x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Cina de nisip

0
Autor: Simona Chiriac 21 Mai 2008 - 00:00

Levante este una dintre cele mai pitoreşti plaje din Benidorm şi asta nu atît pentru nisipul ei fin sau cele peste 5.000 de şezlonguri ce se întind de-a lungul a doi kilometri. Motivul este cu totul altul şi se “aşterne” la picioarele turiştilor.

Levante este una dintre cele mai pitoreşti plaje din Benidorm şi asta nu atît pentru nisipul ei fin sau cele peste 5.000 de şezlonguri ce se întind de-a lungul a doi kilometri. Motivul este cu totul altul şi se “aşterne” la picioarele turiştilor. Din loc în loc se “odihnesc” cai înaripaţi şi dragoni sau se înalţă castele cu turnuri sfidătoare şi creneluri foarte bine definite. Nimic nu scapă imaginaţiei sculptorilor în nisip. Dacă poposeşti pe Plaja Levante, la momentul potrivit, poţi să le surprinzi siguranţa cu care “modelează” din nisip scene care îl înfăţişează pe Pruncul Iisus alături de Fecioara Maria şi Iosif sau, cea mai recentă lucrare, “Cina cea de Taină”. Interesant este că fiecare detaliu al lucrărilor este minuţios redat, astfel încît, nu de puţine ori, ai sentimentul că ceva este în neregulă. Ce caută Pegas sau, de ce nu, Apostolii, pe litoralul spaniol? Şi de cînd încearcă oamenii să amăgească timpul construind castele de nisip? Turiştii se opresc în faţa sculpturilor, rămîn un pic pe gînduri şi apoi trec mai departe. Le vor întîlni şi mîine, şi peste cîteva luni, şi chiar peste cîţiva ani. Valurile Mării Mediterane nu ajung pînă la ele ca să le sfărîme.

Seara, la malul mării

Sub cerul spuzit de stele, plaja este la fel de animată ca şi ziua. Numai că de această dată sculpturile din nisip sînt fantomatice. Strălucitoare şi de nerefuzat simţurilor sînt preparatele ce se servesc la zecile de restaurante. Au nume exotice – “ollas”, “olletas”, “putxeros” sau “ta­ron­getes” – şi sînt un amestec de ingrediente (diferite tipuri de car­ne, legume şi condimente), preparate laolaltă, aromele combinîndu-se mereu altfel. “Olla de cardets” este o tocană în care se folosesc în principal anghinare, sfeclă şi fasole, iar “Olla barrejada” are printre ingrediente carne de miel, şun­că şi năut. “Potaje caldoso” este ceea ce am putea numi “regina tocanelor spaniole” şi asta datorită sortimentelor de cîrnaţi foarte aromaţi care dau mîncării un gust pe care îl poţi defini cu greu. De altfel, cîrnaţii (fie că sînt “bou­tifarres” – asemănători caltaboşilor noştri –, “blanquets” – cîrnaţi albi –, “chorizos” sau “sobrasada”) se pregătesc şi astăzi după reţete străvechi, fiind condimentaţi cu scorţişoară, nucşoară sau anason. Ce alte preparate mai sînt specifice locului? Aflaţi din caietul nostru de reţete.

Rollitos de jamón con judias verdes y vinagreta de verdures - Rulouri de jambon cu fasole verde şi sos de legume

Ingrediente: 150 g jambon (felii), 250 g fasole verde, sare; sosul de legume: 100 ml ulei de măsline, 25 ml oţet de Módena, un morcov, o jumătate de ardei roşu, un dovlecel, o roşie mică, două bucăţi de praz, arpagic.

Preparare: Curăţă şi spală fasolea verde. Pune la fiert o oală cu apă şi, cînd clocoteşte, adaugă puţină sare şi fasolea. Las-o pînă cînd se înmoaie, apoi strecoar-o. Între timp, pregăteşte sosul de legume. Într-o oală cu apă fiartă, în care adaugi un pic de sare, dă într-un clocot (nu mai mult de un mi­nut) morcovul, dovlecelul şi ardeiul ro­şu. Într-un bol, amestecă uleiul şi oţe­tul, un pic de sare, legumele fierte, ro­şia şi arpagicul. Taie prazul julien şi căleşte-l în ulei de măsline, apoi scur­ge-l. Aşază fiecare felie de jambon pe o farfurie, pune mai multe fire de fasole verde în mijloc şi ruleaz-o. Adaugă sosul de legume deasupra şi deco­rează farfuria cu firişoarele de praz.

