x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

De la prăjiturile bunicii la "Frumoasa şi Bestia"

0
Autor: Maria Belu 09 Feb 2011 - 19:39
De la prăjiturile bunicii la
Carmela Dragomir, maestru cofetar, medaliată cu aur şi argint la Cupa Mondială Culinară de la Luxemburg 2010, şi-a început povestea simplu:  "Sincer, este greu de spus când anume m-am hotărât să lucrez cu atâtea lucruri. Dulciurile le-am iubit încă din clasa a V-a, când bunica mea, care era un fel de cofetar al satului, în Mitroviţa, aici lângă Câmpina, făcea prăjituri pentru nunţi: tot felul de torturi din ciocolată, biscuiţi, semilune, cozonaci sau checuri. Dar partea artistică a cofetăriei am început-o din 2001, când am plecat în Germania, la cursuri. Atunci am început să lucrez cu zahăr, cu decoruri din ciocolată făcute manual, am înţeles că fiecare prăjitură trebuie să aibă un design anume şi nu orice design standard cum era în  reţetarele tradiţionale româneşti. Am început să lucrez pe decoruri, la început mici, apoi la nivel mai mare, la torturi mari decorate dife­rit, iar în 2006 am avut prima expoziţie în Sinaia, mai exact la concursul Sinaia în Bucate, unde, împreună cu echipa mea, am luat locul I". Arta ajută de regulă societatea să îi caracterizeze pe oameni în funcţie de lucrurile pe care le-au rea­lizat. Pentru mine numele ei este sinonim cu arta, pentru că această fată este fascinantă. Ne-am întâlnit la Câmpina, oraşul unde ea îşi are "atelierul". Aşa am aflat că s-a specializat în prelucrarea zahărului cu cel mai bun profesor din lume: "În 2008, am plecat la Erfrut, în Germania, la Olimpiada Culinară, cu Ştefan Bercea. Acolo am obţinut trei medalii de bronz alături de echipă. După acel concurs am fost foarte supărată de nivelul României, acea olimpiadă m-a determinat să plec la o perfecţionare de nivel mult mai înalt. Aşa că am plecat în Franţa, la Belfort, unde este o şcoală privată «L’atelier des Arts du Sucre», acolo am studiat cu  Stephane Klein. Un mare maestru! Fiecare stagiu durează şase zile, eu am făcut două cu el, dar la intervale de timp. Vreau să vă spun că în acele zile lucram de la 7:00 până la 1:00-2:00 dimineaţa, continuu, simţeam că nu mai pot, dar trebuia să ţin ritmul. În acele zile am acumulat multe cunoştinţe, cât pentru şase luni în altă parte. În Franţa am lucrat doar pe zahăr. În Germania, am lucrat în ciocolată, marţipan şi zahăr. În Germania am învăţat anumite teh­nici, iar în Franţa altele, tehnicile evoluează, nimic nu stă pe loc." La Luxemburg, echipa regională Asprogast a fost formată din fete: Petronela Ciubotaru din Vatra Dornei, Irina Hriapcă din Iaşi, Mariana Ginghină (Popa) din Câmpina, adică trei bucătari şi un cofetar, Carmela. "Echipa fiind regională nu a trebuit să aibă patru bucătari. Eu mi-am luat două fete care m-au ajutat – şi-a continuat povestea – au topit ciocolata, au spălat vasele, nu este interzis acest ajutor. Creaţia «Frumoasa şi Bestia» i-a şocat de participanţi, nu le venea să creadă că este creaţia unei românce. Au fost 2.500 de concurenţi din toată lumea, dar şi foarte mulţi vizitatori. Erau persoane cu copii mici în braţe, care se opreau la stand şi ziceau că uite aici e România, nu se poate. Ba da, se poate, că scrie aici şi ne ziceau «sunteţi foarte buni», ne-au felicitat membrii echipei Ciprului şi experimentatul bucătar Wynand Vogel, care are 40 de medalii de aur, el mi-a zis că am lucrat foarte bine, că am evoluat. Aceste competiţii te ajută foarte mult, te motivează să lucrezi mai bine, te ambiţionează. Eu m-am prezentat cu piesele «Alice în Ţara Minunilor», care mi-a adus argintul şi «Frumoasa şi Bestia», a doua piesă creată de mine, care mi-a adus aurul. Când erau piesele expuse pe stand, cunoscătorii şi-au dat seama că am fost eleva francezului Stephane Klein."

