x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Anul Nou intre sase continente

Anul Nou intre sase continente

de Veronica Guzun    |    Andrada Floria    |    28 Dec 2004   •   00:00
GARGANTUA SI PANTAGRUEL 
Iarna este timpul sarbatorilor in intreaga lume: Hanukah, Craciunul, Kwanzaa, Anul Nou... Si acestea sunt doar cateva. Oameni din culturi diferite petrec in moduri diverse, dar un lucru e cert, cand se intalnesc pentru a sarbatori, ei se aduna in jurul unei mese.  

De Anul Nou, fiecare popor se deosebeste de celelalte printr-o serie de traditii, care la o prima vedere ar putea parea iesite din comun. Toate acestea au insa acelasi scop, sa aduca un nou an plin de realizari, bogatie si fericire. Danezii pastreaza un an intreg cateva farfurii, pe care le sparg la usile prietenilor in noaptea de Revelion. Ei cred ca daca sunt mai multe cioburi, gazdele vor avea mai mult noroc. In Belgia, fermierii le ureaza "La multi ani!"... animalelor, pentru ca astfel le va merge bine in gospodarie tot anul. Daca esti in vizita la un irlandez, sa nu te miri daca la miezul noptii te va pune sa intri in casa pe usa din fata si sa iesi pe cea din dos. Astfel, ei alunga ghinioanele si cheama norocul. Se pare ca englezii sunt mai pretentiosi in ceea ce priveste primul oaspete care le trece pragul dupa miezul noptii. Ei prefera o persoana inalta, cu parul negru, pentru ca ea le aduce norocul in casa. Elvetienii isi asigura un an nou reusit lasand sa le cada din farfurie cateva picaturi de frisca pe jos (daca e un an nou atat de bun, vor avea bani sa-si cumpere si un covor nou). Nu doar europenii se pot mandri cu astfel de traditii.  

La Ecuador, oamenii obisnuiesc sa faca o sperietoare, pe care o umplu cu ziare si bucatele de lemn. La miezul noptii ii dau foc, sperietoarea fiind simbolul tuturor relelor. Filipinezii sunt mai agresivi, ei trag cu un tun din bambus, ca sa "omoare" vechiul an. Gongul de la miezul noptii suna de 108 ori in Japonia. Aceasta cifra semnifica numarul de pacate pe care le face un om timp de un an. Ascultand gongul, ei se purifica. Iar in Canada, de Revelion se spune ca este timpul pentru "baia ursului polar". Persoane de toate varstele inoata in apa aproape inghetata.  

SUA
In Statele Unite, sarbatorirea Anului Nou difera de la casa la casa, pentru ca traditiile lor deriva din culturi diferite. Unele mese pot sa cuprinda friptura de vaca sau curcan, piure de cartofi cu faimosul sos de fructe de padure sau fasole verde. Drept desert, cel mai adesea americanii servesc prajiturele sau placinte. Bautura traditionala pentru sarbatori este Eggnog. Este facuta din oua, lapte, zahar si cateodata se pune si putin rom.
 

BRAZILIA
In Brazilia, Revelionul se sarbatoreste cu foarte mult fast si imaginatie. La Rio puteti lua parte la cea mai mare petrecere in aer liber cu focuri de artificii, muzica si mii de oameni imbracati in alb care arunca flori in cinstea zeitei Lemanjá. Pe langa traditionala sampanie, brazilienii ciocnesc si un pahar de Caipirinha.
 

ELVETIA
In ultima zi din an, elvetienii sunt ocupati. Toate magazinele alimentare si cele de bauturi sunt pline ochi de oameni. Ei sunt neprietenosi si nerabdatori, deoarece cumparaturile le ocupa cea mai mare parte din zi. La 7 seara, cand ajung acasa, gospodinele incep pregatirile. Abia la 11, forfota dispare si vine momentul pentru meditatie. La ora 0:00 ei se saruta si se imbratiseaza.
 

TURCIA
Mancarea traditionala turceasca se bazeaza pe carnea de curcan. Unele familii prepara placinte. In general, gospodinelor nu le place sa gateasca ceva iesit din comun pentru aceasta seara.
 

AFRICA DE SUD
Sarbatoarea de Anul Nou in Africa de Sud tine o saptamana intreaga. Oamenii, atat localnicii, cat si turistii, ies pe strada si participa la paradele organizate cu aceasta ocazie. Familiile ies la picnic, admira peisajul si ciocnesc un pahar cu vin Cape.
 

VIETNAM
Revelionul la vietnamezi se numeste tet. Ei se pregatesc cu mult timp inaine. Mancarurile pe care le pun pe masa sunt din carne de porc si din orez. Nu lipseste in nici o familie tortul din orez. Acesta este ornat cu verdeata si se fierbe invelit in frunze de papura sau de bambus. Ca bautura se serveste un ceai care ajuta la digestie.
 

SPANIA
Sarbatoarea de An Nou in Spania este un eveniment care uneste familia la masa. Exista o traditie noua, dar des practicata la spanioli. Ea se numeste "mananca cele 12 boabe de struguri". Secretul este sa termini de mancat atunci cand ultimul gong indica trecerea in noul an. Daca reusesti, vei avea noroc. Dupa aceasta ei isi ureaza la multi ani si ciocnesc o cupa de cava (vin spumant spaniol). A doua zi, dupa o noapte de distractie, spaniolii beau ciocolata calda.
 

RUSIA
Rusii zic: anul va fi asa cum il intampini. De aceea, gospodinele pregatesc multe bucate, ca anul nou sa fie roditor si bogat. Pe masa se pun zece feluri de mancare. Familia se asaza la masa la cu un sfert de ora inainte de miezul noptii. La ora 0:00, cand se serveste sampania, fiecare isi pune o dorinta. Rusii sarbatoresc si un "an nou pe stil vechi", dupa calendarul Iulian.
 

GRECIA
Grecii prepara cu ocazia Revelionului "tortul Sfantului Basil". In compozitia lui intra o moneda de aur, bine ascunsa. Onoarea de a taia tortul revine capului familiei. Prima felie este oferita lui Iisus, a doua Bisericii, urmatoarele sunt pastrate pentru cei dragi care lipsesc. Abia dupa aceea vine si randul mesenilor. Cel mai in varsta este servit primul. Bebelusul din leagan trebuie sa primeasca simbolic o bucata din tort.
 

OLANDA
 
Olandezii mananca gogosi rotunde. Acestea simbolizeaza inchiderea unui ciclu de viata si se spune ca aduc noroc. O traditie deosebita de Revelion o reprezinta vizitele pe care le fac olandezii in noaptea de Anul Nou la rude si prieteni. Cei care primesc oaspeti trebuie sa ii intampine pe acestia cu masa plina.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul anul anul nou