x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Capodopera gastronomiei româneşti

0
Autor: Carmen Dragan 15 Oct 2008 - 00:00

Ca o moldoveancă veritabilă ce sunt, m-aş lupta cu oricine care ar încerca să mă convingă că există o plăcintă mai bună ca poalele-n brâu. Iar de partea mea ar veni toţi moldovenii şi bucovinenii care sunt maeştri în prepararea acestei delicatese. Sunt sigură că m-ar susţine şi scriitorii moldoveni, cum ar fi Vasile Alecsandri, care în opera sa "Stan Covrigarul" scria: "cu o plăcintă ca asta se amuţeau toate nevestele" sau Ion Creangă, care în "Amintiri din copilărie" nu pierde nici o ocazie să vorbească despre "strachina cu plăcinte fierbinţi". De partea mea ar sări şi marele gurmand Radu Anton Roman, căruia poalele-n brâu i-au trezit mai întâi "vise fierbinţi" şi apoi era mai mereu cu gura plină de plăcinte, cum spune în cartea "Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti".



Ca o moldoveancă veritabilă ce sunt, m-aş lupta cu oricine care ar încerca să mă convingă că există o plăcintă mai bună ca poalele-n brâu. Iar de partea mea ar veni toţi moldovenii şi bucovinenii care sunt maeştri în prepararea acestei delicatese. Sunt sigură că m-ar susţine şi scriitorii moldoveni, cum ar fi Vasile Alecsandri, care în opera sa "Stan Covrigarul" scria: "cu o plăcintă ca asta se amuţeau toate nevestele" sau Ion Creangă, care în "Amintiri din copilărie" nu pierde nici o ocazie să vorbească despre "strachina cu plăcinte fierbinţi". De partea mea ar sări şi marele gurmand Radu Anton Roman, căruia poalele-n brâu i-au trezit mai întâi "vise fierbinţi" şi apoi era mai mereu cu gura plină de plăcinte, cum spune în cartea "Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti".

De succes

Şi dobrogenii se pot lăuda cu o plăcintă cu brânză autentică. Plăcinta dobrogeană este deja recunoscută ca marcă înregistrată, fiind un brand care i-a cucerit, în diverse ocazii, pe gurmanzii din nenumărate ţări. A fost "invitată" chiar şi în Parlamentul European, unde europarlamentarii s-au delectat cu peste 1.000 de plăcinte, pregătite de gospodinele din Mangalia.

Maramureşul e mândru de plăcinta creaţă din Ţara Chioarului. În localitatea Mesteacănul, localnicii îşi protejează marca de plăcinte creţe. Ei au musafiri din toată lumea, care revin pentru gustul "creţelor" de Chioar. Acestea merg foarte bine cu horincă.

De bun augur

Este adevărat că suntem un neam iubitor de plăcinte, şi să le facem, şi să le mâncăm. Prin secolul al XVIII-a, a fi plăcintar în România era un adevărat noroc. Dovadă stau versurile: "Halal, zău, de cine ştie! Să facă plăcintărie! S-o dospească, plămădească! În cuptor s-o rumenească". În vremea fanarioţilor exista o urare printre aceştia: "Na zisis, na procopsis, ke is tin Vlahio megolas plaţintaris" ("Mai mare să te văd, să ajungi mare plăcintar în Ţara Românească"). În opera lui Costache Negruzzi, "Istoria unei plăcinte", capodoperele gastronomice devin cadouri, instrumente ale corupţiei pentru obţinerea unor posturi la Curtea Domnească. Astăzi, pasiunea pentru aceste delicatese o dovedesc şi numeroasele festivaluri care se organizează în cinstea lor. Dintre acestea, amintim "Festivalul plăcintei", din localitatea Hemeiuş, judeţul Bacău şi cel din Stăuceni, judeţul Botoşani.

Există numeroase obiceiuri şi tradiţii româneşti, care sunt însoţite de facerea de plăcinte, aşa cum se întâmplă de Paşte, în sudul Moldovei şi în Bucovina. Înainte de Duminica Floriilor femeile coc plăcinte pe care le dau de pomană. Tradiţia ce vine de la pilda în care mama lui Lazăr a murit de dorul plăcintelor şi de la cea în care bogatul nu a vrut să-i dea lui Lazăr cel sărac nici măcar o firimitură de pâine de pe masă ca să-şi potolească foamea. În plăcinte se pun bani şi spice de grâu, deoarece românii cred că cine găseşte banul, e semn că acela va căpăta banul tot anul, iar cine găseşte spicul, are parte de holde frumoase.


