x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Amintirile unei regine

0
Autor: Monica Andronescu 24 Aug 2005 - 00:00
Amintirile unei regine
17 septembrie 1909
Aici, la portile Orientului, a sosit intr-o zi, din tinuturile ploioase ale Angliei, Maria, principesa de Edinburgh, cea care avea sa devina regina Romaniei. Memoriile pe care le-a lasat in urma sub numele "Povestea vietii mele" dezvaluie extraordinara calatorie pe care sufletul acestei femei a facut-o prin viata si prin lume. Lasand in urma tot ceea ce tinea de specificul englezesc, de la mancarurile cunoscute "marmelada, smantana de Devonshire, pesmetii speciali numiti «scons», prajiturile, painea alba, mare si groasa" si pana la "pervazul ferestrei mele care se deschidea deasupra pajistei, o adevarata pajiste englezeasca de un verde intens, neteda, deasa, moale sub picior", Maria a pornit inspre alte tinuturi... Bucurestiul, Sinaia, Romania. "Sinaia e intr-adevar un loc frumos; (...) fu pentru mine o incantare, o mantuire si o desfatare." Foisorul de la Peles si apoi Pelisorul aveau sa devina locurile cele mai dragi ale reginei. Dar si mai dragi decat castelele, reginei Maria i-au fost padurile Sinaiei, prin care obisnuia sa umble pe calul ei, Cerchez...

Ii placea adesea sa mearga si sa manance in mijlocul naturii, desi gasea ca apucaturile rigide ale regilor si ale diplomatilor nu se potriveau deloc cu astfel de picnicuri si aminteste in acest sens episodul vizitei imparatului Franz Iosef, pe care regele Carol l-a invitat la o plimbare pe jos pana la Stana, unde au luat parte "la un dejun mai mult sau mai putin rustic". De asemenea, plimbarile spre Busteni si curtea bisericutei mohorate unde "unchiul" Carol tinea cu tot dinadinsul sa-si duca oaspetii pentru a-i servi cu sandviciuri cu piept de pui ii starnesc reginei zambetul. Mai ales ca in timp a reusit sa-l faca sa renunte la aceste plimbari, invitandu-i pe oaspeti la casuta ei si servindu-le ceai in "cescute pictate cu maci" si "tot soiul de bunatati mai putin invechite decat sandviciurile regale".

De altfel, dupa marturisirile reginei, Casa Regala a fost in mare impas in ceea ce priveste domeniul culinar, pentru cativa ani buni. Nici unul dintre bucatarii angajati nu rezista in serviciu mai mult de un an. Motiv pentru care, atunci cand tatal reginei a venit in vizita, Maria l-a avertizat sa-si aduca si bucatarul cu el. Dar "dificultatile culinare n-au dainuit vesnic", dupa cum noteaza regina, caci bucatarul pe care l-a aflat apoi a ramas in serviciul ei peste 30 de ani.

Si viata in Romania, cu petrecerile insotite de lautari, cu amestecul de orientalism, cu muntii Sinaiei, cu slujbele ortodoxe, a facut-o pe regina Maria sa iubeasca pe vecie aceste locuri.

ESCALOP SI FLANCURI


"Bors de poulet/Souffle au parmesan/Escalopes de veau à la jardini"re/Pommes de terre farcies/Lievre rôti/Salade/Flan aux prunes/Fromage/Dessert." Sunt cunoscute dietele pe care si le impunea Regina Maria. In perioada la care ne referim insa, Maria, inca principesa, nu avea astfel de griji. (S.L.)

BORS DE POULET


(Bors de pui)

Puiul se taie in bucati egale si se pune sa fiarba cu apa si sare. Pentru un pui de marime potrivita, se taie 6 fire de ceapa verde si 3-4 rosii, care se adauga in oala, in timpul fierberii. Se pun, de asemenea, 3-4 linguri de orez (dupa cat de gros doriti sa fie borsul). Borsul se fierbe separat si se adauga, dupa gust. Se leaga cu doua galbenusuri si doua linguri de smantana si se presara deasupra patrunjel si marar tocat.

SOUFFLE AU PARMESAN


(Sufleu de parmezan)

Topiti 50 de grame de unt intr-o caserola de mici dimensiuni. Adaugati 40 g de faina si amestecati timp de 30 de secunde, atat doar cat faina sa isi schimbe putin culoarea. Subtiati apoi, putin cate putin, crema aceasta cu o cana mare de lapte fiert si racit, continuand sa amestecati pe foc mic timp de 5 minute. Adaugati, dupa gust, sare, piper alb, nucsoara rasa. Trageti cratita de pe foc si incorporati cu telul trei galbenusuri de ou, 100 g de parmezan ras si trei albusuri batute spuma cu un praf de sare, pana cand compozitia capata o consistenta cremoasa.
Ungeti formele pentru sufleu cu putin unt, turnati preparatul obtinut si lasati la cuptor, la foc potrivit, timp de 12-15 minute. Se serveste cald, in formele in care s-a copt, alaturi de o salata usoara.

