x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar De-a lungul unei zile

De-a lungul unei zile

05 Sep 2007   •   00:00

In tradiţia populară, soarele merge pe bolta cerească intr-un car uriaş, neasemuit de frumos. "Se zice că, in mersul lui, e tras pănă la prănz de doi bivoli; pănă la amiază, de un bou; pănă de amiază indeseară de o căprioară, iar pănă la sfinţit de un iepure şchiop, apoi se trece pe lumea cealaltă.

In tradiţia populară, soarele merge pe bolta cerească intr-un car uriaş, neasemuit de frumos. "Se zice că, in mersul lui, e tras pănă la prănz de doi bivoli; pănă la amiază, de un bou; pănă de amiază indeseară de o căprioară, iar pănă la sfinţit de un iepure şchiop, apoi se trece pe lumea cealaltă." (Artur Gorovei - "Credinţi şi superstiţii ale poporului romăn"). Ziua, partea cea mai importantă, se imparte in: răsărit, prănzu’ mic ("cănd soarele e de trei suliţi pe cer"), prănzu’ mare, amiazi (cănd se implinesc douăsprezece ore), cina şi chindii (cănd soarele apune).

Ca ziua să inceapă bine trebuie să fii treaz inaintea soarelui. Cănd acesta işi incepe urcuşul pe bolta cerului, trebuie să te găsească cu faţa spre el şi nu intors cu spatele, in lumea viselor. Multe boli se pot vindeca dacă gospodarii se spală cu apă neincepută, nemăngăiată incă de razele soarelui.

Un inceput nou

O dată cu răsăritul soarelui incep şi activităţile din gospodării şi de pe cămpuri. Şi pentru că reuşita lor depinde foarte mult de felul cum incepe ziua, o formulă magică este mereu de mare ajutor: "Bună dimineaţa!". In mod tradiţional, această urare poate fi folosită pe parcursul intregii zile, chiar şi seara, căci şi atunci ai nevoie de spor şi noroc. La fel, oaspeţii invitaţi la nuntă vor rosti şi ei "Bună dimineaţa!", pentru ca perechea să aibă parte de toate lucrurile bune.

Prănzu’ mare

Atunci cănd vine vremea prănzului, gospodinele intind masa. De este zi de post se aşază in străchini fierturi din legume, iar dacă este zi de sărbătoare, urmează un adevărat festin: ciorbe şi borşuri, fripturi la ceaun, sarmale şi plăcinte de toate felurile. Dacă gospodarii se află pe cămp, prănzul va fi momentul potrivit de odihnă. Măncarea va consta din preparate reci, de cele mai multe ori brănză, mămăligă, slănină, ceapă etc.

Friptură cu legume

Ingrediente: 500 g muşchi de porc, un dovlecel, 4 roşii, 200 g broccoli, două cepe, o legătură de pătrunjel, ulei de floarea-soarelui, sare, piper măcinat, piper boabe, boia dulce de ardei.

Preparare: Muşchiul de porc se feliază, se unge cu ulei şi se presară sare, piper măcinat, boabe de piper şi boia dulce de ardei. Intr-o tavă se toarnă ulei şi puţină apă. Se aşază feliile de carne şi se lasă in cuptor să se prăjească. Se mai stropesc din cănd in cănd cu sos. Cepele, roşiile şi dovlecelul se taie in rondele, iar broccoli se rupe in bucheţele. Se incinge ulei intr-o tigaie şi se călesc legumele. Se asezonează după gust cu sare, piper, cimbru şi pătrunjel proaspăt tocat. Legumele se servesc alături de feliile de carne prăjită.

×
Subiecte în articol: cănd calendar gastronomic