x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucate din belsug pe masa oltenilor

0
Autor: Monica Andronescu 24 Mai 2006 - 00:00
Bucate din belsug pe masa oltenilor
CAIET CU RETETE - CRAIOVA, JUDETUL DOLJ
Parte din Tara Romaneasca, regiunea Olteniei este poate locul unde latinitatea este la ea acasa mai mult decat in toate celelalte regiuni istorice ale Romaniei. Caci triburile geto-dace au fost cucerite de romani, iar urmele cetatilor ridicate de ei pe aceste meleaguri rezista pana astazi. Si poate ca nu e intamplator faptul ca aici, in zona Craiovei, Manastirea Cosuna a fost inaltata chiar pe ruinele fostei cetati romane Pelendava, parte a zidurilor ei constituind sursa de piatra si caramida pentru cladirea bisericii, asa cum apare in pisania manastirii.

ISTORIE. In epoca medievala, Oltenia a ocupat o pozitie cu totul speciala in cadrul Tarii Romanesti, multi bani ai Craiovei devenind domnitori, cel mai important exemplu fiind cel al familiei Bibescu. Pe urmele lui Mihai Viteazu, am pasit in Craiova, cautand sa descoperim cum istoria isi traieste mai departe povestea, aici l-am cautat pe Iancu Jianu, marele haiduc a carui existenta a devenit astazi o legenda, am mers pana la vechea manastire a Caluiului, unde n-a mai ramas decat amintirea unui tunel ce se intindea pe aproape cinci kilometri si pe unde se strecurau de teama poterei haiducii lui Iancu Jianu si am descoperit locuri minunate… Gusturi din alt veac ajung pana la noi si invatam sa descoperim farmecul mancarii la test. Cuptorul de pamant, framantat de femei asa cum ai framanta o coca, creeaza o legatura spirituala intre om si hrana. Energiile pamantului si ale focului se contopesc si scot la iveala gustul perfect al bucatelor.

De aceea mancarurile din zona Olteniei sunt mai condimentate decat cele din celelalte zone romanesti. "Focul" ardeiului iute si prepararea simpla, adesea doar fierberea alimentelor, acestea ar fi trasaturile principale ale bucatariei oltenesti. Multe ciorbe, de la cea de loboda sau stevie la ciorba de lucerna si praz, reprezinta, de asemenea, o nota distinctiva in cadrul bucatariei oltenesti. Si gustul carnii de oaie sau de miel in frigare este mult apreciat in aceasta zona. Cu un pahar cu rachiu si-o cana cu zaibar, va poftim la masa oltenilor.

HALVA

Dizolvi 10 linguri cu miere intr-o cana cu apa si o lasi, pentru un timp, deoparte. Intre timp, torni putin ulei intr-o tigaie si adaugi 10 linguri cu faina. Prepari un rantas pe foc domol, amestecand continuu, ca sa nu se formeze cocoloase, si adaugi putin cate putin apa indulcita cu miere. O lasi sa fiarba mocnit pana cand se ingroasa frumos, apoi adaugi 200 g miez de nuca macinat si il amesteci bine, ca sa se omogenizeze compozitia. O asezi intr-un vas si o lasi sa se intareasca, dupa care o tai felii. Dupa preferinta poti adauga miezuri de seminte de floarea-soarelui in loc de miez de nuca.

SARAMURA DE PUI

Mai intai iei puiul si-l cureti bine, apoi il tai in portii: copanele taiate pana la sira spinarii, pieptul dat pe din doua si cate-o aripa cu jumatate din ce a mai ramas din spate. Se fac asa sase bucati potrivite unei mese pentru sase oameni. Carnea se freaca intai bine cu sare grunjoasa si se lasa asa vreo 20 de minute, apoi se prajeste in tuci, in untdelemn (se poate face si pe gratar). Coci vreo doi ardei cornul caprei (capia) rosii, si-i cureti dupa aia de pielita. Poti si sa prajesti ardeii in ulei fierbinte si sa-i cureti dupa ce s-au prajit. Pui carnea intr-o cratita mai larga, adaugi ardeiul rupt fasii sau taiat marunt si-o rosie coapta numai doua-trei minute, cat sa se inmoaie. Mai pui sare, dupa cat de sarata vrei sa fie. Torni apa calda si pui cratita la fiert. Si catre sfarsit subtiezi un mujdei de usturoi cu zeama din cratita si-l torni pe tot deasupra. Saramura se aduce la masa presarata cu verdeata proaspata si alaturi cu mamaliga sau paine la test.