Supremas de pularda - Suprem de pui

Ingrediente: un pui de aproximativ un kg şi jumătate, 40 g untură, 4 ciolane de vită, o ceapă, un morcov, piper alb măcinat, 100 g fasole verde fină, 100 g unt, 4 linguri de făină, 200 ml smîntînă lichidă, un nap, un praz, sare.

Preparare: Încinge cuptorul la 210˚C. Curăţă, spală, usucă puiul şi presară-l cu sare şi piper. Pune-l la prăjit, în cuptor, într-un vas cu untură, timp de aproximativ o oră. Îndepărtează pielea, dezosează puiul şi păstrează carnea la cald. Prepară o supă dintr-un litru de apă, oase de pui şi de vită, sare şi piper. Curăţă şi spală legumele, apoi taie-le julien. Cînd supa este gata, strecoară şi apoi pune la fiert legumele încă 5 minute. După aceea scurge legumele şi  păstrează-le la cald. Supa se ţine şi ea la cald. Pentru sos, căleşte făina în unt. Adaugă aproximativ un litru de supă, smîntîna şi, fără a amesteca, fierbe totul pînă ce se obţine un sos curgător şi omogen. Adaugă sare şi piper, după gust.

Solomillo de cerdo ibérico con queso - Fileu de porc cu brînză

Ingrediente: 4 fileuri de porc, 250 g brînză, 300 ml smîntînă lichidă, salată, sare, ulei de măsline, piper.

Preparare: Spală foarte bine fileurile, piperează-le după gust, apoi pune-le într-o tavă şi prăjeşte-le. Între timp, feliază jumătate din cantitatea de brînză şi las-o deoparte. Pune smîntîna într-o oală, adaugă restul de brînză şi lasă la foc mic un minut, amestecînd cu telul. Taie fileurile în medalioane mai groa­se, aşază-le pe farfurie unul după altul, intercalîndu-le cu felii de brînză. Ser­veşte acest preparat cu sos şi salată.

Citeşte mai multe despre:   sare,   caiet de retete

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Elwira Petre și tatăl lui Ruby, printre concurenții celei de-a patra ediții Chefi la cuțite

Elwira Petre și tatăl lui Ruby, printre concurenții celei de-a patra ediții Chefi la cuțite
Galerie Foto Duminică, de la ora 20.00, chefii se întorc cu o nouă rundă de degustări pe nevăzute și o nouă confruntare pentru mult râvnitele amulete. Liviu Chiolpec este cel care le va juriza în această ediție...

Liviu şi Andrei se transformă în trupa Andre la Te cunosc de undeva! Andreea Bălan nu rezistă şi pleacă de lângă colegii ei   

Liviu şi Andrei se transformă în trupa Andre la Te cunosc de undeva! Andreea Bălan nu rezistă şi pleacă de lângă colegii ei   
    Cea mai nouă gală Te cunosc de undeva!, difuzată sâmbătă, de la 20:00, la Antena 1 îi va pune pe toţi cei 11 concurenţi ai transforming show-ului într-o ipostază foarte dificilă. Având...

Cine sunt cele 25 de pretendente la inima Burlacului

Cine sunt cele 25 de pretendente la inima Burlacului
Galerie Foto Prima întâlnirea a Burlacului cu cele 25 de pretendente va avea loc astăzi, de la 20.30, la Antena 1, într-o locație de vis și nu este lipsită de emoții....

Modul în care porți geanta spune multe despre personalitatea ta

Modul în care porți geanta spune multe despre personalitatea ta
Galerie Foto Totul în jurul nostru ne trimite semnale, pe care noi le recepționăm într-un anumit fel. De fapt, nu putem trăi fără a comunica, iar acest lucru nu se referă doar la vorbirea articulată, ci și la limbajul...

