x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

“Bijuterii” culinare din paste şi supe ritualice

0
Autor: Tudor Cires Simona Lazar 02 Apr 2008 - 00:00

Când spui Italia, zici, bineînţeles, paste, iar, dacă vrei să te referi la regiunea Abruzzo, atunci e suficient să rosteşti, cu intonaţie: “maccheroni alla chittara”.

Când spui Italia, zici, bineînţeles, paste, iar, dacă vrei să te referi la regiunea Abruzzo, atunci e suficient să rosteşti, cu intonaţie: “maccheroni alla chittara”.  “Maccheroni al ceppo” (“ceppo” însemnând: trunchi, buş­tean) şi “maccehroni alla molinara” (“molinara” este un vin de cu­paj, roşu, obţinut prin amestecul soiurilor locale Valpolicella, Cor­vina şi Rondinella, care se caracterizează prin aciditate) sunt alte două specialităţi, a căror preparare are la bază o teh­nică precisă, riguroasă şi foarte dificilă. Printr-o serie de gesturi rapide şi exacte, meşteşugarul (căci e un meşteşug acesta, al preparării pastelor) obţine din aluat un singur fir subţire şi lung de 50 de metri, din care face apoi, într-un chip aproape magic, un… să-i zicem “ghem” sau “scul” (atenţie, în încâlceala aceasta, firul de aluat nu se su­prapune direct, existând un spaţiu, ca ­atunci când încerci să faci un ghem nu din aţă, ci din nuiele de salcie). Interesant este că aceste paste rămân, în mod incre­dibil, subţiri şi nu-şi pierd prea mult forma în timpul fierberii, nu devin lipicioase şi nu se rup. Unul dintre secretele reuşitei acestui preparat este făina de grâu dur. 


“Le virtú”

Dacă nu sunteţi fani ai pastelor, puteţi încerca o supă locală, cvasilegendară în Abruzzo. Se numeşte “le virtú” (uşor de ghicit sensul acestui cuvânt: “virtute”!) şi este considerată a fi un fel de mâncare ritualic. Pentru pregătirea acestei supe se folosesc şapte feluri de legume uscate (rămase din proviziile puse toamna în cămară pentru perioada de iarnă), şapte verdeţuri noi (apărute în grădină o dată cu venirea primăverii), şapte legume proaspete, şapte condimente, şapte feluri de carne, şapte tipuri de paste şi şapte feluri de grăunţe (din care nu lipsesc orezul şi meiul). Totul se lasă la fiert, cu apă suficientă, timp de şapte ore. Se spune că nu trebuie pregătită decât de doamna casei – în unele cazuri, de către cea mai vârstnică dintre femeile din familie, cea care are, ca şi vestalele antice, rolul de a păzi focul sacru al căminului –, iar originile ei se pierd în timpurile precreştine.

 

Li Tajarill

Paste Li Tajarill

Ingrediente: un kilogram de făină, apă, ceapă, două linguri de ulei de măsline, sare şi piper, suc de roşii.

Preparare: Pune făina într-un castron, fă o gaură în mijlocul ei şi toarnă acolo apă fierbinte şi sare. Amestecă şi frământă pâ­nă se omogenizează totul foarte bine. Aşază aluatul pe blatul mesei (pe care ai presărat făină) şi întinde din el o foaie nu prea sub­ţi­re. Presară făină deasupra şi rulează această foaie pe lun­gime, apoi taie din ea bucăţi de un centimetru lăţime, în aşa fel încât să ai fâşii late de un centimetru, pe care le tai din nou, în bucăţi lungi de câte 4 cm. Fierbe pastele în apă cu sare. Separat, rume­neş­te ceapa tocată mărunt. Stinge cu sucul de roşii, con­di­men­tează cu sare şi piper. Serveşte pastele fierte, cu sosul deasupra!

 

Pecorara

Tocana păstorului

Ingrediente: pentru aluat: 600 g făină, 4 ouă, un pahar de apă, sare; pentru sos: o ceapă, un păhărel de ulei de măsline, 40 g şuncă crudă de porc, 50 g bureţi, 100 g pulpă de miel, 3 roşii descojite, 50 g unt, 30 g vinete, 30 g ardei, 30 g dovlecei, 50 g ricotta, busuioc, piper, sare.

