x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Deliciul fructelor de mare

0
Autor: Simona Chiriac Carmen Dragan 16 Apr 2008 - 00:00

Un studiu ştiinţific realizat în 2006 anunţa că aproxima­tiv o treime din producţia de fructe de mare se află în de­­clin, urmînd ca peste doar 50 de ani acestea să fie din ce în ce mai rare. Pe unii dintre noi stu­diul îi poate lăsa in­di­fe­­renţi. Nu s-au considerat niciodată fani ai fructelor de ma­re şi, nu-i aşa?, ce nevoie ai de ele dacă nu sînt gustoase?! Pentru alţii însă, reprezintă o delicatesă căreia cu greu îi poţi re­zista.

Un studiu ştiinţific realizat în 2006 anunţa că aproxima­tiv o treime din producţia de fructe de mare se află în de­­clin, urmînd ca peste doar 50 de ani acestea să fie din ce în ce mai rare. Pe unii dintre noi stu­diul îi poate lăsa in­di­fe­­renţi. Nu s-au considerat niciodată fani ai fructelor de ma­re şi, nu-i aşa?, ce nevoie ai de ele dacă nu sînt gustoase?! Pentru alţii însă, reprezintă o delicatesă căreia cu greu îi poţi re­zista.

 


Este bine să ştiţi…

Crevete, scoici, stridii, homari, midii…  Reţetele sînt nu­me­roase, de la cele mai simple, pînă la cele rafinate, pe mă­sura unei mese cu totul speciale. Pot fi servite sub formă de salată, su­pă, fel principal (fierte, prăjite, sotate, înăbuşite sau fripte pe grătar) sau garnituri. Fiind alimente uşor perisabile şi deosebit de toxice atunci cînd îşi pierd calităţile, cel mai bine ar fi să se afle în stare proaspătă. Congelate, trebuie evitate variaţiile mari de temperatură. Pot fi păstrate în frigider cel mult două zile înainte de a le prepara. Scoicile, stridiile sau midiile a căror co­chilii s-au spart nu mai pot fi gătite. Pentru a nu provoca probleme digestive, fructele de mare trebuie pregătite cu ma­re atenţie. Crevetele şi homarii vor căpăta culoarea roşie atunci cînd sînt bine fierţi, pe cînd carnea scoicilor va fi de cu­loarea laptelui. În cazul stridiilor, a midiilor şi a scoicilor puse la fiert, se va urmări cînd acestea se vor deschide. Se mai lasă încă cinci minute pe foc şi apoi se strecoară. Este important să fie aruncate cele care încă nu s-au deschis.

“Coquille Saint Jacques”. Acesta este numele unui preparat savuros, un adevărat test al talentului culinar, care are ­printre ingrediente scoici, vin Chardonnay, smîntînă, parmezan, unt, ceapă, pătrunjel sau usturoi. Scoicile, înăbuşite în sos de vin aromat cu usturoi şi catifelat cu smîntînă, sînt apoi acoperite cu parmezan ras. Platoul termorezistent este aşezat deasupra unei surse de căldură şi se serveşte de abia atunci cînd parmezanul s-a topit, obţinîndu-se o consistenţă absolut irezistibilă. Poftă bună!

 

 

 

Calmari prăjiţi

Ingrediente: 400 g calmari, făină, sare, ulei pentru prăjit, lămîie.

Preparare: Curăţă şi spală calmarii – pe cei mai mici lăsă-i întregi (eventual taie-i doar o dată, longitudinal), iar pe cei mai mari taie-i în bucăţi, în inele subţiri, iar tentaculele taie-le longitudinal. Trece bucăţile de calmari (sau calmarii întregi, după caz) prin făină şi apoi prăjeşte-le în ulei abundent. Cînd s-au prăjit bine scoate-le şi aşază-le cîteva minute pe un prosop de hîrtie absor­bant. Pune-le pe platoul pentru servit, presară sare şi stropeşte cu lămîie.

 

 

Crevete prăjite

Ingrediente: 400 g crevete (sau cozi de crevete), ulei de măsline extravirgin, o lămîie, aluat de clătite, sare.

