
Preparatele din melci lipsesc din resaurantele românești, în pofida gustului rafinat, deși sunt apreciate în multe țări. Acestea sunt consumate mai ales ăn Italia, Franța, Creta, Tunisia, Maroc. În timpul Imperiului Roman, erau crescuți în ferme speciale și folosiți în rețete sofisticate.
Delicatesa ignorată de români
Melcii sunt serviți astăzi în toată lumea, atât ca aperitiv, cât și ca fel principal. În Franța sunt fierți, gătiți cu unt, usturoi și pătrunjel și serviți direct din cochilie. În alte regiuni sunt integrați în sosuri împreună cu pastele sau alte preparate. Și în Statele Unite există o cerere semnificativă pentru acest produs.
Dar melcii se cresc și în România, în special în județul Mureș sau în apropiere de litoralul Mării Negre. Crescătorii pot obține până la 100 de lei pe kilogram, dar activitatea necesită autorizație de la Agenția pentru Protecția Mediului, chiar dacă melcii nu sunt o specie protejată.
Deși foarte apreciați în zona Mediteranei, în țara noastră nu se consumă melci, astfel că aproape toată producția autohtonă de melci din țara noastră este destinată exportului, potrivit stiripesurse. ro.
