x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cumpatare cu taraf

Cumpatare cu taraf

28 Dec 2004   •   00:00

SANATATE/FRUMUSETE

VANDA IONITOIU

Anul 2004 intra acum pe ultima suta de metri. Este vremea bilanturilor si a stabilirii unor noi scopuri. La finele anului, toti ne punem deja celebra intrebare: "Cum ar fi fost daca?". Poate ar fi trebuit sa fim ceva mai exigenti cu propria persoana sau sa mai renuntam din cand in cand la mesele copioase din timpul anului. Insa cum regretele noastre sunt deja tardive, e cazul ca macar de aici inainte sa introducem in vocabularul nostru un cuvant "de capatai": cumpatarea! Poate la inceput vi se va parea ciudat sa faceti deosebirea intre foame si pofta, dar odata realizata, organismul va avea numai de castigat. Si ce alta zi sa fie mai buna pentru inaugurarea unui alt stil de viata decat ajunul Revelionului!?

O vorba din popor spune ca nu aduce anul ce aduce ceasul. Si nici ca poate fi mai adevarat! Toba, caltabosi, cozonaci la discretie si o gramada de alte bunatati ne fac cu ochiul in noaptea cea mare. Ne-am infrupta din toate, dar stim oare cum sa ne protejam organismul de riscurile unui asemenea festin alimentar? Masa de Sarbatori este compusa in marea ei parte din carne, adica foarte multe proteine. Cu toate ca 15% din greutatea corpului se datoreaza proteinelor, un exces al acestora duce la ingreunarea procesului de absorbtie. Insa daca de pe masa nu vor lipsi pestele si carnea alba, atunci organismul dumneavoastra nu va avea de suferit.

Daca vreti sa va puteti lauda cu o sanatate de fier si totusi sa nu priviti cu jind la bucatele de pe masa, incercati sa tineti seama de cateva sugestii, care va vor asigura un tonus de invidiat pe tot parcursul serii. La inceput va va fi foarte greu sa rezistati atator tentatii alimentare, dar mai tarziu veti constata diferenta dintre dumneavoastra si colegul de masa care tine regim alimentar inca din prima zi a lui 2005, ca de’, "doar o data-i Revelionul!"

CIORBA DE POTROACE
Maruntaiele de pasare se fierb in zeama in care au fiert niste oase de porc. Se adauga zarzavatul si se lasa la foc potrivit 50 de minute.
Cand a fiert carnea se adauga zeama de varza, fiarta separat si se da in clocot. Apoi adaugati orezul deja fiert si se mai se mai lasa pe foc. Presarati deasupra multa verdeata si adaugati bors.

SALATA DE PUI
Se amesteca legumele cu o salata verde. Pieptul de pui se curata, se taie cubulete si se prajeste in ulei.
Se asaza salata pe marginile platoului, iar la mijloc se pun bucatile de carne. Radeti deasupra putin cascaval si stoarceti zeama de lamaie. Veti obtine o mancare foarte usoara, potrivita dupa felurile grele din noapte de Revelion.

SFATURI
DIVERSITATE. Gustati din toate cate putin dar nu mancati numai dintr-un anumit fel pana va saturati. Stomacul se va umple pana la refuz si orice surplus va duce la o stare de disconfort.

RABDARE. Mestecati mult timp mancarea pana sa o inghititi. In acest fel aveti timp sa reflectati inainte de a da iama in platoul cu mezeluri, iar mancarea se va digera mai bine si fara goluri de aer.

TONUS. Asortati carnea cu branzeturile si verdeata. Un echilibru in ceea ce mancati se va vedea in starea dumneavoastra fizica. Doar nu vreti sa ramaneti fara energie taman in toiul petrecerii.

TIMP. Pastrati o pauza intre perioadele in care mancati. Astfel, stomacul va avea timp sa se obisnuiasca cu o noua transa de alimente si le va putea digera in voie fara a grabi procesul.

BAUTURA. Feriti-va pe cat puteti de bauturile carbogazoase. Acestea nu fac altceva decat sa va baloneze si sa va ingreuneze stomacul in mod inutil, fara sa lase prea mult loc alimentatiei propriu-zise.

ECHILIBRU. Incercati pe cat posibil sa nu mancati prea mult din mancarurile traditionale, cum ar fi piftia si sarmalele. Cad greu la stomac si asociate cu atatea feluri de mancare, va provoaca greata.
×