x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Capodopera gastronomiei româneşti

0
Autor: Carmen Dragan 15 Oct 2008 - 00:00

Ca o moldoveancă veritabilă ce sunt, m-aş lupta cu oricine care ar încerca să mă convingă că există o plăcintă mai bună ca poalele-n brâu. Iar de partea mea ar veni toţi moldovenii şi bucovinenii care sunt maeştri în prepararea acestei delicatese. Sunt sigură că m-ar susţine şi scriitorii moldoveni, cum ar fi Vasile Alecsandri, care în opera sa "Stan Covrigarul" scria: "cu o plăcintă ca asta se amuţeau toate nevestele" sau Ion Creangă, care în "Amintiri din copilărie" nu pierde nici o ocazie să vorbească despre "strachina cu plăcinte fierbinţi". De partea mea ar sări şi marele gurmand Radu Anton Roman, căruia poalele-n brâu i-au trezit mai întâi "vise fierbinţi" şi apoi era mai mereu cu gura plină de plăcinte, cum spune în cartea "Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti".



Ca o moldoveancă veritabilă ce sunt, m-aş lupta cu oricine care ar încerca să mă convingă că există o plăcintă mai bună ca poalele-n brâu. Iar de partea mea ar veni toţi moldovenii şi bucovinenii care sunt maeştri în prepararea acestei delicatese. Sunt sigură că m-ar susţine şi scriitorii moldoveni, cum ar fi Vasile Alecsandri, care în opera sa "Stan Covrigarul" scria: "cu o plăcintă ca asta se amuţeau toate nevestele" sau Ion Creangă, care în "Amintiri din copilărie" nu pierde nici o ocazie să vorbească despre "strachina cu plăcinte fierbinţi". De partea mea ar sări şi marele gurmand Radu Anton Roman, căruia poalele-n brâu i-au trezit mai întâi "vise fierbinţi" şi apoi era mai mereu cu gura plină de plăcinte, cum spune în cartea "Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti".

De succes

Şi dobrogenii se pot lăuda cu o plăcintă cu brânză autentică. Plăcinta dobrogeană este deja recunoscută ca marcă înregistrată, fiind un brand care i-a cucerit, în diverse ocazii, pe gurmanzii din nenumărate ţări. A fost "invitată" chiar şi în Parlamentul European, unde europarlamentarii s-au delectat cu peste 1.000 de plăcinte, pregătite de gospodinele din Mangalia.

Maramureşul e mândru de plăcinta creaţă din Ţara Chioarului. În localitatea Mesteacănul, localnicii îşi protejează marca de plăcinte creţe. Ei au musafiri din toată lumea, care revin pentru gustul "creţelor" de Chioar. Acestea merg foarte bine cu horincă.

De bun augur

Este adevărat că suntem un neam iubitor de plăcinte, şi să le facem, şi să le mâncăm. Prin secolul al XVIII-a, a fi plăcintar în România era un adevărat noroc. Dovadă stau versurile: "Halal, zău, de cine ştie! Să facă plăcintărie! S-o dospească, plămădească! În cuptor s-o rumenească". În vremea fanarioţilor exista o urare printre aceştia: "Na zisis, na procopsis, ke is tin Vlahio megolas plaţintaris" ("Mai mare să te văd, să ajungi mare plăcintar în Ţara Românească"). În opera lui Costache Negruzzi, "Istoria unei plăcinte", capodoperele gastronomice devin cadouri, instrumente ale corupţiei pentru obţinerea unor posturi la Curtea Domnească. Astăzi, pasiunea pentru aceste delicatese o dovedesc şi numeroasele festivaluri care se organizează în cinstea lor. Dintre acestea, amintim "Festivalul plăcintei", din localitatea Hemeiuş, judeţul Bacău şi cel din Stăuceni, judeţul Botoşani.

Există numeroase obiceiuri şi tradiţii româneşti, care sunt însoţite de facerea de plăcinte, aşa cum se întâmplă de Paşte, în sudul Moldovei şi în Bucovina. Înainte de Duminica Floriilor femeile coc plăcinte pe care le dau de pomană. Tradiţia ce vine de la pilda în care mama lui Lazăr a murit de dorul plăcintelor şi de la cea în care bogatul nu a vrut să-i dea lui Lazăr cel sărac nici măcar o firimitură de pâine de pe masă ca să-şi potolească foamea. În plăcinte se pun bani şi spice de grâu, deoarece românii cred că cine găseşte banul, e semn că acela va căpăta banul tot anul, iar cine găseşte spicul, are parte de holde frumoase.


