În bucătăria tradițional românească, ciorba de burtă ocupă unul dintre locurile fruntașe în preferințele locale. În bucătăriile din întreaga lume, burta de vită este un ingredient care stă la baza multor preparate extrem de gustoase și pe care trebuie să le încercați odată ajunși pe acele meleaguri.
Florența. Acest oraș cochet al Italiei, unde arhitectura este o carte de istorie la tot pasul, unde arta se îmbină cu eleganța locuitorilor, dar și cu specificul atât de aparte al Toscanei.
Budapesta. Orașul situat pe ambele maluri ale Dunării unde arhitectura veche în stil gotic, roman și turcesc se îmbină cu cea modernă. Locul în care veți găsi una dintre cele mai vechi grădini zoologice din lume.
Dacă deschideți un ghid turistic, cu siguranță rândurile de mai sus vor fi cumva evidențiate. Ceea ce eu vă propun este, însă, un liant culinar între două dintre cele mai savuroase bucătării din lume – cel puțin în opinia mea. Iar ingredientul de legătura este nimeni alta decât burta de vită.
În Florența, pe baza acestui ingredient principal se gătește una dintre rețetele tradiționale, respectiv Trippa alla fiorentina. În Budapesta, ungurii prepară Marha pacal pörkölt. Dacă ajungeți în aceste orașe, trebuie să gustați cele două preparate. Sunt extrem de savuroase. Ceea ce veți observa este faptul că la capitolul ingrediente sunt asemănătoare.
Așadar, daca doriți să gătiți acasă un astfel de preparat, tradus la noi prin denumirea de tocaniță de burtă sau burtă scăzută, iata care sunt ingredientele necesare și modul de preparare.
Ingrediente: 10 de porții
slănină afumată 0,5 kg
burtă de vită 2 kg
ceapă 0,5 kg
ardei roșu 150gr
roșii 150gr
usturoi 20 gr
pastă ardei iuți 100gr
pastă ardei dulci 200 gr
foi dafin 2-3buc
chimion 7,5 gr
apă 0,5lt
Mod de preparare:
Se taie în bucăți mici slănina și se călește puțin în oală, apoi se adaugă ceapa tocată mărunt, ardeii și roșiile cu foile de dafin și cremele de ardei și apa. După jumătate de oră de fiert, se poate adaugă burta, chimenul și încă jumătate de litru de apă și se potrivește de gust. Apoi se lasă la fiert până ajunge la consistența unei tocănițe.
Se servește cu pâine (de casă, dacă e posibil) și ardei iute.
Până data viitoare, fiți inspirați în bucătărie și în viață!
Chef Paul Siserman
(InkChef)