x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Cu Eros la Breakfast

0
30 Apr 2008 - 00:00

După “Grădina Imperiului” – o carte din colecţia “Lifestyle” a Editurii Trei, în care bucătăria fostei URSS ne-a fost servită la Chişinău – Dan-Silviu Boerescu pune în scenă, la aceeaşi editură, o serie de acte culinare începute pe nemîncate, dimineaţa devreme, şi încheiate, la el acasă, în aceeaşi unitate de timp şi spaţiu.

După “Grădina Imperiului” – o carte din colecţia “Lifestyle” a Editurii Trei, în care bucătăria fostei URSS ne-a fost servită la Chişinău – Dan-Silviu Boerescu pune în scenă, la aceeaşi editură, o serie de acte culinare începute pe nemîncate, dimineaţa devreme, şi încheiate, la el acasă, în aceeaşi unitate de timp şi spaţiu. Sîntem invitaţi la 169 de mic-dejunuri în doi, platonice şi domestice, în ciuda aluziilor la vreo istorie erotică şi a sînilor concupiscenţi de pe copertă, trimiţînd la specialitatea bucătăriei Playboy, care l-a făcut celebru pe autor.

 

 

“Mîncarea este, de departe, cel mai erotic lucru din viaţa unui bărbat”, măr­tu­­­riseşte autorul pe pri­ma pagină a cărţii. “A oferi hrană partenerei ta­le reprezintă un gest mi­tic, care re­întoarce omul la ră­dă­cinile Fiin­ţei”. Dan-Silviu Boerescu se tre­zeşte cu noaptea-n cap, pentru a prepara, cu minuţie de mare “chef”, “o samă” de me­niuri ma­ti­nale pentru soţia sa, Na­na, “muza din farfu­rie”, “prinţesa mof­turoa­să”, personaj exi­gent şi vi­novat de “ar­ta travestiului culinar” la care se dedă. Singură­ta­tea orelor mici e pro­ducti­vă, căci textele sînt scrise cu vervă, inteli­genţă şi ra­finament, sa­tis­făcînd, dincolo de re­ţetar (să nu vă aşteptaţi la unităţi de măsură!), atît femeia modernă, interesată de evoluţia cratiţei, cît şi răsfăţatul cititor de li­teraturi (călinescian, vorbind).

 

 

Amestec de monolog interior, autopersiflaj şi trimiteri la oameni, locuri şi concepte celebre (Jamie Oliver, Ainsley Harriot, David Contant, Paris, Nisa, Creta, fusion cuisine, nouvelle cuisine), volumul în format “poche” are un limbaj savuros şi, uneori, ironic-metafizic: “Cînd găteşti” – scrie autorul – “tigaia este oglinda răsturnată a lumii”…

 

Cele 169 de reţete alese, adevărată colecţie de semne culinare definind un autor cu o atentă cultură gastro­no­mică, nu pot fi citite în tren sau în timpul serviciului, oralitatea cuceritoare a stilului obligîndu-vă fie să pierdeţi legătura la Dolhasca, fie să staţi peste program. E o carte nouă, ­captivantă, ca o poveste de dragoste. Însă, atenţie! Ritualul gastronomic aparte, oficiat dimineaţa, la micul dejun în doi al lui Boerescu, nu e o poveste de iubire ­clasică, aşa cum nu e o nici o “istorie erotică” obişnuită. Pentru că “dragostea” – spune el, contrazicîndu-se, oarecum – “nu ţine de foame, ba chiar dimpotrivă. Rolul ei e de a potenţa, emoţional, aşteptarea mîncării… Restul nu e decît istoria maxilarelor (prea) ocupate…”

 

 

 

 

 

Salată curcubeu

“Dimineaţa pe răcoare”... ce poate fi mai interesant decît să amesteci, într-o deloc studiată devălmăşie, fructe şi legume într-o salată de toate culorile? Aşadar, tot ceea ce găsesc – ne­conservat – în cămară şi în frigider, toc şi arunc în castron, urmînd, apoi, să le stropesc cu o vinegretă clasicistă (ulei de măsline, oţet balsamic de Modena, sos de soia dulce, sare, piper, zeamă de lămîie). Din distribuţie: rondele de castraveţi cu coajă, o ceapă roşie solzişori, cîteva prune, boabele de la un ciorchine de struguri, un ardei verde, un ardei iute roşu, doi morcovi şi un păstîrnac făcuţi cubuleţe, o jumătate de conopidă, trei roşii (singurele care iarna par să aibă gust mi se par cele mici, vîndute sub formă de ciorchine), un căţel de usturoi, un sfert de varză albă, un rest de pepene galben, un pomelo “sweetie”, o mandarină şi cam atît. La banană renunţ, pentru că mi se pare cam moale. Ce-aş mai putea pune în salată, ca s-o înviorez niţel? A, da, mai pot turna nişte salsa iute de chile habenero, dreasă – pentru atenuarea iuţelii – cu sirop de arţar.

