x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Andu găteşte lipii cu legume

Andu găteşte lipii cu legume

11 Sep 2010   •   00:00

După ce mi-am băut sucul de dimineaţă, am plecat puţin cu bunica la plimbare. Am vizitat-o pe sora bunicii, care stă la câteva case de casa noastră. Aici m-am întâlnit cu verişorii mei, care mi-au făcut un cadou: un CD cu desene animate. De abia am aşteptat să mă întorc acasă şi să mă uit la el. Era cu un cal şi călăreţul lui, undeva într-o ţară îndepărtată de a noastră şi care vorbeau o limbă pe care n-o mai auzisem până atunci. N-am stat să mă uit la tot filmul, căci la un moment dat ceva mi-a atras atenţia. Erau într-o casă la ţară şi pregăteau nişte pâinici cu legume. Nu am înţeles ce foloseau, dar mi-au dat o idee despre ce aş mai putea pregăti azi. Căci doar nu credeţi că o las pe bunica să facă doar ce vrea ea când e vorba despre mâncare!?! M-am consultat cu bunica, dar şi cu bunicul, care e mare amator de gusturi noi. Şi până la urmă am găsit o soluţie. O să facem lipii cu legume, căci sunt mai rapid de făcut... la fel şi de mâncat. Prin frigider aveam nişte lapte bătut, ouă, roşii, praz şi busuioc sădit de bunicul. Am pus laptele bătut într-un castron, am adăugat puţin bicarbonat ca să crească şi felii de roşii. Apoi am adăugat praz tăiat felii subţiri, busuioc verde tocat, măsline, sare şi piper. Am cernut făina într-un vas, am adăugat curry, apoi amestecul de mai sus şi am frământat până am obţinut un aluat care nu se lipea de mâini. Am rugat-o pe buni să mă ajute, să-mi taie bucăţi de aluat, dar să mă lase să le întind eu. Am presărat făină pe masă, aluat, scaun... tot ce era în jur, apoi am întins aluatul până s-a turtit şi era cât o farfurie. Bunica l-a luat şi l-a prăjit încet în tigaie, la foc mic, ca să nu se ardă sau să rămână crudă. Când toate lipiile au fost gata, le-a învelit cu un şervet de pânză, ca să se înmoaie puţin, căci erau cam tari şi m-ar fi durut dinţişorii când muşcam din ele. Am ajutat-o pe buni să strângă "la locul de muncă", apoi i-am chemat pe ceilalţi să guste din noua noastră invenţie. Cel mai bine au mers nu simple, ci alături de un pahar cu lapte bătut sau cu o salată de roşii din grădină. O minunăţie, pe cuvânt de Bebe Chef.


Lipii cu legume
● Ingrediente:
500 ml lapte bătut sau iaurt mai gros, o linguriţă cu sare, un sfert de linguriţă cu piper, două linguriţe cu bicarbonat, 500 g făină, 4 roşii, un fir de praz, două linguri cu busuioc tocat, 100 g măsline feliate, jumătate de linguriţă cu pudră de curry.

Într-un bol amestecăm laptele bătut sau iaurtul cu sarea, piperul şi bicarbonatul. Lăsăm cinci minute ca să se dizolve bicarbonatul, apoi adăugăm roşiile tăiate cubuleţe, curăţate de seminţe şi pieliţă. Presărăm prazul tocat mărunt sau tăiat felii subţiri, busuiocul spălat şi tocat, măslinele feliate şi pudra de curry. Frământăm bine până obţinem un aluat nelipicios, eventual mai adăugând puţină făină. Apoi împărţim aluatul în bucăţi egale, le întindem sub formă de cerc într-o foaie potrivit de groasă şi le coacem într-o tigaie fără ulei. Când partea de deasupra a început să facă bule, întoarcem pe partea cealaltă, semn că s-a copt. Mai lăsăm câteva minute şi gata, scoatem lipia într-o farfurie.

● Sfat de la Bebe Chef: Cum ziceam, noi suntem amatori de gusturi noi. Dar dacă vouă nu vă place pudra de curry, nu o puneţi. Nu e nici o problemă, nu afectează cu nimic aluatul, ci doar îi dă un gust aromat.

×
Subiecte în articol: bebe chef