x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ce delicatese vor putea comanda românii în restaurante. Peștele subtropical din Marea Neagră

Ce delicatese vor putea comanda românii în restaurante. Peștele subtropical din Marea Neagră

de Redacția Jurnalul    |    15 Dec 2023   •   15:00
Ce delicatese vor putea comanda românii în restaurante. Peștele subtropical din Marea Neagră
Sursa foto: Cumvaplace.ro

Apa Mării Negre este tot mai caldă astfel că ajung aici pești din alte zone ale lumii.

Peştele subtropical pe care îl vom putea comanda curând în restaurante. Bancuri uriaşe au fost văzute în Marea Neagră

Bancuri uriaşe de doradă şi milacop au fost văzute în largul litoralului românesc.

Valentin Marcoci, scafandru: Băieţii caută stavridul, eu caut alte specii! Una dintre cele mai frumoase scufundări din viaţa mea. Bancul acela de milancopi a fost genial.

Sunt imagini spectaculoase, din adâncurile Mării Negre, în zona digului de nord din Constanţa. Scafandrul care le-a filmat ştie marea ca-n palmă, aşa că descoperirea peştilor, întâlniţi mai degrabă în Mediterană, este cu atât mai surprinzătoare. 

Milacopul și dorada din Marea Neagră

Milacopul, un peşte răpitor, specie subtropicală, care poate ajunge și la 20 de kilograme, s-a adaptat perfect în apele Mării Negre. La fel şi dorada, venită tocmai din Marea Mediterană. Noile specii ajung la noi prin strâmtoarea Bosfor.

Valentin Marcoci, scafandru: Ce am văzut, practic, este unic. Bancul a fost foarte mare. Apar şi nişte dorade regale, ceea ce este destul de neobişnuit pentru Marea Neagră.

Adrian Bîlbă, biolog: În august eram pe digul din zona Constanţei. Un pescar mai dibaci scotea la fiecare 5-10 minute câte un peşte foarte mare şi ne uitam toţi. E lup de mare sau ce e? Era milacop. Marea Neagră este foarte nutritivă. oferă multe condiţii de hrană.

Cercetătorii spun că nu mai e mult până când vom putea comanda doradă românească. Specialiştii Institutului de Cercetări Marine Grigore Antipa din Constanța "ajută" noile specii să se adapteze în noua casă.

Victor Niță, cercetator INCDM: Acest lot de 200 de exemplare de doradă a fost adus din Marea Adriatică în luna mai. Atunci aveau cam 5-7 grame. Erau foarte, foarte mici. Acum, în decembrie, au trecut de 300 de grame. Au demonstrat o adaptare foarte, foarte bună şi rapidă. 

Asta pentru că apa Mării Negre a înregistrat cele mai ridicat valori din ultimii 60-70 de ani. Zile în şir a avut peste 20 de grade. Iar anul 2023, spun cercetătorii, ar putea fi unul istoric. 

Razvan Mateescu, cercetator: Pe o perioadă de 70 de ani, temperatura medie a apei mării negre este pe un trend ascendent, aproximativ două grade.

Anual, un român mănâncă în jur de 4 - 6 kilograme de peşte. Iar 90% din cantitate provine din export, transmite observatornews.ro. 

×
Subiecte în articol: peşte marea neagră milacop dorada