Poale-n brâu

Ingrediente: 500 g făină, 100 g untură, 4 gălbenuşuri, 100 g smântână, 60 g drojdie, o jumătate de linguriţă de sare, 300 ml lapte, 100 g zahăr, o linguriţă de coajă de lămâie, 3 pacheţele cu zahăr vanilinat; umplutura: 250 g brânză de vaci, două gălbenuşuri, 60 g smântână, 50 g zahăr, 30 g griş fiert.

Preparare: Se dizolvă drojdia în laptele uşor încălzit. Se adaugă câteva linguri de făină, se amestecă şi se lasă să crească la loc cald. Se freacă spumă două gălbenuşuri cu zahărul şi sarea. Se adaugă maiaua, coaja de lămâie, vanilia şi făina şi se amestecă. Se frământă aluatul timp de douăzeci de minute, apoi se adaugă untura călduţă. Se lasă să crească o oră, după care se întinde o foaie cam de 5 mm grosime. Se taie pătrăţele pe care se pune umplutura şi se adună colţurile opuse unul peste altul. Plăcintele se ung cu un gălbenuş bătut şi se aşază în tava unsă, presărată cu făină. Se coc la foc slab primele zece minute, apoi la foc potrivit. La final, se presară cu zahăr vanilinat.


Plăcintă mocănească

Ingrediente: 50 g făină, 50 g unt, 100 ml ulei, două ouă, 100 ml lapte, 100 g brânză de burduf, o lămâie, esenţă de rom, sare.

Preparare:
Se frământă făina, un gălbenuş, laptele, coaja rasă de lămâie, puţină esenţă de rom şi puţină sare. Se împarte aluatul în patru bucăţi şi se întind în foi. Se ung cu unt, apoi se împart în pătrate. Umplutura se obţine amestecând brânza cu un gălbenuş. Se întinde pe pătratele din aluat, apoi se îndoaie în formă de triunghi. Se prăjesc în ulei.

Aluat pentru plăcintă cu foaie grasă

Ingrediente: 500 g făină, 20 g drojdie, 100 g unt, 4 linguri de smântână, 3 gălbenuşuri, două linguri de zahăr, coajă de lămâie, un praf vanilinat, o jumătate de pahar cu lapte

Preparere: Se înmoaie drojdia cu puţin zahăr şi cu câteva linguri de lapte, apoi se amestecă împreună cu o lingură de făină. Se lasă să crească. Făina se aşază pe o planşetă, iar în mijlocul ei se pun drojdia şi celelalte ingrediente. Se frământă până se obţine o cocă destul de moale. Din acest aluat se întind foi de mărimea tăvii, peste care se pune umplutura.


Etimologie

Dacă aruncăm o privire la cuvântul "plăcintă" în "Dicţionarul Limbii Române" al lui Sextil Puşcariu sau în "Dicţionarul Etimologic al Limbii Române" al lui Ov. Densuşianu şi I.A. Candrea, observăm că acesta a evoluat din latinescul "placenta", care s-a păstrat într-o formă asemănătoare numai în limba română. Aşadar, plăcinta a pătruns la noi prin romani, iar aceştia – spun istoricii – ar fi preluat de la greci reţeta, pe care apoi au diversificat-o.

Iată o reţetă de astăzi a inventatorilor: "Aveţi nevoie de 250 g brânză telemea, o cană de caşcaval ras, 500 g foi de plăcintă (foitaj), o cană de unt frecat, două ouă bătute, sare, piper, pătrunjel tocat. Se sfărâmă brânza cu furculiţa, se adaugă caşcavalul ras, pătrunjelul, ouăle bătute, sarea şi piperul. Se amestecă până se obţine o pastă omogenă. Se întind foile de aluat şi se taie fâşii de 6 cm lăţime; se acoperă fâşiile cu un prosop umed ca să nu se usuce. Se unge cu unt fiecare fâşie de aluat. La un capăt se pune o linguriţă din amestec şi se înfăşoară astfel încât să formeze un triunghi. Se încălzeşte cuptorul. Se unge tava cu unt şi se coc timp de 15-20 minute". Romanii au răspândit desertul în toată Europa, dar fiecare popor a adaptat reţeta după ingredientele disponibile şi după obiceiurile locului. Plăcinta cu brânză se regăseşte la noi în multiple variante. De asemenea, o întâlnim şi la vecinii noştri bulgari, greci, macedoneni sau sârbi. Care e mai bună?


