x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Amalia Ciolan - Creativitate si relaxare

0
Autor: Pompiliu Kostas Radulescu 17 Aug 2005 - 00:00
Amalia Ciolan - Creativitate si relaxare
RETETA DE VEDETA
Lasa-ma dom’le! Nu vezi ca mananc?! A, tu erai? Scuze! Hai, sa-ti spun ce mi-a facut azi actrita Amalia Ciolan! Cum ce? Un tort! Stai sa vezi! Mai bine stai jos, ca nu-i de gluma!

"Eu sunt foarte disciplinata cand gatesc", incepe Amalia povestea. Cu gesturi linistite isi pregateste locul de actiune pe masa din bucatarie. "Urmez cu strictete o reteta. Dar asta se intampla doar prima oara. O data ce mi-a iesit un preparat, incep sa inovez. Ma gandesc de fiecare data ce ar mai trebui facut ca sa nu fie la fel tot timpul. Practic, incep sa folosesc acea reteta ca baza pentru un produs nou, la care mai adaug sau inlocuiesc mereu cate ceva."

"Doar din relaxare se poate naste creativitatea. Asta e una dintre regulile pe care le-am invatat de la maestrul Liviu Ciulei, cu ani in urma, pe cand faceam figuratie la «Visul unei nopti de vara». Ori poti fi relaxat doar pe ceea ce stii. Cand nu stii, esti permanent stresat si nemultumit. O data ce depasesti perioada de cautari si ajungi la o certitudine, incepi sa te relaxezi, iar atunci te joci. Abia atunci incepi sa creezi. Vad ca regula se aplica peste tot, nu doar in teatru."

Amalia se invarte de colo-colo prin bucatarie si, foarte curand, masa e plina cu cele trebuincioase.

"Foarte pasionata de bucatarie nu sunt. Ce stiu sa fac foarte bine sunt mancarurile ardelenesti. Imi si plac. Musafirii mai stramba din nas la ciorbele mele dulci si sosurile mai mult smantana, dar n-am ce-i face. Oricum, deocamdata n-a venit nimeni cu mancarea de acasa la mesele organizate de mine! De altfel, de loc sunt din Sibiu. Acolo m-am nascut si am crescut, acolo am facut scoala generala si liceul. Abia de 15 ani am venit in Bucuresti. De altfel, intreaga noastra familie este din zona Sibiului. Bunicul meu, tatal mamei mele, provine din Tilisca, un sat de oieri. Impreuna cu cei doi frati ai lui, este prima generatie din familie care a rupt-o cu traditia locului. Unul dintre fratii mai mari a devenit preot, celalalt bucatar, iar la inceput de secol XX a plecat de acasa si s-a imbarcat pe un vapor. A fost bucatar pe vase de linie multi ani. Iti trebuia ceva curaj sa faci asta intr-o comunitate romaneasca traditionalista ca aceea si, mai ales, in acele vremuri. Poate si de la el, peste generatii, am mostenit o anumita indemanare in bucatarie.

Bunicul a devenit dulgher. A trebuit sa plece insa curand. Oamenii locului preferau sa aduca mesteri de departe decat sa ceara ajutorul unuia care intorsese spatele traditiei. Si a plecat la Sibiu.

Eu, la randul meu, am venit in Bucuresti si mi-am gasit un rost, asa cum, cu ani in urma, toti ai nostri facusera." Un zambet fragil ii rasare in coltul buzelor. Poate si ea simte la fel ca, odata, un tanar, la inceput de secol, care, renuntand la tot, a pornit pe un drum necalcat.

"Profesor la clasa de actorie a Liceului «Dinu Lipatti» am ajuns absolut intamplator. Fusesem un an profesor invitat la Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica. O oarecare experienta aveam, iar atunci cand s-a ivit ocazia n-am ezitat sa accept invitatia de a preda la clasa a XII-a, deci copii in an terminal.

La inceput am fost uimita. Pentru prima data aflam ca la un liceu de muzica exista o clasa de actorie.

Cand m-am confruntat pentru prima data cu programa analitica pe care ei trebuiau s-o parcurga, mi-am dat seama ca era, practic, pregatirea pentru Institutul de Teatru, la care se presupunea ca toti isi vor continua studiile. Eu insa am pus accentul pe exercitii prin care ei erau determinati sa fie mai comunicativi, sa relationeze, sa observe si sa-si foloseasca acea parte a mintii si a simturilor pentru a deveni oameni deschisi si liberi. Eu chiar ma intreb de ce in licee nu exista o astfel de materie, chiar si optionala. Esenta acestui tip de exercitii este ca ii ajuta pe acesti copii in plina formare sa se cunoasca pe sine, sa-si identifice limitele si sa si le depaseasca, sa comunice, ceea ce pe termen lung este nepretuit.

