x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Avocado, fruct sau legumă?

0
02 Mar 2011 - 18:39
Avocado, fruct sau legumă? Victor Stroe/Jurnalul Naţional

154467-bucate21-30-10.jpgDoamnelor şi domnilor... şi voi cei mici... ştiţi ceva? Mă simt persecutat. Ei bine, da! De ce, vă întrebaţi voi, şi pe bună dreptate de altfel. Păi, Ana, mătuşa mea, de când a fost la nişte cursuri de mâncare crudă (adică a învăţat acolo că omul poate trăi şi doar servind la masă mâncare crudă), tot încearcă să mă îndoape şi pe mine cu aşa ceva, de parcă aş fi un curcan. A aflat ea că e bine să mănânci multe fructe şi legume crude, salate, sosuri, chiftele sau mai ştiu eu ce, preparate crude. Apoi... cum să mănânci chiftele crude, domnule?

Simplu, îmi zice ea. Pregăteşti amestecul din legume rase şi, după ce le-ai modelat le pui într-un deshidratator sau la soare. Stau aşa şi mă uit lung la ea... şi iar mă uit... oare pe ce lume crede ea că se află? Păi la ce frig e afară, la cum ninge... unde vede ea soarele? Unde să usuc eu la soare chiftelele alea? Poate la vară! Bine, dar până atunci...eu ce mănânc??? Tot uitându-ne prin nişte cărţi cumpărate de ea, tot cu mâncare crudă, bineînţeles, am zărit o reţetă cu avocado. Ciudat fruct... sau legumă? Încă nu mă lămurisem, aşa c-am zis să aprofundez subiectul, căci îmi plăcea cum arăta.

Am aflat că avocado e un fruct ce conţine mai mulţi nutrienţi decât oricare altul (adică vitamine, cum ar fi vitaminele A, D, K, C şi E, fibre, potasiu, niacină, riboflavină, acid pantoteic), grăsimi mononesaturate, adică grăsimi bune, care ajută oamenii mari să scape de colesterolul rău (oare ce o fi colesterolul... un baubau mare?). Poate cel mai important lucru aflat de mine (nu că acestea nu ar fi importante) este că avocado este foarte bun pentru copii, ajutându-i să crească mari, frumoşi şi voinici. 

Îmi plăcuse mie cum arăta, dar după ce am citit şi aceste lucruri m-am hotărât imediat să prepar ceva cu el, că tot aveau vreo trei-patru bucăţi prin frigider, cumpărate cu vreo două zile în urmă de mami. M-am gândit să fac o salată de fructe, căci ieri nu am vrut să-mi mănânc fructele, optând pentru o bucăţică de peşte la cuptor. Bun de altfel şi foarte săţios... cred c-ar fi mers cu avocado. Aşa că am deschis frigiderul, am scos fructele de avocado şi nişte mere... ba chiar şi o pară. Ca să fac o mică glumă, am scos şi un castravete verde. Căci cine o să îşi dea seama pe moment ce am pus eu în salată?

Am spălat fructele şi castravetele, le-am curăţat de coajă (nu chiar de tot, căci îmi place să văd culoare în mâncare) şi le-am tăiat bastonaşe micuţe. Le-am amestecat într-un bol cu suc de lămâie verde şi puţină miere, apoi am adăugat pulpa de la avocado tăiată mărunt. Am amestecat din nou şi... nu mi-a plăcut ce-a ieşit. Îmi părea rău să le arunc, aşa că am deschis din nou frigiderul şi mă tot întrebam ce-aş putea să mai pun ca să o „repar”, să-mi fie pe plac. O să râdeţi, dar am ales un borcănel cu muştar în care seminţele se vedeau ca nişte mici ochişori sau icre de peşte colorate. Am pus puţin muştar, am adăugat puţină sare şi piper, ba chiar şi pătrunjel tocat. Ce pot să spun... de data aceasta a ieşit o salată minunată.

Pentru că încă nu aruncasem cojile de avocado, am zis că mai bine le folosesc pe post de castronele. Le-am umplut cu grijă, le-am aşezat pe farfurii şi le-am decorat cu frunze de pătrunjel. Nu a mai rămas decât să le mâncăm... cu poftă.

