x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Deliciul fructelor de mare

Deliciul fructelor de mare

de Simona Chiriac    |    Carmen Dragan    |    16 Apr 2008   •   00:00

Un studiu ştiinţific realizat în 2006 anunţa că aproxima­tiv o treime din producţia de fructe de mare se află în de­­clin, urmînd ca peste doar 50 de ani acestea să fie din ce în ce mai rare. Pe unii dintre noi stu­diul îi poate lăsa in­di­fe­­renţi. Nu s-au considerat niciodată fani ai fructelor de ma­re şi, nu-i aşa?, ce nevoie ai de ele dacă nu sînt gustoase?! Pentru alţii însă, reprezintă o delicatesă căreia cu greu îi poţi re­zista.

Un studiu ştiinţific realizat în 2006 anunţa că aproxima­tiv o treime din producţia de fructe de mare se află în de­­clin, urmînd ca peste doar 50 de ani acestea să fie din ce în ce mai rare. Pe unii dintre noi stu­diul îi poate lăsa in­di­fe­­renţi. Nu s-au considerat niciodată fani ai fructelor de ma­re şi, nu-i aşa?, ce nevoie ai de ele dacă nu sînt gustoase?! Pentru alţii însă, reprezintă o delicatesă căreia cu greu îi poţi re­zista.

 


Este bine să ştiţi…

Crevete, scoici, stridii, homari, midii…  Reţetele sînt nu­me­roase, de la cele mai simple, pînă la cele rafinate, pe mă­sura unei mese cu totul speciale. Pot fi servite sub formă de salată, su­pă, fel principal (fierte, prăjite, sotate, înăbuşite sau fripte pe grătar) sau garnituri. Fiind alimente uşor perisabile şi deosebit de toxice atunci cînd îşi pierd calităţile, cel mai bine ar fi să se afle în stare proaspătă. Congelate, trebuie evitate variaţiile mari de temperatură. Pot fi păstrate în frigider cel mult două zile înainte de a le prepara. Scoicile, stridiile sau midiile a căror co­chilii s-au spart nu mai pot fi gătite. Pentru a nu provoca probleme digestive, fructele de mare trebuie pregătite cu ma­re atenţie. Crevetele şi homarii vor căpăta culoarea roşie atunci cînd sînt bine fierţi, pe cînd carnea scoicilor va fi de cu­loarea laptelui. În cazul stridiilor, a midiilor şi a scoicilor puse la fiert, se va urmări cînd acestea se vor deschide. Se mai lasă încă cinci minute pe foc şi apoi se strecoară. Este important să fie aruncate cele care încă nu s-au deschis.

“Coquille Saint Jacques”. Acesta este numele unui preparat savuros, un adevărat test al talentului culinar, care are ­printre ingrediente scoici, vin Chardonnay, smîntînă, parmezan, unt, ceapă, pătrunjel sau usturoi. Scoicile, înăbuşite în sos de vin aromat cu usturoi şi catifelat cu smîntînă, sînt apoi acoperite cu parmezan ras. Platoul termorezistent este aşezat deasupra unei surse de căldură şi se serveşte de abia atunci cînd parmezanul s-a topit, obţinîndu-se o consistenţă absolut irezistibilă. Poftă bună!

 

 

 

Calmari prăjiţi

Ingrediente: 400 g calmari, făină, sare, ulei pentru prăjit, lămîie.

Preparare: Curăţă şi spală calmarii – pe cei mai mici lăsă-i întregi (eventual taie-i doar o dată, longitudinal), iar pe cei mai mari taie-i în bucăţi, în inele subţiri, iar tentaculele taie-le longitudinal. Trece bucăţile de calmari (sau calmarii întregi, după caz) prin făină şi apoi prăjeşte-le în ulei abundent. Cînd s-au prăjit bine scoate-le şi aşază-le cîteva minute pe un prosop de hîrtie absor­bant. Pune-le pe platoul pentru servit, presară sare şi stropeşte cu lămîie.

 

 

Crevete prăjite

Ingrediente: 400 g crevete (sau cozi de crevete), ulei de măsline extravirgin, o lămîie, aluat de clătite, sare.

Preparare: Curăţă şi spală crevetele (cozile de crevete), apoi lasă-le să se marineze o oră într-un amestec de ulei de măsline şi zeamă de lămîie. Trece apoi fiecare crevete prin aluatul de clătite şi prăjeşte-le într-un vas cu ulei abundent. Serveşte cu felii de mămăligă (polenta) prăjită.

 

 

Pui de caracatiţă în manieră antică

Ingrediente: 12 pui de caracatiţă, două lămîi, ulei de măsline, sare şi piper, pătrunjel verde.

Preparare: Curăţă şi spală puii de caracatiţă, apoi lasă-i să fiarbă două ore în apă multă, cu sare. Scoate-i, taie-i în două, longitudinal, aşază-i în farfurii ovale şi condimentează-i cu sare, piper şi o picătură de ulei. Stropeşte-i cu zeama unei lămîi, apoi decorează platoul cu feliuţe de lămîie şi frunze de pătrunjel.

 

 

Scoici cu dovlecei

Ingrediente: 24 de scoici, 240 g dovlecei, 300 g roşii, 40 g ceapă, ulei de măsline, puţin pătrunjel verde (tocat), sare şi piper alb.

Preparare: Lasă scoicile sub jet de apă rece cît mai mult timp, pentru a se duce tot nisipul de pe ele (freacă-le, eventual, cu o perie folosită numai pentru asta). Curăţă şi spală legumele, după care taie dovleceii şi roşiile (după ce ai scos seminţele) în cubuleţe, iar ceapa – julienne. Încălzeşte uleiul de măsline într-un vas, căleşte dovleceii – amestecînd cu o lingură de lemn şi nelăsînd să se rumenească. Presară sare şi piper. Într-o altă tigaie încăl­zeşte două linguri de ulei de măsline, căleşte ceapa, timp de un minut, adaugă roşiile, lasă să fiarbă mocnit două-trei minute, apoi uneşte toate legumele într-un singur vas, toarnă o jumătate de pahar de apă şi lasă-le să fiarbă împreună încă 8-10 minute. Pune scoicile, pătrunjelul tocat şi aşază capacul, lăsînd vasul la foc tare, ca să se deschidă valvele. Trage vasul de pe foc şi potriveşte gustul de sare şi piper.

 

 

Pui de sepie la grătar

Ingrediente: 400 g pui de sepia, trei linguri de pătrunjel verde tocat, o lămîie, ulei de măsline, sare şi piper.

Preparare: Curăţă şi spală puii de sepie, apoi lasă-i să se marineze o jumătate de oră într-un amestec de ulei, suc de lămîie, sare şi piper. Scoate-i apoi din marinată şi coace-i pe grătar, în cuptorul preîncălzit. Aşa­ză-i pe platoul de servit, toarnă deasupra o picătură de ulei şi presară pătrunjel verde tocat.

×