PRAZ CU OREZ

Iei cateva fire de praz, le cureti de foile palite, apoi le speli bine in cateva ape. Le tai rondele mici si le calesti in ulei sau in untura. Adaugi orezul ales cu rabdare, il lasi sa se rumeneasca putin si il stingi cu niste rosii bine coapte si tocate marunt. Sarezi dupa gust si dai vasul acoperit la cuptor. Il lasi la foc potrivit pana se umfla si infloreste orezul.

CIORBA DE BURTA CA LA OLTENI

Cureti burta de vaca si o pui la fiert cu o bucata de rasol de vita. Tot de la inceput, mai pui in oala, sa fiarba, o mana de orez, doi morcovi si doua cepe tocate marunt. Cand burta si rasolul au fiert, le scoti din apa si le tai in cubulete. Strecori zeama in alt vas si ce ramane (orezul, ceapa si morcovul) pasezi sau dai la mixer. Pui din nou in aceeasi oala zeama, orezul si legumele pasate, cubuletele de burta si rasol si lasi pe foc sa mai dea in cateva clocote. In continuare adaugi smantana batuta cu putina apa (sa nu se "zaurdeasca"), sare, piper, o lingura cu otet si un ou batut. Ciorba se serveste cu hrean ras, smantana si otet alaturi, pentru gustul fiecaruia. Si, neaparat, ardei iute ca focul.

SARAMURA DE STEVIE

Iei frunzele de stevie frageda, le alegi, le speli si le rupi cozile. Pui mai multe la un loc una peste alta si le faci sul. Le legi cu un capat de sforicica si le asezi pe un gratar incins ca sa se prajeasca. Separat, intr-o strachina, rupi in bucati niste ardei rosii, subtiri si iuti, peste care pui stevia. Apoi torni saramura si, bineinteles, faci o mamaliguta. Aceasta mancare se mai numeste prin Oltenia "Papusele de dragavei".

GHIVECI CU CARNE DE PORC LA TEST

Iei o bucata de carne de porc si o tai bucatele. Intr-o cratita calesti in untura ceapa taiata marunt, dupa care adaugi orezul ales bine si spalat in mai multe ape. Lasi totul la foc potrivit sa se caleasca vreun sfert de ora. Adaugi carnea taiata bucatele, trei cani cu apa clocotita, doua linguri cu bulion, sare si piper, dupa gust. Pui cratita la test si o lasi acolo sa scada sosul si pana ce carnea este fiarta bine. Deasupra presari verdeata.

SFATURI
LA TEST. Pentru ca mancarea sa fie gustoasa si totul sa fie cu spor, inainte de a-l folosi prima data, testul era stropit din abundenta cu vin.

SECRET. Ciorba de burta olteneasca se prepara fara usturoi. In schimb, se toarna otet si smantana fara zgarcenie.

ABUNDENTA. Pentru prepararea saramurii de pui folositi sare, cat mai multa, si, bineinteles dupa preferinta, ardei iute, tocat marunt.
Citeşte mai multe despre:   lasi

 



Mai multe titluri din categorie

Azi, de la 20.30, la Antena 1, Narcis Ianău reinterpretează muzica clasică pe scena X Factor

Azi, de la 20.30, la Antena 1, Narcis Ianău reinterpretează muzica clasică pe scena X Factor
Galerie Foto La doar 26 de ani, Narcis Ianău, o prezență apreciată pe marile scene ale lumii, profită de fiecare ocazie pentru a-și forța limitele artistice. Astăzi, de la 20.30, la Antena 1, Narcis îi surprinde...

Experiențe culinare pentru concurenții Asia Express: ”Mirosea tot a cămilă”

Experiențe culinare pentru concurenții Asia Express:  ”Mirosea tot a cămilă”
Galerie Foto Duminică seară, de la 20:00, toate cele nouă echipe ce au acceptat aventura celui mai dur reality show continuă traseul de pe Drumul Împăraților în cea de-a doua etapă din Turcia. Și pentru că orice...

Serialul Adela, lider detaşat de audienţă, peste Masked Singer România

Serialul Adela, lider detaşat de audienţă, peste Masked Singer România
Galerie Foto #dacăejoieAdela! Telespectatorii au urmărit aseară în număr foarte mare serialul produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, în intervalul comun de difuzare cu Masked Singer România, serialul de la Antena 1 ...

Târnava Mare, raiul bicicliștilor

Târnava Mare, raiul bicicliștilor
Galerie Foto Combinația între satele tradiționale izolate și posibilitățile multiple de a petrece foarte mult timp în natură este ideală, în această perioadă în care revin restricțiile. Turism se poate face și în...

