x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

A fi grataragiu: talent versus învăţare

0
Autor: Tudor Cires 23 Iul 2008 - 00:00

Aparent, este cea mai simplă formă de a pregăti o bucată de carne (şi nu numai): friptă bine pe grătar. O făceau şi moşii şi strămoşii noştri, dar şi... oamenii cavernelor. Cu toate acestea, dacă vrei o friptură bună, atunci constaţi că lucrurile devin ceva mai complicate.



Aparent, este cea mai simplă formă de a pregăti o bucată de carne (şi nu numai): friptă bine pe grătar. O făceau şi moşii şi strămoşii noştri, dar şi... oamenii cavernelor. Cu toate acestea, dacă vrei o friptură bună, atunci constaţi că lucrurile devin ceva mai complicate. Toate amănuntele contează (şi contează covîrşitor). Calitatea cărbunelui ori a lemnului folosit, forma grătarului, locul unde-l aşezi, înălţimea flăcării...; apoi felul cărnii, cum o porţionezi, cum o fezandezi şi cît timp, ce arome îi adaugi, cît o frigi, ce garnitură îi pui alături sau ce vin dai pe gît.

Mai este importantă apoi compania, că nu se face să te bucuri de o bucată de carne gustoasă de unul singur... Şi asta încă nu e tot, pentru a avea parte de un "grătar perfect"! Bucăţica asta de friptură – care dacă e gătită cum se cuvine se topeşte în gură, iar dacă nu, atunci se face precum talpa de cauciuc –, pentru care e musai să ţii seama de atîtea reguli, mă face să mă întreb dacă nu cumva e nevoie de o "şcoală a grătarului"? Aşa cum japonezii au o "şcoală de haiku" (ştiţi dumneavoastră, poemul acela de numai 17 silabe, împărţite în trei versuri, pentru care un haijin riguros va şti să respecte nu mai puţin de 100 de reguli!).

À la canadienne

O şcoală unde să înveţi cum să pregăteşti o friptură? Bine că nu mă aude Brillat-Savarin, ale cărui vorbe, se ştie, pun cu totul altfel problema: "On devient cuisinier, mais on naît rotisseur". Cu alte cuvinte, poţi oricînd să devii bucătar (cu o pregătire adecvată, desigur), dar grataragiu... eşti sau nu eşti. E chestie de... date genetice. Nouă, românilor, s-ar părea că ne-a surîs norocul. Nu ştiu să ne pricepem la multe lucruri atît de bine cum ne pricepem să facem un grătar. O spune şi Păstorel, atotştiutorul atunci cînd vine vorba despre gastronomie în bătătura românului: "Sîntem meşteri în ce e mai greu de realizat la foc: friptura". Zică lumea ce-o vrea despre bucatele noastre (care n-au, poate, uneori, clasa celor franţuzeşti), însă friptură ca a noastră "n-o să găseşti la nimenea"...!

Şi ca s-o dovedim, am pus, nu-i aşa?, şi de-un Campionat de Gătit în Aer Liber. Unde în fruntea juriului s-a aflat nu un românaş, ci... un canadian. Însă nu unul ca oricare, ci însuşi Robert Rainford, prezentatorul unei emisiuni de televiziune dedicată în exclusivitate... grătarului. "License to grill".

Că-i plac fripturile noastre, e clar. A venit pentru a treia oară în România special ca să-i jurizeze pe meşterii noştri. Acum e de văzut dacă şi românii vor gusta un grătar "à la canadienne". Fiindcă Robert n-a venit chiar cu mîna goală la "masa" asta (se vede că ştie obiceiul românilor care se adună în weekenduri prin poiene ori pe malul rîurilor, la un grătar, aducînd fiecare cîte ceva şi mîncînd apoi dimpreună). A adus cu el o carte. Despre "Grătarul perfect".

"License to grill"

Pe Robert Rainford românii îl ştiu de pe Euforia TV, unde a fost preluată emisiunea sa "License to grill", de la Food Network Canada. 104 episoade, dintr-o serie al cărei titlu a fost tradus pe româneşte: "Petreceri la grătar". Volumul – tipărit recent în limba română de "Lifestyle", imprint al Grupului Editorial Trei – poartă semnătura celor doi realizatori ai emisiunii: Chris Knight şi Tyler J. Smith.

Ce vor să ne comunice autorii, dincolo de un număr impresionant de reţete "la temă"? Cam tot ce trebuie să ştii, începînd cu achiziţia instrumentarului necesar – "cumpărarea unui grătar depinde de un set de reguli şi nu este nevoie să fii doctor în fizică pentru a le înţelege" – pînă la felul în care le poţi folosi pentru a obţine "friptura perfectă".

