x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar 6 obiceiuri alimentare nocive pe timpul verii

6 obiceiuri alimentare nocive pe timpul verii

21 Iun 2014   •   11:53
6 obiceiuri alimentare nocive pe timpul verii

 Studiile cercetatorilor americani au subliniat faptul ca vara ar trebuie sa evitam anumite comportamente asociate cu alimentatia, pentru a nu avea probleme de sanatate.


1. Micul dejun  fierbinte
Un mic dejun fierbinte servit dimineata, la cateva minute dupa trezire, poate determina o serie intreaga de tulburari gastrice, dar si nervoase. Impactul termic provocat de alimentele fierbinti dimineata creeaza o avalansa de biocurenti pe calea nervilor cranieni. Creierul, inca usor adormit, este bombardat in mod anormal cu biocurentii care tulbura buna functionare a zonelor perceptive si interpretarea naturii stimulilor din mediu. In consecinta, poate da comenzi eronate in intregul sistem nervos, cel mai frecvent comenzi care cresc contractia muschilor stomacului si intestinelor. Prin urmare, pot aparea tulburari gastrice, dureri abdominale, care pot declansa alte reactii organice neplacute, inclusiv palpitatii sau dureri de ficat sau splina. Din acest motiv, este de preferat ca in diminetile de vara sa se consume meniuri usor caldute si de preferat dupa senzatia de trezire totala. Bineinteles ca ar fi foarte bine sa se faca si cateva simple miscaride gimnastica de inviorare cu cateva minute inainte de micul dejun. Bea ceaiuri fierbinti la 30-40 de minute dupa trezire, numai daca afara este foarte cald, pentru acomodare.


2. Cafea inainte de masa
Unul dintre fenomenele extrem de intalnite in Romania, dar si in SUA si Italia este "trezirea cu cafeaua in manai. In 80% din cazuri, este vorba de o dependenta de cofeina destul de accentuata si o foarte incetinita reactie de trezire ca urmare a unui inceput de nevroza, astenie etc. Acest comportament este extrem de nociv, mai ales vara! Efectul cofeinei de creare a unei tensiuni variabile pentru 70% din europeni ar trebui sa fie un argument suficient sa renunti la acest obicei. Mai mult, s-a dovedit ca a consuma cafea tare dimineata, chiar si dupa micul dejun, scade drastic absorbtia mineralelor de care depinde in proportie de 40% tensiunea arteriala. Totodata, cafeaua servita inainte de micul dejun reduce drastic capacitatea de reglare a glicemiei, adica nivelul de glucoza in sange. In acest fel, creste riscul lesinului la soare si caldura excesiva datorat scaderii glicemiei.

Citeste continuarea AICI

×
Subiecte în articol: felicia nutritie