x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Ceapa verde de acasă

0
Autor: Carmen Dragan 23 Feb 2011 - 16:32
Ceapa verde de acasă
153396-bucate21-30-page-05-image-0002.jpgChiar dacă iarna nu se îndură să ne părăsească, noi ne gândim din ce în ce mai mult la primăvară. Iar o dată cu venirea ei, va începe şi parada legumelor. Pentru începutul de primăvară, ceapa este vedeta. Cui nu îi e dor de gustul bulbului verde, în combinaţie cu o salată, care ne aminteşte de aerul proaspăt şi de iarba verde? Aţi putea refuza o brânză cu pâine de casă şi ceapă verde? Sau o porţie de stufat de miel cu multă, multă ceapă? Cred că nu aţi spune nu nici unei salate de peşte, de paste sau cartofi cu aceeaşi legumă minune? Ca să nu mai vorbim de pui în diverse combinaţii cu ceapă verde sau de sosurile, ciorbe şi supele presărate cu acelaşi ingredient. Am putea încerca şi un chec cu ceapă verde. Am avea nevoie de 200 g caşcaval, o legătură de ceapă verde, 4 ouă, 150 ml lapte, 60 g unt, 250 g făină, un plic lapte de copt, sare, piper şi puţin pătrunjel verde tocat. Se freacă untul cu ouăle întregi, se adaugă caşcavalul şi se amestecă din nou. Se toarnă făina şi praful de copt, alternând cu laptele, rezultând un aluat mai gros, în care se pune ceapa verde tăiată inele. Compoziţia rezultată se pune în forme de chec, în care s-a aşezat hârtie de copt. Se coace cam o jumătate de oră şi se consumă rece.

Beneficii
Pentru ca ceapa verde să fie cu adevărat proaspătă, trebuie să fim atenţi la aspectul ei: bulbii albi nu trebuie să fie pătaţi, iar frunzele trebuie să fie de un verde intens. În mare parte, ceapa verde are aceleaşi beneficii ca ceapa uscată: scade glicemia, reduce tensiunea sângelui, scade colesterolul şi reduce inflamaţia. Toate acestea se datorează faptului că este săracă în calorii, nu are colesterol, sodiu şi grăsimi. Este foarte bogată în săruri minerale şi vitamine: magneziu, cupru, potasiu, vitaminele B6 şi C. Se pare că un consum zilnic de ceapă verde poate creşte viteza de gândire cu peste 10% şi cu până la 20% viteza de memorare. Ceapa creşte rezistenţa oaselor. Specialistii spun că la persoanele care consumă aproape zilnic ceapă, numărul fracturilor este mai rar. În cazul copiilor aflaţi în perioada de creştere, consumul de ceapă este benefic unei creşteri mai rapide în înălţime. În medicina tradiţională chineză este considerată drept un aliment cu mireasmă picantă şi energie caldă, care poate îmbunătăţi starea plămânilor şi a stomacului. Iată cum putem scăpa de un simplu guturai: bem o cană de vin roşu cu 4-6 cepe verzi (fără cozi). În general, ceapa verde este considerată cea mai importantă plantă medicinală.

Clătite cu ceapă verde
Ingrediente: 4 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui), două cepe verzi, tocate mărunt, două ouă, două gălbenuşuri de ou, 200 g făină, o linguriţă de sare, 300 ml lapte, 100 ml apă, trei linguri sos de soia, o linguriţă suc de lămâie, o linguriţă zahăr brun, o lingură ulei de susan, un ardei iute roşu, tăiat rondele.
Preparare: Se încinge o lingură de ulei într-o tigaie şi se prăjeşte la foc mic ceapa verde până se înmoaie. Se dă deoparte. Într-un castronel se amestecă sosul de soia cu suc de lămâie, ulei de susan, zahăr brun şi adei iute. Se acoperă castronelul cât timp se gătesc clătitele, ca aromele să aibă timp să se dezvolte şi să se amestece. Se bat ouăle împreună cu gălbenuşurile şi se pun deoparte. Se cern făina şi sarea într-un castron mare şi se amestecă bine cu ouăle bătute, folosind un tel în formă de pară. Se adaugă treptat laptele şi apa, bătând continuu cu telul, până ce aluatul este omogen şi cremos. Se adaugă şi restul de ulei şi se continuă amestecarea câteva minute. În final se adaugă ceapa verde, cu ulei cu tot. Se prăjesc clătitele. La servire se aşază câte 2-3 clătite rulate. Se mănânca înmuiate în dip-ul preparat mai sus.

