x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Costa Blanca, o degustare pe Plaja Apusului

0
Autor: Tudor Cires 21 Mai 2008 - 00:00

Am fost rugat să descriu acest oraş de pe Costa Blanca, numit Be­ni­dorm, “pe înţelesul tuturor”, ase­mu­indu-l cu “universul cunoscut”. O  descriere ar suna aşa: un oraş cos­mopolit, care “comprimă” Sinaia, Ma­maia, New York-ul şi… Turnul Babel.

De ce Sinaia? Pentru români e un reper cunoscut: străzi care şerpuiesc în piatră, spre înălţimi, spaţiile de cazare pitoreşti, situîndu-se de o parte şi de alta. Doar că, în locul vilelor de munte, vei întîlni zgîrie-nori asemănători cu cei new-yorkezi. Pentru că aici, cele mai multe dintre hoteluri au între 20 şi 50 de etaje, unele cu faţade de sticlă, altele cu piscine pe acoperiş… Mamaia – pentru că totul se află la ţărmul mării. Al Mării Mediterane, însă – cu apa translucidă, cu plaje lungi şi, mai ales, late. Aici, la Benidorm, se găsesc cele mai frumoase plaje ale Europei, iar numele lor fixează spaţiul şi timpul: Levante – adică Răsăritul – şi Poniente – adică Apusul.

Aromă şi savoare

Despre un loc anume de pe această plajă “a Apusului” vreau să vă po­vestesc în continuare. Mai precis, despre “La Cuina de Ponent”. Ar trebui spus că în Spa­­nia vei întîlni denumirile atît în spa­­niola “literară”, cît şi în dialectul local, de data aceasta în valenciană; ast­fel, “la cocina de poniente”, în spanio­lă, de­vi­ne în dialect “la cuina de ponent”, adică “bucătăria (plajei) apusului”. Aici, într-o amiază de aprilie (care înainta, grăbită, spre amurg), am avut şansa de a degusta, într-o succesiune ameţi­toa­re de arome şi savori, cîteva pre­pa­ra­te din impresionanta bucătărie regională.

Preparate

După o deschidere subtilă cu o băutură asemănătoare mai “esticei” grappa italiene, am degustat, pe rînd, “tortillas”, micuţe cît podul palmei unui copil, pe care Miguel Angel, maestrul bucătar, presărase… pulbere de jambon “serrano”. Apoi – doar pentru diversiune (Benidormul este un fel de “Turn Babel” culinar, iar influenţa marilor bucătării ale lumii se face simţită chiar şi la o demonstraţie de gastronomie regională) – am gustat şi o “ensaladilla rusa de la casa” (cu amendamentul că maioneza, extrem de fină, fusese subţiată cu puţin iaurt spaniol).

Asta pentru ca după aceea să urmeze un regal spaniol, cu toate ale lui. Cu crochete de “jamón” care, sub crusta aurie, dezvăluiau o consistenţă cremoasă. Cu “Delicias de bogavante” – pentru care carnea homarului, scoasă cu grijă, fusese tăvălită în sos beşamel (“îmbogăţit” cu şofran, aromă nelipsită din bucătăria regională), fixată în vîrful unei ţepuşe de lemn, prăjită în ulei fierbinte şi “asezonată” cu un sos simplu de ulei de măsline, pătrunjel verde şi usturoi. Cu scoici “Santiago” (Saint-Jacques, pentru cei obişnuiţi cu numele lor francez), a căror carne fu­sese sotată în ulei de măsline, fiind servită cu “trufe” din piure de cartofi şi sos de pătrunjel verde. Cu “butiffara” (specialitate spaniolă de cîrnat) în foitaj. Cu “soldăţei de Pavia” (crochete dintr-un amestec de jambon “serrano”, sos beşamel, condimente etc., tăvălite prin pesmet şi rumenite în ulei de măsline). Cu o salată mediteraneană din care nu lipseau uleiul de măsline, tonul şi sparanghelul alb. Şi, bine­înţeles, cu tradiţionalul “arroz a banda con alioli” – căci ne găseam, nu-i aşa?, nu departe de cîmpurile de orez de la Albufera, fala Spaniei. (Nu este cazul, cred, să vă mai vorbesc şi despre aromatele vinuri ale Spaniei, care au acompaniat bucatele şi fără de care degustarea nu ar fi fost completă…)

 

Vieira salteada con patata trufada - Soté de Saint-Jacques cu trufe din cartofi

Ingrediente: 24 cochilii Saint-Jacques, 250 g piure de cartofi, o linguriţă de sos de trufe albe, sare, piper, ulei de măsline; sosul: ulei de măsline şi pătrunjel verde, sare, piper; decorul: pătrunjel verde.