Cum facem vestiţii mucenici moldoveneşti

Cum facem vestiţii mucenici moldoveneşti
Mucenicii moldoveneşti sau sfinţişori, așa cum mai sunt denumiți în anumite zone ale țării, sunt preparatele care nu lipsesc de pe masă de Sfinții 40 de Mucenici, din 9 martie. Iată cea mai simplă...

Circuite noi pentru vizitatori, în jurul celor mai frumoase castele

Circuite noi pentru vizitatori, în jurul celor mai frumoase castele
Galerie Foto Castelul Peleș înseamnă și parcul din jurul clădirilor istorice. Tezaurul natural al domeniului Peleș este aproape la fel de important precum cel construit. Peisagiști renumiți au contribuit la frumusețea...

La 17 ani, Daria Ștefania merge în finala iUmor! Cea de-a treia ediție, lider de audiență

La 17 ani, Daria Ștefania merge în finala iUmor! Cea de-a treia ediție, lider de audiență
Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 22.56, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la nivelul...

Cea de-a treia ediție iUmor a fost lider de audiență

Cea de-a treia ediție iUmor a fost lider de audiență
Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 22.56, la Antena 1, a fost lider de audiență la nnivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la...

Chefi la cuțite – lider de audiență. Connect-R a venit în emisiune la rugămintea fiicei sale

Chefi la cuțite – lider de audiență.  Connect-R a venit în emisiune la rugămintea fiicei sale
Galerie Foto Marți seara Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani. Conform Kantar Media, show-ul de pe Antena 1 a obținut o audiență medie de...

Donald Trump, roast istoric la iUmor, miercuri, de la 20.30, la Antena 1

Donald Trump, roast istoric la iUmor, miercuri, de la 20.30, la Antena 1
Galerie Foto Personaje istorice și contemporane îi vor ține pe cei trei jurați iUmor în alertă pe tot parcursul sezonului zece, iar miercuri, de la ora 20.30, la Antena 1, își face apariția însuși fostul președinte al...

Cum poți deveni make-up artist: sfaturi pentru primii pași și o viziune productivă

Cum poți deveni make-up artist: sfaturi pentru primii pași și o viziune productivă
Meseria de make-up artist presupune, înainte de toate, pasiune și dedicare. Nu toți pasionații de machiaj, look și tehnici de înfrumusețare pot face o carieră din asta, dar dacă eștii perseverent și îți...

Redescoperirea relației sau a căsniciei: ce poți face pentru a dezvolta constant pasiunea pentru partener

Redescoperirea relației sau a căsniciei: ce poți face pentru a dezvolta constant pasiunea pentru partener
Relațiile de lungă durată și căsniciile au nevoie de atenție, o bună gestionare a conflictelor și, de multe ori, compromisuri. Deoarece este foarte greu, spre imposibil, să ai aceleași sentimente ca cele din pr...

Chefi la cuțite – lider de audiență cu cel de-al doilea episod. Show-ul a fost urmărit de peste 2 milioane de telespectatori

Chefi la cuțite – lider de audiență cu cel de-al doilea episod. Show-ul a fost urmărit de peste 2 milioane de telespectatori
Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuțite s-a clasat pe primul loc în topul audiențelor la nivelul publicului comercial. Conform Kantar Media, show-ul de pe Antena 1 a obținut o audiență medie de 9.7 puncte de rating și 29.2 co...

Parfumurile orientale: descoperă de ce au devenit atât de populare în întreaga lume?

Parfumurile orientale: descoperă de ce au devenit atât de populare în întreaga lume?
Galerie Foto Lumea fascinantă a parfumurilor este plină de varietate! Dacă te adâncești în subiect măcar puțin, vei observa imediat că tehnicile de realizare a parfumurilor, formele și compozițiile lor sunt...

Debut în forță pentru noul sezon Chefi la cuțite. Emisiunea a fost lider de audiență pe publicul comercial

Debut în forță pentru noul sezon Chefi la cuțite. Emisiunea a fost lider de audiență pe publicul comercial
Galerie Foto Sezonul 9 Chefi la cuțite a debutat în forță duminică seara la Antena 1. Conform Kantar Media, show-ul a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o...
Serviciul de email marketing furnizat de