Preparare: Curăţă şi spală crevetele (cozile de crevete), apoi lasă-le să se marineze o oră într-un amestec de ulei de măsline şi zeamă de lămîie. Trece apoi fiecare crevete prin aluatul de clătite şi prăjeşte-le într-un vas cu ulei abundent. Serveşte cu felii de mămăligă (polenta) prăjită.

 

 

Pui de caracatiţă în manieră antică

Ingrediente: 12 pui de caracatiţă, două lămîi, ulei de măsline, sare şi piper, pătrunjel verde.

Preparare: Curăţă şi spală puii de caracatiţă, apoi lasă-i să fiarbă două ore în apă multă, cu sare. Scoate-i, taie-i în două, longitudinal, aşază-i în farfurii ovale şi condimentează-i cu sare, piper şi o picătură de ulei. Stropeşte-i cu zeama unei lămîi, apoi decorează platoul cu feliuţe de lămîie şi frunze de pătrunjel.

 

 

Scoici cu dovlecei

Ingrediente: 24 de scoici, 240 g dovlecei, 300 g roşii, 40 g ceapă, ulei de măsline, puţin pătrunjel verde (tocat), sare şi piper alb.

Preparare: Lasă scoicile sub jet de apă rece cît mai mult timp, pentru a se duce tot nisipul de pe ele (freacă-le, eventual, cu o perie folosită numai pentru asta). Curăţă şi spală legumele, după care taie dovleceii şi roşiile (după ce ai scos seminţele) în cubuleţe, iar ceapa – julienne. Încălzeşte uleiul de măsline într-un vas, căleşte dovleceii – amestecînd cu o lingură de lemn şi nelăsînd să se rumenească. Presară sare şi piper. Într-o altă tigaie încăl­zeşte două linguri de ulei de măsline, căleşte ceapa, timp de un minut, adaugă roşiile, lasă să fiarbă mocnit două-trei minute, apoi uneşte toate legumele într-un singur vas, toarnă o jumătate de pahar de apă şi lasă-le să fiarbă împreună încă 8-10 minute. Pune scoicile, pătrunjelul tocat şi aşază capacul, lăsînd vasul la foc tare, ca să se deschidă valvele. Trage vasul de pe foc şi potriveşte gustul de sare şi piper.

 

 

Pui de sepie la grătar

Ingrediente: 400 g pui de sepia, trei linguri de pătrunjel verde tocat, o lămîie, ulei de măsline, sare şi piper.

Preparare: Curăţă şi spală puii de sepie, apoi lasă-i să se marineze o jumătate de oră într-un amestec de ulei, suc de lămîie, sare şi piper. Scoate-i apoi din marinată şi coace-i pe grătar, în cuptorul preîncălzit. Aşa­ză-i pe platoul de servit, toarnă deasupra o picătură de ulei şi presară pătrunjel verde tocat.

Citeşte mai multe despre:   sare,   ulei,   piper,   măsline,   caiet de retete,   lămîie

 



Mai multe titluri din categorie

(P) Supliment nutritiv impotriva naparlirii excesive la caini si pisici, SHED-X

(P)  Supliment nutritiv impotriva naparlirii excesive la caini si pisici, SHED-X
Shed-X este un supliment 100% natural, cu actiune completa si garantata in scopul combaterii naparlirii excesive in maxim 3-6 saptamani. Este formulat stiintific de catre Doctori in Nutritia Animalelor pentru a respecta...

Bella, fetița care a uimit întreaga planetă cu abilitățile sale, urcă pe scena Next Star

Bella, fetița care a uimit întreaga planetă cu abilitățile sale, urcă pe scena Next Star
Galerie Foto La doar șapte ani, Bella Devyatkina vorbește opt limbi străine și va face o demonstrație sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, într-o nouă ediție Next Star....

Cum se organizează o înmormântare în Bucuresti

Cum se organizează o înmormântare în Bucuresti
Momentul trecerii în neființă a unei persoane dragi este greu, de multe ori chiar traumatizant. Nimic nu poate alina definitiv durerea resimțită, însă există câteva lucruri care te pot ajuta să treci mai ușor...

Turismul balnear ne reface după pandemie

Turismul balnear ne reface după pandemie
După foarte mult timp de sedentarism și izolare, revenirea la tratamentele balneare este benefică atât pentru refacerea sistemului nostru imunitar, cât și pentru economie. Putem arde calorii și ne putem reface, du...

