentară. Dacă semințele de dovleac conțin bacterii dăunătoare, precum Salmonella și E. coli, acestea pot provoca boli și pot duce la simptome precum vărsături, diaree și crampe stomacale, conform unui studiu publicat în AIMS Microbiology în 2017.

„Semințele de dovleac râncede sau vechi pot dezvolta bacterii dăunătoare sau micotoxine care pot cauza probleme digestive sau intoxicații alimentare”, spune Saniya.

De asemenea, semințele crude sunt mai predispuse la contaminare în timpul procesării sau manipulării, așa că este esențial să te asiguri că sunt curate și proaspete înainte de consum.

Păstrează-le în recipiente ermetice, într-un loc răcoros și uscat,ș i verifică dacă nu există mirosuri sau semne de mucegai înainte de le consuma.

Evită să mănânci semințe de dovleac dacă:

Ești alergic la orice semințe, inclusiv semințele de dovleac, deoarece este posibil să ai reacții alergice cum ar fi umflarea și mâncărimea.
Ai probleme digestive, deoarece conținutul ridicat de fibre din semințele de dovleac poate provoca balonare, gaze sau disconfort digestiv la persoanele cu sisteme gastrointestinale sensibile.
Urmezi diete hipocalorice, deoarece semințele de dovleac sunt calorice, așa că persoanele care încearcă să slăbească sau să își controleze aportul de calorii ar trebui să le consume cu moderație.
Ai tensiune arterială ridicată, deoarece semințele de dovleac, dacă sunt sărate, pot contribui la aportul excesiv de sodiu, care poate crește nivelul tensiunii arteriale la persoanele cu hipertensiune arterială.

Poți mânca semințele de dovleac chiar din coajă sau le poți adăuga în salate sau smoothie-uri. Prăjirea ușoară cu condimente este, de asemenea, o idee bună pentru o gustare sănătoasă sau le poți folosi ca topping pentru fulgi de ovăz, supe sau produse de patiserie. Poți mânca semințe de dovleac crude sau prăjite dar cu moderație, notează healthshots.com.

 

×
Subiecte în articol: seminte dovleac dovleac