Poale-n brâu

Ingrediente: 500 g făină, 100 g untură, 4 gălbenuşuri, 100 g smântână, 60 g drojdie, o jumătate de linguriţă de sare, 300 ml lapte, 100 g zahăr, o linguriţă de coajă de lămâie, 3 pacheţele cu zahăr vanilinat; umplutura: 250 g brânză de vaci, două gălbenuşuri, 60 g smântână, 50 g zahăr, 30 g griş fiert.

Preparare: Se dizolvă drojdia în laptele uşor încălzit. Se adaugă câteva linguri de făină, se amestecă şi se lasă să crească la loc cald. Se freacă spumă două gălbenuşuri cu zahărul şi sarea. Se adaugă maiaua, coaja de lămâie, vanilia şi făina şi se amestecă. Se frământă aluatul timp de douăzeci de minute, apoi se adaugă untura călduţă. Se lasă să crească o oră, după care se întinde o foaie cam de 5 mm grosime. Se taie pătrăţele pe care se pune umplutura şi se adună colţurile opuse unul peste altul. Plăcintele se ung cu un gălbenuş bătut şi se aşază în tava unsă, presărată cu făină. Se coc la foc slab primele zece minute, apoi la foc potrivit. La final, se presară cu zahăr vanilinat.


Plăcintă mocănească

Ingrediente: 50 g făină, 50 g unt, 100 ml ulei, două ouă, 100 ml lapte, 100 g brânză de burduf, o lămâie, esenţă de rom, sare.

Preparare:
Se frământă făina, un gălbenuş, laptele, coaja rasă de lămâie, puţină esenţă de rom şi puţină sare. Se împarte aluatul în patru bucăţi şi se întind în foi. Se ung cu unt, apoi se împart în pătrate. Umplutura se obţine amestecând brânza cu un gălbenuş. Se întinde pe pătratele din aluat, apoi se îndoaie în formă de triunghi. Se prăjesc în ulei.

Aluat pentru plăcintă cu foaie grasă

Ingrediente: 500 g făină, 20 g drojdie, 100 g unt, 4 linguri de smântână, 3 gălbenuşuri, două linguri de zahăr, coajă de lămâie, un praf vanilinat, o jumătate de pahar cu lapte

Preparere: Se înmoaie drojdia cu puţin zahăr şi cu câteva linguri de lapte, apoi se amestecă împreună cu o lingură de făină. Se lasă să crească. Făina se aşază pe o planşetă, iar în mijlocul ei se pun drojdia şi celelalte ingrediente. Se frământă până se obţine o cocă destul de moale. Din acest aluat se întind foi de mărimea tăvii, peste care se pune umplutura.


Etimologie

Dacă aruncăm o privire la cuvântul "plăcintă" în "Dicţionarul Limbii Române" al lui Sextil Puşcariu sau în "Dicţionarul Etimologic al Limbii Române" al lui Ov. Densuşianu şi I.A. Candrea, observăm că acesta a evoluat din latinescul "placenta", care s-a păstrat într-o formă asemănătoare numai în limba română. Aşadar, plăcinta a pătruns la noi prin romani, iar aceştia – spun istoricii – ar fi preluat de la greci reţeta, pe care apoi au diversificat-o.

Iată o reţetă de astăzi a inventatorilor: "Aveţi nevoie de 250 g brânză telemea, o cană de caşcaval ras, 500 g foi de plăcintă (foitaj), o cană de unt frecat, două ouă bătute, sare, piper, pătrunjel tocat. Se sfărâmă brânza cu furculiţa, se adaugă caşcavalul ras, pătrunjelul, ouăle bătute, sarea şi piperul. Se amestecă până se obţine o pastă omogenă. Se întind foile de aluat şi se taie fâşii de 6 cm lăţime; se acoperă fâşiile cu un prosop umed ca să nu se usuce. Se unge cu unt fiecare fâşie de aluat. La un capăt se pune o linguriţă din amestec şi se înfăşoară astfel încât să formeze un triunghi. Se încălzeşte cuptorul. Se unge tava cu unt şi se coc timp de 15-20 minute". Romanii au răspândit desertul în toată Europa, dar fiecare popor a adaptat reţeta după ingredientele disponibile şi după obiceiurile locului. Plăcinta cu brânză se regăseşte la noi în multiple variante. De asemenea, o întâlnim şi la vecinii noştri bulgari, greci, macedoneni sau sârbi. Care e mai bună?