Dorinţă de chef
Delice este locul în care Carmela Dragomir creează pră­ji­­­turi, dulciuri care au la bază reţetele bunicii, dar îmbu­nă­tăţite de ea cu tehnici noi. "Am făcut o combinaţie între pră­ji­turile pe care le ştiam de la bunica cu ce învăţam la şcoală. Din 2000 con­­duc laboratorul şi cofetăria, am şase puncte de des­facere şi avem succes cu propriile mele deserturi. Cel mai de succes tort al meu este tortul Belcolade, care este in­ven­ţia mea, are cio­­colată cu cremă de vanilie, în loc de blat am făcut o ruladă cu ciocolată şi foarte multe vişine, apoi tortul Clarion, are o mul­­titudine de gusturi, bezea, un blat de nucă, cu cremă de cio­­colată cu cocki, un extract de cireşe şi o cremă de vanilie cu nucă şi caise. Delice conţine o foaie cu za­hăr ars, alte foi cu nucă şi cremă de caramel şi ciocolată nea­gră. Tortul Su­mer­­delice conţine un mousse de lămâie cu ci­re­şe cu sos şi blat cu unt şi lămâie, practic este ca un biscuit cu unt. Toate aces­te reţete sunt create de mine. Iar de la bunica am un fursec care se cheamă regina Maria, aşa i-a spus ea, un blat cu nu­­că şi o cremă de unt cu gălbenuş de ou, apoi foi de napolitană cu cremă de nucă şi zahăr ars, semilună cu gem şi nucă sau cornuleţe de casă cu magiun şi osânză de la porc. Nu fo­lo­­sim praf de ouă, ci ouă, frişca este naturală, eu încerc să merg cât se poate de natural, folosesc ciocolată, unt, pentru că încercăm să facem lucruri cât mai sănătoase", a mai spus ea.

Care este visul Carmelei? "Vreau să particip în continuare la concursuri, dar numai la cele mai grele. Uite, francezii participă, fiind cei mai buni în domeniul culinar, numai la competiţiile foarte grele, doar acestea fiind de nivelul lor. Următorul concurs va fi la anul, prin toamnă, la Erfrut, în Germania. Dar vreau să-mi aleg eu echipa, să investesc în ea, şi nu este imposibil să luăm Cupa Mondială dacă suntem serioşi şi muncim foarte mult. Vor fi patru bucătari, un cofetar şi un căpitan de echipă, care stă în afara boxei şi dă indicaţii. Echipa României trebuie să adune punctaj foarte mare, adică medalii de aur, la mai multe secţiuni, apoi putem lua cupa. Deocamdată îi am pe Ion Florescu, este foarte bun, după mine este cel mai bun din România la ora actuală, şi pe Cornelia Ghişoi, care va merge să se prefecţioneze la Alain Ducasse, iar pe ceilalţi bucătari îi voi căuta la con­cursurile din ţară."

 



Mai multe titluri din categorie

(P) Profita de ofertele last minute Egipt si viziteaza singura minune a lumii antice inca in picioare!

(P) Profita de ofertele last minute Egipt si viziteaza singura minune a lumii antice inca in picioare!
Galerie Foto In fiecare zi, mii de turisti din intreaga lume profita de ofertele last minute, insa de ce exista aceasta atractie? Este pentru ca ofera nenumarate beneficii aventurierilor, pe langa reducerile de pret care sunt atat de...