Eu intentionam chiar sa facem un spectacol impreuna. Din pacate, timpul a fost foarte scurt. Daca as fi avut ocazia sa lucrez cu ei din clasa a IX-a, poate am fi ajuns ca anul terminal sa-l incheiem cu un spectacol. Desi fiind o clasa in care majoritatea sunt fete, din 23 de elevi doar doi sunt baieti, si ar fi trebuit sa montez doua spectacole, pentru ca toti sa participe, ar fi fost frumos si util pentru ei. Ma gandeam ca pentru majoritatea fetelor sa lucrez «Casa Bernardei Alba», de Federico Garcia Llorca, cu distributie dubla, iar pentru cei doi baieti si pentru cateva dintre colegele lor «Ursul», de Cehov. Din pacate, spectacolele au ramas la stadiul de repetitii, pentru ca a trebuit sa pregatim repertoriul pentru Bacalaureat, destul de dificil, si care consta in 12 poezii, doua monologuri si doua povestiri. Pare simplu la prima vedere - ei invata textele, iar eu ii ascult - , dar nu e asa. Trebuie sa tii cont de faptul ca trebuie sa lucrezi cu fiecare copil in parte, sa-l faci sa inteleaga ce inseamna sa desfaca un text, sa urmareasca si sa analizeze psihologic un personaj, sa asimileze acel text din toate punctele de vedere si sa invete sa-l transmita ca si cum ar fi al lui."

Risc sa devin nepoliticos, dar n-am ce-i face! A inceput sa miroasa atat de bine in bucatarie, ca nu mai rezist si schimb vorba.

"N-am avut niciodata o aplecare speciala pentru bucatarie. Am invatat insa sa gatesc exact ce nu stia, sau nu gatea, mama. Si cum ea nu face deloc prajituri, doar placinte, iar mie imi plac enorm dulciurile, potriveala a fost perfecta. De altfel, tortul de ciocolata pe care il fac azi, si sper sa ai rabdare pana e gata, ca nu stii ce pierzi, e una din prajiturile mele preferate. Asta si pentru ca imi da voie sa adaug exact ce am pofta atunci cand il fac. Azi am pofta de nuci, asa ca asta am sa pun in plus la reteta de baza. Ei? Ce zici?"

Da’, o lingurita mai mare aveti?

Ce? Vrei si tu o felie de tort? Apoi, fa-ti!

"Teatrul se si invata, se si fura. Scoala iti da un set de reguli. Apoi, nu trebuie decat sa privesti maestrii cum aplica aceste reguli, cum reusesc sa fie vii in fiecare seara. Dincolo de asta, inveti pe scena" - Amalia Ciolan, actrita

TORT DE CIOCOLATA
Ingrediente: 8 oua, 400 g zahar, 200 g cacao, o lingura cu faina, 250 g unt, 100 ml apa, esenta de rom.

Preparare: In bain-marie se fierb zaharul, apa si cacaua si se lasa la racit. Se adauga pe rand galbenusurile. Jumatate din compozitia obtinuta se amesteca impreuna cu albusurile batute spuma si cu faina. Se pune la copt intr-o forma tapetata cu folie de aluminiu. Cealalta jumatate se amesteca si cu untul frecat spuma si cu romul. Dupa ce s-a copt, aluatul se lasa la racit in forma, apoi se taie in doua pe lung. Dupa ce am obtinut cele doua felii de blat, o ungem pe cea de dedesubt cu crema. Punem a doua felie deasupra si acoperim totul cu ciocolata ramasa. Se poate decora cu ce ne place mai mult, de la frisca, nuci, bombonele sau fructe pana la cele mai elaborate ornamente pentru tort.

ACTORUL COMPLET
In lucrul cu copiii, am incercat sa le formez convingerea ca fara munca, doar cu talent, nu se poate nimic. Cu ideea de vedeta n-ar fi nimic rau daca ar exista si o consistenta profesionala. Din pacate, acum ea lipseste. Imaginea actorului inchis in globul lui de sticla nu mai este nici actuala, nici benefica. Acum, un actor nu trebuie sa stie doar cum sa fie pe scena, trebuie sa se priceapa si sa promoveze spectacolul. Termenului de actor complet i s-a adaugat astazi si aceasta latura. Artistul trebuie sa se adapteze unui alt ritm. Mie imi pare rau ca marketingul nu se invata din facultate.

 



Mai multe titluri din categorie

Testamentul prințului Philip va fi secret timp de 90 de ani

Testamentul prințului Philip va fi secret timp de 90 de ani
Testamentul ducelui de Edinburgh, prințul Philip, va rămâne secret timp de cel puțin 90 de ani pentru a proteja „demnitatea și statutul” reginei, a decis o instanță britanică, citată de BBC. Conform ...

Se ascut cuțitele în lupta pentru trofeul X Factor, azi, de la 20.30, la Antena 1: ”Cred că avem pe scenă câștigătorul!”

Se ascut cuțitele în lupta pentru trofeul X Factor, azi, de la 20.30, la Antena 1:  ”Cred că avem pe scenă câștigătorul!”
Galerie Foto De la agonie la extaz vor trece jurații X Factor în această seară, de la 20.30, la Antena 1, când rivalitățile încep să iasă la iveală.            ...