Cartofi umpluţi cu ceapă verde
Ingrediente: 4 cartofi mari, un sfert de cană cu cremă de brânză, produse lactate organice sau de soia, o lingură ulei de masline, ceapă verde tocată, 300 g ciuperci albe, feliate, sare şi piper, după gust.
Preparare: Se pun cartofii la copt. Legumele trebuie să se pătrundă, dar, în acelaşi timp, să îşi păstreze fermitatea. După ce s-au răcit suficient, se taie fiecare cartof pe jumătate, pe lungime. Se scobeşte miezul fiecărei jumătăţi în parte, păstrând marginea cartofului suficient de groasă. Se zdrobeşte miezul cartofilor cu ajutorul unui robot de bucătărie, după care se amestecă totul cu crema de brânză, până se obţine o compoziţie omogenă. Se încălzeşte uleiul de măsline într-o cratiţă de dimensiuni medii. Se prepară un sote din ceapă lăsată pe foc mediu, până capătă o culoare aurie. Se adaugă ciupercile, se aco­peră cratiţa cu un capac şi se amestecă. Mixtura de ciuperci se amestecă împreună cu pasta de cartofi şi crema de brânză. Se asezonează totul cu sare şi piper. Se umplu jumătăţile de cartof scobite cu compoziţia rezultată. Cartofii se încălzesc la cuptor şi se servesc.

Pui cu ceapă şi sfeclă
Ingrediente: 500 g ciocănele de pui, o legătură de ceapă verde, o legătură de praz, o sfeclă roşie mai mică, un morcov, două linguri unt, sare, piper, ulei de măsline, pătrunjel verde
Preparare: Ciocănelele se spală şi se prăjesc în unt, timp de cinci minute pe fiecare parte. Apoi se sărează şi se piperează, lăsându-se la cald. Morcovul se taie rondele, iar sfecla bucăţele. Într-o tigaie acope­rită se prăjesc înăbuşit rondelele de morcov şi bucăţile de sfeclă. Apoi se adaugă prazul tăiat rondele. Ceapa se taie şi ea rondele, apoi se amestecă bine cu ulei de măsline, se condimentează cu sare şi piper şi se toarnă peste pui. Se serveşte cald, cu pătrunjel proaspăt deasupra.

Supă de roşii cu ceapă verde
Ingrediente: 4 fire de ceapă verde, două linguri ulei de măsline, 800 g pulpă de roşii, 100 g zahăr, 250 ml supa de legume, 500 ml suc de portocale, o lingură oţet de mere, o lingură tarhon tocat, 10 g ghimbir, două gră­unţe de usturoi, sare şi piper după gust.
Preparare: Se toacă un fir de ceapa şi se păstrează într-o farfurioară (se va presăra la final peste supă, când se serveşte). Se toacă şi restul de ceapă şi se pune într-un bol. Se zdrobeşte ghimbirul şi usturoiul.  Se toacă tarhonul, se storc portocalele pentru suc. Într-o tigaie se pune o lingură de ulei şi se adaugă ceapa să se rumenească cca un minut. Se adaugă pulpa de roşii şi 50 g unt şi se lasă să fiarbă, la foc mic, 10 minute. După ce a fiert 10 minute, se stinge focul. Se adaugă sucul de portocale, se condimentează şi se mai lasă să fiarbă un minut. Pentru un gust exotic, se adaugă ghimbirul şi usturoiul zdrobit şi tarhonul. La servire se presară în farfurie ceapa verde tocată. Se consumă caldă sau rece, cu pâine cu usturoi.
Citeşte mai multe despre:   caiet de retete

