x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Degete de domnita

Degete de domnita

de Cristina Andreea Catana    |    18 Aug 2005   •   00:00
Degete de domnita

Bamele au avut un traseu interesant. Daca tarile europene le-au adoptat repede ca ingrediente ale bucatariei lor, in restul lumii au patruns foarte greu.

Tara de origine a bamelor pare a fi Etiopia, de unde s-au raspandit in tarile arabe, in cele din estul Mediteranei si in India. Din cercetarile arheologilor a reiesit ca egiptenii cultivau bame inca din secolul 12 i.Hr. In Antichitate, perioada in care acestea au inceput sa fie consumate, nu doar pastaile de bame erau folosite pentru mancaruri, ci si semintele. Acestea erau prajite si folosite ca inlocuitor al cafelei.

RASPANDIRE. In Europa nu au reusit sa isi castige popularitatea printre gurmanzi in perioada greco-romana, insa cu timpul li s-a descoperit gustul si au intrat in consum. In America au fost duse de vanzatorii de sclavi portughezi si de olandezi. Chinezii au descoperit bamele si mai tarziu, respectiv in secolul al XIX-lea. Bucatarii moderni japonezi sunt cei mai mari fani ai bamelor. Din pricina aspectului lor, bamele au primit si o denumire foarte poetica: "Degete de domnita".

Din punct de vedere nutritional, bamele sunt foarte bogate in fibre, care ajuta la reducerea nivelului colesterolului si la prevenirea cancerului de colon si de rect. Totodata, sunt si o veritabila sursa de vitamina C si beta-caroten, doi antioxidanti care previn atacul de cord. In ceea ce priveste mineralele, bamele sunt bogate in potasiu. 100 g de bame proaspete produc 39 de calorii.

PASTRARE. Cea mai buna metoda de a pastra bamele pe termen lung este congelarea. Pentru aceasta se vor alege bamele tinere, care se vor curata in prealabil. In caz contrar, vor deveni atoase si isi vor pierde valorile nutritive.

Daca vreti sa le pastrati in frigider, trebuie sa le puneti intr-o punga de hartie. Oricum, nu trebuie sa le tineti mai mult de 2-3 zile, chiar daca le pastrati in conditiile cele mai bune. De asemenea, nu trebuie spalate pana ce nu sunt preparate. Evitati sa le gatiti in vase din aluminiu, pentru ca in contact cu acesta isi pot pierde din intensitatea culorii.

RETETA GRECEASCA
  • Ingrediente:
  • 200 g bame, 150 g rosii, 100 ml bors, 10 g ceapa, 5 g faina (o lingurita rasa), 15 ml suc de rosii, 5 ml ulei de masline, suc de lamaie, verdeata (patrunjel sau marar).

  • Mod de preparare:
  • Bamele se curata, apoi se oparesc cu bors si se lasa sa se scurga. Separat se curata, se spala, se toaca si se fierbe ceapa. Apa in care aceasta a fiert se arunca. Se pun la fiert bamele, impreuna cu ceapa fiarta, sucul de rosii si faina, diluate in putina apa rece. Dupa primul clocot, se adauga rosiile, curatate de coaja si seminte, si uleiul. Se introduce cratita in cuptor. Cand este gata, se scoate, se adauga sucul de lamaie si verdeata tocata. Se serveste fierbinte, cu salata de rosii.

    BAME CU VIN
  • Ingrediente: 500 g bame, o ceapa, 4-5 linguri untdelemn, 250 g suc de rosii, 50 ml vin, patrunjel sau marar, piper, sare.

  • Mod de preparare:
  • Coaja bamelor puse in apa elimina un suc cleios. Pentru a inlatura acest neajuns, un kilogram de bame se fierbe numai 5 minute intr-un amestec de 500 ml apa clocotita cu 500 ml bors. Se iau de pe foc, se lasa in apa acoperite inca 15-20 minute, se limpezesc in mai multe ape reci, pana cand se curata de substanta mucilaginoasa. Ceapa, taiata marunt, se caleste un minut, in tot untdelemnul, la foc mic. Totul se stinge cu sucul de rosii si vinul in care s-au pus: foaia de dafin, 10 boabe de piper sau un varf de cutit cu piper macinat si o jumatate de lingurita cu sare. Se amesteca foarte bine totul si cratita se introduce in cuptor, se lasa 30 minute, ca bamele sa fiarba pana cand se inmoaie si sa se ridice untdelemnul. Daca sosul scade prea mult, se mai completeaza cu putina apa. Se potriveste gustul cu putina sare si se presara cu patrunjel sau marar taiat marunt.

    CUMPARARE
    Bamele tinere se pot recunoaste dupa marime, care nu trebuie sa depaseasca 7-8 cm. Cele care sunt mai mari sunt considerate a fi mature. Acestea sunt mai greu de preparat, iar pentru anumite retete nu sunt indicate. De asemenea, trebuie sa fiti atenti la culoarea pe care o au bamele. Verdele, de la nuantele mai deschise, indica bame tinere.
    ×
    Subiecte în articol: gastronomie bamele bame