x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucatele măicuţelor

0
Autor: Simona Chiriac Maria Belu-Burtea 19 Aug 2010 - 00:00
Bucatele măicuţelor Maria Belu/Jurnalul Naţional
Vezi galeria foto

Stând aşezată între blândele coline ale Bucovinei, zidită parcă pentru a înfrunta înălţimile, Mănăstirea Dragomirna, ctitorie a marelui mitropolit şi cărturar Anastasie Crimca, face parte din valorile de patrimoniu care dau unicitate Bucovinei. Biserica mănăstirii poartă hramul Pogorârii Duhului Sfânt, sfântul locaş dând impresia unei nave, vechiul simbol al Bisericii Creştine.

ÎN BUCĂTĂRIE
Ce se găteşte în cuhnia Mănăstirii Dragomirna? Stăm de vorbă cu maica Telca şi maica Maria Magdalena. "Mâncăm peşte, brânzeturi, legume şi fructe. Pentru oaspeţi gătim carne, în afara zilelor de luni, miercuri şi vineri." Ne-am nimerit la mănăstire într-o zi de vineri, iar măicuţele găteau, pentru masa de seară, clătite de post şi dovlecei pane. Vestea delicioaselor clătite de la Dragomirna a trecut de mult graniţa mănăstirii. Măicuţa Telca ne-a dat reţeta celebrelor clătite: "Apă minerală, un praf de sare, esenţe după preferinţă şi făină. La o jumătate de litru de apă minerală se pun în compoziţie 2-3 linguri de ulei. Se amestecă toate ingredientele până ce aluatul devine curgător. Se coc în tigaie şi se umplu cu miere de albine, amestecată cu nuci pisate sau cu dulceaţă", spune maica Telca.

Reţeta clătitelor de la Dragomirna şi secretele ei le veţi regăsi în volumul 7 din "Poveştile bucătăriei româneşti" - fiindu-ne oferită spre publicare în capitolul destinat reţetelor de la cititori. Însă despre bucatele mănăstireşti de post, în general, mai multe ne spune Radu Anton Roman în volumul 6, cel care apare mâine. Noi, la Dragomirna, aveam să probăm încă o dată că bucatele sunt parcă mai savuroase la mănăstire, "căci sunt binecuvântate". "Fiecare măicuţă îşi împlineşte îndatoririle - toate măicuţele rotindu-se, câte o săptămână, la toate muncile - ce-i revin. Care la bucătărie, care în grădină, care în biserică", ne povesteşte maica stareţă Heruvima.

LĂCAŞ NOU ÎN BUCOVINA
Schitul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, din comuna Mitocu Dragomirnei, sat Dragomirna este aşezat într-o poieniţă "Poiana lui Anton" în mijlocul pădurii, la ea ajungându-se destul de greu. Părintele Pangrati, duhovnicul mănăstirii, spune că a ajuns aici printr-o minune, "pentru că nu-mi plăcea oraşul şi m-am rugat la Dumnezeu să stau în pustiu, la linişte. S-a întâmplat să fiu bolnav şi am venit până aici, la barieră, să vizitez poiana, atunci am văzut prima oară stejarul şi am zis: Doamne, dacă o să fiu sănătos o să ridic aici cea mai frumoasă biserică din lume". Schitul este de măicuţe şi numără cinci vieţuitori: patru măicuţe şi un duhovnic. "Credem că în doi, trei ani biserica va putea fi sfinţită. Este unicat: e făcută numai din bârne, îmbinate în stil dacic, pentru că noi trebuie să revenim la tradiţia noastră - aşa cum ne-au lăsat-o moşii noştri - lemn şi piatră care dăinuie veşnic", ne-a mai spus părintele Pangrati.

Despre bucate ne spune că mănâncă peşte, brânză, ouă, lapte şi toate legumele, mai puţin carne, iar "ce gătim cu carne dăm la muncitori, dar rânduiala se ţine: dacă este post, şi ei mănâncă la fel". Măicuţele gătesc pe rând ciorbe, borş de sfeclă, mazăre, sarmale de bureţi, ardei umpluţi cu orez, iahnie de fasole, salată orientală etc. "Salata orientală o facem cu ceapă, cartofi, morcovi, măsline şi sfeclă roşie. Avem o grădină în care cultivăm roşii, ardei, ceapă, fasole, iar restul cumpărăm de la piaţă."


