x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Babka, rețeta cozonacului tradițional evreiesc

Babka, rețeta cozonacului tradițional evreiesc

de Andreea Tiron    |    15 Dec 2023   •   09:00
Babka, rețeta cozonacului tradițional evreiesc
Sursa foto: Cumvaplace.ro

Babka este un cozonac tradițional evreiesc, mult mai simplu de pregătit față de cozonacii noștri pe care suntem obișnuiți să-i pregătim de Crăciun ori de Sărbătorile pascale.

Potrivit cumvaplace.ro. aluatul poate fi lăsat la dospit și la temperatura camerei, până își dublează volumul, dar devine și mai gustos dacă-l lăsați de seara până dimineața, în frigider. L-am preferat pe cel cu cremă de ciocolată, dar umpluturile pot fi diferite (de mere, fructe de pădure, nucă si cacao, scorțișoară ori caramel).

INGREDIENTE

  • 530 g făină (cu un procent mai ridicat de proteine – mai mare de 11) + extra pentru masa de lucru

  • 100 g zahăr tos

  • 13 g drojdie activă (sau 10 g drojdie instant)

  • 3 ouă mari, la temperatura camerei

  • 175 ml apă călduță

  • 150 g unt, la temperatura camerei + extra pentru uns

  • sare

  • 1 plic de vanilie de Bourbon

  • 1 borcan de cremă de ciocolată (400 g)

  • Ulei pentru uns

  • Pentru sirop
  • 100 ml apă

  • 80 g zahăr tos

CUM SĂ FACEȚI

  • Amestecați drojdia cu apa călduță și zahărul. Lăsați deoparte 10 minute, să fiți siguri că drojdia s-a activat (la suprafața apei se formează un strat de spumă).
  • În bolul vasului de mixer, puneți făina, un praf de sare, ouăle și maiaua și frământați cât începe să se lege aluatul.
  • Din acel moment încorporați, treptat, untul tăiat în cubulețe. Mai frământați 10-15 minute. Puneți aluatul într-un castron uns cu ulei, îl acoperiți cu folie alimentară și îl dați la frigider pentru 8 ore. Sau de seara până dimineața, cum am făcut noi.
  • Împărțiți coca în două și întindeți prima foaie de aluat, groasă de 1cm. Întindeți jumătate din cantitatea de cremă de ciocolată și rulați, dar nu foarte strâns.
  • Cu ajutorul unui cuțit cu lama zimțată (cel de pâine, de exemplu) tăiați ruloul obținut în jumătăți, apoi le împletiți, având grijă ca partea cu ciocolată să fie în sus. Așezați primul cozonac în tava de copt unsă cu unt și tapetată cu hârtie de copt. Noi am folosit tăvi cu dimensiunea de 21×11 cm. Repetați pașii și pentru a doua bucată de aluat. Acoperiți tăvile cu un prosop de bucătărie și îi lăsați la crescut până își dublează volumul. La noi a durat aproape 2 ore.
  • Coaceți la 190 de grade pentru aproximativ 25-30 de minute sau până când se rumenesc la suprafață, iar scobitoarea-test iese curată din aluat.
  • Între timp, fierbeți apa cu zahărul pentru 2-3 minute din clipa în care dă în clocot. Ungeți cu acest sirop cozonacii babka imediat ce i-ați scos din cuptor. După ce s-au răcorit puțin, îi scoateți din tăvi și îi puneți pe un grătar.

×
Subiecte în articol: Babka cozonac evreiesc