Salată de avocado dulce-acrişoară
Ingrediente: 2 bucăţi avocado, un castravete verde mic, două mere mari, o lămâie verde, o linguriţă cu miere, o linguriţă muştar cu boabe, 4 g sare, 3 g piper, 100 g miez de nucă, o lingură cu pătrunjel tocat.
Preparare: Merele şi castravetele verde se spală, se curăţă de coajă sau se lasă cu coajă şi se taie bastonaşe subţiri micuţe. Se pun într-un bol împreună cu mierea, sucul de lămâie verde, muştarul cu boabe, sarea şi piperul. Se presară pătrunjel tocat, miezul de nucă prăjit uşor în cuptor, apoi tocat mărunt, pulpa de avocado tăiată cubuleţe şi se amestecă totul. Se umplu cojile de avocado cu salată şi se servesc imediat.

Citeşte mai multe despre:   culinar,   bebe chef

 



Mai multe titluri din categorie

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național
Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic local și național de către Primăria comunei Moisei. Aceasta a fost descoperită recent în Munții Rodnei. "Primăria Moisei a dus la îndeplinire planul...

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie
Galerie Foto Nevoia de a-și petrece concediul cât mai departe de locurile aglomerate i-a îndreptat pe mulți români către traseele pe care se parcurgeau, până anul acesta, cele mai pitorești concursuri de ciclism. O pistă de...

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță
Galerie Foto Sănătatea turiștilor este cea care conferă acum confort, în vacanță, iar românii au ales, în prima parte a sezonului estival, zonele izolate din România, redescoperind destinații aproape uitate până la...

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale
Turiștii care merg în Grecia vor plăti o suprataxă de 20 de euro pentru asistența medicală primită pe perioada vacanței în această țară. Este pentru prima oară când autoritățile impun această măsură,...

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR
Doliu în presa românească. Sorin Burtea, unul dintre cei mai importanți și experimentați jurnaliști, a murit luni, la vârsta de 67 de ani. De-a lungul deceniilor, Burtea s-a făcut cunoscut pentru emisiunile...

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020
Numărul turiștilor străini în Spania a scăzut cu 98% în luna iunie 2020, față de perioada similară din 2019, arată datele Institutul Naţional de Statistică (INE), citat de Reuters. 204.926 de...

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19, a anunțat Televiziunea Română Potrivit procedurilor, a fost anunţat medicul de familie şi Cabinetul Medical al...

Albinele, specie pe cale de dispariție

Albinele, specie pe cale de dispariție
Albinele există pe pământ de zeci de milioane de ani, practic ele au evoluat odată cu plantele. Fără ele, principalele polenizatoare ale planetei, nu am avea majoritatea fructelor și legumelor folosite astăzi...

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”
Laura Nureldin se alătură echipei Observator de la Antena 1. Aceasta va prezenta Observatorul de la ora 13.00 și 16.00, în fiecare sâmbătă și pe cel de la ora 13.00 în fiecare duminică.  Lumea m-a...

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE
Comisia Europeană a inclus vinul ''Adamclisi'' din România în Registrul european al produselor cu ''denumire de origine protejată" (DOP), se arată într-un comunicat al executivului comunitar. Vinurile...

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României
Observatorul orei 19:00 de la Antena 1 duce economia României la doctor. Nouriel Roubini, economistul american care a prevăzut Marea Criză din 2008 răspunde întrebărilor adresate de Alessandra Stoicescu și ...

45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, mai ales din cauza pandemiei

45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, mai ales din cauza pandemiei
45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, în principal din cauza nesiguranței provocată de pandemia de coronavirus, arată un studiu al platformei de anunțuri online OLX. Dintre cei care au...

Celebru artist internațional: „M-am simţit umilit şi jignit de lockdown; uneori am încălcat regulile” (GALERIE FOTO)

Celebru artist internațional: „M-am simţit umilit şi jignit de lockdown; uneori am încălcat regulile” (GALERIE FOTO)
„Mărturisesc că am încălcat voluntar interdicţia de a ieşi în timpul blocajului”, a afirmat un cunoscut artist italian, cu faimă internațională, care a intervenit în calitate de invitat la o conferinţă...
Serviciul de email marketing furnizat de