x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bomba cu efect foarte intarziat

Bomba cu efect foarte intarziat

de Veronica Guzun    |    03 Aug 2005   •   00:00
Bomba cu efect foarte intarziat
BARUL CASEI
Este una dintre cele mai "viclene" bauturi alcoolice. Parca ar zice: "tu bea in continuare, ca eu te ajung din urma". Gustul ei dulce, foarte aromat, te imbie sa nu te opresti din baut, cu atat mai mult cu cat ea a fost declarata oficial cocteilul spaniol cel mai cunoscut. Daca inca nu v-ati dat seama despre ce este vorba, va anunt ca am sa va spun istoria "bombei cu efect intarziat", adica Sangria.

Cele mai importante ingrediente ale bauturii sunt: vinul, fructele, soarele si gheata. Se zice ca Sangria a fost inventata acum patru secole, in sudul Spaniei. In timpul verii, cand temperaturile nu coborau mai jos de 30 de grade, nimic nu era mai pretios decat o bautura racoritoare.

Astfel, agricultorii care culegeau portocale purtau o plosca plina cu vin rosu, pe care il diluau cu apa de izvor. In acest amestec ei adaugau si cateva bucati de portocala si astfel a aparut acest cocteil energizant.

DENUMIRE Daca istoria bauturii este cunoscuta, nu putem spune acelasi lucru si despre originea denumirii acesteia. Sangre, in spaniola, inseamna sange. Unii spun ca amestecul a fost inventat de un italian care visa sa creeze un vin din citrice. Dupa multe eforturi, el a obtinut un cocteil din vin rosu si portocale spaniole. Cand spaniolii au gustat, au exclamat: "Es sangre del diablo!" (Acesta este sangele diavolului!). Bautura a devenit curand foarte populara.

Acest cocteil se potriveste de minune cu carnea la gratar. Spaniolii obisnuiesc sa spuna ca gustul adevarat de Sangria poate fi simtit doar daca esti la iarba verde, iar compania placuta a prietenilor este o conditie sine qua non.

Eleganta vinului

Pe langa renumitele regiuni vitivinicole franceze Bordeaux, Champagne, exista si o localitate unde se prepara un vin unic in lume - cahorul. Vin rosu inchis, sec, cu aroma de visine coapte. Este o licoare eleganta, cu un buchet complex care se pastreaza timp indelungat. Se potriveste preparatelor din carne la gratar sau branzeturilor. Cahorul se deosebeste radical de celelalte vinuri frantuzesti prin personalitatea lui. Inca din 1152, el era recunoscut drept un vin modern. Petru I, tarul Rusiei, obisnuia sa isi trateze ulcerul cu un pahar de Cahor pe zi. La sfarsitul secolului al XIX-lea, a fost creat si un vin dulce care poarta acelasi nume. Cahorul dulce are gust catifelat si aroma complexa de prune uscate si de ciocolata. Buchetul fin are accente clare de migdale si violete.

SANGRIA CLASICA
Ingrediente: 500 ml vin rosu sec, jumatate de litru de apa tonica, doua portocale, doua lamai, zahar, cuburi de gheata, 100 ml brandy.

Preparare: Intr-o carafa amestecati jumatate de litru de vin rosu sec, apa tonica, portocale taiate in bucati mari, doua lamai taiate felii mari si zahar dupa gust. Amestecul se pune la frigider pentru cateva ore. Inainte de a servi, puneti bucati de gheata in carafa. Conform retetei traditionale, in Sangria se toarna si 100 ml brandy, care pe de-o parte da o aroma mai puternica fructelor din bautura, iar pe de alta parte ridica gradul de alcoolizare al licorii.
×