
Sunt prefarați peștii cu carne fermă, cum ar fi crapul, bibanul, carasul sau dorada, care rezistă bine la frigere și absorb aromele saramurii. Peștele trebuie să fie proaspăt și bine curățat. Grătarul se încinge la temperatura optimă pentru a obține un strat rumenit, fără ca peștele să se usuce. După frigere, acesta se scufundă în zeama fierbinte.
Saramura se servește cu mămăligă caldă și vin alb sec sau un pahar de țuică. Fie că este preparată în stil dobrogean, cu influențe ușor mediteraneene, sau după metoda clasică moldovenească, saramura de pește rămâne un preparat emblematic, care aduce la masă gustul autentic al bucătăriei românești.
Rețetă moldovenească de saramură de pește
Ingrediente
1 kg pește (crap, biban sau somn) curățat și tăiat în bucăți mari
2 cepe mari tăiate jumăriți sau feliate
2 morcovi tăiați în felii sau cuburi
1 ardei gras tăiat în juliene
500 ml suc de roșii (sau roșii proaspete tocate)
2-3 căței de usturoi zdrobiți
1 frunză de dafin
1 lingură de boia dulce
1 lingură de pasta de tomate
50 ml ulei de floarea soarelui
sare și piper, după gust
1 mănunchi pătrunjel proaspăt tocat
1 lingură de făină (pentru pesmet, opțional)
Mod de preparare
Se curăță peștele și se taie în bucăți mari. Apoi se presară peștele cu sare și se lasă 10-15 minute.
Se încălzește uleiul într-o cratiță mare. Se adaugă ceapa și se călește până devine translucidă. Se adaugă morcovii și ardeiul gras, se amestecă și se lasă să se înmoaie timp de 5 minute.
Se toarnă sucul de roșii (sau roșiile tocate) în cratiță. Se adaugă pasta de tomate, usturoiul zdrobit, frunza de dafin, boia dulce, sare și piper. Se amestecă bine și se lasă sosul să fiarbă la foc mic timp de 10 minute.
Se înmoaie bucățile de pește în făină și se prăjesc ușor pe ambele părți într-o tigaie cu puțin ulei. Acest pas este opțional dar ajută la păstrarea formei peștelui.

Se așează bucățile de pește în sosul de roșii. Se acoperă cratița cu un capac și se lasă peștele să se înmoaie în sos timp de 20-25 minute la foc mic. Se verifică gustul și se ajustează cantitatea de sare sau piper. Se servește saramura de pește fierbinte, presărată cu pătrunjel proaspăt tocat, potrivit hellotaste.ro.