Levante este una dintre cele mai pitoreşti plaje din Benidorm şi asta nu atît pentru nisipul ei fin sau cele peste 5.000 de şezlonguri ce se întind de-a lungul a doi kilometri. Motivul este cu totul altul şi se “aşterne” la picioarele turiştilor.
Levante este una dintre cele mai pitoreşti plaje din Benidorm şi asta nu atît pentru nisipul ei fin sau cele peste 5.000 de şezlonguri ce se întind de-a lungul a doi kilometri. Motivul este cu totul altul şi se “aşterne” la picioarele turiştilor. Din loc în loc se “odihnesc” cai înaripaţi şi dragoni sau se înalţă castele cu turnuri sfidătoare şi creneluri foarte bine definite. Nimic nu scapă imaginaţiei sculptorilor în nisip. Dacă poposeşti pe Plaja Levante, la momentul potrivit, poţi să le surprinzi siguranţa cu care “modelează” din nisip scene care îl înfăţişează pe Pruncul Iisus alături de Fecioara Maria şi Iosif sau, cea mai recentă lucrare, “Cina cea de Taină”. Interesant este că fiecare detaliu al lucrărilor este minuţios redat, astfel încît, nu de puţine ori, ai sentimentul că ceva este în neregulă. Ce caută Pegas sau, de ce nu, Apostolii, pe litoralul spaniol? Şi de cînd încearcă oamenii să amăgească timpul construind castele de nisip? Turiştii se opresc în faţa sculpturilor, rămîn un pic pe gînduri şi apoi trec mai departe. Le vor întîlni şi mîine, şi peste cîteva luni, şi chiar peste cîţiva ani. Valurile Mării Mediterane nu ajung pînă la ele ca să le sfărîme.
Seara, la malul mării
Sub cerul spuzit de stele, plaja este la fel de animată ca şi ziua. Numai că de această dată sculpturile din nisip sînt fantomatice. Strălucitoare şi de nerefuzat simţurilor sînt preparatele ce se servesc la zecile de restaurante. Au nume exotice – “ollas”, “olletas”, “putxeros” sau “tarongetes” – şi sînt un amestec de ingrediente (diferite tipuri de carne, legume şi condimente), preparate laolaltă, aromele combinîndu-se mereu altfel. “Olla de cardets” este o tocană în care se folosesc în principal anghinare, sfeclă şi fasole, iar “Olla barrejada” are printre ingrediente carne de miel, şuncă şi năut. “Potaje caldoso” este ceea ce am putea numi “regina tocanelor spaniole” şi asta datorită sortimentelor de cîrnaţi foarte aromaţi care dau mîncării un gust pe care îl poţi defini cu greu. De altfel, cîrnaţii (fie că sînt “boutifarres” – asemănători caltaboşilor noştri –, “blanquets” – cîrnaţi albi –, “chorizos” sau “sobrasada”) se pregătesc şi astăzi după reţete străvechi, fiind condimentaţi cu scorţişoară, nucşoară sau anason. Ce alte preparate mai sînt specifice locului? Aflaţi din caietul nostru de reţete.
Rollitos de jamón con judias verdes y vinagreta de verdures - Rulouri de jambon cu fasole verde şi sos de legume
Ingrediente: 150 g jambon (felii), 250 g fasole verde, sare; sosul de legume: 100 ml ulei de măsline, 25 ml oţet de Módena, un morcov, o jumătate de ardei roşu, un dovlecel, o roşie mică, două bucăţi de praz, arpagic.
Preparare: Curăţă şi spală fasolea verde. Pune la fiert o oală cu apă şi, cînd clocoteşte, adaugă puţină sare şi fasolea. Las-o pînă cînd se înmoaie, apoi strecoar-o. Între timp, pregăteşte sosul de legume. Într-o oală cu apă fiartă, în care adaugi un pic de sare, dă într-un clocot (nu mai mult de un minut) morcovul, dovlecelul şi ardeiul roşu. Într-un bol, amestecă uleiul şi oţetul, un pic de sare, legumele fierte, roşia şi arpagicul. Taie prazul julien şi căleşte-l în ulei de măsline, apoi scurge-l. Aşază fiecare felie de jambon pe o farfurie, pune mai multe fire de fasole verde în mijloc şi ruleaz-o. Adaugă sosul de legume deasupra şi decorează farfuria cu firişoarele de praz.
Supremas de pularda - Suprem de pui
Ingrediente: un pui de aproximativ un kg şi jumătate, 40 g untură, 4 ciolane de vită, o ceapă, un morcov, piper alb măcinat, 100 g fasole verde fină, 100 g unt, 4 linguri de făină, 200 ml smîntînă lichidă, un nap, un praz, sare.
Preparare: Încinge cuptorul la 210˚C. Curăţă, spală, usucă puiul şi presară-l cu sare şi piper. Pune-l la prăjit, în cuptor, într-un vas cu untură, timp de aproximativ o oră. Îndepărtează pielea, dezosează puiul şi păstrează carnea la cald. Prepară o supă dintr-un litru de apă, oase de pui şi de vită, sare şi piper. Curăţă şi spală legumele, apoi taie-le julien. Cînd supa este gata, strecoară şi apoi pune la fiert legumele încă 5 minute. După aceea scurge legumele şi păstrează-le la cald. Supa se ţine şi ea la cald. Pentru sos, căleşte făina în unt. Adaugă aproximativ un litru de supă, smîntîna şi, fără a amesteca, fierbe totul pînă ce se obţine un sos curgător şi omogen. Adaugă sare şi piper, după gust.
Solomillo de cerdo ibérico con queso - Fileu de porc cu brînză
Ingrediente: 4 fileuri de porc, 250 g brînză, 300 ml smîntînă lichidă, salată, sare, ulei de măsline, piper.
Preparare: Spală foarte bine fileurile, piperează-le după gust, apoi pune-le într-o tavă şi prăjeşte-le. Între timp, feliază jumătate din cantitatea de brînză şi las-o deoparte. Pune smîntîna într-o oală, adaugă restul de brînză şi lasă la foc mic un minut, amestecînd cu telul. Taie fileurile în medalioane mai groase, aşază-le pe farfurie unul după altul, intercalîndu-le cu felii de brînză. Serveşte acest preparat cu sos şi salată.