Preparare: Desfă cochiliile ­Saint-Jacques, scoate carnea din ele, decupînd-o în aşa fel încît să îşi păstreze forma frumoasă. Înfierbîntă uleiul de măsline şi sotează uşor în el carnea scoicilor, presărînd, după gust, sare şi piper. Scoate-le pe un platou. Mixează împreună piureul de cartofi şi sosul de trufe. Pentru sos, mixează uleiul de măsline cu pătrunjelul tocat pînă se omogenizează. Pentru montare, aşază pe platou carnea scoicilor, în şir. Pune piureul de cartofi trufat într-un poş şi, în faţa fiecărei bucăţi de carne, aşază cîte o “floare” din această compoziţie. Toarnă puţin sos pe lîngă ele şi ­deco­rează cu frunze proaspete de pătrunjel.

 

Croquetas de jamón ibérico - Crochete de jambon

Ingrediente: 40 g unt, 3-4 linguri de făină, trei sferturi de litru de lapte,

150 g jambon ibérico (specialitate spaniolă de jambon), ulei pentru prăjit, sare, ouă, pesmet pentru pane.

Preparare: Topeşte la foc mic untul şi desfă în el făina, amestecînd mereu, pînă se aureşte. Adaugă laptele, puţin cîte puţin, amestecînd pentru a nu face cocoloaşe şi lăsîndu-l pe foc pînă capătă o consistenţă cremoasă. Dă focul la mic şi adaugă apoi jambonul, tăiat cubuleţe, şi sarea, continuînd să amesteci. Cînd s-a îngroşat suficient compoziţia, las-o să se răcească puţin, după care ia cu lingura o cantitate oarecare, formînd batoane mai groase, pe care le treci prin ouă bătute şi pesmet. Frige-le apoi în ulei fierbinte, întorcîndu-le pe toate feţele, pentru a se rumeni uniform.

 

Citeşte mai multe despre:   ulei,   măsline,   europa gurmanda

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Sfaturi pentru reorganizarea bucătăriei

Sfaturi pentru reorganizarea bucătăriei
Dacă vrei să faci o schimbare în această perioadă și să sărbătorești începutul unui nou sezon, nu este nevoie să faci o renovare propriu-zisă. Micile detalii pe care le poți înlocui în cadrul...

Căpitanul României şi al Barcelonei, Gică Popescu, prezintă la Antena 1 seria Super Prieteni

Căpitanul României şi al Barcelonei, Gică Popescu, prezintă la Antena 1 seria  Super Prieteni
Galerie Foto Începând de miercuri, 23 iunie, de la ora 23:45, fostul mare capitan al României şi al  Barcelonei, Gică Popescu, aduce la Antena 1 şi pe as.ro o serie de interviuri-eveniment cu foşti mari jucători de...

Cele mai bune 5 sfaturi pentru unghii frumoase și sănătoase

Cele mai bune 5 sfaturi pentru unghii frumoase și sănătoase
Galerie Foto Toate femeile își doresc unghii frumoase și îngrijite. Uneori acestea pot avea pete deschise sau întunecate pe suprafața lor, sau alte probleme care indică instalarea unei boli. Iată câteva semne de pe unghii...

Alessia Sana, trimisă în Finala de Popularitate a celui de-al zecelea sezon Next Star

Alessia Sana, trimisă în Finala de Popularitate a celui de-al zecelea sezon Next Star
Galerie Foto La doar 8 ani, micuța Alessia Sana a urcat curajoasă pe scena Next Star și a ales să cânte o piesă uriașă, care i-a adus simpatia juraților și voturile celor de acasă....

Mel Gibson își revine după ani de procese și dependența de alcool

Mel Gibson își revine după ani de procese și dependența de alcool
După problemele cu alcoolul şi litigiile din justiţie, Mel Gibson şi-a recăpătat forma fizică. Fotografii recente îl arată pe actor într-o formă bună, după ce a trecut pe la sala de forţă. Actorul ameri...