 

 

 

Sărutul cartofului negru

Îmi plac bucăţile mari şi iubesc cartoful cum îmi iubesc nevasta. Ca s-o îm­bu­nez (pentru că am dat năvală în zori ca un bărbat ce nu ştie de dulci alinturi sau de pretenţiosul petting) aleg doi car­tofi uriaşi, de aproape un kilogram fie­care (nici nu vreau să ştiu ce le pun pe cîmp polonezii de la care îi importăm). Îi învelesc în folie de aluminiu, apoi cres­tez dolofanele  alcătuiri argintii cu vîrful cuţitului. Cu ochii la ştiri îi uit apoi în cuptor pînă se înnegresc, dar... ce-mi pasă? Cînd îi despachetez, îi în­văţ să înoate în iaurt, îi încurc cu toate ierburile verzi de pe balcon şi îi dez­mor­ţesc cu o linguriţă de sos mexican de jalapeno. Iar eşecul se transformă numaidecît într-un triumf nesperat, căci – v-am spus-o doar – iubesc cartoful cum îmi iubesc nevasta. Iar ea mă iubeşte pe mine, ori de cîte ori voi fi uitat cartofii (bucăţi mari, enorme, de aproape un kilogram) într-un cuptor mult prea încins.

 

 

Muselină de broccoli

La origine se prea poate să fi fost doar o garnitură pentru, să zicem, un fileu de şalău (sau de peşte alb, în general), însă dimineaţa, “pe inima goală”, poate ţine loc şi de personaj principal al meniului (unul relativ dietetic, dacă e să ne raportăm la gusturile noastre). Cum ieri dimineaţă nu am folosit decît mai puţin de jumătate din tufa de broccoli, azi trebuie să lichidez ceea ce a mai rămas (nu-s neapărat zgîrcit, dar nu-mi place să arunc nimic din legume, de fapt din mîncare, în general). Rup bucheţelele şi le pun la fiert cinci-şase minute la foc mediu, fiindcă nu vreau să se înmoaie deloc. Cînd închid focul, nu le scurg de zeamă, ci le las în ea, acoperind oala cu capacul, pentru a le păstra confortabil de călduţe. Alături bat din poignee două gălbenuşuri cu zeamă de lămîie (două linguri, nu mai mult), sare, piper şi o jumătate de pachet de unt. Cînd sosul începe să se îngroaşe, încep să ­încorporez, puţin cîte puţin, un pahar de frişcă. În cele din urmă scurg bucheţelele de broccoli, le sărez cu ­diamante de sare de Caşmir şi le ­văcsuiesc cu sos. În mijlocul platoului pun un ardei roşu murat… să fie acolo, că nu se ştie niciodată.

Citeşte mai multe despre:   cultura si piper

 



Mai multe titluri din categorie

Nadia Comăneci, Stela Enache, Cocuța și Bogdan Boantă, invitați speciali la Next Star, sâmbătă de la 20.00, la Antena 1

Nadia Comăneci, Stela Enache, Cocuța și Bogdan Boantă,  invitați speciali la Next Star, sâmbătă de la 20.00, la Antena 1
Talent show-ul Next Star continuă cu o nouă ediție și cu cei mai talentați copii ai României, sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1.             De...

Serialul Adela, lider de audiență seara trecută, când a ajuns la finalul acestui sezon

Serialul Adela, lider de audiență seara trecută, când a ajuns la finalul acestui sezon
Galerie Foto Cel mai nou proiect produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, Adela, a ajuns aseară la sfârşit de sezon. Răsturnările de situație, veştile neaşteptate şi momentele încărcate de tensiune din finalul...

(P) Apeleaza la firma de servicii funerare presidentcraiova.ro în cazul unui deces la domiciliu

(P) Apeleaza la firma de servicii funerare presidentcraiova.ro în cazul unui deces la domiciliu
Încetarea din viață a unei persoane este un prilej de mare durere și tristețe pentru cei dragi, indiferent dacă decesul a avut loc la domiciliu, la spital, sau într-o cu totul altă împrejurare. De multe ori,...

Sfaturi pentru a putea achiziționa cele mai bune camere supraveghere video

Sfaturi pentru a putea achiziționa cele mai bune camere supraveghere video
Societatea în care trăim este plină de pericole motiv pentru care fiecare dintre noi trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a putea trăi sau desfășura activitatea în cele mai bune condiții. Supravegherea...

