x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Colind la Ampoiţa

0
Autor: Tudor Cires 17 Dec 2009 - 00:00
Colind la Ampoiţa Tudor Cireş/JURNALUL NAŢIONAL
Vezi galeria foto

La Ampoiţa, viaţa pare să curgă în tiparele de la începuturile lumii. Cu postul ţinut până la capăt, cu colindele din Ajun şi colăcei de pus în straiţa copiilor. Cu mesele de Crăciun îmbelşugate.



Nu-i om mai cinstit de semeni în sat decât preotul, nu-i vorbă mai ascultată decât a lui. În biserica mică şi veche, având hramul Sfintei Paraschiva, părintele Alexandru Barna îşi povăţuieşte cu blândeţe enoriaşii. Tot aşa cum, pe prispa casei, îi primeşte pe copii în Ajun, cu colinda.  

"În Ajunul Crăciunului, primii care ne vestesc naşterea sunt copiii mici. Din agora Ampoiţei ei pleacă cu străicuţe, cu sănii şi cântă: «Colăcei, bătrână; hai, ne daţi sau nu ne daţi!». Şi fiecare familie iese în poartă şi le pune în straiţă mere, nuci, colaci. Abia pe la prânz ajung copiii acasă", ne povesteşte părintele. "Este cea mai mare bucurie şi pentru ei, şi pentru noi, pentru că ne aduc pentru prima dată vestea naşterii Domnului."

Seara vin colindătorii tineri, juni, bătrâni. Femeile nu merg la colindat. Bărbaţii merg, în general, la colindat. "Chiar de anul trecut am făcut cu cei tineri un spectacol de colinde: s-au îmbrăcat cu cioareci, pieptare, sumane, cămăşi albe, căciuli, noaptea pe la 12:00 au venit şi la casa parohială să colinde, după ce au colindat persoanele importante din sat, precum primarul, învăţătorul, secretarul, profesorii etc. Prima zi de Crăciun, la biserică, au venit îmbrăcaţi în haine tradiţionale româneşti şi au făcut festivalul colindelor în parohia noastră.  O sărbătoare foarte frumoasă. După slujbă, pentru că toată lumea vine la biserică de Crăciun, biserica e plină, curtea e plină. Iar aproape toţi enoriaşii vin îmbrăcaţi în costume tradiţionale, iar dacă nu au unul complet îşi pun o cămaşă, un pieptar ca să amintească de sărbătoare."

Mama Luţa
Satul din Poarta Apusenilor, la ceas de sărbătoare (şi nu numai), mai are însă încă un reper, pe care îl cunosc foarte bine turiştii. Este vorba despre Mama Luţa (Ivaşcu), despre a cărei vrednicie s-a dus vorba în ţară şi în lume.

"Îi mulţumesc lui Dumnezeu că m-am născut la Ampoiţa. Noi suntem talpa Munţilor Apuseni. Iernile sunt nemaipomenit de frumoase aici, dar mai ales la Sărbători e multă emoţie şi căldură. La noi, cea mai bună prăjitură se face încă în lerul (cuptorul - n.n.) de la sobă. Pâinea de la brutărie nu se compară cu pita noastră din cuptor, bătută de coaja... Frământată cum trebuie, din făină măcinată din grâu ales... Plăcintele noastre se fac, încă, pe lespede... Lespede contra teflon! Leru-i ler din colinde... Mâncarea cea mai bună e făcută pe soba cu lemne, nu la aragaz. "Aşa se fac la Ampoiţa bucate, fierte în oală de pământ «legată» cu sale de sârmă, ca să nu se spargă de căldură. «Toată mâncarea, şi zama, toate se fac pe foc încet... Îţi ia mai mult timp, dar e mai bună...»"

Zamă ca la Ampoiţa
"Zamă de ardei umpluţi se face mult la noi. Sau zamă de ciolan cu fasole. Depinde de anotimp, diferă de la vară la iarnă. Când se taie porcul, se face zamă de porc, la Paşti se face zamă de miel, toamna se taie oi. Aici lumea nu merge la măcelărie, chiar dacă are bani, preferă să mănânce din gospodăria proprie", ne spune Mama Luţa.

"Pentru zama de ardei umpluţi se taie zarzavatul - ceapă, ardei, morcov -, se pune la fiert şi se face umplutura pentru ardei aproape ca la sarmale: carne tocată amestecată, vită cu porc, orez, sare, piper şi ou ca să se lege. Apoi se umplu ardeii, care trebuie să fie potrivit de mari. Se pun la fiert. Când e aproape fiert punem şi leuştean. Se înăcreşte cu bulion de casă sau cu oţet. Se «înălgheşte»  cu smântână şi cu ou sau se pune smântâna numai în farfurie, ca să se dreagă. Amestecul cu ouă nu se taie, pentru că în bliduţ se pune ciorbă caldă peste smântână şi se tot amestecă."