Plăcintă macedoneană

Ingrediente: un pachet de foi de plăcintă, 500 g iaurt, 500 g brânză de burduf iute, 500 g telemea uşor sărată, 6 ouă, ulei, 3 legături de mărar fin tocat.

Preparare: Se amestecă bine cele două tipuri de brânză, ouăle şi mărarul. Se unge tava cu ulei, apoi se începe aşezarea foilor în tavă. Între fiecare două foi se toarnă iaurt, iar între fiecare 6 foi se toarnă amestecul de brânză şi ou. Când se termină foile şi brânza, se mai pune puţin iaurt pe deasupra. Apoi se introduce în cuptorul bine încins şi se lasă până când foile de deasupra devin aurii. Se serveşte caldă.


Plăcintă dobrogeană

Ingrediente: aluatul: 600 g făină, 100 g ulei, două ouă, o lingură de oţet, o jumătate de linguriţă de sare, 200 g apă, 200 g unt; umplutura: 500 g brânză de vaci, 4 ouă, 150 g zahăr, 100-150 g smântână, 40 g griş, coajă rasă de lămâie, sare.

Preparare:
Brânza se sfărâmă, se amestecă bine cu smântâna, ouăle, zahărul, coaja de lămâie, sarea şi grişul. În mijlocul făinii se face o gropiţă în care se pun ouăle, uleiul, oţetul, sarea şi apa. Se frământă, apoi se împarte aluatul în opt bucăţi egale, se rotunjeşte fiecare, se unge cu ulei şi se acoperă. Se lasă să se odihnească timp de 20 minute. Fiecare bucată se întinde cu sucitorul şi se aşază în tava bine unsă cu unt. Se pun în tavă jumătate din foi pregătite în acest fel, stropite între ele cu unt. Peste aceste foi se întinde umplutura, iar peste aceasta se aşază restul de foi stropite între ele cu unt topit. Ultima foaie se unge bine cu unt. Se apasă foile petrecute peste marginile tăvii ca să se lipească între ele. Restul de foi peste margini, nelipite, se taie cu cuţitul. Se introduce în cuptorul încălzit potrivit, ca să nu se rumenească de la început prea repede. Când este gata se scoate din cuptor, se taie în bucăţi, dar acestea nu se scot imediat din tavă.


Plăcintă sârbească

Ingrediente: pentru foi: o jumătate de cană de apă, o lingură de ulei, un ou, făină cât cuprinde; umplutura: 500 g brânză rasă, 500 ml lapte, 350 g zahăr, 10 ouă, vanilie.

Preparare: Se amestecă ingredientele pentru foi şi se împarte aluatul în 4. Una trebuie să fie mai mare. Tava se tapetează. Umplutura se obţine amestecând toate ingredientele. Se aşază în tavă foaia mai mare, apoi se pune cam un sfert din umplutură. Urmează altă foaie, apoi umplutură şi tot aşa. Ultimul strat trebuie să fie de umplutură. Marginile care depăşesc tava se împăturesc deasupra. Se introduce în cuptorul încălzit până se rumeneşte.


Din bucatele româneşti

În volumul "Carte de bucate româneşti", Georgeta Roşu de la Muzeul Ţăranului Român, a adunat reţete de la gospodinele din ţară. Una dintre ele este plăcinta creaţă, culeasă de la Elena Radu, din Ezeru, judeţul Ialomiţa: "un ciur de făină, o linguriţă de sare, untură de porc, apă călduţă, 8-10 ouă, brânză de oi, o ulcică de lapte bătut. Se amestecă făina cu apă şi sare. Coca se împarte în 4-5 bulgări din care se întind foi mai mici. În mijlocul lor se pune câte o lingură de untură şi se împăturesc. Se întind alte patru foi mari cât tava. Se amestecă ouăle cu brânza dată pe răzătoare, se unge fiecare foaie şi se împătureşte, încreţind-o. Se pun în tava unsă şi deasupra se ung cu lapte bătut şi ou.
Citeşte mai multe despre:   două,   sare,   lapte,   lămăie,   zahăr,   ulei,   plăcintă,   brănză,   ouă,   făină,   ingrediente,   amesteca,   tava,   bucătărie tradiţională,   umplutura,   plăcinte