Conor McGregor, cel mai bine plătit sportiv din lume. Irlandezul i-a depășit pe Messi și Ronaldo

Conor McGregor, cel mai bine plătit sportiv din lume. Irlandezul i-a depășit pe Messi și Ronaldo
Luptătorul de MMA, irlandezul Conor McGregor, a fost desemnat pentru prima dată în carieră cel mai bine plătit sportiv al planetei, conform celor de la Forbes, după ce a acumulat 180 milioane de dolari americani î...

Duminică, 16 mai, de la 13:15,​​​​​​​Antena 1 lansează un nou show de cooking - Hello Chef

Duminică, 16 mai, de la 13:15,​​​​​​​Antena 1 lansează un nou show de cooking - Hello Chef
Galerie Foto Duminica aceasta, de la 13:15, Antena 1 lansează un nou proiect de cooking – Hello Chef, ce aduce laolaltă săptămânal în bucătărie un chef – Roxana Blenche, un medic cardiolog pasionat de nutriţie – dr. Ce...

(P) Confort termic și siguranță prin ușile de la Special Doors

(P) Confort termic și siguranță prin ușile de la Special Doors
O casă nouă, construirea unui apartament sau renovarea lor trebuie să îndeplinească numeroase condiții pentru a asigura un confort termic și fonic întregii familii. Printre cele mai importante aspecte se...

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?
Galerie Foto Daca 2020 si 2021 s-au dovedit ani foarte grei pentru unele domenii, lucrurile au stat cu totul diferit pentru industria divertismentului pentru adulti. Masurile de restrictie luate pretutindeni in lume au determinat...

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon
X Factor își caută câștigătorul sezonului cu numărul zece al emisiunii, iar cei interesați se pot deja înscrie la casting! Cei care consideră că au ”factorul X” sunt așteptați să se înscrie pe...

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”
Galerie Foto Seara de duminică a adus la Chefi la cuțite o confruntare tăioasă între echipele sezonului 9, o situație de egalitate în ceea ce privește voturile battle-ului și un verdict neplăcut pentru chef Cătălin...

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!
Galerie Foto Tu cum procedezi cand vine momentul sa faci curatenie in casa? Probabil ca faci un plan „de actiune”, iti organizezi timpul, imparti task-urile pe care trebuie sa le indeplinesti. Totodata, verifici daca ai toate...

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”
Galerie Foto Diseară, de la 20:00, pe Antena 1, o nouă confruntare între echipele sezonului 9 ”Chefi la cuțite” va ridica presiunea la cote maxime. Câștigător detașat în ultima ediție, chef Scărlătescu va intra...

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe
Galerie Foto O gală cu miză mare, aseară la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși şi-a desemnat finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o seară cu o tematică...

Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate

Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate
Fanii lui Roger Federer vor fi încântați să afle că elvețianul nu va înceta niciodată să joace tenis, cel puțin nu sub forma benzilor de desene animate. Starul tenisului mondial a acceptat să devină personaj...

Escapadă în București

Escapadă în București
Îți dorești de ceva timp o vacanță în București dar nu ai găsit niciodată momentul potrivit? Sau poate ai câteva zile libere înainte de salariu? Oricare ar fi motivul, acum ai ocazia perfectă pentru o...

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”
Galerie Foto O gală cu miză mare, sâmbătă, de la ora 20:00, la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși își va desemna finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o...

Circuite de vară, în inima României

Circuite de vară, în inima României
Sibiul, unul dintre cele mai frumoase orașe ale României, își primește iar vizitatorii. Pe lângă destinația urbană de city break, împrejurimile oferă foarte multe posibilități de relaxare. Un circuit...

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență
Galerie Foto Ediția specială de roast a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 23.39, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicul comercial din mediul urban, dar și la nivelul...
Serviciul de email marketing furnizat de