Regina Elisabeta, întâmpinată cu urale la festivalul de hipism Royal Ascot

Regina Elisabeta, întâmpinată cu urale la festivalul de hipism Royal Ascot
Regina Elisabeta  II-a a ajuns la Ascot, pentru ultima zi de curse de cai. Prinţul Charles şi soţia sa, Camilla, au fost şi ei la Royal Ascot, acest obiectiv fiind vizitat anual de mai bine de 600.000 de fani ai...

Marius Pancu va prezenta Observatorul de Noapte, la Antena 1: „Sunt nerăbdător să mă reîntâlnesc cu telespectatorii, în direct, din noua casă!”

Marius Pancu va prezenta Observatorul de Noapte, la Antena 1: „Sunt nerăbdător să mă reîntâlnesc cu telespectatorii, în direct, din noua casă!”
Galerie Foto Începând din 21 iunie, jurnalistul Marius Pancu va prezenta Observatorul de Noapte, de luni până joi, la Antena 1. „Sunt nerăbdător să mă reîntâlnesc cu telespectatorii, în direct, din noua casă! Cu...

Serialul Adela, lider de audienţă

Serialul Adela, lider de audienţă
Galerie Foto Dezvăluirile uluitoare şi momentele încărcate de tensiune din cele mai noi episoade ale serialului Adela, difuzate aseară la Antena 1, i-au ţinut pe telespectatori cu sufletul la gură. Proiectul produs de...

Dorian Popa, cuprins de emoții la Next Star: ”Nu pot să mai vorbesc, pentru că deja dau în plâns!

Dorian Popa, cuprins de emoții la Next Star: ”Nu pot să mai vorbesc, pentru că deja dau în plâns!
Nu e ușor ca cineva să îl lase fără cuvinte pe Dorian Popa, cu atât mai puțin să îl emoționeze până la lacrimi, dar un concurent reușește asta sâmbătă, de la 20.00, la Antena 1, într-o nouă ediție...

Patru trucuri pentru plante mai sănătoase

Patru trucuri pentru plante mai sănătoase
Galerie Foto Cu toate ploile şi lipsa tratamentelor, nu doar florile de curte sunt afectate, ci şi cele de apartament. Aşa că Oana Matei, inginer horticultor, are câteva sfaturi pentru plantele noastre din...

Sportul după pandemie. Actorul Will Smith îşi reaminteşte exerciţiile la sală

Sportul după pandemie. Actorul Will Smith îşi reaminteşte exerciţiile la sală
Sportul după pandemie. Actorul Will Smith îşi reaminteşte exerciţiile la sală, într-un clip amuzant devenit viral. Actorul a postat un clip amuzant pe Twitter, în care face mai multe exerciţii în...

Hoteluri care spun istoria modernă a litoralului Bulgariei

Hoteluri care spun istoria modernă a litoralului Bulgariei
Unele hoteluri n-au fost construite la întâmplare, iar istoria lor este importantă pentru a-nțelege cum s-au dezvoltat anumite zone turistice. Hotelul fostului președinte al Bulgariei este un astfel de punct de...

(P) Lenjerii de pat și pături Cocolino pentru sezonul de iarnă: cele mai noi tendințe

(P) Lenjerii de pat și pături Cocolino pentru sezonul de iarnă: cele mai noi tendințe
Așa cum vara căutăm să folosim lenjerii de pat cât mai răcoroase, pentru a putea obține un somn cât mai odihnitor și mai bun, la fel și iarna ne propunem să folosim lenjerii de pat călduroase și...

Ştirile de la Antena 1, cea mai mare cotă de piaţă din acest an

Ştirile de la Antena 1, cea mai mare cotă de piaţă din acest an
Galerie Foto Programele de ştiri de la Antena 1 şi-au consolidat poziţia în clasamentul audienţelor în prima jumătate a anului, fiind din ce în ce mai urmărite la nivelul publicului comercial din mediul urban cu vârste...

Reshape on a budget - cum revitalizezi spațiul cu un buget accesibil

Reshape on a budget - cum revitalizezi spațiul cu un buget accesibil
Pandemia cu noul coronavirus ne-a izolat în case pentru cea mai lungă perioadă de timp din istorie. Am stat pe canapea mai mult decât am făcut-o vreodată - acolo am învățat, am mâncat, am socializat. Sub...
Serviciul de email marketing furnizat de