Zacuscă
Cu ţelină: Ingrediente: două kg gogoşari roşii, două kg ardei graşi, două ţeline, 3-4 cepe, un pahar de oţet, sare, un pahar de zahăr, ardei iute (dacă vă place)
Preparare: Se grijesc legumele de coji, cotoare, seminţe şi se toacă. Se pun la fiert circa o jumătate de oră, amestecând mereu. După ce au început să bulbucească se adaugă zahăr, oţet şi sare şi se mai lasă pe foc, să se lege bine. Se păstrează în borcane bine închise.
Clasică:Ingrediente: 6 kg vinete (că iarna-i lungă!), 6 kg gogoşari roşii, 6 kg roşii, 4 kg ceapă, 1,5 l untdelemn,
2-3 ardei iuţi (sau fără, cum vreţi), două căpăţâni de usturoi (dacă vă place), piper, boia - cum vă place, sare, şi după gust, dar şi că trebuie: cam 1-2 linguri la 3 l zacuscă.
Preparare: Vinetele se coc pe plită sau în cuptor, se curăţă de coajă şi se scurg două-trei ore. Gogoşarii, ardeii şi ceapa se grijesc, apoi se toacă şi se pun la călit în ulei încins. Se pun la călit şi vinetele. Roşiile se curăţă de nodul verde şi tare, se toacă mărunt şi se adaugă la prăjeală. Totul va bolborosi vreme de o oră, în vas acoperit, pe foc mic, amestecând des, să nu se prindă. În sfârşit se pun usturoi, sare, piper, se mai lasă să dea în câteva clocote. Se conservă în borcane bine închise, cu o pojghiţă de ulei deasupra.
Cu fasole: Ingrediente: un kg ceapă, un kg fasole boabe, 15 gogoşari roşii şi frumoşi tare, 250 ml untdelemn, 500 ml suc de roşii, câteva foi de dafin, sare, piper.
Preparare: Seara: Se pune fasolea la-n-muiat. Dimineaţa: Se pune fasolea la fiert, cu sare şi foi de dafin, până se-nmoaie. Ceapa şi gogoşarii se grijesc, se toacă şi se călesc în ulei încins. Când fasolea a fiert se scurge şi se răstoarnă peste ceapă, se pune şi sucul de roşii şi se lasă să mai fiarbă zacusca o jumătate de oră. Se potriveşte de piper şi sare, se pune în borcane bine închise.

● Reţetă din "Poveştile bucătăriei româneşti", volumul VI

Citeşte mai multe despre:   popasuri monahale

 



Mai multe titluri din categorie

Dincolo de existenta materiala, prin portalurile de energie din Galeria Senso

Dincolo de existenta materiala, prin portalurile de energie din Galeria Senso
Arta este un mod exceptional de exprimare si un mijloc prin care iubitorii de frumos isi pot incanta privirea cu lucrari inedite. Unele dintre aceste lucrari, asa cum sunt si cele din expozitia de string art fluorescent...

Chefi la cuțite, lider de piață cu peste 1.9 milioane de telespectatori, Chef Florin Dumitrescu pierde primul concurent în sezonul 9: ”Îmi pare rău pentru el”

Chefi la cuțite, lider de piață cu peste 1.9 milioane de telespectatori, Chef Florin Dumitrescu pierde primul concurent în sezonul 9: ”Îmi pare rău pentru el”
Galerie Foto Marți, 4 mai, Chefi la cuțite a fost lider detașat de piață cu peste 1,9 milioane de români, ce au privit emisiunea în minutul de maximă audiență de la 22.00. Telespectatorii Antena 1 au avut parte de o nouă...

Dictatorul Maduro a primit sabia de samurai de la Steven Seagal

Dictatorul Maduro a primit sabia de samurai de la Steven Seagal
Cunoscut drept un apropiat al „băieților duri” aflați la conducerea Planetei, vedeta filmelor de acțiune de la Hollywood, Steven Seagal, i-a făcut o vizită președintelui venezuelean, Nicolas Maduro, căruia i-...

Ecaterina Andronescu și-a făcut temele pentru roast-ul iUmor: a citit cartea lui Mihai Bendeac și a ascultat melodiile lui Cheloo! ”Sunt expresiii pe care eu nu le-aș accepta niciodată!”

Ecaterina Andronescu și-a făcut temele pentru roast-ul iUmor: a citit cartea lui Mihai Bendeac și a ascultat melodiile lui Cheloo! ”Sunt expresiii pe care eu nu le-aș accepta niciodată!”
Galerie Foto În cel de-al zecelea sezon iUmor, diseară, de la 20.30, la Antena 1, ediția specială de roast se anunță legendară, iar invitații nu pot fi decât cu totul neașteptați! Ecaterina Andronescu nu a vrut să vină...

