Pentru că este week-end și poate aveți invitați la masă, vă invit să îi surprindeți cu o rețetă extrem de gustoasă, care are la bază ”pork belly” (burta de porc), un ingredient extrem de apreciat în bucătăriile internaționale.
Deși este folosit foarte mult mai ales în Asia, face parte din multe rețete europene. În SUA, cel mai apreciat bacon este obținut din burta de porc. În Anglia, ”pork belly” a devenit popular în timpuri mai recente iar acum este servit în multe meniuri mai ales ca starter sau main course. Acest trend englezesc se datorează în mare măsură popularității acestui ingredient în China și Korea. De exemplu, unele dintre cele mai populare mâncăruri chinezești au la bază “pork belly”.
Ceea ce aș vrea să subliniez este faptul că gustul rețetelor care au la baza acest ingredient se datorează cantității mari de grăsime conținută în tăietura cărnii.
Așadar, haideți să vedem cum putem găti Pork Belly cu unt de păstârnac și mere murate. Este o combinație plină de savoare, care în farfurie încântă si ochiul, amețind papilele printr-o combinație de gusturi.
Pentru o porție destinată unui număr de 4 persoane, aveți nevoie de:
Bacon (burtă de porc) cu tot cu șorici – 1 kg.
Ulei de măsline
Sare, Piper
Mix de condimente de iarnă - Coriandru, fenel, usturoi, nucșoară, cardamom, cuișoare, chimion
Usturoi - 1 măciulie
Ceapă – 1 buc. mare
Stoc de pui sau apă – 250 ml
Păstârnac – 700 gr.
Unt - 1 pachet
Lapte - 1lt
Mere - 1 buc
Oțet de mere - 8 linguri
Zahăr praf – 100 gr.
2 frunze de baby spanac
Modul de preparare:
Se crestează șoriciul în formă de romburi și se masează cu ulei de măsline și sare de mare. Nu fiți zgârciți cu acestea J. Se lasă să se odihnească puțin cât timp amestecați într-un mojar toate condimentele: coriandru, fenel, usturoi, nucșoară, cardamom, cuișoare, chimion.
Dacă doriți, puteți să le trageți la tigaie înainte de a da la mojar semințele; în acest fel își vor accentua aromele. După ce au fost zdrobite în mojar, luați condimentele și masați bucata de carne peste toată suprafața, având grijă să intre și în crestăturile făcute.
Ceapa se taie felii mai groase și se pune în tavă peste care adaugăm carnea cu șoricul în sus. Se adaugă stocul și se dă la cuptor 30 de minute, la 250 grade. Așa vom avea un șoric frumos, auriu și crocant.
Apoi se dă focul mai mic: să fie undeva pe la 160 -180C. Lăsați-l așa pentru 2 ore. Aveți grijă ca, din când în când, să mai turnați din supă aceea peste el, astfel carnea va fi fragedă.
După ce au trecut cele 2 ore, lăsați-l să lenevească puțin. Se servește cu garnitura aleasă.
Păstârnacul se fierbe în lapte aromat cu cardamom. Se scoate într-o sită, pentru a se scurge. Apoi se adaugă pachetul de unt și se dă în blender printr-o sită. În acest mod ajungeți la finețea și textura aproximativă a untului.
Merele le tăiați la mandolin, după ce au fost spălate și s-a scos cotorul. Se pun într-un vas în care se adaugă apoi oțetul și zahărul. În maxim 45 de minute, la temperatura camerei, merele se murează.
Pentru decor, folosiți frunzele de spanac.
Sunt sigur că veți oferi un adevărat festin culinar, obținând complimente din partea celor dragi. Spor și poftă bună!
Până data viitoare, fiți inspirați în bucătărie și în viață!
Chef Paul Siserman (InkChef)