x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucataria lumii. "Nu este acasa acolo unde nu se face lichiu"

0
Autor: Simona Lazar 09 Noi 2013 - 09:32
Călătorind prin ţară, am ajuns într-o dimineaţă la Criţ unde, la casa parohială, am întâlnit-o pe doamna Sofia Folbert. Este una dintre acele persoane care au reuşit să depoziteze un adevărat tezaur, şi etnografic, şi gastronomic al comunităţii săseşti şi chiar dacă de mai bine de 20 de ani a plecat din România, se întoarce în fiecare vară pentru a se simţi, măcar pentru puţin timp, acasă.

O doamnă venerabilă la 88 de ani, nu a uitat pentru nici o clipă cum forfoteau pe plită bucatele săseşti ale căror reţete le-a purtat cu ea, peste mii de kilometri şi zeci de ani şi la copiii, nepoţii şi strănepoţii din Germania.

Revenită peste vară în satul natal, doamna Sofia priveşte cu nostalgie către turnul bisericii din Criţ unde, când era copil, se depozita carnea. "Noi nu afumam nici carnea, nici cârnaţii peste iarnă. Le puneam doar la uscat în turnul bisericii. Biserica noastră a avut 5 turnuri, apoi a rămas cu patru. Şi cum satul avea 4 străzi principale, fiecare stradă avea turnul ei. Şi în fiecare turn, fiecare om avea grinda lui de uscat carnea. Şi acum dacă merg în turn, mai văd beţişoarele unde stăteau toate la uscat".

Cu carnea asta uscată, doamna Sofia pregăteşte o reţetă săsească tomnatecă: supă de mere. "Se ia o bucată de os de porc. Luăm carnea de porc, o spălăm, o fierbem cu zarzavat, pătrunjel, un pic de ţelină, şi când e gata fiert, se pun mere de toamnă tăiate, să dea un clocot. Şi se face din smântână, un pic de făină şi ou un amestec şi se drege, se mai dă un clocot, se pune sare şi asta este. Acreală nici nu trebuie pentru că merele dau ele o acreală plăcută".

Saşii mănâncă bucuroşi supe dulci, nu prea acre. Preferatele lor sunt cele cu tăiţei sau cu găluşte de griş. Iar ceea ce le face speciale, sunt găluştele mari şi pufoase. "Nu e foarte deosebită de cea din alte zone, doar că îi puneam mult zarzavat, şi se făceau găluşte mari de griş cu ou. Secretul de ieşeau aşa mari şi pufoase este că nu se face aluatul prea tare. Când e prea tare, şi găluşca iese tare. Nu trebuie nici să stea grămădă, dar nici să curgă din linguriţă atunci cand o iei să o pui în supă".

DULCI POVEŞTI
În comunităţile săseşti, prăjiturile s-au aflat mereu la mare cinste. Sunt o mulţime de dulciuri care au fost împrumutate după aceea şi de celelalte etnii. Una dintre ele este şi cea numită lichiu. Se făcea cu prune sau cu alte fructe. "Noi mai ales făceam cu smântână, de Crăciun şi de Paşti. Lichiul e un aluat amestecat cu ou şi cu zahăr, din care se întindea o foaie mare. Aveam o tavă specială pentru lichiu care avea o anumită dimensiune. Avea cam 50-60 de cm lungime şi cam 40 cm în lăţime, cu un mâner în cap. Fiecare gospodină avea neapărat 3-4 scânduri de lichiu, făcute din brad.