Tot la Ampoiţa se pregăteşte şi zamă cu cârnăciori, ne spune Mama Luţa. "A doua zi de Anul Nou, toată lumea face zamă cu cârnaţi. În loc de carne, se pune cârnat de porc afumat. Iarna, chiar şi celelalte feluri de zame le facem şi cu carne, şi cu cârnaţi. Se pune şi la fasole - la mazare, că la noi se zice mazăre la fasolea boabe. Dar se mai face şi zamă de grumbe (cartofi - n.n.) cu cârnat sau cu carne. Se face iarna, după tăierea porcilor. În post, zemurile se fac cu rădăcini, varză, cartofi, fasole boabe. În post se face ciorbă de fasole cu usturoi, zisă şi zamă aită."

În zilele de sărbătoare, dar nu numai de Crăciun sau de Paşti, ci şi în toată duminica, se găteşte  zupă cu tăiţei. "Mama ne făcea şi nu uit că în fiecare duminică la noi se tăia câte o găină. Aveam găini multe. Părinţii se gospodăreau, să avem în toată duminica şi joia carne. Găina se fierbe toată în supă, se fac tăiţei de casă, iar carnea se prăjeşte un pic şi se face sosul ăla dulce din bulion. Şi acum facem noi aşa ceva. Zupa e la loc de cinste. Zupa e o mâncare de sărbătoare."

La Crăciun, în sat, gospodinele fac şi supă de tăiţei, şi zamă de porc. Dar mai pregătesc cârnaţi, maioş, tobă, friptură de porc - care se bagă în cuptor după pită sau o dată cu ea. "Cozonacul se coace separat şi pita se pune o dată cu friptura." Piroştile (sarmalele - n.n.) nu lipsesc nici ele de pe masă. Numai în foi de varză. "Frunze de cureţi, le zicem!" Foile de viţă se folosesc la pită. Se pun sub pâine în cuptor sau foi de varză sau foi de nuc. Pâinea are un gust aparte. Nici n-am văzut să se pună pită fără frunze. Se lasă de toamna frunze în pivniţă ca să aibă şi iarna. "Mai facem şi prăjituri domneşti, dar ceea ce nu lipseşte de la nici o casă sunt colăceii, care se dau la colindători!"

Ne daţi ori nu ne daţi!?...


Ajun cu taica părintele
Purtăm dialogul despre obiceiurile satului din Apuseni, în vreme ce clopotul bate şi, în strană, dăscăliţa citeşte din Cartea Sfântă. Lângă noi, o bătrână, ascultându-l pe părintele, îşi şterge pe furiş o lacrimă. Amintirile ne năpădesc. "Eu îmi amintesc că atunci când eram copil mergeam la colindat împreună cu fratele meu şi câţiva copii. Îmi amintesc de mama, care ne punea să repetăm colindele să nu ne facem de râs, ne educa şi ne forma în dragostea de Dumnezeu. Ne spăla, ne gătea frumos, ne hrănea şi ne spunea să nu-i facem de râs în sat. Făceam concursuri împreună cu ceilalţi copii, care colindă mai frumos, care recită mai frumos. Pentru mine a fost lucrul cel mai minunat din viaţă mersul la colindat..."

Citeşte mai multe despre:   antropologie culinară

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Rețete de cozonaci și pască din Moldova, bune de încercat acasă

Rețete de cozonaci și pască din Moldova, bune de încercat acasă
Galerie Foto Deși par la fel, cozonacii tradiționali sunt diferiți de la o zonă a țării la alta. Dacă astăzi sunt căutați cozonacii cât mai pufoși, rețeta tradițională din Moldova și din Bucovina este pentru cozonaci...

Cum se poate prepara o friptură fragedă de miel

Cum se poate prepara o friptură fragedă de miel
Natura a reînviat, grădinile s-au umplut de zarzavaturi, organismul uman simte nevoia să revină la alimentația bazată pe verdețuri și, după 40 de zile de post, în care oricum mesele sunt bazate mai mult pe...

Dezvăluiri șocante ale lui Duffy: Am fost drogată, violată şi ţinută captivă timp de mai multe zile

Dezvăluiri șocante ale lui Duffy: Am fost drogată, violată şi ţinută captivă timp de mai multe zile
Cântăreaţa galeză Duffy a povestit despre calvarul prin care a trecut: a fost răpită, drogată şi violată timp de patru săptămâni. Aceasta este pentru prima dată când artista a oferit detalii despre...