ESCALOPES DE VEAU À LA JARDINIERE


(Escalop de vita à la jardiniere)

In perioada la care facem referire, escalopul juca un rol deosebit in bucataria de fiecare zi, deoarece era un fel de mancare usor de preparat si usor de digerat de cei cu stomacul delicat. Se pregateste din carne taiata din apropierea genunchiului vitei (numit si nuca sau rotula). Carnea se cresteaza si se bate bine, se sareaza, se trece prin faina, apoi prin ou batut si prin pesmet fin si se prajeste repede in unt fierbinte. Se serveste pe o farfurie mare, stropita cu suc de lamaie, acoperita cu unt noazet (unt rumenit) si alaturi de o garnitura din legume preparata din: ceapa, cartofi, ciuperci, fasole verde, ardei si rosii, cu sos de smantana.

POMMES DE TERRE FARCIES


(Cartofi umpluti)

Fierbeti in coaja 6 sau 8 cartofi mari. Cand sunt aproape fierti (aveti grija sa nu plezneasca si sa nu devina sfaramiciosi), scoateti-i din apa, lasati-i sa se racoreasca si taiati-i in doua pe lung. Curatati miezul cu o lingura, zdrobiti-l si amestecati-l cu sare, piper, nucsoara rasa, doua sau trei linguri de smantana, un ou si putina branza rasa. Umpleti coaja cartofilor cu acest piure, presarati deasupra putin pesmet, ungeti cu unt si bagati la cuptor sa se gratineze. Cand aduceti la masa, presarati putin patrunjel verde tocat.

LIEVRE RÔTI


(Friptura de iepure)

De la iepure, pentru friptura, este recomandat sa folositi numai spinarea (numita "rable"), care se curata de vine, se impaneaza cu slanina si se frige. Iata insa si o reteta mai rafinata. Pentru o spinare de iepure, care cantareste aproximativ 600 g, aveti nevoie de 50 g unt, 80 ml cognac, o ceapa esalota, 100 ml vin alb sec, 100 ml supa de oase, o lingura de untdelemn, 50 g slanina, cimbru, sare, piper alb macinat, foi de dafin. Iepurele se portioneaza, se dezoseaza si se marineaza usor, timp de 2 ore, in cognacul in care ati adaugat ceapa esalota data pe razatoare, cimbru si foi de dafin. Se scot bucatile de carne din marinata si se pun intr-un vas in care s-a topit o nuca de unt. Intr-o cratita puneti untdelemnul si slanina taiata felii, pana se rumeneste. Se adauga peste carne, se toarna vin alb si restul de unt topit in supa de oase calda. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se lasa in cuptor la foc potrivit pana scade sosul. Se serveste cu ciuperci de padure, sotate in unt.

FLAN AUX PRUNES


(Flanc cu prune)

Flancul este un cerc din foitaj, copt gol, uns apoi cu marmelada si cu fructe asezate frumos peste acesta. Deasupra se poate pune zahar pisat.
Citeşte mai multe despre:   maria

 



Mai multe titluri din categorie

Jurații iUmor, luați la ”roast” în zi de aniversare! Irina Margareta Nistor: ”E răzbunarea lui Sandokan!”

Jurații iUmor, luați la ”roast” în zi de aniversare!  Irina Margareta Nistor: ”E răzbunarea lui Sandokan!”
Galerie Foto Cel de-al nouălea sezon iUmor se apropie de final, dar nu înainte a-și răsfăța fanii cu o ediție specială de roast, ce va fi difuzată duminică, 29 noiembrie, dată la care Antena 1 aniversează 27 de ani de...

Campania iMapp Bucharest, premiată

Campania iMapp Bucharest, premiată
Campania internațională de solidaritate „One World. One Heart”, lansată anul acesta de iMapp Bucharest, în plină carantină generată de pandemie, a fost aleasă, prin votul publicului, ca fiind câştigătoare...

Creați un dormitor de poveste cu lenjeriile de pat de la Finette!

Creați un dormitor de poveste cu lenjeriile de pat de la Finette!
Dormitorul copiilor poate fi transformat acum într-o scenă de basm prin intermediul lenjeriilor de pat de la Finette. Acest magazin online aduce în atenția publicul său țintă o colecție impresionantă de...

Cum m-am pregatit de iarna, cu butoaie si bidoane, in context de pandemie de Coronavirus!

Cum m-am pregatit de iarna, cu butoaie si bidoane, in context de pandemie de Coronavirus!
Se spune ca omul gospodar isi face iarna car si vara sanie. Doar ca, personal, nu prea am luat in seama aceasta zicala, deoarece societatea ne ofera posibilitati de alegere infinite, astfel incat sa putem sa...