"În vremurile «de demult» ale grătarului, oamenii aranjau bucăţile de cărbune într-o grămadă, stropeau cu lichid de aprins şi rămîneau cu gurile căscate atunci cînd chibriturile scăpărau, flăcările se înălţau, iar acoperişul lua foc. Serios vorbind, flăcările mari nu înseamnă neapărat şi un foc mai bun şi o mîncare prea gustoasă", vă previn autorii. Ştiu ei ce spun! Aşa că, oricît de mult aţi fi înzestraţi cu "talentul" de grataragiu despre care vorbea Păstorel, poate n-ar fi rău să ţineţi seama şi de sfaturile celor doi (trei-!) canadieni.

"Pâinea este regele mesei, iar toţi cei care o înconjoară sunt curtenii: supa, carnea, legumele şi salata"
Louis Bromfield - scriitor american (1896-1956)

Pui cu scorţişoară şi piure de alune


Ingrediente:
6 bucăţi mari de piept de pui, fără piele, cu os, cu o grosime de 2 cm; amestec uscat pentru frecare: o lingură de scorţişoară măcinată (15 g), o linguriţă de nucşoară (2,5 g), o linguriţă de praf de seminţe de muştar (5 g), o jumătate de linguriţă de coriandru (2,5 g), o linguriţă de cardamon măcinat (10 g), două linguriţe de praf de usturoi (10 g), o linguriţă de sare grunjoasă (5 g), o linguriţă de piper proaspăt măcinat (5 g), o linguriţă şi jumătate de zahăr brun (7,5 g); pentru piure de alune: un sfert de cană de ceapă tocată, lăsată în apă fiartă pentru 20 de minute şi strecurată (60 g), un ardei gras roşu, tocat (30 g), un ardei gras galben, tocat (30 g), 3 linguriţe de oţet de zmeură (10 ml), două linguriţe de miere (5 g), o cană de alune prăjite şi curăţate, tăiate în bucăţi mai mari (250 g), o lingură de mentă uscată fărîmiţată (15 g).


Preparare: Amestecaţi ingredientele pentru frecare într-un vas mic. Spălaţi carnea şi uscaţi-o cu un prosop de hîrtie. Ungeţi bucăţile de pui pe ambele părţi folosind cantităţi egale de amestec de frecare. Puneţi carnea pe o tavă sau pe un platou, acoperiţi şi puneţi la frigider pentru minimum două ore sau toată noaptea.

Amestecaţi ingredientele pentru piure într-un vas mai mic şi puneţi-l deoparte.

Încălziţi grătarul la o temperatură moderată de 190 C°.

Scoateţi pieptul de pui din frigider şi lăsaţi-l să ajungă la temperatura camerei în timp ce se încinge grătarul.

Ungeţi grătarul şi puneţi carnea pe el, cu partea cu piele în jos. Lăsaţi capacul deschis. Trebuie să aveţi la îndemînă un pulverizator cu apă pentru a stinge eventualele flăcări. Prăjiţi bucăţile de piept de pui pe fiecare parte pînă cînd devin suculente şi opace (aproximativ 6-8 minute). Luaţi-le de pe grătar şi înfăşuraţi-le în folie de aluminiu. Lăsaţi să se răcească 5 minute înainte de a le servi cu piureul de alune.

Poftă bună!
Citeşte mai multe despre:   gratar,   lingurita,   cultura si piper

 



Mai multe titluri din categorie

Sfaturi pentru o nuntă perfectă

Sfaturi pentru o nuntă perfectă
Ziua nunții reprezintă unul dintre cele mai emoționante momente din viața unei persoane. Acesta presupune trecerea la o nouă etapă de viață, în care lucrurile se împart la doi, formându-se...

Azi, de la 20.30, la Antena 1, Narcis Ianău reinterpretează muzica clasică pe scena X Factor

Azi, de la 20.30, la Antena 1, Narcis Ianău reinterpretează muzica clasică pe scena X Factor
Galerie Foto La doar 26 de ani, Narcis Ianău, o prezență apreciată pe marile scene ale lumii, profită de fiecare ocazie pentru a-și forța limitele artistice. Astăzi, de la 20.30, la Antena 1, Narcis îi surprinde...

Experiențe culinare pentru concurenții Asia Express: ”Mirosea tot a cămilă”

Experiențe culinare pentru concurenții Asia Express:  ”Mirosea tot a cămilă”
Galerie Foto Duminică seară, de la 20:00, toate cele nouă echipe ce au acceptat aventura celui mai dur reality show continuă traseul de pe Drumul Împăraților în cea de-a doua etapă din Turcia. Și pentru că orice...

