x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Deliciul fructelor de mare

0
Autor: Simona Chiriac Carmen Dragan 16 Apr 2008 - 00:00

Un studiu ştiinţific realizat în 2006 anunţa că aproxima­tiv o treime din producţia de fructe de mare se află în de­­clin, urmînd ca peste doar 50 de ani acestea să fie din ce în ce mai rare. Pe unii dintre noi stu­diul îi poate lăsa in­di­fe­­renţi. Nu s-au considerat niciodată fani ai fructelor de ma­re şi, nu-i aşa?, ce nevoie ai de ele dacă nu sînt gustoase?! Pentru alţii însă, reprezintă o delicatesă căreia cu greu îi poţi re­zista.

Un studiu ştiinţific realizat în 2006 anunţa că aproxima­tiv o treime din producţia de fructe de mare se află în de­­clin, urmînd ca peste doar 50 de ani acestea să fie din ce în ce mai rare. Pe unii dintre noi stu­diul îi poate lăsa in­di­fe­­renţi. Nu s-au considerat niciodată fani ai fructelor de ma­re şi, nu-i aşa?, ce nevoie ai de ele dacă nu sînt gustoase?! Pentru alţii însă, reprezintă o delicatesă căreia cu greu îi poţi re­zista.

 


Este bine să ştiţi…

Crevete, scoici, stridii, homari, midii…  Reţetele sînt nu­me­roase, de la cele mai simple, pînă la cele rafinate, pe mă­sura unei mese cu totul speciale. Pot fi servite sub formă de salată, su­pă, fel principal (fierte, prăjite, sotate, înăbuşite sau fripte pe grătar) sau garnituri. Fiind alimente uşor perisabile şi deosebit de toxice atunci cînd îşi pierd calităţile, cel mai bine ar fi să se afle în stare proaspătă. Congelate, trebuie evitate variaţiile mari de temperatură. Pot fi păstrate în frigider cel mult două zile înainte de a le prepara. Scoicile, stridiile sau midiile a căror co­chilii s-au spart nu mai pot fi gătite. Pentru a nu provoca probleme digestive, fructele de mare trebuie pregătite cu ma­re atenţie. Crevetele şi homarii vor căpăta culoarea roşie atunci cînd sînt bine fierţi, pe cînd carnea scoicilor va fi de cu­loarea laptelui. În cazul stridiilor, a midiilor şi a scoicilor puse la fiert, se va urmări cînd acestea se vor deschide. Se mai lasă încă cinci minute pe foc şi apoi se strecoară. Este important să fie aruncate cele care încă nu s-au deschis.

“Coquille Saint Jacques”. Acesta este numele unui preparat savuros, un adevărat test al talentului culinar, care are ­printre ingrediente scoici, vin Chardonnay, smîntînă, parmezan, unt, ceapă, pătrunjel sau usturoi. Scoicile, înăbuşite în sos de vin aromat cu usturoi şi catifelat cu smîntînă, sînt apoi acoperite cu parmezan ras. Platoul termorezistent este aşezat deasupra unei surse de căldură şi se serveşte de abia atunci cînd parmezanul s-a topit, obţinîndu-se o consistenţă absolut irezistibilă. Poftă bună!

 

 

 

Calmari prăjiţi

Ingrediente: 400 g calmari, făină, sare, ulei pentru prăjit, lămîie.

Preparare: Curăţă şi spală calmarii – pe cei mai mici lăsă-i întregi (eventual taie-i doar o dată, longitudinal), iar pe cei mai mari taie-i în bucăţi, în inele subţiri, iar tentaculele taie-le longitudinal. Trece bucăţile de calmari (sau calmarii întregi, după caz) prin făină şi apoi prăjeşte-le în ulei abundent. Cînd s-au prăjit bine scoate-le şi aşază-le cîteva minute pe un prosop de hîrtie absor­bant. Pune-le pe platoul pentru servit, presară sare şi stropeşte cu lămîie.

 

 

Crevete prăjite

Ingrediente: 400 g crevete (sau cozi de crevete), ulei de măsline extravirgin, o lămîie, aluat de clătite, sare.

