x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Delicatese mediteraneene

Delicatese mediteraneene

05 Dec 2007   •   00:00

Intr-o casă elegantă cu aer boem, situată in centrul Capitalei se află restaurantul Buongiorno, cu bucătărie internaţională, unde am stat recent de vorbă cu Robert Florea, bucătar-şef şi un pasionat de arta culinară mediteraneană.

Intr-o casă elegantă cu aer boem, situată in centrul Capitalei se află restaurantul Buongiorno, cu bucătărie internaţională, unde am stat recent de vorbă cu Robert Florea, bucătar-şef şi un pasionat de arta culinară mediteraneană.

La ce vărstă aţi  inceput să practicaţi meseria asta? De la 14 ani. Mai intăi am urmat un curs de bucătari, după care am terminat liceul. Am lucrat o perioadă in străinătate, după care m-am intors in ţară. M-am specializat in bucătăria internaţională, dar in sufletul meu un loc aparte il are cea mediteraneană, pe care am invăţat-o in perioada in care am lucrat in străinătate.

Care este esenţa bucătăriei mediteraneene? In primul rănd fructele de mare proaspete, care au un gust delicat. Acest gust nu trebuie denaturat cu condimente deshidratate. Eu pun doar sare şi piper de cea mai bună calitate, iar dacă e nevoie de alte condimente la un fel de măncare, acestea neapărat sunt proaspete.

Acum, in Postul Crăciunului, ce fel de preparate din peşte recomandaţi, pentru zilele cu dezlegare la peşte? Caracatiţa la grătar este un deliciu. Trebuie să fie proaspătă, nu congelată. De altfel, toate fructele de mare, in diferite combinaţii, sunt foarte bune. Dintre peştii romăneşti, preferatul meu este păstrăvul, un peşte dulce care se poate găti in multe feluri.

Ne faceţi o recomandare pentru masa de Sfăntul Nicolae? Tonul tartar este delicios, dar şi fructele de mare cu sosuri picante, calmarul şi, neapărat, dacă este posibil, toate alimentele pe care le punem pe masă trebuie să fie proaspete. Sosurile se pregătesc cu sare, piper şi cu smăntănă dulce, nefermentată.

Tagliatele cu somon

Se pun pastele la fiert in apă cu sare 3 minute. Separat, intr-o tigaie se topeşte untul şi apoi se pune somonul. Se ţine timp de 3 minute şi se stinge cu votcă. Se adaugă o lingură de smăntănă nefermentată şi se mai fierbe un minut. Se pune puţină mozzarela şi se mai ţine incă un minut pe foc. Pastele se trag la tigaie şi ele, timp de un minut. Cănd sunt aproape gata, se adaugă parmezan ras şi mărar proaspăt. Se aşază pe farfurie şi se decorează cu icre de Manciuria.

Secret

Pentru ca măncarea să fie gustoasă şi sănătoasă, bucătarul ne recomandă să folosim numai ierburi proaspete şi condimente de o calitate căt mai bună. Să nu folosim niciodată legume deshidratate.

×
Subiecte în articol: recomandarea saptamanii