O dată cu venirea verii, grădina restaurantului Casa Doina şi-a deschis larg porţile pentru a-şi primi oaspeţii insetaţi de căldurile infernale ale Bucureştilor.
O dată cu venirea verii, grădina restaurantului Casa Doina şi-a deschis larg porţile pentru a-şi primi oaspeţii insetaţi de căldurile infernale ale Bucureştilor. Doru Dobre, bucătarul executiv al restaurantului, este pasionat de gastronomie şi in general de valorile autohtone. A realizat chiar şi un film documentar, cu ajutorul unei echipe din Japonia, "Drumul sturionului", prin care a promovat turismul din Romănia. Astăzi ne dă căteva sfaturi despre preparatele cu care ne putem răcori in anotimpul cald.
Tendinţe culinare
Care sunt noile tendinţe gastronomice pe timp de vară? Peştele proaspăt. Este foarte recomandat. Din păcate, nu prea mai sunt peşti autohtoni de lux (morunul, de exemplu, este considerat monument al naturii). De aceea, trebuie să importăm peşti, iar congelarea lor duce la o pierdere a gustului cu 50%. De aceea, peştii albi trebuie preparaţi căt mai simplu, la grătar, in special, fără sosuri sofisticate.
Ar trebui să luăm modelul japonezilor, care mănăncă peştele aproape crud. Ca garnitură, nu se mai recomandă cartofii natur, ci spanacul sote sau broccoli, căt mai puţin preparat termic.
Ce salate ne recomandaţi? Salata iceberg cu roşii cherry este un preparat natural. Salata verde este de obicei mai fadă in comparaţie cu salata iceberg, iar roşiile cherry sunt cultivate ecologic. Apoi v-aş recomanda salata cu somon afumat şi fenel şi salata cu orez şi germeni de soia, ulei de măsline de foarte bună calitate (de care ne dăm seama din preţ) şi sosul de soia, produs asiatic, adus din Japonia, dar care este foarte gustos şi sănătos.
Recomandarea săptămănii
Salată de spanac
Ingrediente: pentru 10 porţii: 3 kg spanac proaspăt, trei legături de ceapă verde, 400 g căpşuni, sare, piper, 100 ml oţet balsamic, 200 ml ulei de măsline, 200 g brănză de capră, trei felii toast.
Preparare: Spanacul se spală in mai multe ape, se aleg frunzele cele mai tinere şi se rup cu măna in bucăţi mari. Ceapa se taie rondele, iar căpşunile in patru. Se amestecă toate ingredientele, lăsăndu-se deoparte o jumătate din cantitatea de căpşuni. Se aşază pe o farfurie sau intr-un bol. Se serveşte insoţită de crutoane de păine cu brănză de capră, care se gratinează in prealabil. Se ornează cu restul căpşunilor.