x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Delicii mexicane

0
Autor: Emanuel Fantaneanu 13 Aug 2008 - 00:00

Sosirea într-un Mexic necunoscut era aureolată de mister, numai că în spatele acestei perdele se află o ţară robustă şi viguroasă. Sportivii veniţi pentru a celebra cea de-a XIX-a ediţie a Jocurilor Olimpice, în 1968, au fost surprinşi de ceea ce au găsit în Satul Olimpic, ca şi în restaurantele metropolei – culori şi savori nemai­întîlnite. 



Sosirea într-un Mexic necunoscut era aureolată de mister, numai că în spatele acestei perdele se află o ţară robustă şi viguroasă. Sportivii veniţi pentru a celebra cea de-a XIX-a ediţie a Jocurilor Olimpice, în 1968, au fost surprinşi de ceea ce au găsit în Satul Olimpic, ca şi în restaurantele metropolei – culori şi savori nemai­întîlnite.  

Pentru a-i servi pe cei 5.531 de spor­tivi s-au construit şase restaurante, unde au fost servite meniuri diverse, totalizînd pînă la 350 de feluri, preparate cu 118 tone de fructe, 118 tone de carne, 31 tone de peşte şi fructe de mare, ceea ce a însemnat obţinerea a 849.447 de "porţii", ce au fost consumate în Satul Olimpic.  

Restaurantele naţiunilor

Restaurantele ce erau repartizate pe criterii geografice – Europa occidentală şi Comunitatea engleză, Asia – Africa, America Latină, Europa orientală – erau deschise doar pentru mic dejun, prînz şi cină, în medie cîte trei-patru ore, în timp ce al şaselea restaurant era internaţional şi funcţiona 24 de ore din 24. În acesta din urmă au descoperit sportivii savoarea fructelor mexicane. Se spune că sovieticul Leonid Zabotinski, un foarte cunoscut campion la haltere, era capabil să mănînce pînă la şapte pepeni la o masă.

Pe parcursul Jocurilor Olimpice s-au folosit: 62.115 kg condimente, 9.925 kg de zahăr sub trei forme, 76.780 kg carne de pasăre, de vacă, de oaie, de porc, 9.586 prăjituri, în­gheţate şi budinci. Fără îndoială, varitatea culinară pe care sportivii o puteau găsi era impresionantă, pentru că nu se afla doar mîncare inter­na­ţională, ci şi meniuri care ţineau cont de religie sau obiceiuri. Motiv pentru care Mexicul a autorizat fiecare delegaţie să-şi aducă alimentele favorite. Astfel, americanii au venit cu apa filtrată, europenii cu vinurile, iar musulmanii cu condimentele proprii.  

Tortillas şi ardei  

Micul dejun era universal, în cele şase localuri servindu-se lapte, iaurt, sucuri (portocale, morcovi, roşii, mere, ş.a.), fructe (pepeni, papaya, mere, ba­nane, fragi, căpşune, ananas, prune, piersici etc.), evident că şi cereale, miere, dulceaţă, fără a uita ouăle, în combinaţie cu şuncă, brînză, slănină, ciuperci ("cuitlacoches" – ciuperci negre, trecute prin mălai), smochine de Barbarie (un soi de cactus care are o valoare nutritivă ridicată), pîine, chifle şi tortillas.  

În zona rezervată Americii Latine se găsea un meniu special – "chilaquiles", care era alcătuit din tortillas de porumb cu sos verde (pătlăgele şi ardei sau ardei roşu pudră) şi pui în felii subţiri. De la nici o ocazie nu putea lipsi "ardeiul".  

Ca băuturi, în afara sucurilor, se puteau consuma cafea, ceai sau "apă de fructe" – o specialitate mexicană (se pune apa într-un mixer unde se află deja un mango şi zahăr) – sau "tepache", care se prepară din coajă de ananas lăsată la fermentat. La prînz sau seara se serveau supe, fripturi, legume, spaghete, condimentate sau nu, toate bogate în vitamine, în timp ce de fiecare dată cînd un sportiv îşi aniversa ziua de naştere un tort special era preparat pentru această zi festivă. Ca o concluzie, se poate spune că pe durata Jocurilor Olimpice din Mexic meniurile au fost un veritabil deliciu.