Bate la poarta succesului si fii un invingator cu cea mai serioasa agentie de casting, NewMediaCasting!

Bate la poarta succesului si fii un invingator cu cea mai serioasa agentie de casting, NewMediaCasting!
Dintotdeauna ai fost genul de persoana care adora sa fie in centrul atentiei, iar cei din jur au remarcat dezinvoltura ta? Ti-ai dorit sa fii actor, sau sa lucrezi in televiziune? Nu este suficient doar sa fii talentat...

(P) Cadouri corporate - coșuri cadou de Crăciun pentru orice buget

(P) Cadouri corporate - coșuri cadou de Crăciun pentru orice buget
În luna noiembrie 2020, gourmetGIFT.ro, specialistul în coșuri cadou gourmet și cadouri corporate premium, oferă 5% discount suplimentar la toate comenzile de coșuri cadou Crăciun. Se pot comanda coșuri cadou...

Emisiunea a fost urmărită de 2.2 milioane de telespectatori. Cea de-a 11-a gală Te cunosc de undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Emisiunea a fost urmărită de 2.2 milioane de telespectatori. Cea de-a 11-a gală Te cunosc de undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a 11-a gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Romică şi Adriana, cu o excelentă transformare în Conchita Wurst & Trevor Ashley, a fost aseară lider de...

iMapp Bucharest – câștigător la Premiile AV AWARDS – categoria „AV IN ACTION” 2020

iMapp Bucharest – câștigător la Premiile AV AWARDS – categoria „AV IN ACTION” 2020
Galerie Foto iMapp Bucharest – unul dintre cele mai importante evenimente de video mapping din lume, organizat de Creart – instituție publică de cultură aflată în subordinea Primăriei Municipiului București, a fost...

Jurații se pregătesc de Bootcamp, după ultima ediție de audiții X Factor din acest sezon

Jurații se pregătesc de Bootcamp, după ultima ediție de audiții X Factor din acest sezon
Ultima ediție de audiții din acest sezon X Factor a trimis doi noi concurenți în grupele Loredanei și cea a lui Florin Ristei, seara trecută, la Antena 1, în timp ce Ștefan Bănică și Delia, care mai au un...

Costel, invitat special, duminică, la iUmor

Costel, invitat special, duminică, la iUmor
Galerie Foto Cel mai cunoscut trio din stand-up comedy-ul din România a urcat pentru prima dată pe scena iUmor, în acest sezon, iar duminică, de la ora 20.00, la Antena 1, este rândul lui Costel....

Romică şi Adriana au început a 11-a gala Te cunosc de undeva! cu... o căzătură!

Romică şi Adriana au început a 11-a gala Te cunosc de undeva! cu... o căzătură!
Galerie Foto Cu doar patru gale înainte de marea finală a sezonului 15 Te cunosc de undeva!, Ruleta se încăpăţânează să le aducă celor 11 concurenţi roluri din ce în ce mai grele. Au simţit-o pe pielea lor Adriana şi Ro...

Ultima ediție de audiții îi ține în șah pe jurații X Factor:  ”Nu pot sa îi dau < Da >!”

Ultima ediție de audiții îi ține în șah pe jurații X Factor:  ”Nu pot sa îi dau < Da >!”
Seara trecută încă două scaune pentru Bootcamp au fost ocupate, astfel că în această seară, de la 20.30, la Antena 1, în ultima ediție de audiții, jurații se văd nevoiți să ia unele decizii dificile....

Canalul de YouTube iUmor a înregistrat 2.000.000 de abonaţi!

Canalul de YouTube iUmor a înregistrat 2.000.000 de abonaţi!
Canalul de YouTube iUmor a înregistrat, ieri, abonatul cu numãrul două milioane! Astfel, iUmor este singura emisiune din România cu două milioane de abonaţi care se bucură pe canalul de YouTube de...

Chefi la cuțite, record de audiență de la lansarea sezonului 8. Aseară, chef Bontea şi-a folosit amuleta şi a întors un concurent de la eliminare

Chefi la cuțite, record de audiență de la lansarea sezonului 8. Aseară, chef Bontea şi-a folosit amuleta şi a întors un concurent de la eliminare
Galerie Foto Ediţia de miercuri seara a adus un nou record de audienţă pentru emisiunea Chefi la cuţite: show-ul a înregistrat cel mai mare rating şi cea mai mare cotă de piaţă la nivelului publicului comercial cu vârste cu...

Cele mai inspirate cadouri pentru bunici

Cele mai inspirate cadouri pentru bunici
Galerie Foto Cadourile de sărbători pentru bunici pot fi o provocare pentru mulți dintre noi. Oare ce ar putea pune Moșul în ghete sau sub brad astfel încât darul să aducă bucurie seniorilor? În ciuda aparențelor, oferta...
Serviciul de email marketing furnizat de