Preparare: Amestecă bine făina cu ouăle, apa şi sarea până obţii un aluat nu foarte tare (frământatul poate să dureze până la două ore). Apoi modelează între mâini suluri subţiri de 5 mm, taie bucăţi lungi de 8 cm şi fă din ele inele. Pulpa de miel, tăiată în bucăţele, rumeneşte-o într-o tigaie cu ulei fierbinte. Adaugă-i ceapa tocată, şunca tăiată cubuleţe şi, după câteva minute, bureţii. Lasă totul să se prăjească trei minute, apoi adaugă sucul roşiilor pasate, puţină apă şi dă la cuptor pentru un sfert de oră. Scoate vasul deoparte şi presară busuioc proaspăt, tocat mărunt. Fierbe inelele de aluat în apă fierbinte cu sare. După cinci minute, scurge-le bine şi varsă-le într-o tigaie cu unt şi so­tea­ză-le câteva minute, amestecând cu o lingură de lemn. Toarnă pastele într-un vas termorezistent, pune deasupra car­nea cu sos, asezonează cu legume la grătar sau prăjite în ulei de măsline (ar­dei, dovlecei, vinete) şi presară ricotta.


Orecchiette di prete alla teramana

“Urechiuşe de preot” ca la Teramo

Ingrediente: 600 g făină, două linguri de griş, 3 ouă, sare, parmezan sau pecorino (brânză de oaie), condimente (oregano sau busuioc, piper).

Preparare: Împarte făina în două părţi egale. Jumătate din cantitate o amesteci cu ouăle şi grişul, iar cea de-a doua jumătate cu apă fierbinte. Frămânţi bine şi una şi cealaltă, apoi le uneşti şi frămânţi din nou până se obţine un aluat omogen, pe care îl laşi să se odihnească pentru câteva minute. Fă din acest aluat  un sul mai subţire şi taie din el bucăţi de o jumătate de centimetru. Din fiecare bucată de aluat modelează între dege­te o “ureche”. Fierbe pastele astfel ob­ţinute în apă cu sare şi condimente. Când sunt gata, trece-le repede sub un jet de apă rece (ca să nu se lipească) şi serveşte-le cu brânză rasă. Mai pot fi servite cu pătrunjel tocat şi un sos de unt cu usturoi sau cu un sos ragu.


Sformato di patate e salsicia

Budincă de cartofi şi cârnaţi

Ingrediente: 500 g cartofi fierţi, 400 g cârnaţi afumaţi, boia, un ou, unt, nuc­şoară, ulei de măsline, sare, pesmet.

Preparare: Zdrobeşte cartofii fierţi şi amestecă-i apoi cu cârnaţii tăiaţi mărunt, oul bătut, boiaua, sarea şi nucşoara rasă. Unge cu unt formele pentru budincă (sunt de preferat cele din ceramică sau sticlă termorezistentă) şi tapetea­ză-le cu pesmet, pentru ca să se poată forma o crustă. Aşază compoziţia pe bază de cartofi în forme. Toarnă deasupra un fir subţire de ulei de măsline şi presară pesmet, după care dă formele la cuptor, la tempe­ratura de 180˚C. Lasă ­budinca la cuptor până se rumeneşte. Adu-le la masă calde, direct în formele în care s-au pregătit, sau răsturnate pe un platou.

Citeşte mai multe despre:   sare,   apă,   aluat,   caiet de retete

 



Mai multe titluri din categorie

The Jazzy Jo Experience, Omajii și Raze de lună merg mai departe în Battle-urile X Factor

The Jazzy Jo Experience, Omajii și Raze de lună merg mai departe în Battle-urile X Factor
Galerie Foto Seara trecută, în cel de-al treilea Bootcamp X Factor, Delia a decis care sunt echipele cu care va merge mai departe în competiție. The Jazzy Jo Experience, Omajii și Raze de lună vor participa în următoarea...

Românii au rezervat 50% dintre unitățile de cazare disponibile pentru Revelion

Românii au rezervat 50% dintre unitățile de cazare disponibile pentru Revelion
Românii au rezervat circa jumătate din capacitatea de cazare a țării pentru Revelion, arată un studiu al Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT). În același timp, cea mai...

Smart Home Concept - de la proiect de casă la construcție finalizată

Smart Home Concept - de la proiect de casă la construcție finalizată
A construi o casă înseamnă un lung proces presărat cu stres, decizii, acte de semnat și de aprobări primite. Este o perioadă stresantă, dar la finalul acestei experiențe totul merită, pentru că vei avea casa...

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România
Galerie Foto #dacăejoieAdela! Telespectatorii au urmărit aseară în număr foarte mare serialul produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, în intervalul comun de difuzare cu Masked Singer România, serialul de la Antena 1...

