x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Delicii mexicane

0
Autor: Emanuel Fantaneanu 13 Aug 2008 - 00:00

Sosirea într-un Mexic necunoscut era aureolată de mister, numai că în spatele acestei perdele se află o ţară robustă şi viguroasă. Sportivii veniţi pentru a celebra cea de-a XIX-a ediţie a Jocurilor Olimpice, în 1968, au fost surprinşi de ceea ce au găsit în Satul Olimpic, ca şi în restaurantele metropolei – culori şi savori nemai­întîlnite. 



Sosirea într-un Mexic necunoscut era aureolată de mister, numai că în spatele acestei perdele se află o ţară robustă şi viguroasă. Sportivii veniţi pentru a celebra cea de-a XIX-a ediţie a Jocurilor Olimpice, în 1968, au fost surprinşi de ceea ce au găsit în Satul Olimpic, ca şi în restaurantele metropolei – culori şi savori nemai­întîlnite.  

Pentru a-i servi pe cei 5.531 de spor­tivi s-au construit şase restaurante, unde au fost servite meniuri diverse, totalizînd pînă la 350 de feluri, preparate cu 118 tone de fructe, 118 tone de carne, 31 tone de peşte şi fructe de mare, ceea ce a însemnat obţinerea a 849.447 de "porţii", ce au fost consumate în Satul Olimpic.  

Restaurantele naţiunilor

Restaurantele ce erau repartizate pe criterii geografice – Europa occidentală şi Comunitatea engleză, Asia – Africa, America Latină, Europa orientală – erau deschise doar pentru mic dejun, prînz şi cină, în medie cîte trei-patru ore, în timp ce al şaselea restaurant era internaţional şi funcţiona 24 de ore din 24. În acesta din urmă au descoperit sportivii savoarea fructelor mexicane. Se spune că sovieticul Leonid Zabotinski, un foarte cunoscut campion la haltere, era capabil să mănînce pînă la şapte pepeni la o masă.

Pe parcursul Jocurilor Olimpice s-au folosit: 62.115 kg condimente, 9.925 kg de zahăr sub trei forme, 76.780 kg carne de pasăre, de vacă, de oaie, de porc, 9.586 prăjituri, în­gheţate şi budinci. Fără îndoială, varitatea culinară pe care sportivii o puteau găsi era impresionantă, pentru că nu se afla doar mîncare inter­na­ţională, ci şi meniuri care ţineau cont de religie sau obiceiuri. Motiv pentru care Mexicul a autorizat fiecare delegaţie să-şi aducă alimentele favorite. Astfel, americanii au venit cu apa filtrată, europenii cu vinurile, iar musulmanii cu condimentele proprii.  

Tortillas şi ardei  

Micul dejun era universal, în cele şase localuri servindu-se lapte, iaurt, sucuri (portocale, morcovi, roşii, mere, ş.a.), fructe (pepeni, papaya, mere, ba­nane, fragi, căpşune, ananas, prune, piersici etc.), evident că şi cereale, miere, dulceaţă, fără a uita ouăle, în combinaţie cu şuncă, brînză, slănină, ciuperci ("cuitlacoches" – ciuperci negre, trecute prin mălai), smochine de Barbarie (un soi de cactus care are o valoare nutritivă ridicată), pîine, chifle şi tortillas.  

În zona rezervată Americii Latine se găsea un meniu special – "chilaquiles", care era alcătuit din tortillas de porumb cu sos verde (pătlăgele şi ardei sau ardei roşu pudră) şi pui în felii subţiri. De la nici o ocazie nu putea lipsi "ardeiul".  

Ca băuturi, în afara sucurilor, se puteau consuma cafea, ceai sau "apă de fructe" – o specialitate mexicană (se pune apa într-un mixer unde se află deja un mango şi zahăr) – sau "tepache", care se prepară din coajă de ananas lăsată la fermentat. La prînz sau seara se serveau supe, fripturi, legume, spaghete, condimentate sau nu, toate bogate în vitamine, în timp ce de fiecare dată cînd un sportiv îşi aniversa ziua de naştere un tort special era preparat pentru această zi festivă. Ca o concluzie, se poate spune că pe durata Jocurilor Olimpice din Mexic meniurile au fost un veritabil deliciu.