Plăcintă macedoneană

Ingrediente: un pachet de foi de plăcintă, 500 g iaurt, 500 g brânză de burduf iute, 500 g telemea uşor sărată, 6 ouă, ulei, 3 legături de mărar fin tocat.

Preparare: Se amestecă bine cele două tipuri de brânză, ouăle şi mărarul. Se unge tava cu ulei, apoi se începe aşezarea foilor în tavă. Între fiecare două foi se toarnă iaurt, iar între fiecare 6 foi se toarnă amestecul de brânză şi ou. Când se termină foile şi brânza, se mai pune puţin iaurt pe deasupra. Apoi se introduce în cuptorul bine încins şi se lasă până când foile de deasupra devin aurii. Se serveşte caldă.


Plăcintă dobrogeană

Ingrediente: aluatul: 600 g făină, 100 g ulei, două ouă, o lingură de oţet, o jumătate de linguriţă de sare, 200 g apă, 200 g unt; umplutura: 500 g brânză de vaci, 4 ouă, 150 g zahăr, 100-150 g smântână, 40 g griş, coajă rasă de lămâie, sare.

Preparare:
Brânza se sfărâmă, se amestecă bine cu smântâna, ouăle, zahărul, coaja de lămâie, sarea şi grişul. În mijlocul făinii se face o gropiţă în care se pun ouăle, uleiul, oţetul, sarea şi apa. Se frământă, apoi se împarte aluatul în opt bucăţi egale, se rotunjeşte fiecare, se unge cu ulei şi se acoperă. Se lasă să se odihnească timp de 20 minute. Fiecare bucată se întinde cu sucitorul şi se aşază în tava bine unsă cu unt. Se pun în tavă jumătate din foi pregătite în acest fel, stropite între ele cu unt. Peste aceste foi se întinde umplutura, iar peste aceasta se aşază restul de foi stropite între ele cu unt topit. Ultima foaie se unge bine cu unt. Se apasă foile petrecute peste marginile tăvii ca să se lipească între ele. Restul de foi peste margini, nelipite, se taie cu cuţitul. Se introduce în cuptorul încălzit potrivit, ca să nu se rumenească de la început prea repede. Când este gata se scoate din cuptor, se taie în bucăţi, dar acestea nu se scot imediat din tavă.


Plăcintă sârbească

Ingrediente: pentru foi: o jumătate de cană de apă, o lingură de ulei, un ou, făină cât cuprinde; umplutura: 500 g brânză rasă, 500 ml lapte, 350 g zahăr, 10 ouă, vanilie.

Preparare: Se amestecă ingredientele pentru foi şi se împarte aluatul în 4. Una trebuie să fie mai mare. Tava se tapetează. Umplutura se obţine amestecând toate ingredientele. Se aşază în tavă foaia mai mare, apoi se pune cam un sfert din umplutură. Urmează altă foaie, apoi umplutură şi tot aşa. Ultimul strat trebuie să fie de umplutură. Marginile care depăşesc tava se împăturesc deasupra. Se introduce în cuptorul încălzit până se rumeneşte.


Din bucatele româneşti

În volumul "Carte de bucate româneşti", Georgeta Roşu de la Muzeul Ţăranului Român, a adunat reţete de la gospodinele din ţară. Una dintre ele este plăcinta creaţă, culeasă de la Elena Radu, din Ezeru, judeţul Ialomiţa: "un ciur de făină, o linguriţă de sare, untură de porc, apă călduţă, 8-10 ouă, brânză de oi, o ulcică de lapte bătut. Se amestecă făina cu apă şi sare. Coca se împarte în 4-5 bulgări din care se întind foi mai mici. În mijlocul lor se pune câte o lingură de untură şi se împăturesc. Se întind alte patru foi mari cât tava. Se amestecă ouăle cu brânza dată pe răzătoare, se unge fiecare foaie şi se împătureşte, încreţind-o. Se pun în tava unsă şi deasupra se ung cu lapte bătut şi ou.
Citeşte mai multe despre:   două,   sare,   lapte,   lămăie,   zahăr,   ulei,   plăcintă,   brănză,   ouă,   făină,   ingrediente,   amesteca,   tava,   bucătărie tradiţională,   umplutura,   plăcinte

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Ultimele episoade din serialul Sacrificiul: Alegerea vor fi difuzate în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1

Ultimele episoade din serialul Sacrificiul: Alegerea vor fi difuzate în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1
Galerie Foto Începând din 5 noiembrie, poveştile emoţionante inspirate din viaţa reală continuă în cel mai nou capitol Sacrificiul: Alegerea, în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1. Dezvăluirile uluitoare, momentele...