Cadoul perfect pentru cea mai bună prietenă: 3 idei

Cadoul perfect pentru cea mai bună prietenă: 3 idei
Se apropie ziua de naștere a prietenei tale și nu știi ce să-i oferi? Vă cunoașteți de atâta timp și deja ai epuizat toate ideile? Sau, dimpotrivă, este prima zi de naștere pe care o petreceți împreună?...

Parfumuri de zi si de seara: diferente, reguli, recomandari

Parfumuri de zi si de seara: diferente, reguli, recomandari
Parfumul pe care-l porți trebuie să fie elegant, definitoriu, intens, dar totuși suficient de discret cât să nu cuprindă tot spațiul atunci când intri într-o încăpere. Cu alte cuvinte, să-ți exprime...

Design interior retro: sfaturi și idei pentru casa ta

Design interior retro: sfaturi și idei pentru casa ta
Vrei să îți amenajezi apartamentul sau casa, dar stilul modern, minimalist sau futurist nu sunt chiar pe placul tău? Este în regulă, fiindcă tendințele în design interior se schimbă sezonier sau anual, așa...

Ce este un scaun de birou ergonomic si de ce merita sa-ti cumperi unul?

Ce este un scaun de birou ergonomic si de ce merita sa-ti cumperi unul?
Galerie Foto In prezent, foarte multe persoane au un stil de viata sedentar si lucreaza de la birou. Totusi, faptul ca petrecem atat de multe ore pe un scaun poate avea numeroase efecte adverse pentru ca omul prin natura lui a fost...

Probleme mari pentru Connect-R și Shift: ”Noi am venit total nepregătiți și acesta e un motiv serios pentru care am ajuns ultimii”

Probleme mari pentru Connect-R și Shift: ”Noi am venit total nepregătiți și acesta e un motiv serios pentru care am ajuns ultimii”
Galerie Foto Cea de-a cincea ediţie a primului stage Asia Express – Drumul Împăraţilor, difuzată aseară la Antena 1 s-a impus ca lider de audienţã atât la nivelul publicului comercial din mediul urban cu vârste cuprinse

Cum alegi piesele vestimentare perfecte pentru nunta ta

Cum alegi piesele vestimentare perfecte pentru nunta ta
Găsirea rochiei de mireasă perfectă pentru ziua cea mare nu este atât de ușoară pe cât pare. Dacă afirmi contrariul, probabil că nu ai încercat niciodată o rochie de mireasă, ce să mai vorbim despre...

Descoperă de unde vin numele marilor branduri de echipament sportiv

Descoperă de unde vin numele marilor branduri de echipament sportiv
Brandurile fac parte din viața ta, fie că vorbim despre haine, încălțăminte sau mâncare. Dacă te întrebi ce le diferențiază, trebuie să știi că există o multitudine de factori. Istoria, percepția...

Solutii eficiente pentru toti gradinarii

Solutii eficiente pentru toti gradinarii
Cresterea gazonului este o treaba serioasa, iar profesionistii stiu ca nu trebuie sa faca rabat de la calitate pentru a obtine cele mai bune rezultate.  Pe site-ul gardenfarm.ro clientii pot achizitiona seminte...

Cum sa atragi atentia unei femeie pe care vrei sa o cuceresti?

Cum sa atragi atentia unei femeie pe care vrei sa o cuceresti?
Cand vine vorba de a atrage atentia unei femei, multi barbati se angajeaza in comportamente care duc la exces. Sunt acei barbati care pozeaza in profesor, cei care se ascund, cei care devin aroganti si chiar neplacuti....

De ce ai nevoie de un fotograf profesionist la nunta ta

De ce ai nevoie de un fotograf profesionist la nunta ta
Galerie Foto Organizarea unei nunți de vis nu este un lucru simplu. Înainte de a începe să contractezi diverse servicii și furnizori, primul lucru este să știi ce buget ai la dispoziție. Abia apoi este recomandat să lucrezi...

(P) Florile potrivite în funcție de personalitatea fiecărei femei - Alege florăria Anemone

(P) Florile potrivite în funcție de personalitatea fiecărei femei - Alege florăria Anemone
Un buchet de flori este mereu bine-venit, cu orice ocazie și pentru orice moment ce merită sărbătorit. Iubita sau soția va fi oricând încântată de un astfel de gest și cu siguranță îi vei pune un zâmbet pe...
Serviciul de email marketing furnizat de