"Cel mai im­portant lu­cru la Jo­cu­rile Olim­­pice nu este să cîştigi, ci să participi, aşa cum în via­ţă nu contează trium­ful, ci lup­ta. Esenţial nu e să cuce­reşti, ci să lupţi bine" Pierre de Coubertin
Citeşte mai multe despre:   jocuri olimpice

 



Mai multe titluri din categorie

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere
Galerie Foto Una dintre căutările cele mai frecvente pe Google atunci când vine vorba despre certificatul de performanță energetică este "certificat energetic pret". Datorită interesului mare pentru acest subiect în...

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print
Cotidianul naţional Jurnalul devine de luni, 25 ianuarie, singurul ziar de investigații jurnalistice de maxim interes din România. În fiecare săptămână, ai 100 de pagini de anchete spectaculoase și reportaje...

Crizantema: de la origine la semnificație

Crizantema: de la origine la semnificație
Crizantemele sunt, cu siguranță, unele dintre cele mai întâlnite flori atât în buchete cât și în aranjamente florale. Cunoscute în popor ca fiind ”reginele toamnei”, crizantemele sunt flori foarte...

Videochat: între prejudecată și adevăr

Videochat: între prejudecată și adevăr
Să recunoaștem că subiectul videochat nu este chiar cel mai dezbătut la noi în țară. Oamenii tind să fugă de discuții care ating această industrie, în principal din cauza lipsei de informații sau din cauza...

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței
Galerie Foto În cadrul noilor ansambluri rezidențiale, raportul suprafață-preț este foarte important. Confortul este un obiectiv-cheie urmărit de toți cei aflați în căutarea unei locuințe. Nu e de mirare, așadar,...

Top 7 mărci de cafea din București

Top 7 mărci de cafea din București
Căutați un furnizor sau vreți să vă aprovizionați acasă? Aflați care boabe sunt cele mai bune pentru espresso, americano și cappuccino Cafea pentru business – cafea acasă În caleidoscopul mărcilor...

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică
Jurnalul de miercuri face lumină în cea mai apăsătoare problemă a românilor: noile contracte la energia electrică. Din cele 28 de pagini ale Ghidului care apare mâine afli în exclusivitate: - Cum să...

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere, dar abia de acolo începe munca!”

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere,  dar abia de acolo începe munca!”
Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon Burlacul, ce va fi difuzat în curând, la Antena 1, îl va avea pe Răzvan Fodor în ipostaza de prezentator, dar și sfătuitor pentru Andi Constantin în călătoria sa. Căsătorit de 11...

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile
Cetatea Făgărașului păstrează aproape neatinse episoade întregi din istoria românilor, care astăzi pot fi admirate și chiar atinse, după secole. A fost apreciată ca a doua dintre cele mai frumoase cetăți...

Turiștii israelieni vor reveni în România

Turiștii israelieni vor reveni în România
Reprezentanții agențiilor care fac incoming – aduc turiști străini în țara noastră – cer autorităților din România să facă toate demersurile necesare, în perioada următoare, pentru a se putea reveni la ...

In memoriam Ruxandra Garofeanu

In memoriam Ruxandra Garofeanu
Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.   Cunoscut om de...

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021
Autoritățile australiene nu vor să deschidă granițele pentru turiștii străini în acest an, deși majoritatea statelor se află în plină campanie de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit secrretarului de stat...

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, în curând, la Antena 1, îl va avea ca protagonist pe Andi Constantin. Multiplu campion la fitness și antreprenor, Andi este pregătit să plece în cea mai importantă...

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
Imediat după premiera serialului Adela, difuzat aseară, de la 20:30, la Antena 1, site-ul a1.ro lansează un nou proiect on-line – emisiunea Adela - Tot ce nu se vede, prezentată de Cristina Ciobănaşu şi Vlad...
Serviciul de email marketing furnizat de