Erau doar pentru întins foaia, pentru dimensiune. Se amesteca o smântână tare, pusă peste noapte peste o pânză cu tărâţe, ca să se scurgă zerul, cu gălbenuş şi cu zahăr (dar puţin, pentru că la copt se caramelizează), cu care se ungea apoi foaia şi se punea la cuptor. Cuptorul în care se făcea lichiul era cel în care înainte se făcuse pâinea. După ce stătea pâinea un ceas în cuptor, puteai să bagi lichiul. Pâinea stătea mai în spate, iar în faţă era prăjitura. Şi când se colora puţin la suprafaţă, se băga lopata de lichiu şi se scotea. După aceea, cu lingura de zahăr, cu găuri, presăram puţin, pentru că atunci nu se mai topea şi rămânea frumos. Le-am învăţat şi pe fetele şi pe nepoatele mele să-l prepare. Şi strănepoţica mea de 14 ani vine şi ea şi ajută la învârtit. Tradiţiile şi reţetele saşilor le-am luat cu mine. Nu este acasă acolo unde nu se face lichiu".


Cozonac pe pom
Un preparat săsesc foarte îndrăgit este şi baumstretzel. "Cozonac pe pom, asta înseamnă. Aluatul nu este nici prea dulce, şi la frământat se pune cam la un kil de făină, o jumăte de litru de lapte. Dacă e prea moale sau se pune prea mult zahăr sau prea multă grăsime, cade jos de pe pom când se învârteşte la foc. Se întinde o foaie mare, apoi se ia pomul, care trebuie să fie cam cât braţul unui om voinic şi se învârteşte pe el. Apoi îl pui deasupra jarului. Lângă jar, noi ţineam untură şi o bucată de pânză de bumbac pe un băţ, cu care ungeam din când în când baum-ul şi presăram zahăr deasupra, cu o lingură specială. Era gata când prindea crustă. Pomul pentru baumstretzel se moştenea în familie, ca un hambar sau o casă. Fiecare gospodină pornea cu unul şi îşi mai făcea apoi doi-trei singură, de-a lungul timpului. Era necesar să fie mai mulţi pomi pentru că de Anul Nou, pe lângă ce pregăteai pentru familie, trebuia să mai faci câte unul pentru fiecare copil pe care îl botezai. Copiii veneau, îţi spuneau o poezie şi o urare şi primeau o prăjitură dintr-asta, un baumstretzel. Uneori aveau mere sau bănuţi înăuntru sau, dacă mergeau la şcoală, un creion".

Citeşte mai multe despre:   culinar

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Observator lansează campania Eroul meu de acasă

Observator lansează campania Eroul meu de acasă
Poveștile eroilor din prima linie au fost în atenția tuturor în ultima perioadă. S-a vorbit mult despre cei în halate albe, albastre, în uniforme sau echipament de protecție. Mulți dintre ei nu și-au mai...

Radu Tudor, despre jurnaliștii CNN arestați în timp ce transmiteau din Minneapolis: Sper ca libertatea presei să fie garantată

Radu Tudor, despre jurnaliștii CNN arestați în timp ce transmiteau din Minneapolis: Sper ca libertatea presei să fie garantată
Jurnalistul Radu Tudor a declarat că imaginile cu jurnaliștii CNN încătușați în timp ce transmiteau în direct din Minneapolis sunt îngrijorătoare. „Sunt îngrijorătoare imaginile, mai ales că...

Duminicã, 31 mai, de la 10:00, Antena 1 difuzeazã o ediţie-eveniment Gaşca Zurli, prezentatã de Mirela Retegan

Duminicã, 31 mai, de la 10:00, Antena 1 difuzeazã o ediţie-eveniment Gaşca Zurli, prezentatã de Mirela Retegan
Galerie Foto Duminicã, în weekendul special dedicat Zilei Copilului, de la ora 10:00, Antena 1 aduce spiritul Zurli în casele românilor într-o ediţie-eveniment prezentatã de Mirela Retegan. Cum limitãrile impuse de starea de...

Sâmbãtã, de la 20:00, pe Antena 1, Juraţii iUmor aleg ultimul finalist al show-ului

Sâmbãtã, de la 20:00, pe Antena 1, Juraţii iUmor aleg ultimul finalist al show-ului
Galerie Foto Cea mai îndrăgită emisiune de umor din România se apropie de finalul celui de-al optulea sezon, iar înainte de marea finalã, difuzatã pe 6 iunie, de la 20:00, la Antena 1, juraţii vor alege ultimul finalist în...