Viața la țară: peisaje de vis și internet de mare viteză

Viața la țară: peisaje de vis și internet de mare viteză
Galerie Foto Satele din România nu mai sunt așa cum le știam cu 20 de ani sau chiar cu 10 ani în urmă. Multe localități din țara noastră au drumuri asfaltate, electricitate, alimentare cu gaze naturale, apă curentă și...

Apel al Uniunii Europene de Radio și Televiziune

Apel al Uniunii Europene de Radio și Televiziune
Uniunea Europeană de Radio și Televiziune a făcut un apel la guverne să nu profite de măsurile de urgență luate de criza coronavirus pentru a restrânge libertatea de expresie, libertatea mass-media și...

Un celebru designer italian a decedat din cauza infecției cu coronavirus

Un celebru designer italian a decedat din cauza infecției cu coronavirus
Designerul de încălțăminte de lux, Sergio Rossi, a murit la vârsta de 85 de ani,din cauza infecției cu coronavirus, a anunţat primarul localităţii unde s-a născut, transmite AFP. Acesta era...

(P) Recomandarea săptămânii: Ingrediente pentru mâncăruri sofisticate, cu „atestat” de la clienți

(P) Recomandarea săptămânii: Ingrediente pentru mâncăruri sofisticate, cu „atestat” de la clienți
Bazarul cu bunătăți orientale, condimente, fructe uscate sau confiate, nuci, alune, semințe și alte minunății poate fi găsit acum, foarte ușor, în mediul online. Magazinul de condimente din Piața Obor, din...

Peste 4 milioane de Euro s-au strâns pânã acum în cadrul Teledonului Români Împreunã 48.000 de mãşti au plecat deja spre Spitalul Judeţean din Suceava

Peste 4 milioane de Euro s-au strâns pânã acum în cadrul Teledonului Români Împreunã  48.000 de mãşti au plecat deja spre Spitalul Judeţean din Suceava
Solidaritatea poate salva România, iar acest lucru este confirmat de fiecare sumã nouã de bani care ajunge zilele acestea în conturile Fundaţiei Mereu Aproape, în urma Teledonului Români Împreunã, cea mai...

Pasionaților de paste, totul e mai ușor când gătiți cu pasiune!

Pasionaților de paste, totul e mai ușor când gătiți cu pasiune!
Cum vă sună: macaroane cu șuncă și sos de roșii, tăiței vego, fusilli cu salatã mediteraneeană, cous-cous cu telemea și broccoli, supă cu pătrate mici, fidea cu legume și cașcaval, fusilli cu brânză de...

Viața e frumoasă și sănătoasă, chiar în izolare

Viața e frumoasă și sănătoasă, chiar în izolare
Galerie Foto Mulți dintre cei care stau în casă în această perioadă au reușit să transforme situația de criză în oportunitate și transmit zilnic mesaje mobilizatoare pentru semenii lor. Lucrul cu cei mici, pentru...

Rețeta sosului de merișoare de la Ikea

Rețeta sosului de merișoare de la Ikea
După rețeta cunoscutelor chifteluțe de la Ikea, urmează și cea a sosului de merișoare. "4 căni de merișoare, 1 cană cu zahăr, 1/2 cană cu apă. Se spală și se scurg merișoarele, se pun...

Delicii culinare din Delta Dunării: istoria faimosului Storceac de sturion

Delicii culinare din Delta Dunării: istoria faimosului Storceac de sturion
Galerie Foto Mulți iubitori ai Deltei Dunării au mâncat, cel puțin o dată, storceac. Rețeta a fost făcută celebră de Radu Anton Roman, deși a schimbat-o puțin, modificându-i și numele, în „storceag”. Astăzi,...

Ambasada Suediei oferă o rețetă secretă de chifteluțe

Ambasada Suediei oferă o rețetă secretă de chifteluțe
Pentru a veni în sprijinul românilor care sunt obligați să stea în casă, în această perioadă, dar și pentru a-și face cunoscută oferta culinară, Ambasada Suediei a publicat rețeta unor chifteluțe celebre,...

Au început primele demersuri cu banii obţinuţi în urma teledonului Români Împreunã organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape

Au început primele demersuri cu banii obţinuţi în urma teledonului Români Împreunã organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape
Galerie Foto La nici 24 de ore de la încheierea teledonului Români Împreunã, difuzat simultan pe 5 canale tv, Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV si Antena 3, vreme de 6 ore, au început deja primele demersuri cu banii...

Facebook va sprijini presa cu încă 100 milioane de dolari, în timpul crizei COVID-19

Facebook va sprijini presa cu încă 100 milioane de dolari, în timpul crizei COVID-19
Compania Facebook donează încă 100 milioane de dolari pentru a sprijini presa în timpul crizei, primii bani urmând să ajungă în 50 de redacţii din SUA şi Canada. Facebook Inc. a anunţat, luni, că va invest...
Serviciul de email marketing furnizat de