Grecia redeschide terasele cafenelelor și restaurantelor

Grecia redeschide terasele cafenelelor și restaurantelor
Grecia redeschide terasele cafenelelor și restaurantelor, după șase luni în care acestea au fost complet închise, scrie AFP. Pandemia de coronavirus a dat o puternică lovitură economiei Greciei, prin afe...

Comisia Europeană vrea să relaxeze condițiile de călătorie pentru cetățenii non UE

Comisia Europeană vrea să relaxeze condițiile de călătorie pentru cetățenii non UE
Comisia Europeană recomandă statelor UE să permită accesul străinilor vaccinați anti COVID-19 din țările extracomunitare fără restricţii suplimentare, scrie Reuters. "Comisia propune să se...

Chefii își aleg bucătarii și află culorile tunicilor în care vor lupta: ”Asta da surpriză”

Chefii își aleg bucătarii și află culorile tunicilor în care vor lupta:  ”Asta da surpriză”
Galerie Foto Aseară, pe Antena 1, chefii au dat startul unei noi etape eliminatorii, bootcampul, dar nu înainte de a primi o veste neașteptată din partea Ginei Pistol. Sezonul 9 pune în competiție pentru chefi o miză...

Bursele JTI pentru Jurnaliști: Continuarea programului și lansarea ediției 2021-2022

Bursele JTI pentru Jurnaliști: Continuarea programului și lansarea ediției 2021-2022
De Ziua Mondială a Presei, Bursele JTI pentru Jurnaliști anunță continuarea programului 2020-2021 și lansează și ediția următoare, 2021-2022. Programul este realizat cu sprijinul foștilor bursieri, al...

Accesoriul vedeta al anilor ’90 revine in forta in moda masculina. Da, vorbim despre borsete din piele

Accesoriul vedeta al anilor ’90 revine in forta in moda masculina. Da, vorbim despre borsete din piele
Noile tendinte in moda masculina se axeaza pe confort maxim inainte de toate, iar borseta a fost cel mai potrivit accesoriu care sa ofere acest lucru. Mai ales datorita modului de utilizare ,,hands-free” este un...

Zile de sărbătoare, cu ediţii speciale, surprize și voie bună, la Antena Stars

Zile de sărbătoare, cu ediţii speciale, surprize și voie bună, la Antena Stars
Galerie Foto La Antena Stars urmează zile de colecţie, cu ediţii speciale ale emisiunilor, cu invitați pe măsură, cu multă distracție și voie bună, dar și cu sfaturi utile pentru pregătirile din aceste zile de...

Se negociază eliminarea absurdităților din turismul balnear

Se negociază eliminarea absurdităților din turismul balnear
Galerie Foto Sunt speranțe mari pentru cei care au activitate în zona balneo, pentru o redeschidere necesară, din această vară. Avem cele mai bune zone balneare din Europa, s-au făcut investiții foarte importante, în ultimii...

Află care sunt cele mai eficiente servicii pentru tratarea pietrei naturale!

Află care sunt cele mai eficiente servicii pentru tratarea pietrei naturale!
Piatra naturală este utilizată în construcții încă din cele mai vechi timpuri. Maeștrii pietrari au conferit acestui material creat de natură forme și utilizări multiple, ce au înfrumusețat diverse locuințe...

Contează pe un ajutor de nădejde pentru o mutare de succes!

Contează pe un ajutor de nădejde pentru o mutare de succes!
Atunci când vrem să ne mutăm avem întotdeauna nevoie de ajutor. Mutarea nu este un lucru ușor, acest lucru îl știm cu toții. E nevoie de planificare, de timp, de resurse și de finanțe, pentru a duce la bun...

Cadouri potrivite pentru barbati, indiferent de ocazie. Ce bauturi oferim in dar si cum le alegem?

Cadouri potrivite pentru barbati, indiferent de ocazie. Ce bauturi oferim in dar si cum le alegem?
A face un cadou unui barbat, oricat de bine l-ai cunoaste, poate fi o provocare destul de mare. Cadoul pe care il alegem trebuie sa se adapteze gusturilor, ocaziei si personalitatii celui care il primeste, fie ca vorbim...

Adriana şi Romică se transformă în Leontina Văduva si Luciano Pavarotti. Adriana: „Îmi vine să plâng, să plec acasă!”

Adriana şi Romică se transformă în Leontina Văduva si Luciano Pavarotti. Adriana: „Îmi vine să plâng, să plec acasă!”
Finala celui de-al 16-lea sezon Te cunosc de undeva! este din ce în ce mai aproape, aşa că punctele acumulate în aceste ultime ediţii devin esenţiale pentru calificarea în cea mai importantă bătălie artistică...
Serviciul de email marketing furnizat de