Grupurile Deliei intră în Bootcamp-ul X Factor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1 ”Devine cu adevărat stresant”

Grupurile Deliei intră în Bootcamp-ul X Factor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1  ”Devine cu adevărat stresant”
Grupurile Deliei sunt pregătite pentru etapa Bootcamp-ul X Factor și vor face tot posibilul să primească unul dintre cele trei scaune pe care jurata le pune la bătaie pentru Battle-uri, astăzi, de la 20:30, la...

Atenție unde călătoriți! Cod roșu de furtuni în Grecia

Atenție unde călătoriți! Cod roșu de furtuni în Grecia
Cod roșu de furtuni în Grecia. Temperaturile sunt scăzute, furtunile puternice sunt însoțite de precipitații cu grindină de alocuri și rafale de vânt de până la gradul 8 pe scara Beaufort,...

UPDATE Vești bune pentru VACCINAȚI. Valabilitatea certificatului verde se prelungește în UE

UPDATE Vești bune pentru VACCINAȚI. Valabilitatea certificatului verde se prelungește în UE
Comisia Europeană vrea  prelungirea valabiltății certificatelor de vaccinare până la 9 luni. În UE au fost emise, până în prezent, 650 de milioane de documente.  „În același timp, situația...

Emi și Cuza, Mihai și Elwira Petre luptă în marea finală Asia Express- Drumul Împăraților

Emi și Cuza, Mihai și Elwira Petre luptă în marea finală  Asia Express- Drumul Împăraților
Galerie Foto Drumul Împăraților, traseul celui de-al patrulea sezon al celui mai dur reality – show,  Asia Express, ajunge la final. Duminică, 28 noiembrie, de la 20:00, Antena 1 difuzează lupta decisivă între...

Acțiunea de eliminare, prin orice mijloace, a insectelor dăunătoare este esențială pentru siguranța dumneavoastră

Acțiunea de eliminare, prin orice mijloace, a insectelor dăunătoare este esențială pentru siguranța dumneavoastră
Indiferent că vorbim despre propriile locuințe, despre spatiile de lucru, instituții publice și așa mai departe, dăunătorii de orice fel, fie că discutăm despre rozătoare sau despre insecte, acestea nu trebuie...

Motive pentru care continuăm să evoluăm pe piața balustradelor din inox într-un ritm alert !

Motive pentru care continuăm să evoluăm pe piața balustradelor din inox într-un ritm alert !
Utilizată în mod special în mediul exterior balustrada a început să fie integrată din ce în ce mai mult în procesul de amenajare interioară. Această situație a apărut ca urmare a faptului că balustrada...

Cadouri de casă nouă pentru o femeie: de la electrocasnice la lenjerii de pat

Cadouri de casă nouă pentru o femeie: de la electrocasnice la lenjerii de pat
În viața fiecărei femei, momentul cumpărării unei case este cu adevărat foarte important, un moment de tranziție care presupune schimbări intense și care tocmai din acest motiv merită sărbătorit. Dacă o...

Modificări în lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat. România intră în zona galbenă

Modificări în lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat. România intră în zona galbenă
Lista statelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat a fost actualizată de CNSU. Unele state UE au ajuns în zona galbenă iar altele au trecut în zona roșie.  Prin urmare, Monaco intră în zona roșie,...

Ziua Recunoștinței/Thanksgiving

Ziua Recunoștinței/Thanksgiving
Galerie Foto Ziua Recunoștinței este de departe cea mai importantă zi de sărbătoare a americanilor. Fără daruri, fără petrecere și nu seara. Este vorba de o masă de prânz la care participă familia, prietenii apropiați...

Castrum Deva sau o altă versiune a legendei Meșterului Manole 

Castrum Deva sau o altă versiune a legendei Meșterului Manole 
Folclorul local din zona Cetății Deva a păstrat foarte multe legende legate de acest loc istoric. Multe povești cu zâne, balauri și alte personaje fantastice, dar și despre niște tuneluri subterane care ar duce s...

Secretele tinereții: îngrijirea pielii după vârsta de 35 ani

Secretele tinereții: îngrijirea pielii după vârsta de 35 ani
Cosmetologii consideră că marcarea indicatorului 35+ pe produsele de îngrijire pentru femei este mai degrabă o convenție: scăderea fermității  pielii și  pierderea clarității ovalului feței se pot...
Serviciul de email marketing furnizat de