Preparare: Curăţă şi spală crevetele (cozile de crevete), apoi lasă-le să se marineze o oră într-un amestec de ulei de măsline şi zeamă de lămîie. Trece apoi fiecare crevete prin aluatul de clătite şi prăjeşte-le într-un vas cu ulei abundent. Serveşte cu felii de mămăligă (polenta) prăjită.

 

 

Pui de caracatiţă în manieră antică

Ingrediente: 12 pui de caracatiţă, două lămîi, ulei de măsline, sare şi piper, pătrunjel verde.

Preparare: Curăţă şi spală puii de caracatiţă, apoi lasă-i să fiarbă două ore în apă multă, cu sare. Scoate-i, taie-i în două, longitudinal, aşază-i în farfurii ovale şi condimentează-i cu sare, piper şi o picătură de ulei. Stropeşte-i cu zeama unei lămîi, apoi decorează platoul cu feliuţe de lămîie şi frunze de pătrunjel.

 

 

Scoici cu dovlecei

Ingrediente: 24 de scoici, 240 g dovlecei, 300 g roşii, 40 g ceapă, ulei de măsline, puţin pătrunjel verde (tocat), sare şi piper alb.

Preparare: Lasă scoicile sub jet de apă rece cît mai mult timp, pentru a se duce tot nisipul de pe ele (freacă-le, eventual, cu o perie folosită numai pentru asta). Curăţă şi spală legumele, după care taie dovleceii şi roşiile (după ce ai scos seminţele) în cubuleţe, iar ceapa – julienne. Încălzeşte uleiul de măsline într-un vas, căleşte dovleceii – amestecînd cu o lingură de lemn şi nelăsînd să se rumenească. Presară sare şi piper. Într-o altă tigaie încăl­zeşte două linguri de ulei de măsline, căleşte ceapa, timp de un minut, adaugă roşiile, lasă să fiarbă mocnit două-trei minute, apoi uneşte toate legumele într-un singur vas, toarnă o jumătate de pahar de apă şi lasă-le să fiarbă împreună încă 8-10 minute. Pune scoicile, pătrunjelul tocat şi aşază capacul, lăsînd vasul la foc tare, ca să se deschidă valvele. Trage vasul de pe foc şi potriveşte gustul de sare şi piper.

 

 

Pui de sepie la grătar

Ingrediente: 400 g pui de sepia, trei linguri de pătrunjel verde tocat, o lămîie, ulei de măsline, sare şi piper.

Preparare: Curăţă şi spală puii de sepie, apoi lasă-i să se marineze o jumătate de oră într-un amestec de ulei, suc de lămîie, sare şi piper. Scoate-i apoi din marinată şi coace-i pe grătar, în cuptorul preîncălzit. Aşa­ză-i pe platoul de servit, toarnă deasupra o picătură de ulei şi presară pătrunjel verde tocat.

Citeşte mai multe despre:   sare,   ulei,   piper,   măsline,   caiet de retete,   lămîie

 



Mai multe titluri din categorie

Cum să rămâi în siguranță atunci când pleci la drum lung

Cum să rămâi în siguranță atunci când pleci la drum lung
Atunci când pleci la drum lung, trebuie sa fii pregătit din toate punctele de vedere și să iei in calcul orice scenariu care poate apărea pe carosabil. Iar ca să rămâi în siguranță, să ai parte de o...

Activitățile relaxante în aer liber pe care să le faci primăvara

Activitățile relaxante în aer liber pe care să le faci primăvara
Odată cu venirea primăverii, când ziua se mărește, iar temperaturile cresc, e timpul să te bucuri din nou de căldură și de natură. De aceea, trebuie să profiți la maximum de orice zi în care soarele te...

Sfaturi utile pentru o curăţenie de primăvară de nota 10

Sfaturi utile pentru o curăţenie de primăvară de nota 10
Curăţenia de primăvară este o tradiţie în toate casele din România. Chiar dacă nu au prea mult timp la dispoziţie, gospodinele fac tot ce pot pentru a da casei un aer proaspăt. Dacă şi tu eşti contra...

Activitățile care îi ajută pe oameni să treacă peste neplăcerile din timpul pandemiei

Activitățile care îi ajută pe oameni să treacă peste neplăcerile din timpul pandemiei
Pandemia a schimbat viața multor persoane. Lockdown-urile i-au forțat pe mulți adulți să lucreze de acasă, iar pe copii să facă școală online. Chiar și în perioadele în care se putea ieși din casă,...