Serialul Adela, lider detaşat de audienţă, peste Masked Singer România

Serialul Adela, lider detaşat de audienţă, peste Masked Singer România
Galerie Foto #dacăejoieAdela! Telespectatorii au urmărit aseară în număr foarte mare serialul produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, în intervalul comun de difuzare cu Masked Singer România, serialul de la Antena 1 ...

Târnava Mare, raiul bicicliștilor

Târnava Mare, raiul bicicliștilor
Galerie Foto Combinația între satele tradiționale izolate și posibilitățile multiple de a petrece foarte mult timp în natură este ideală, în această perioadă în care revin restricțiile. Turism se poate face și în...

Cadoul perfect pentru cea mai bună prietenă: 3 idei

Cadoul perfect pentru cea mai bună prietenă: 3 idei
Se apropie ziua de naștere a prietenei tale și nu știi ce să-i oferi? Vă cunoașteți de atâta timp și deja ai epuizat toate ideile? Sau, dimpotrivă, este prima zi de naștere pe care o petreceți împreună?...

Parfumuri de zi si de seara: diferente, reguli, recomandari

Parfumuri de zi si de seara: diferente, reguli, recomandari
Parfumul pe care-l porți trebuie să fie elegant, definitoriu, intens, dar totuși suficient de discret cât să nu cuprindă tot spațiul atunci când intri într-o încăpere. Cu alte cuvinte, să-ți exprime...

Design interior retro: sfaturi și idei pentru casa ta

Design interior retro: sfaturi și idei pentru casa ta
Vrei să îți amenajezi apartamentul sau casa, dar stilul modern, minimalist sau futurist nu sunt chiar pe placul tău? Este în regulă, fiindcă tendințele în design interior se schimbă sezonier sau anual, așa...

Ce este un scaun de birou ergonomic si de ce merita sa-ti cumperi unul?

Ce este un scaun de birou ergonomic si de ce merita sa-ti cumperi unul?
Galerie Foto In prezent, foarte multe persoane au un stil de viata sedentar si lucreaza de la birou. Totusi, faptul ca petrecem atat de multe ore pe un scaun poate avea numeroase efecte adverse pentru ca omul prin natura lui a fost...

Probleme mari pentru Connect-R și Shift: ”Noi am venit total nepregătiți și acesta e un motiv serios pentru care am ajuns ultimii”

Probleme mari pentru Connect-R și Shift: ”Noi am venit total nepregătiți și acesta e un motiv serios pentru care am ajuns ultimii”
Galerie Foto Cea de-a cincea ediţie a primului stage Asia Express – Drumul Împăraţilor, difuzată aseară la Antena 1 s-a impus ca lider de audienţã atât la nivelul publicului comercial din mediul urban cu vârste cuprinse

Cum alegi piesele vestimentare perfecte pentru nunta ta

Cum alegi piesele vestimentare perfecte pentru nunta ta
Găsirea rochiei de mireasă perfectă pentru ziua cea mare nu este atât de ușoară pe cât pare. Dacă afirmi contrariul, probabil că nu ai încercat niciodată o rochie de mireasă, ce să mai vorbim despre...

Descoperă de unde vin numele marilor branduri de echipament sportiv

Descoperă de unde vin numele marilor branduri de echipament sportiv
Brandurile fac parte din viața ta, fie că vorbim despre haine, încălțăminte sau mâncare. Dacă te întrebi ce le diferențiază, trebuie să știi că există o multitudine de factori. Istoria, percepția...

Solutii eficiente pentru toti gradinarii

Solutii eficiente pentru toti gradinarii
Cresterea gazonului este o treaba serioasa, iar profesionistii stiu ca nu trebuie sa faca rabat de la calitate pentru a obtine cele mai bune rezultate.  Pe site-ul gardenfarm.ro clientii pot achizitiona seminte...

Cum sa atragi atentia unei femeie pe care vrei sa o cuceresti?

Cum sa atragi atentia unei femeie pe care vrei sa o cuceresti?
Cand vine vorba de a atrage atentia unei femei, multi barbati se angajeaza in comportamente care duc la exces. Sunt acei barbati care pozeaza in profesor, cei care se ascund, cei care devin aroganti si chiar neplacuti....

De ce ai nevoie de un fotograf profesionist la nunta ta

De ce ai nevoie de un fotograf profesionist la nunta ta
Galerie Foto Organizarea unei nunți de vis nu este un lucru simplu. Înainte de a începe să contractezi diverse servicii și furnizori, primul lucru este să știi ce buget ai la dispoziție. Abia apoi este recomandat să lucrezi...
Serviciul de email marketing furnizat de