x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cupa Bucureşti a plecat la Iaşi!

Cupa Bucureşti a plecat la Iaşi!

de Carmen Dragan    |    24 Oct 2011   •   21:00
Cupa Bucureşti a plecat la Iaşi!

In miez de toamna, Bucurestiul a fost mai ademenitor! Arome ale celor mai apetisante preparate din 14 tari au atras in parcarea centrului comercial Plaza Romania nenumarati bucuresteni, in zilele de 21, 22 si 23 octombrie. Acestia au descoperit sortimente noi de mancare, au luat parte la numeroase demonstratii de gatit oferite de maestrii bucatari romani si din alte tari si au avut parte de trei recorduri gastronomice, in cadrul Concursului International de Gatit in Aer Liber, Cupa Bucuresti.

Start bucatarilor!
In prima zi a Campionatului, bucatari din Albania si Israel au uimit publicul prin demonstratiile lor culinare. Ziua a doua a concursului a stat sub semnul recordurilor, dar si al preparatelor culinare reci. Tiberiu Kiss a pregatit in imensa tigaie uriasa de 15 metri (vedeta fiecarei editii a Campionatului) 1.500 portii de gulas secuiesc. La cativa metri de acest record, Mihai Uica a realizat un altul: 1.200 de portii de supa minestrone, a carei reteta am aflat-o de la maestrul insusi, povestita in stilul personal: 'Se ia un banatean autentic, brunet, varlav si frumos, cu un cazan de 500 litri. Sunt necesare 50 kg costita afumata, 50 kg radacinoase, 10 kg praz, 10 kg gulii, 10 kg mazare, 10 kg fasole, 100 l bulion, 10 kg cartofi, 10 kg paste italienesti. Condimente: sare, piper, oregano, busuioc, patrunjel verde. Aceasta este si ordinea in care se pun in mancare'.

Supa Minestrone, de origine italiana, ii este dedicata lui Antonio Passarelli, care a fost de­clarat si 'cetatean de onoare al orasului Timisoara', a explicat Mihai Uica. In timp ce se preparau aceste recorduri, echipele intrate in concurs definitivau preparatele culinare reci. Concurentii de la sectiunile de profesionisti si amatori au trebuit sa impresioneze juriul format din maestri bucatari din Romania, Slovenia, Israel, Malta, Bulgaria, Finlanda si Rusia.

Ultima zi a Campionatului a fost dedicata gatitului exclusiv in aer liber. Recordul mondial al zilei a fost cel mai mare ghiveci macelaresc, realizat dupa o reteta originala, de catre Cosmin Zidurean si echipa sa formata din 20 de 'impatimiti ai bucataritului'. La finalul campionatului s-au decernat si castigatorii. Asa cum e regula concursului, echipa care castiga cele mai multe premii I la sectiuni castiga Cupa. La aceasta etapa, Cupa Campionatului de Gatit in Aer Liber a fost acordata Complexului Hotelier Unirea Iasi.

Evenimentul, organizat de Asociatia Culturala Euro Est Alternativ si certificat de catre World Association of Chefs Societies, a avut un real succes. 'Pentru prima data, Campionatul acesta se poate numi cu adevarat international, reunind bucatari din 14 tari. Le-am putut oferi romanilor o diversitate de mancaruri, impreuna cu obiceiurile si traditiile din tara de unde provin', a afirmat maestrul Antonio Passarelli, gazda evenimentului.

×