x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Coşuri cu mîncare şi multă savoare

0
Autor: Emanuel Fantaneanu 13 Aug 2008 - 00:00

A satisface gusturile celor aproximativ 3.500 de sportivi veniţi din 72 de ţări din Asia, Africa, America de Sud sau Europa a fost o experienţă inedită pentru organi­zatorii Jocurilor Olimpice de la Melbourne, din 1956. Ei au decis să ofere oaspeţilor diverse specialităţi, corespunzătoare obiceiurilor lor alimentare. Au instalat 12 bucătării, care au gătit fiecare cîte 600 de meniuri. În total au fost zece bucătării care preparau me­niurile pentru sportivi, una pentru personal şi ultima pentru invitaţii restaurantului internaţional. Unul ­dintre aspectele cele mai reuşite din punct de vedere gastronomic la Jocurile din 1956 a fost realizarea acelor "coşuri cu mîncare", pe care sportivii le puteau lua în afara Satului.  



A satisface gusturile celor aproximativ 3.500 de sportivi veniţi din 72 de ţări din Asia, Africa, America de Sud sau Europa a fost o experienţă inedită pentru organi­zatorii Jocurilor Olimpice de la Melbourne, din 1956. Ei au decis să ofere oaspeţilor diverse specialităţi, corespunzătoare obiceiurilor lor alimentare. Au instalat 12 bucătării, care au gătit fiecare cîte 600 de meniuri. În total au fost zece bucătării care preparau me­niurile pentru sportivi, una pentru personal şi ultima pentru invitaţii restaurantului internaţional. Unul ­dintre aspectele cele mai reuşite din punct de vedere gastronomic la Jocurile din 1956 a fost realizarea acelor "coşuri cu mîncare", pe care sportivii le puteau lua în afara Satului.   

Ele conţineau: pui rece, şuncă, lăptuci, roşii, morcovi, salată de cartofi, chifle, lapte sau limonadă. Iată ce au scris gazetarii sportivi Radu Urziceanu şi Tudor Vornicu prezenţi atunci la Melbourne: "Masa e bună. Bananele, portocalele, ananasul sînt foarte căutate, ele fiind excelente pentru ­alimentaţia sportivului... ".

Program detaliat

După sosirea primilor colonişti europeni în secolul al XVIII-lea, po­pulaţia australiană era constituită din anglo-saxoni, la care se adăugau puţini greci, italieni, germani, ceea ce va fi departe de societatea multiculturală pe care o vor găsi participanţii la Jocurile Olimpice de la Sydney din anul 2000.  

Pentru serviciul de catering de atunci a fost pus la punct un program detaliat, avînd în vedere că şi gusturile, şi structura alimentaţiei s-au schimbat mult de la ediţia din 1956.  

La final, cînd s-a tras linie, sta­tisticile au consemnat că s-au consu­mat 13 milioane de porţii de mîn­care, în Satul Olimpic servindu-se 75.000 de litri de lapte, 19 tone de ouă, 25.000 de pîini, 82 tone de peşte şi fructe de mare, 31 tone de pui şi 100 tone de carne, la care se adaugă tonele de fructe, zarzavaturi şi legume.  

Reţetă "olimpică"

Nu numai în spaţiile destinate mani­festărilor cu caracter olimpic s-au făcut simţite efectele «bucătăriei», ci şi în întregul oraş. Se ştie că Sydney este o metropolă în care structura alimentaţiei este extrem de diversă, avînd în vedere şi structura populaţiei. În zonele Camperdown, Haymarket, Kensington şi Randwick, influenţa asiatică este foarte mare, deoarece în zonă se află multe universităţi şi mulţi studenţi de origine asiatică. De aceea există multe restaurante sud-coreene. Apoi, la Cabramatta există «casa» pentru vietnamezi. Fiecare din aceste zone, împînzite de restaurante, reflectă cultura alimentară a diverselor populaţii.

Australia a fost de două ori gazda Jocurilor Olimpice: în 1956, la Melbourne, şi în 2000, la Sydney
Citeşte mai multe despre:   jocuri olimpice

 



Mai multe titluri din categorie

Ce soartă îi așteaptă în 2021 pe operatorii de jocuri de noroc din România?

Ce soartă îi așteaptă în 2021 pe operatorii de jocuri de noroc din România?
2021 este un an plin de speranță. Toată țara speră să fie mai bine decât 2020. 2020 a fost un an în care economia a avut mult de suferit, în special din cauza distanțării sociale și a carantinei care ne-a...

(P) Case din containere – potrivite pentru cerințele și nevoile tuturor!

(P) Case din containere – potrivite pentru cerințele și nevoile tuturor!
În diferite culturi și de-a lungul secolelor, oamenii și-au ridicat locuințe pentru ei și pentru familiile lor. Prin descoperirile făcute de-a lungul timpului de către specialiști, s-a observat faptul că...

(P) Canapele extensibile și living pe comandă de la MobAmbient

(P) Canapele extensibile și living pe comandă de la MobAmbient
Canapeaua este cel mai popular mobilier pentru relaxare. Fie că este vorba despre mobilierul unui hotel, vilă, birou, casă sau apartament, canapeaua este o parte integrantă a mobilierului tapițat. Poți co...

Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 Sarmisegetusa Regia, cu 10% mai mic

Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 Sarmisegetusa Regia, cu 10% mai mic
Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 situl Sarmisegetusa Regia, din județul Hunedoara, a fost cu 10% mai mic decât cel înregistrat în 2019. Potrivit unui comunicat al Consiliului Județean Hunedoara,...

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere
Galerie Foto Una dintre căutările cele mai frecvente pe Google atunci când vine vorba despre certificatul de performanță energetică este "certificat energetic pret". Datorită interesului mare pentru acest subiect în...

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print
Cotidianul naţional Jurnalul devine de luni, 25 ianuarie, singurul ziar de investigații jurnalistice de maxim interes din România. În fiecare săptămână, ai 100 de pagini de anchete spectaculoase și reportaje...

Crizantema: de la origine la semnificație

Crizantema: de la origine la semnificație
Crizantemele sunt, cu siguranță, unele dintre cele mai întâlnite flori atât în buchete cât și în aranjamente florale. Cunoscute în popor ca fiind ”reginele toamnei”, crizantemele sunt flori foarte...

Videochat: între prejudecată și adevăr

Videochat: între prejudecată și adevăr
Să recunoaștem că subiectul videochat nu este chiar cel mai dezbătut la noi în țară. Oamenii tind să fugă de discuții care ating această industrie, în principal din cauza lipsei de informații sau din cauza...

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței
Galerie Foto În cadrul noilor ansambluri rezidențiale, raportul suprafață-preț este foarte important. Confortul este un obiectiv-cheie urmărit de toți cei aflați în căutarea unei locuințe. Nu e de mirare, așadar,...

Top 7 mărci de cafea din București

Top 7 mărci de cafea din București
Căutați un furnizor sau vreți să vă aprovizionați acasă? Aflați care boabe sunt cele mai bune pentru espresso, americano și cappuccino Cafea pentru business – cafea acasă În caleidoscopul mărcilor...
Serviciul de email marketing furnizat de