Top motive pentru care să apelezi la firmă de mutări

Top motive pentru care să apelezi la firmă de mutări
Firmă mutări București – care sunt motivele pentru care să apelezi la o astfel de firmă? Pe cât de plăcut este gândul schimbării locuinței sau cel al achiziției unei locuințe noi, pe atât de stresantă...

4 cursuri ce pot fi urmate online toamna aceasta. De la istoria Chinei la redesenarea propriei locuinţe

4 cursuri ce pot fi urmate online toamna aceasta. De la istoria Chinei la redesenarea propriei locuinţe
Galerie Foto Cu siguranţă online-ul nu va dipărea din vieţile noastre, mai ales acum, când ne-am dat seama că putem să participăm la o grămadă de cursuri şi spectacole fără să fie nevoie să plecăm de acasă şi să pi...

Cum să alegem pietrele pe care să le oferim cadou

Cum să alegem pietrele pe care să le oferim cadou
A oferi o bijuterie ce conține cristale și pietre reprezintă ceva mult mai complex decât am crede. Un cristal, de exemplu, nu este ca și cum am oferi cadou orice obiect material, dar înseamnă să oferim cuiva...

Buzău, locul cu fenomene care par anormale... dar nu sunt

Buzău, locul cu fenomene care par anormale... dar nu sunt
Peisajele selenare de la Vulcanii Noroioși, „pietrele vii” (trovanții), „Poarta Stelară” și alte fragmente de roci, cu aparență de nave extraterestre eșuate în timpuri străvechi fac acest județ...

(P) Administrare Imobile şi Asociaţii de Proprietari

(P) Administrare Imobile şi Asociaţii de Proprietari
Am constatat  că asociaţiile de proprietari au nevoie de un pachet de servicii suplu, fară costuri inutile sau majorate artificial. Mizăm pe sprijinul membrilor Comitetului Executiv, Preşedintelui şi...

Iulia Albu prezintă I.A. cu stil

Iulia Albu prezintă I.A. cu stil
Galerie Foto Începând din 17 septembrie, în fiecare vineri, de la ora 18:00, la Antena Stars, Iulia Albu va putea fi urmărită în calitate de gazdă a emisiunii I.A. cu stil. Criticul de modă îi va ajuta pe cei care doresc...

Nunta anului: Simona Halep s-a căsătorit cu Toni Iuruc. Imagini spectaculoase de la eveniment

Nunta anului: Simona Halep s-a căsătorit cu Toni Iuruc. Imagini spectaculoase de la eveniment
Galerie Foto Update Simona Halep a spus DA miercuri după-amiază soțului său, milionarul Toni Iuruc, în cadrul unei ceremonii fastuoase organizată pe plaja unui club de lux din nordul stațiunii Mamaia, deținut chiar de...

5 metode simple de a folosi parmezanul în bucătărie

5 metode simple de a folosi parmezanul în bucătărie
Parmigiano Reggiano, tradus la noi ca parmezan, este o brânză italiană făcută din lapte de vacă crud parțial degresat (32 până la 50% grăsime), maturată timp de cel puțin 12 luni, lucru care îi conferă o sa...

Simona Halep transmite un mesaj în ziua căsătoriei

Simona Halep transmite un mesaj în ziua căsătoriei
Dă șansa fiecărei zile să fie cea mai frumoasă din viața ta, este citatul din Mark Twain postat de Simona Halep, miercuri, în care se căsătorește. La eveniment este așteptat și președintele Klaus...

Tragedie în presă. Un cunoscut jurnalist a murit la 44 de ani

Tragedie în presă. Un cunoscut jurnalist a murit la 44 de ani
Jurnalistul Răzvan Boacă a murit la 44 de ani. Decesul a fost anunțat de redacția Monitorului Expres de Brașov, unde lucra acesta.  ”Răzvan era ” full package”. Memorie, ochi, școală, citit....

Actorul de comedie Norm Macdonald a murit la vârsta de 61 de ani

Actorul de comedie Norm Macdonald a murit la vârsta de 61 de ani
Norm Macdonald, unul dintre marile personaje ale emisiunii „Saturday Night Live”, a murit, la vârsta de 61 de ani, scrie Fox News. Potrivit Fox News, comediantul lupta cu cancerul de nouă ani. Se pare că...

Preşedintele Iohannis a fost aseară la Operă. Astăzi este invitat la nuntă

Preşedintele Iohannis a fost aseară la Operă. Astăzi este invitat la nuntă
În plină criză politică şi sanitară în România, Klaus Iohannis a ascultat marți seara, din sală, muzică simfonică. Președintele a participat la concertul în care Orchestra Naţională a Franţei l-a...

Florin Ristei prevede primele greutăți în grupa sa la X Factor: ”Sper să nu fie greu de lucrat cu ea”

Florin Ristei prevede primele greutăți în grupa sa la X Factor: ”Sper să nu fie greu de lucrat cu ea”
Galerie Foto Loredana, Delia și Florin Ristei și-au adăugat noi concurenți în grupele lor din Bootcamp, seara trecută, în cea de-a treia ediție X Factor, la Antena 1....
Serviciul de email marketing furnizat de