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Trei motive bune pentru a lua un credit

Trei motive bune pentru a lua un credit
Spre deosebire de alte tipuri de credite, un credit de nevoi personale poate fi folosit pentru aproape orice, însemnând că nu trebuie să oferiți explicații creditorului despre cum plănuiți să folosiți banii...

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie
Galerie Foto Morphy Richards, brandul internațional de electrocasnice pentru casă și bucătărie din Marea Britanie, a anunțat astăzi extinderea în Europa de Est printr-o sucursală dedicată în București,...

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților
Ești exponent al generației „millennials”, ai o mie de idei, în pauzele de la orele online dai play la discursuri motivaționale cu antreprenori care povestesc cum au făcut primul milion de dolari, însă după...

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna
Galerie Foto Dacă iarna trecută ai fost dat peste cap de facturile la întreținere, iar la un moment dat nici măcar nu mai puteai să-ți aproximezi bugetul și să știi sigur dacă mai pleci în vacanța planificată, în...

Cum să profiți la maximum de timpul liber

Cum să profiți la maximum de timpul liber
O expresie spune că timpul înseamnă bani, ceea ce denotă cât de prețioasă e fiecare secundă. Că trebuie să iei tot ce-i mai bun din fiecare moment, oriunde te-ai afla, și orice ai face. Pentru că timpul nu...

Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?

Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?
Daca vrei sa iti cumperi o arma Airsoft si nu stii de unde sa o alegi, NRG este locul ideal de unde poti selecta cele mai moderne si mai noi pistoale Airsoft. In urma rebrandingului facut de Airsoft6 pe site-ul NRG,...

Reality show-ul Fetele lui Tavi by Gabriela Cristea va putea fi urmărit la Antena Stars

Reality show-ul Fetele lui Tavi by Gabriela Cristea va putea fi urmărit la Antena Stars
Galerie Foto Noul an vine cu o serie de surprize pentru telespectatorii postului Antena Stars. Începând din 20 ianuarie, în fiecare miercuri şi joi, de la ora 21:00, aceştia se vor putea delecta cu un nou reality show, care îi...

Israel, prin ochii unui ghid fascinat de descoperiri

Israel, prin ochii unui ghid fascinat de descoperiri
Galerie Foto Cristina Burgui, unul dintre cei mai cunoscuți ghizi de turism din România, este îndrăgostită de Israel, destinație turistică despre care spune că își poate dezvălui întregul potențial doar dacă li se...

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de ninsori și vânt în Suedia

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de ninsori și vânt în Suedia
Cod roșu pentru Regiunea Vasternorrland şi cod portocaliu pentru partea nordică a Regiunii Jamtland şi partea de coastă a Regiunii Vasterbotten din Suedia pentru ninsori și vânt în zilele de marți și...

Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021

Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021
Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021, după ce a ieșit din lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat. În lunile următoare se vor afla pe lista destinațiilor turistice Grecia, România, Turcia, Egiptul,...

Atenție unde călătoriți ! Noi condiții de intrare în Germania

Atenție unde călătoriți ! Noi condiții de intrare în Germania
Autoritățile din Germania impun prezentarea unui test PCR sau antigen cu rezultat negativ la infecția cu COVID-19 pentru persoanele care sosesc din zonele de risc, printre care se află și România, transmite MAE....

Atenție unde călătoriți ! Ninsori abundente în Serbia

Atenție unde călătoriți ! Ninsori abundente în Serbia
Cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Serbia trebuie să știe că autoritățile sârbe au emis coduri portocaliu și galben pentru condiții...
Serviciul de email marketing furnizat de