 



Mai multe titluri din categorie

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?
Galerie Foto Daca 2020 si 2021 s-au dovedit ani foarte grei pentru unele domenii, lucrurile au stat cu totul diferit pentru industria divertismentului pentru adulti. Masurile de restrictie luate pretutindeni in lume au determinat...

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon
X Factor își caută câștigătorul sezonului cu numărul zece al emisiunii, iar cei interesați se pot deja înscrie la casting! Cei care consideră că au ”factorul X” sunt așteptați să se înscrie pe...

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”
Galerie Foto Seara de duminică a adus la Chefi la cuțite o confruntare tăioasă între echipele sezonului 9, o situație de egalitate în ceea ce privește voturile battle-ului și un verdict neplăcut pentru chef Cătălin...

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!
Galerie Foto Tu cum procedezi cand vine momentul sa faci curatenie in casa? Probabil ca faci un plan „de actiune”, iti organizezi timpul, imparti task-urile pe care trebuie sa le indeplinesti. Totodata, verifici daca ai toate...

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”
Galerie Foto Diseară, de la 20:00, pe Antena 1, o nouă confruntare între echipele sezonului 9 ”Chefi la cuțite” va ridica presiunea la cote maxime. Câștigător detașat în ultima ediție, chef Scărlătescu va intra...

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe
Galerie Foto O gală cu miză mare, aseară la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși şi-a desemnat finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o seară cu o tematică...

Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate

Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate
Fanii lui Roger Federer vor fi încântați să afle că elvețianul nu va înceta niciodată să joace tenis, cel puțin nu sub forma benzilor de desene animate. Starul tenisului mondial a acceptat să devină personaj...

Escapadă în București

Escapadă în București
Îți dorești de ceva timp o vacanță în București dar nu ai găsit niciodată momentul potrivit? Sau poate ai câteva zile libere înainte de salariu? Oricare ar fi motivul, acum ai ocazia perfectă pentru o...

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”
Galerie Foto O gală cu miză mare, sâmbătă, de la ora 20:00, la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși își va desemna finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o...

Circuite de vară, în inima României

Circuite de vară, în inima României
Sibiul, unul dintre cele mai frumoase orașe ale României, își primește iar vizitatorii. Pe lângă destinația urbană de city break, împrejurimile oferă foarte multe posibilități de relaxare. Un circuit...

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență
Galerie Foto Ediția specială de roast a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 23.39, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicul comercial din mediul urban, dar și la nivelul...

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale
Părul este unul din atuurile prin care se face remarcată o femeie, iar dacă este puternic și strălucitor va atrage întotdeauna privirile. În dorința de a arăta bine, ne supunem firul de păr la acțiunea...

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni
Uniunea Europeană a adăugat Israelul pe lista țărilor ale căror cetățeni pot călători în blocul comunitar. Se încearcă astfel stimularea turismului, grav afectat de restricțiile dure impuse din...

Începând cu 9 mai, Happy Channel va difuza miniseria Forsyte Saga, în fiecare duminică, de la 20.00

Începând cu 9 mai, Happy Channel va difuza miniseria Forsyte Saga, în fiecare duminică, de la 20.00
Galerie Foto Un remake al seriei cu același nume din anul 1967, miniseria Forsyte Saga (2002) va avea premiera duminică, 9 mai, de la ora 20.00, la Happy Channel....

Ce se va întâmpla cu festivalurile Untold și Neversea

Ce se va întâmpla cu festivalurile Untold și Neversea
Festivalurile Untold și Neversea ar putea fi organizate după data de 1 august 2021, potrivit premierului Florin Cîțu.  „Eu așa sper și așa vreau, dar nu cred că pot să aibă loc de la 1 iunie....
Serviciul de email marketing furnizat de