"Cel mai im­portant lu­cru la Jo­cu­rile Olim­­pice nu este să cîştigi, ci să participi, aşa cum în via­ţă nu contează trium­ful, ci lup­ta. Esenţial nu e să cuce­reşti, ci să lupţi bine" Pierre de Coubertin
Citeşte mai multe despre:   jocuri olimpice

 



Mai multe titluri din categorie

Iată de ce salteaua potrivită este secretul unui somn odihnitor

Iată de ce salteaua potrivită este  secretul unui somn odihnitor
Galerie Foto Pentru a ne menține energia pe tot parcursul unei zile solicitante, este primordial să acordăm atenție calității orelor de somn. Cert este că organismul uman nu poate recupera energia pierdută, întrucât...

Un nou cuplu de vedete va obține pașaportul de trecere spre Georgia, la Asia Express - Drumul Împăraților Show-ul, lider de audienţă

Un nou cuplu de vedete va obține pașaportul de trecere spre Georgia, la Asia Express - Drumul Împăraților  Show-ul, lider de audienţă
Galerie Foto Ediția de luni seară Asia Express- Drumul Împăraților a stabilit ordinea clasamentului. O primă echipă a obținut imunitatea și și-a asigurat pașaportul de trecere către țara și etapa următoare. Mihai și...

Avantajele unor servicii funerare in Bucuresti NON STOP

Avantajele unor servicii funerare in Bucuresti NON STOP
Galerie Foto Cei care au un deces in familie se confrunta cu momente dureroase in care au nevoie de sprijin, intelegere si compasiune. Daca vor apela la o firma de servicii funerare din Bucuresti, acestia vor fi degrevati de o mare...

Cum creezi un colț de lectură la tine acasă

Cum creezi un colț de lectură la tine acasă
Galerie Foto Cu toții am învățat, în ultima perioadă, despre importanța relaxării de acasă, activitățile care ne fac plăcere și cum să integrăm cât mai multe elemente pe care le îndrăgim, pentru o atmosferă cât ma...

Cum să îți menții locuința caldă și să nu ai facturi mari pe timpul iernii

Cum să îți menții locuința caldă și să nu ai facturi mari pe timpul iernii
Pentru cei mai mulți dintre noi, iarna este un adevărat coșmar, mai ales în zilele geroase, în care frigul îți intră prin oase. Nu doar că este greu să te bucuri de confortul termic pe care ți l-ai dori, dar...

Cum te asiguri de folosirea corectă a diblurilor?

Cum te asiguri de folosirea corectă a diblurilor?
Atunci când vrei să fixezi un element pe un perete sau pe un tavan, cel mai adesea ai nevoie de dibluri cu ajutorul cărora să îl poți fixa foarte bine. Există o mulțime de tipuri de dibluri, care diferă...

De ce să alegi animatori pentru petrecerea copilului tău?

De ce să alegi animatori pentru petrecerea copilului tău?
Organizarea unei petreceri, în general, poate da multe bătăi de cap oamenilor, motiv pentru care mulți adulţi preferă să facă una cât mai restrânsă sau o simplă ieșire în oraș cu cei mai buni prieteni....

Succesul „Jocului Calamarului” evidențiază cât de ieftin este să faci filme în afara Hollywood-ului

Succesul „Jocului Calamarului” evidențiază cât de ieftin este să faci filme în afara Hollywood-ului
Cu „Squid Game" - „Jocul Calamarului”, Netflix înregistrează cel mai mare succes al său, serialul distopic sud-coreean vizionat de peste 111 milioane de telespectatori la nivel global, relatează CNBC. De...

Lidia Buble: ”M-a bufnit plânsul. Era un plâns de groază, nu m-am putut uita. Eu nu pot să fac față la așa ceva! Am avut un blocaj psihic”

Lidia Buble: ”M-a bufnit plânsul. Era un plâns de groază, nu m-am putut uita. Eu nu pot să fac față la așa ceva! Am avut un blocaj psihic”
Galerie Foto Vedetele ce au acceptat provocarea Asia Express ajung la jumătatea traseului de pe Drumul Împăraților, punctul de răscruce al competiției. Etapa cu numărul 5 este și ultima de pe teritoriul Turciei, iar cei care...

S-a găsit soluția pentru valul patru: ne mutăm într-o destinație exotică

S-a găsit soluția pentru valul patru: ne mutăm într-o destinație exotică
Agențiile de turism deja sunt asaltate de cererile pentru vacanțe de iarnă în Egipt. Cu prețuri de dumping, de la 300 de euro pe săptămână, mulți și-au dat seama că e deja mai ieftin să se mute într-o...
Serviciul de email marketing furnizat de