(P) Cele mai apreciate cadouri: obiecte personalizate de la Giftday.ro  !

(P) Cele mai apreciate cadouri: obiecte personalizate de la Giftday.ro  !
Chiar dacă marile sărbători recunoscute, printre altele, și pentru că sunt un bun prilej de a oferi cadouri celor dragi nouă au trecut, asta nu înseamnă că trebuie să te culci pe o ureche cum se spune, și să...

(P) Funerare.ro vine in ajutorul celor aflati la nevoie !

(P) Funerare.ro vine in ajutorul celor aflati la nevoie !
Decesul unei ființe dragi ne dă peste cap existența, ne simțim de-a dreptul copleșiți de durere, dar cu toate acestea trebuie să fim puternici, pentru a ne ocupa așa cum trebuie de ritualurile care trebuie...

O nouă atracție pentru cei care vizitează România: Brunch cu specific rucărean

O nouă atracție pentru cei care vizitează România: Brunch cu specific rucărean
Zonele cele mai puțin cunoscute din țara noastră, pline de minuni ale naturii, de povești și legende, tradiții și obiceiuri păstrate din moși-strămoși, sunt promovate, acum, prin întruniri câmpenești la...

Grecia, Egipt, Turcia, Tenerife și Bulgaria, preferate în această vară

Grecia, Egipt, Turcia, Tenerife și Bulgaria, preferate în această vară
Unii români aleg vacanțele exotice, alții caută zone fără restricții. Un alt segment de public se orientează spre destinațiile care le oferă mai multe măsuri de siguranță. Noile reguli internaționale de...

Motivele pentru care NU ai cum sa dai gres, daca achizitionezi bilete de avion in Creta - Heraklion!

Motivele pentru care NU ai cum sa dai gres, daca achizitionezi bilete de avion in Creta - Heraklion!
Galerie Foto Gandul la vacanta este cel care ne incurajeaza in zilele grele de munca, dar si in zilele in care ne simtim abatuti. Un concediu este bine-venit intotdeauna, dar pentru ca acesta sa fie memorabil, este important sa...

Sfaturi pentru reorganizarea bucătăriei

Sfaturi pentru reorganizarea bucătăriei
Dacă vrei să faci o schimbare în această perioadă și să sărbătorești începutul unui nou sezon, nu este nevoie să faci o renovare propriu-zisă. Micile detalii pe care le poți înlocui în cadrul...

Căpitanul României şi al Barcelonei, Gică Popescu, prezintă la Antena 1 seria Super Prieteni

Căpitanul României şi al Barcelonei, Gică Popescu, prezintă la Antena 1 seria  Super Prieteni
Galerie Foto Începând de miercuri, 23 iunie, de la ora 23:45, fostul mare capitan al României şi al  Barcelonei, Gică Popescu, aduce la Antena 1 şi pe as.ro o serie de interviuri-eveniment cu foşti mari jucători de...

Cele mai bune 5 sfaturi pentru unghii frumoase și sănătoase

Cele mai bune 5 sfaturi pentru unghii frumoase și sănătoase
Galerie Foto Toate femeile își doresc unghii frumoase și îngrijite. Uneori acestea pot avea pete deschise sau întunecate pe suprafața lor, sau alte probleme care indică instalarea unei boli. Iată câteva semne de pe unghii...

Alessia Sana, trimisă în Finala de Popularitate a celui de-al zecelea sezon Next Star

Alessia Sana, trimisă în Finala de Popularitate a celui de-al zecelea sezon Next Star
Galerie Foto La doar 8 ani, micuța Alessia Sana a urcat curajoasă pe scena Next Star și a ales să cânte o piesă uriașă, care i-a adus simpatia juraților și voturile celor de acasă....

Mel Gibson își revine după ani de procese și dependența de alcool

Mel Gibson își revine după ani de procese și dependența de alcool
După problemele cu alcoolul şi litigiile din justiţie, Mel Gibson şi-a recăpătat forma fizică. Fotografii recente îl arată pe actor într-o formă bună, după ce a trecut pe la sala de forţă. Actorul ameri...

Regina Elisabeta, întâmpinată cu urale la festivalul de hipism Royal Ascot

Regina Elisabeta, întâmpinată cu urale la festivalul de hipism Royal Ascot
Regina Elisabeta  II-a a ajuns la Ascot, pentru ultima zi de curse de cai. Prinţul Charles şi soţia sa, Camilla, au fost şi ei la Royal Ascot, acest obiectiv fiind vizitat anual de mai bine de 600.000 de fani ai...
Serviciul de email marketing furnizat de