x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Când ciobanii coboară de pe munte

0
Autor: Tudor Cires 08 Oct 2009 - 00:00
Când ciobanii coboară de pe munte Tudor Cireş/Jurnalul Naţional
Vezi galeria foto

Poate niciodată nu a fost Branul mai ispititor ca în această toamnă. Festivalul Răvăşitului Oilor, organizat ca în fiecare an de Primăria Bran împreună cu ANTREC la Bran (26-27 septembrie), a fost un adevărat periplu gastronomic. De la poalele Castelului Bran se ridicau vălătuci de fum, iar nările fremătânde ale vizitatorilor sosiţi din mai toate colţurile ţării dădeau de înţeles că a început "desfrâul" culinar.



De-ale stânii
Zeci de standuri împodobite cu cârnaţi, dar şi cu ciorchini de struguri şi ştiuleţi aurii de porumb. Pe mese, cocoloşi de brânză, urdă dulce atât de grasă încât putea fi unsă pe pâine ca untul, brânză de burduf în coajă de brad, roţi de caşcaval şi bucăţi mari de caş din care să se înfrupte mai multe suflete. Alături de ele, pastramă de tot felul. Scufundate în baiţ, afumate şi condimentate în fel şi chip, cât să meargă taman bine alături de o ţuică şi o mămăligă răscoaptă. În spatele tarabelor, oierii îi îmbiau pe oameni să guste ba brânză, ba pastramă. Se mai găseau şi bulz prăjit pe grătar, fripturi din carne de oaie udate cu niţel vin fiert sau must.

Toate produse ale stânii, agonisite toată vara, că nu degeaba la Răvăşitul Oilor ciobanii coboară de la munte cu turma de oi, iar fiecare sătean primeşte brânză după cum a fost tocmeala, mai bună sau mai rea. Există chiar o vorbă care spune că primavăra se bat câinii, iar toamna se ceartă stăpânii.

Cei care au venit la Bran s-au putut simţi ca nişte oaspeţi ai unei stâne din creierul munţilor. Dan Nicolae din Zărneşti, oier cu vocaţie, ne-a împărtăşit rosturile. "Am venit aici cu toate ale stânei. Cârnaţi din carne de oaie curată, cu seu, ardei iute, piper şi sare. Pastramă numai la sare, tradiţională, la fel ca cea aflată în desagele ciobanilor atunci când plecau în transhumanţă. Se punea la desărat în apă înainte şi era foarte gustoasă. Carnea macră se lăsa la conservat în sare, iar măruntaiele se fierbeau în seul care rămânea, apoi se aşezau în vase de lemn. Aşa plecau ciobanii pe munte, cu măgăruşii încărcaţi cu de toate. Pentru gusturi mai fine avem pastramă la baiţ, cu busuioc, usturoi, plante aromate. Caşul mixt este afumat la fum de urzică, ca să-i dea o aromă şi mai puternică. Câte oi am? Păi, noi ciobanii avem o vorbă: «Am atâtea oi cât pentru o mânecă de cojoc»."

"Scoală, măi, bagă la uşă!"
Aşa începe dimineaţa la stână. Primul care se trezeşte duce oile la strungă şi le mulge. De-abia apoi se pun la cale celelalte treburi. Moja Aurel din Bran face brânză după vechile rosturi. "Ca să faci brânză se amestecă laptele de oaie cu cel de vacă, se încălzeşte, se dă cheag, iar după ce se încheagă, se pune la stors.  Se lasă 8-10 zile după care se bagă în buduroi. După ce a dospit, se desface buduroiul, se taie caşul şi se dă la maşină. Se pune sare, la 40 de kg de caş cam o jumătate de kilogram de sare, şi se frământă aşa cum se face pâinea de casă.  Se pune în băşicuţe sau la coajă de brad, la sac, la burduf. Vreţi să ştiţi cum se recunosc oile? După săbaş (n.r.- fizionomia oii), spunem noi, ca şi cum ar fi vreun copil din sat, asta dacă ciobanul e meseriaş, dacă nu, după semnul de la ureche. Uneori ciobanii aleg oile sătenilor, că ei nu mai ştiu ce au lăsat primăvara. E meserie cu tâlc..."


 



Mai multe titluri din categorie

Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”

Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”
Galerie Foto Emoțiile sunt de neoprit vineri, de la 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție X Factor din cel de-al nouălea sezon, când Delia, dar și ceilalți colegi ai săi de la pupitrul juraților, nu își pot stăpâni...

Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”

Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”
Sâmbăta, de la ora 20.00, la Antena 1, se poartă transformările. Cei 11 concurenți ai celui de-al 15-lea sezon „Te cunosc de undeva!” s-au epilat și s-au pensat, și-au pus peruci, chelii și barbă falsă,...

Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență

Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență
Galerie Foto Seara de marți a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul publicului comercial și la nivelul publicului din mediul urban. Conform Kantar Media, cea de-a do...

O nouă tragedie în lumea filmului. A murit la doar 36 de ani

O nouă tragedie în lumea filmului. A murit la doar 36 de ani
Actrița japoneză Sei Ashina, cunoscută pentru rolul din „Silk”, a fost găsită moartă în apartamentul ei din Tokyo de către o rudă, a anunțat agenția ei. Surse apropiate anchetei au declarat că a...

Chefi la cuțite a fost aseară lider audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite a fost aseară lider audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Seara de luni a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în...

La nuntă te-ai așezat pe scaune Chiavari

La nuntă te-ai așezat pe scaune Chiavari
Galerie Foto Evenimente, expoziții, spectacole de muzică și divertisment, spectacole sau conferințe. Cu cât participă mai multe persoane, cu atât este nevoie de o pregătire mai aprofundată. Pregătirea evenimentului este...

Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda

Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda
Galerie Foto Salina Turda este cea mai frumoasă din Europa. A-nceput cu un vis ce s-a transformat în realitate, din anul 2005, cu doar câteva ingrediente: inspirație, imaginație, voință și fonduri PHARE. În ultimii ani,...

Drumeții pe urmele cosonilor și ale dinozaurilor

Drumeții pe urmele cosonilor și ale dinozaurilor
Românii au ales excursiile și vacanțele în țară, anul acesta, în proporție covârșitoare. Nevoia de izolare în zone sigure și în grupuri mici sau chiar individual scoate din nou în prim-plan turismul...

Azi pornește metroul din Drumul Taberei... restul sunt bancuri!

Azi pornește metroul din Drumul Taberei... restul sunt bancuri!
Galerie Foto Azi pornește metroul din Drumul Taberei... Vă mai amintiţi celebrul afiş „În 3 ani, aici VA FI staţia TA de metrou”? Într-o zi, un trecător a mai adăugat în coada cifrei un „0”, în altă zi, un alt...

Antena 1 începe filmările pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion

Antena 1 începe filmările pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion
Galerie Foto Antena 1 dă startul filmărilor pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production. Producția este o adaptare liberă după serialul O hayat Benim / This is my life, produs de Fox...

Producțiile Antenei 1 se văd gratuit pe AntenaPlay

Producțiile Antenei 1 se văd gratuit pe AntenaPlay
Marile premiere ale toamnei, lansate de Antena 1 în săptămâna 7-13 septembrie, pot fi urmărite gratuit, toată luna septembrie, pe platforma AntenaPlay, de oriunde, oricând şi de pe orice dispozitiv. Primele 3...

Speak și Ștefania vin la Chefi la cuțite ca să-l impresioneze pe Chef Sorin Bontea

Speak și Ștefania vin la Chefi la cuțite ca să-l impresioneze pe Chef Sorin Bontea
Galerie Foto După ce au trecut prin aventura vieții lor în Asia Express, Speak și Stefania vin în seara asta la Chefi la Cuțite pentru a-l impresiona pe Chef Sorin Bontea cu talentul lor în bucătărie. Ștefania este cea...

Ce sunt constelațiile familiale și cum ne ajută să trăim mai bine

Ce sunt constelațiile familiale și cum ne ajută să trăim mai bine
Există multe metode de psihoterapie în zilele noastre, una dintre cele mai cunoscute fiind cea a constelațiilor familiale. Chiar dacă poate părea că au vreo legătură cu horoscopul sau cine știe ce fantezii, de...

Înălțarea Sfintei Cruci. Ce trebuie să faci ca să ai noroc tot anul

Înălțarea Sfintei Cruci. Ce trebuie să faci ca să ai noroc tot anul
Biserica Ortodoxa sarbatoreste Inaltarea Sfintei Cruci, numita si Ziua Crucii, in fiecare an pe 14 septembrie. Aceasta este cea mai veche sarvatoare inchinata cinstirii lemnului sfant. Aceasta sarbatoare extrem de...

Ionuț Rusu, cel mai vizualizat concurent iUmor, revine în această seară ca invitat special

Ionuț Rusu, cel mai vizualizat concurent iUmor, revine în această seară ca invitat special
Galerie Foto Începând din această toamnă, fiecare săptămână se va încheia cu o doză generoasă de umor excentric! Sezonul 9 iUmor are premiera astăzi, de la ora 20.00, la Antena 1, iar Delia, Cheloo și Mihai Bendeac vor...
Serviciul de email marketing furnizat de