Beneficii
Pentru ca ceapa verde să fie cu adevărat proaspătă, trebuie să fim atenţi la aspectul ei: bulbii albi nu trebuie să fie pătaţi, iar frunzele trebuie să fie de un verde intens. În mare parte, ceapa verde are aceleaşi beneficii ca ceapa uscată: scade glicemia, reduce tensiunea sângelui, scade colesterolul şi reduce inflamaţia. Toate acestea se datorează faptului că este săracă în calorii, nu are colesterol, sodiu şi grăsimi. Este foarte bogată în săruri minerale şi vitamine: magneziu, cupru, potasiu, vitaminele B6 şi C. Se pare că un consum zilnic de ceapă verde poate creşte viteza de gândire cu peste 10% şi cu până la 20% viteza de memorare. Ceapa creşte rezistenţa oaselor. Specialistii spun că la persoanele care consumă aproape zilnic ceapă, numărul fracturilor este mai rar. În cazul copiilor aflaţi în perioada de creştere, consumul de ceapă este benefic unei creşteri mai rapide în înălţime. În medicina tradiţională chineză este considerată drept un aliment cu mireasmă picantă şi energie caldă, care poate îmbunătăţi starea plămânilor şi a stomacului. Iată cum putem scăpa de un simplu guturai: bem o cană de vin roşu cu 4-6 cepe verzi (fără cozi). În general, ceapa verde este considerată cea mai importantă plantă medicinală.
Clătite cu ceapă verde
Ingrediente: 4 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui), două cepe verzi, tocate mărunt, două ouă, două gălbenuşuri de ou, 200 g făină, o linguriţă de sare, 300 ml lapte, 100 ml apă, trei linguri sos de soia, o linguriţă suc de lămâie, o linguriţă zahăr brun, o lingură ulei de susan, un ardei iute roşu, tăiat rondele.
Preparare: Se încinge o lingură de ulei într-o tigaie şi se prăjeşte la foc mic ceapa verde până se înmoaie. Se dă deoparte. Într-un castronel se amestecă sosul de soia cu suc de lămâie, ulei de susan, zahăr brun şi adei iute. Se acoperă castronelul cât timp se gătesc clătitele, ca aromele să aibă timp să se dezvolte şi să se amestece. Se bat ouăle împreună cu gălbenuşurile şi se pun deoparte. Se cern făina şi sarea într-un castron mare şi se amestecă bine cu ouăle bătute, folosind un tel în formă de pară. Se adaugă treptat laptele şi apa, bătând continuu cu telul, până ce aluatul este omogen şi cremos. Se adaugă şi restul de ulei şi se continuă amestecarea câteva minute. În final se adaugă ceapa verde, cu ulei cu tot. Se prăjesc clătitele. La servire se aşază câte 2-3 clătite rulate. Se mănânca înmuiate în dip-ul preparat mai sus.
Cartofi umpluţi cu ceapă verde
Ingrediente: 4 cartofi mari, un sfert de cană cu cremă de brânză, produse lactate organice sau de soia, o lingură ulei de masline, ceapă verde tocată, 300 g ciuperci albe, feliate, sare şi piper, după gust.
Preparare: Se pun cartofii la copt. Legumele trebuie să se pătrundă, dar, în acelaşi timp, să îşi păstreze fermitatea. După ce s-au răcit suficient, se taie fiecare cartof pe jumătate, pe lungime. Se scobeşte miezul fiecărei jumătăţi în parte, păstrând marginea cartofului suficient de groasă. Se zdrobeşte miezul cartofilor cu ajutorul unui robot de bucătărie, după care se amestecă totul cu crema de brânză, până se obţine o compoziţie omogenă. Se încălzeşte uleiul de măsline într-o cratiţă de dimensiuni medii. Se prepară un sote din ceapă lăsată pe foc mediu, până capătă o culoare aurie. Se adaugă ciupercile, se acoperă cratiţa cu un capac şi se amestecă. Mixtura de ciuperci se amestecă împreună cu pasta de cartofi şi crema de brânză. Se asezonează totul cu sare şi piper. Se umplu jumătăţile de cartof scobite cu compoziţia rezultată. Cartofii se încălzesc la cuptor şi se servesc.
Pui cu ceapă şi sfeclă
Ingrediente: 500 g ciocănele de pui, o legătură de ceapă verde, o legătură de praz, o sfeclă roşie mai mică, un morcov, două linguri unt, sare, piper, ulei de măsline, pătrunjel verde
Preparare: Ciocănelele se spală şi se prăjesc în unt, timp de cinci minute pe fiecare parte. Apoi se sărează şi se piperează, lăsându-se la cald. Morcovul se taie rondele, iar sfecla bucăţele. Într-o tigaie acoperită se prăjesc înăbuşit rondelele de morcov şi bucăţile de sfeclă. Apoi se adaugă prazul tăiat rondele. Ceapa se taie şi ea rondele, apoi se amestecă bine cu ulei de măsline, se condimentează cu sare şi piper şi se toarnă peste pui. Se serveşte cald, cu pătrunjel proaspăt deasupra.
Supă de roşii cu ceapă verde
Ingrediente: 4 fire de ceapă verde, două linguri ulei de măsline, 800 g pulpă de roşii, 100 g zahăr, 250 ml supa de legume, 500 ml suc de portocale, o lingură oţet de mere, o lingură tarhon tocat, 10 g ghimbir, două grăunţe de usturoi, sare şi piper după gust.
Preparare: Se toacă un fir de ceapa şi se păstrează într-o farfurioară (se va presăra la final peste supă, când se serveşte). Se toacă şi restul de ceapă şi se pune într-un bol. Se zdrobeşte ghimbirul şi usturoiul. Se toacă tarhonul, se storc portocalele pentru suc. Într-o tigaie se pune o lingură de ulei şi se adaugă ceapa să se rumenească cca un minut. Se adaugă pulpa de roşii şi 50 g unt şi se lasă să fiarbă, la foc mic, 10 minute. După ce a fiert 10 minute, se stinge focul. Se adaugă sucul de portocale, se condimentează şi se mai lasă să fiarbă un minut. Pentru un gust exotic, se adaugă ghimbirul şi usturoiul zdrobit şi tarhonul. La servire se presară în farfurie ceapa verde tocată. Se consumă caldă sau rece, cu pâine cu usturoi.
Citește pe Antena3.ro