Ce să iei cu tine în bagaj pentru un weekend la munte

Ce să iei cu tine în bagaj pentru un weekend la munte
Dacă anotimpul tău favorit e iarna, cu siguranță la munte te simți în mediul tău natural. Fie că îți place să schiezi, să mergi în drumeții sau pur și simplu alegi această destinație ca să te relaxezi, ...

Chef Nicolai Tand se alătură matinalului de la Antena 1, Neatza cu Răzvan şi Dani

Chef Nicolai Tand se alătură matinalului de la Antena 1, Neatza cu Răzvan şi Dani
Galerie Foto Dimineţile încep să aibă iz maramureşean la Neatza cu Răzvan şi Dani. Matinalii le-au făcut ieri o surpriză telespectatorilor şi au anunţat cea mai nouă colaborare a emisiunii cu unul dintre cei mai...

Produsele Clearspring acum si in Romania

Produsele Clearspring acum si in Romania
Clearspring este un brand creat de o afacere de familie angajată de peste 25 de ani în promovarea alimentelor fine organice şi a specialităţilor japoneze tradiţionale. Gama lor de produse este premiată şi...

magnetella.ro - magazin dedicat frumosului românesc

magnetella.ro - magazin dedicat frumosului românesc
Galerie Foto Magnetella este un proiect inedit ce a luat naștere din dragoste pentru frumosul românesc.  Își  propune să redescopere și să  readucă în atenție tradițiile, obiceiurile şi stilul de viață au...

De ce sa alegi fungicide de la Esenzi

De ce sa alegi fungicide de la Esenzi
Culturile agricole, indiferent de dimensiunea suprafetei de teren pe care sunt cultivate, trebuie ingrijite corespunzator inca din momentul semanarii si / sau plantarii, astfel incat acestea sa creasca viguros si sa fie...

Cum sa alegi bratari semipretioase zodii pentru a te simti energizat si implinit !

Cum sa alegi bratari semipretioase zodii pentru a te simti energizat si implinit !
Pietrele semipretioase au atat de multe proprietati misterioase! Conform cristaloterapiei, fiecare dintre ele este capabila sa transmita purtatorului energie pozitiva. Tot ce trebuie sa faci este sa alegi cele potrivite...

Sticla, hârtia și plasticul - cum poți scăpa de ele și primi bani în schimbul lor

Sticla, hârtia și plasticul - cum poți scăpa de ele și primi bani în schimbul lor
Indiferent că vrei să ai parte de o sursă de venit alternativă sau doar să ai mai multă grijă de mediul înconjurător, reciclarea este răspunsul la orice întrebare. Așa se face că numeroase centre de...

6 motive pentru care adori experienta de cumparare a rochitelor de pe Paulina.ro

6 motive pentru care adori experienta de cumparare a rochitelor de pe Paulina.ro
Daca vrei sa cumperi o rochita deosebita pentru mica ta printesa, atunci poti sa apelezi la Paulina. Aici se pune accentul pe calitate in intreg procesul de comanda, livrare si in constructia rochitelor. Experienta de cu...

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9.3...

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice cele mai căutate din țara noastră, în acest an, a fost Delta Dunării. Distanțele mari între pensiuni și separarea micilor localități pescărești prin mari întinderi de ape...

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici
Galerie Foto O excursie în Munţii Măcinului, din nordul Dobrogei, este bine-venită în această perioadă. În această parte mai puțin cunoscută a României, vizitatorii descoperă multe posibilități de a se întâlni cu...

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9
Galerie Foto Bănățean mândru, Alin Georgescu a fost exact ce recomandă medicul în cea de-a șaptea ediție iUmor, sezonul 9, difuzată seara trecută la Antena 1!...

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite. Începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite.  Începe ultima săptămână  a degustărilor pe nevăzute
Galerie Foto Luni seara începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute. Chefii mai au foarte puțin până își vor face echipele cu care pornesc în lupta pentru marele premiu din sezonul 8. Cele trei amulete rămase...

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de  undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public  Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon
Galerie Foto Distracţie la cote înalte, aşa poate fi descrisă cea de-a şaptea gală a celui de-al 15-lea sezon Te cunosc de undeva!, câștigată aseară de Adriana Trandafir şi Romică Ţociu cu o excelentă transformare în...
Serviciul de email marketing furnizat de