(P) La mulți ani cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, vă urează cu drag DiAmanti.ro

(P) La mulți ani cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, vă urează cu drag DiAmanti.ro
Specializat în comercializarea unora dintre cele mai apreciate cadouri pentru doamnele din viața noastră - bijuterii, poșete și încălțăminte, magazinul online DiAmanti.ro are bucuria de a ura La mulți ani...

(P) Orsini.ro vă urează la mulți ani cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii

(P) Orsini.ro vă urează la mulți ani cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii
Diamantele sunt cele mai bune prietene ale unei femei. Iar bijuteriile cu diamante de la Orsini sunt prietene pe viață ale femeilor din România și din întreaga lume. Cu o tradiție de peste 50 de ani și o...

Elwira Petre și tatăl lui Ruby, printre concurenții celei de-a patra ediții Chefi la cuțite

Elwira Petre și tatăl lui Ruby, printre concurenții celei de-a patra ediții Chefi la cuțite
Galerie Foto Duminică, de la ora 20.00, chefii se întorc cu o nouă rundă de degustări pe nevăzute și o nouă confruntare pentru mult râvnitele amulete. Liviu Chiolpec este cel care le va juriza în această ediție...

Liviu şi Andrei se transformă în trupa Andre la Te cunosc de undeva! Andreea Bălan nu rezistă şi pleacă de lângă colegii ei   

Liviu şi Andrei se transformă în trupa Andre la Te cunosc de undeva! Andreea Bălan nu rezistă şi pleacă de lângă colegii ei   
    Cea mai nouă gală Te cunosc de undeva!, difuzată sâmbătă, de la 20:00, la Antena 1 îi va pune pe toţi cei 11 concurenţi ai transforming show-ului într-o ipostază foarte dificilă. Având...

Cine sunt cele 25 de pretendente la inima Burlacului

Cine sunt cele 25 de pretendente la inima Burlacului
Galerie Foto Prima întâlnirea a Burlacului cu cele 25 de pretendente va avea loc astăzi, de la 20.30, la Antena 1, într-o locație de vis și nu este lipsită de emoții....

Modul în care porți geanta spune multe despre personalitatea ta

Modul în care porți geanta spune multe despre personalitatea ta
Galerie Foto Totul în jurul nostru ne trimite semnale, pe care noi le recepționăm într-un anumit fel. De fapt, nu putem trăi fără a comunica, iar acest lucru nu se referă doar la vorbirea articulată, ci și la limbajul...

Cum facem vestiţii mucenici moldoveneşti

Cum facem vestiţii mucenici moldoveneşti
Mucenicii moldoveneşti sau sfinţişori, așa cum mai sunt denumiți în anumite zone ale țării, sunt preparatele care nu lipsesc de pe masă de Sfinții 40 de Mucenici, din 9 martie. Iată cea mai simplă...

Circuite noi pentru vizitatori, în jurul celor mai frumoase castele

Circuite noi pentru vizitatori, în jurul celor mai frumoase castele
Galerie Foto Castelul Peleș înseamnă și parcul din jurul clădirilor istorice. Tezaurul natural al domeniului Peleș este aproape la fel de important precum cel construit. Peisagiști renumiți au contribuit la frumusețea...

La 17 ani, Daria Ștefania merge în finala iUmor! Cea de-a treia ediție, lider de audiență

La 17 ani, Daria Ștefania merge în finala iUmor! Cea de-a treia ediție, lider de audiență
Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 22.56, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la nivelul...

Cea de-a treia ediție iUmor a fost lider de audiență

Cea de-a treia ediție iUmor a fost lider de audiență
Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 22.56, la Antena 1, a fost lider de audiență la nnivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la...

Chefi la cuțite – lider de audiență. Connect-R a venit în emisiune la rugămintea fiicei sale

Chefi la cuțite – lider de audiență.  Connect-R a venit în emisiune la rugămintea fiicei sale
Galerie Foto Marți seara Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani. Conform Kantar Media, show-ul de pe Antena 1 a obținut o audiență medie de...
Serviciul de email marketing furnizat de