Intact Media GroupHealth Foru​​​​​​​m - Impactul abonamentelor medicale în sănătate și economie

Intact Media GroupHealth Foru​​​​​​​m - Impactul abonamentelor medicale în sănătate și economie
Galerie Foto Mai bine să previi decât să repari, iar apoi să ajungi să cheltui sume enorme, și nu de puține ori cu efecte minime. Un principiu simplu, pe care România nu îl aplică în niciun sector al economiei, iar...

Super Neatza cu Răzvan şi Dani, record de audienţă în acest sezon

Super Neatza cu Răzvan şi Dani, record de audienţă în acest sezon
Cea mai nouă ediţie Super Neatza cu Răzvan şi Dani, difuzată miercuri, 9 iunie, la Antena 1 s-a impus ca lider detaşat de audienţă, la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani, cu...

Cursele charter Arad - Antalya vor avea loc de trei ori pe săptămână

Cursele charter Arad - Antalya vor avea loc de trei ori pe săptămână
Vicepreședintele Consiliului Județean Arad anunță startul zborurilor directe Arad - Antalya. Acestea au loc de trei ori pe săptămână. Cursele se vor opera până la sfârșitul lunii...

Cine va realiza celebrul calendar Pirelli din 2021

Cine va realiza celebrul calendar Pirelli din 2021
Cântărețul canadian Bryan Adams, care a fotografiat personaje renumite, printre care Amy Winehouse, John Boyega și Regina Elisabeta a II-a, va realiza cea mai recentă ediție a calendarului Pirelli, conform...

Cele mai bune cărți despre spiritualitate pentru a-ți hrăni sufletul

Cele mai bune cărți despre spiritualitate pentru a-ți hrăni sufletul
A găsi inspirația pentru a ne îmbogăți sufletul și a ne echilibra emoțiile pare a fi o călătorie nesfârșită, mai ales în timpul pandemiei. La urmă urmei, 2020 și 2021 reprezintă doi ani...

Ioana Abur şi Ioana Blaj complică acţiunea la finalul acestui sezon Adela

Ioana Abur şi Ioana Blaj complică acţiunea la finalul acestui sezon Adela
Galerie Foto Doar 3 săptămâni îi mai despart pe telespectatori de finalul primului sezon Adela, serial difuzat în fiecare joi, de la 20:30, la Antena 1, iar noi personaje-cheie îşi vor face apariţia pentru a complica şi mai...

Patrizia Paglieri:  “O zi în Asia Express e cât un an la București!”

Patrizia Paglieri:  “O zi în Asia Express e cât un an la București!”
Galerie Foto Patrizia Paglieri și fiul ei, Franci, au plecat pe Drumul Împăraților cu gândul de a învăța o lecție de viață, lucru care s-a și întâmplat. Cursa din Asia Express le-a adus surprize după surprize și...

Chef Scărlătescu și echipa mov, o nouă victorie în minoritate numerică

Chef Scărlătescu și echipa mov, o nouă victorie în minoritate numerică
Galerie Foto Seara de luni a adus la Chefi la cuțite o mult așteptată victorie pentru echipa mov, condusă de chef Cătălin Scărlătescu, ce a câștigat detașat confruntarea pe echipe în ciuda faptului că se...

Chefi la cuțite și Tazz by eMag le aduc telespectatorilor meniurile din finală

Chefi la cuțite și Tazz by eMag le aduc telespectatorilor meniurile din finală
Galerie Foto Finala sezonului 9 „Chefi la cuțite” vine cu o premieră în rândul show-urilor culinare din România. Pentru prima dată, telespectatorii Antena 1 pot câștiga cele trei meniuri complete din...

Chef Scărlătescu, demoralizat de înfrângeri: ”E posibil să nu ajung în finală”

Chef Scărlătescu, demoralizat de înfrângeri:  ”E posibil să nu ajung în finală”
Galerie Foto Competiția celui mai iubit show culinar devine din ce în ce mai grea, iar cea mai lungă perioadă de confruntări pe echipe de până acum își va pune amprenta asupra energiei din bucătăria Chefi la cuțite....
Serviciul de email marketing furnizat de