Marele Bazar din Istanbul se pregătește să își redeschidă porțile

Marele Bazar din Istanbul se pregătește să își redeschidă porțile
Marele Bazar din Istanbul se pregătește de redeschidere. Acesta a fost închis pe 23 martie din cauza pandemiei de coronavirus, transmite AFP. Este una dintre cele mai mari piețe acoperite din lume,...

Cazinourile din Las Vegas se vor redeschide treptat din 4 iunie

Cazinourile din Las Vegas se vor redeschide treptat din 4 iunie
Cazinourile din Las Vegas se vor redeschide treptat de săptămâna viitoare, cu respectarea măsurilor sanitare. Acestea au fost închisă în luna martie din cauza pandemiei de coronavirus, transmite...

O actriță premiată cu Oscar a fost diagnosticată cu COVID-19

O actriță premiată cu Oscar a fost diagnosticată cu COVID-19
Actorii francezi Marion Cotillard şi Guillaume Canet au fost diagnosticaţi cu COVID-19. Cotillard a mai trecut o dată printr-o pandemie, însă pe marele ecran, în filmul „Contagion”. Actriţa Marion Cotillard...

Cum „dresăm” pantofii care ne strâng

Cum „dresăm” pantofii care ne strâng
Vânzătorii de încălțăminte din piele știu câteva trucuri pentru pantofii prea mici. Încălțămintea confecționată din piele este ușor de remodelat pe propriul picior, cu ajutorul câtorva intervenții...

Un Margaux vechi de 65 de ani, din meniul legendarului tren Orient Expres, în licitație la București

Un Margaux vechi de 65 de ani, din meniul legendarului tren Orient Expres, în licitație la București
Galerie Foto Din cele peste 200 de loturi de vin ale Licitației de Vară din 28 mai, poate cel mai special și mai neașteptat este un vin roșu de Margaux ce a făcut parte din meniul trenului transcontinental Orient Expres, unul...

Plajele se redeschid pentru turismul estival

Plajele se redeschid pentru turismul estival
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice preferate de europeni, Grecia, a deschis deja peste 500 de plaje, săptămâna trecută. Italia, Cipru și Turcia și-au anunțat, la rândul lor, redeschiderea. La fel și vecinii...

Ne putem organiza singuri excursiile. Circuite individuale sau în familie, pe urmele cetăților medievale

Ne putem organiza singuri excursiile. Circuite individuale sau în familie, pe urmele cetăților medievale
Galerie Foto Călătoriile încep să se reia, timid, cu noi reguli care trebuie să fie respectate, în întreaga lume. Chiar dacă nu am ieșit decât parțial din perioada de restricții, deja putem face drumeții, respectând un...

Premierele revin la TVR 1

Premierele revin la TVR 1
Galerie Foto Din luna mai, revin pe micul ecran programe consacrate ale TVR 1. De asemenea, noi proiecte pentru telespectatori debutează în această perioadă. Documentarul „România construită”, producţie TVR în premieră,...

O fostă finalistă neo-zeelandeză la Miss Univers a murit. Avea 23 de ani

O fostă finalistă neo-zeelandeză la Miss Univers a murit. Avea 23 de ani
Amber-Lee Friis, o finalistă a concursului Miss Univers din Noua Zeelandă, a murit subit. Avea 23 de ani. Poliția din această țară a confirmat apelul de urgență din 18 mai. Cauza...

Decizie radicală. Cum poți să pierzi accesul la Netflix chiar dacă ai plătit abonamentul

Decizie radicală. Cum poți să pierzi accesul la Netflix chiar dacă ai plătit abonamentul
Netflix va începe să întrebe utilizatorii inactivi dacă doresc să îşi păstreze calitatea de membri, iar dacă nu primeşte răspuns, compania va anula automat serviciul. Decizia a fost luată pentru ca oamenii s
Serviciul de email marketing furnizat de