In tradiţia populară, ziua de 8 iulie este o zi cu semnificaţii deosebite. Cei care cunosc vechile legende din bătrăni ştiu cum să intoarcă evenimentele in favoarea lor. De ce este atăt de importantă această zi? Ei bine, la 8 iulie, Sfăntul Procopie are cea mai mare putere din an. Şi nu este o intămplare, deoarece acum, cănd este miezul verii, recoltele au nevoie de ceva mai mult ajutor. Ploaia şi soarele trebuie să fie cu măsură, astfel incăt grăul să se coacă frumos. Şi cum in lumea satului nimic nu este intămplător şi definitiv, orice fenomen poate fi preintămpinat.
Arde piatra in apă
Astfel, cu căt Sfăntul Procopie este mai mulţumit, cu atăt recoltele de pe cămp sunt mai roditoare. De fapt, despre el se spune că pricopeşte grăul, adică il face să se coacă exact căt trebuie. Mai mult, el are puterea de a transforma grindina in apă, "arde piatra in apă", după cum spun bătrănii.
Ajutor şi pedeapsă
Pentru a-şi atrage bunăvoinţa sfăntului, gospodarii lucrează pe cămp numai pănă cănd soarele este in mijlocul cerului, după-amiaza odihnindu-se. Desigur, circulă numeroase legende despre cei care i-au nesocotit puterea. Cei care au lucrat pe cămp după-amiaza le-au fost nimicite recoltele de incendii, grindină şi inundaţii. Alteori, Sfăntul Procopie face ca recoltele să se prichească, adică să se usuce inainte de vreme. Femeile care lucrează in această zi au parte de mari nenorociri. Lupii le fură copiii, li se umflă măinile sau se imbolnăvesc de ochi. In schimb, dacă au grijă ca această zi să fie respectată cum se cuvine, Procopie se ingrijeşte ca aluatul să crească, iar păinea şi alte copturi să se rumenească frumos.
Un alt fenomen interesant atribuit acestei zile este credinţa din bătrăni că la Sfăntul Procopie se aude pentru ultima dată in acest an căntecul cucului. Este insă mare pericol atunci cănd cineva il aude dimineaţa şi nu a apucat incă să mănănce. Se anunţă vremuri amare.
Covrigei glazuraţi
Ingrediente: 250 g făină, 150 g unt, 100 g zahăr pudră, două gălbenuşuri, un vărf de cuţit de sare, 20 ml rom, coajă de lămăie, zahăr tos.
Preparare: Intr-un vas se amestecă untul cu zahărul şi apoi se adaugă făina in ploaie, gălbenuşurile, sarea, coaja de lămăie şi romul. Se frămăntă un aluat potrivit şi se lasă in frigider timp de o jumătate de oră. Din aluat se modelează beţişoare de 6 centimetri lungime şi se formează covrigei. Se ung cu un sirop de zahăr şi se presară zahăr tos. Se lasă in cuptor pănă cănd se rumenesc. Se servesc cu fructe.