x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cel mai iute ardei din lume. Cum a fost cultivat Pepper X

Cel mai iute ardei din lume. Cum a fost cultivat Pepper X

de Anastasia Paul    |    19 Oct 2023   •   22:45
Cel mai iute ardei din lume. Cum a fost cultivat Pepper X
Sursa foto: Hepta

Pepper X este cel mai iute ardei din lume, detronând soiul Carolina Reaper, după un deceniu în top.

Pentru comparație, un ardei habanero atinge de obicei 100.000 de unități de căldură Scoville, dar Pepper X înregistrează 2,69 milioane de unități.

Crescătorul și cultivatorul Ed Currie a creat ambii ardei record. Păstăile și semințele Pepper X nu vor fi vândute.

Creatorul Pepper X l-a cultivat timp de un deceniu la ferma sa din Carolina de Sud și și-a protejat brevetul. 

„Acesta a fost un efort de echipă. Știam că avem ceva special, așa că am spus doar câtorva dintre cei mai apropiați membri ai familiei și prietenilor mei ce se întâmplă cu adevărat”.

În testele de laborator de la Universitatea Winthrop din Carolina de Sud, Pepper X a înregistrat o medie de 2.693.000 de unități de căldură Scoville (SHU), ceea ce înseamnă cu peste un milion de unități mai cald decât inovația anterioară a lui Ed Currie, Carolina Reaper, care a avut o medie de 1.641.183 de unități.

În 1912, farmacistul Wilbur Scoville a inventat Scala Scoville, care măsoară de câte ori trebuie diluată capsaicina. Aceasta este substanța chimică care dă oamenilor acea senzație de arsură din ardei care poate elibera dopamină și endorfine în organism.

După ce a depășit dependența de droguri și alcool, Ed Currie a început să cultive ardei ca un hobby.

Deși oamenii tind să creadă că iuțeala ardeiului provine din semințele sale, capsaicina este conținută în placentă, țesutul care deține semințele. Din cauza curbelor și crestelor Pepper X, există o suprafață mai mare pentru ca placenta să crească, conform Guinness World Records.

Ed Currie este unul dintre cei 5 oameni care au mâncat un Pepper X întreg.

"Am simțit căldura timp de trei ore și jumătate. Apoi au venit crampele. Acele crampe sunt oribile. Am fost întins pe un perete de marmură pentru aproximativ o oră în ploaie, gemând de durere", povestește acesta.

El spune că Pepper X este o încrucișare dintre un Carolina Reaper și un „ardei pe care un prieten de-al meu mi l-a trimis din Michigan, care era extrem de iute”.

Avocatul său afirmă că 10.000 de produse au folosit numele Carolina Reaper, fără permisiune. În efortul de a-și proteja proprietatea intelectuală și de a vedea profituri de data aceasta, păstăile și semințele Pepper X nu vor fi vândute. Singura modalitate de a gusta Pepper X va fi prin vânzarea sosurilor preparate din acest ardei. 

×
Subiecte în articol: ardei iute pepper x