Trofeul Balada-Nej este primul mare concurs de artă gastronomică organizat in Romănia după 1989. Asociaţia Naţională a Bucătarilor
şi Cofetarilor impreună cu maestrul Nicolae Nejloveanu au organizat evenimentul
Trofeul Balada-Nej este primul mare concurs de artă gastronomică organizat in Romănia după 1989. Asociaţia Naţională a Bucătarilor
şi Cofetarilor impreună cu maestrul Nicolae Nejloveanu au organizat evenimentul
Din trenul care ducea de la Bucureşti la Constanţa au coborăt două doamne cărănd cutii şi genţi uriaşe. Veneau de la Vatra Dornei, schimbănd trenul in Capitală. Cărau oglinzi, oale, platouri şi toate ustensilele necesare pentru a participa la Trofeul Balada-Nej. Ca Petronela Ciubotaru şi asistenta ei sunt cei mai mulţi dintre competitorii la acest prestigios concurs.
Au venit de la sute de kilometri distanţă pentru că işi iubesc meseria şi vor să arate asta tuturor. Efortul nu s-a terminat o dată cu coborărea din tren. Ajunse la locul de cazare, au trebuit să participe la instruire, pentru ca a doua zi dimineaţă să meargă la cumpărături. Căteva ore de alergat prin supermarketuri, după somon fumé, anşoa, căpşuni, ciocolată de calitate, muşchi de viţel. Cănd toate au fost luate, fiecare dintre cei 18 bucătari participanţi la competiţie a fost să işi vadă masa de lucru. Totul trebuia să fie perfect pentru că jurizarea s-a făcut la fel ca la concursurile din străinătate. La ora 8 şi jumătate seara s-a dat startul. Pănă dimineaţa la ora 7 toate preparatele trebuiau să fie montate pe platouri şi aranjate in sala de expoziţie.
La inceput a fost veselie. Apoi, după miezul nopţii fiecare şi-a dat seama că mai are foarte multe de făcut şi şi-au intocmit un plan după care să lucreze. Pe la ora 2 dimineaţa, de oboseală şi emoţii, unii dintre bucătari au inceput să vadă "steluţe". La ora 3 dimineaţa, cele mai multe preparate erau gata, mai trebuiau doar finisate. Fiecare dorea ca preparatele lui să fie perfecte, pentru ca a doua zi să căştige trofeul.
Premianţii
Numai că, la final, juriul a ales un singur căştigător al trofeului Balada-Nej. Bucătarul Ioan Florescu din Predeal. Acesta a primit premiul de 1.500 de euro, oferit de maestrul in artă culinară Niculae Nejloveanu. De asemenea, marele bucătar a fost cel care a sponsorizat in mare parte trofeul, alături de ANBCT. Medalia de aur i-a revenit Corneliei Ghişoi din Braşov, argintul lui Marius Bulău din Predeal. Petronela Ciubotaru de la Vatra Dornei a obţinut medalia de bronz, la egalitate cu Pitorac Vasilica din Constanţa. Juriul a acordat şi două diplome de excelenţă bucătarilor Ismail Chiptur şi Gheorghe Haneş şi cofetăresei Tudoriţa Miron din Constanţa.
La eveniment a fost invitat şi primarul Constanţei, Radu Mazăre, care s-a arătat incăntat de piesele festive prezentate de bucătari.
Pentru că prima ediţie a fost un adevărat succes, organizatorii doresc ca la anul să invite şi participanţi din străinătate - atăt pentru a concura, căt şi pentru jurizare. Dumitru Burtea, preşedintele ANBCT, s-a declarat incăntat de concurenţi, mai ales că doreşte selecţionarea bucătarilor pentru concursurile internaţionale la care Romănia este invitată.
Teme
Bucătarii prezenţi la Trofeul Balada-Nej au avut de preparat o gustare festivă de primăvară (cald - servit rece), un preparat tradiţional romănesc (cald - servit rece) şi un desert modern. Materiile prime şi auxiliare pentru realizarea preparatelor vor fi asigurate de către participanţi. Materiile prime permise au fost legume, ciuperci, fructe, fonduri de bază, esenţe, aspicuri, peşte curăţat de solzi, eviscerat, filetat, carne dezosată, fasonată.
Maestrul
Nicolae Nejloveanu este maestru in arta culinară din 2006, insă lucrează in sectorul alimentar de zeci de ani. Dragostea pentru meserie i-a dat curaj să organizeze această competiţie, chiar dacă ştia de la inceput ce muncă titanică va duce. Cu ajutorul ANBCT, al cărei membru este, a reuşit să ducă munca la bun sfăşit.