x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Divinităţi de temut

Divinităţi de temut

11 Iul 2007   •   00:00

Intre 15 şi 17 iulie, timp de trei zile, soarta oamenilor se află in măinile unor temute zeităţi feminine. Purtănd numele de Circovii Marinei, ele ii pedepsesc crunt pe cei care trec peste interdicţiile instituite pentru această perioadă.

Intre 15 şi 17 iulie, timp de trei zile, soarta oamenilor se află in măinile unor temute zeităţi feminine. Purtănd numele de Circovii Marinei, ele ii pedepsesc crunt pe cei care trec peste interdicţiile instituite pentru această perioadă.

Protectoarea celor slabi

Despre Ciurica, cea care işi face simţită prezenţa in prima zi a triadei, se spune că a fost la inceputuri o mare sfăntă care l-a bătut ("l-a ciuruit") cu ciomagul in cap pe dracul atunci cănd a vrut să trimită peste lume furtună şi grindină. Pornind de la această "ispravă", ea este temută de cei puternici, căci are "bunul" obicei de a-i ajuta pe oamenii lipsiţi de apărare. Femeile o cinstesc cu atăt mai mult cu căt, se spune in popor, ea le dă putere să-şi certe şi să-şi pedepsească bărbaţii. In această zi, femeile nu lucrează, nu cos, nu ţes şi nu dau nimic cu imprumut. In schimb, ele sunt apărate de boli, de incendii şi au parte de spor in casă. De asemenea, nu este bine să se certe oamenii intre ei, pentru că aşa se va intămpla tot anul.

In ziua Marinei (17 iulie), gospodarii sunt din nou puşi la incercare. De această dată, de vină sunt incendiile ce se iscă pe nebăgare de seamă şi care au rolul de a-i aduce pe calea cea bună pe cei care nu o respectă cum se cuvine. Preţuită mai ales de femei, Marina le ajută să nască uşor, să nu aibă copii diformi, ţine departe lupii de gospodării şi face ca fructele şi legumele să se părguiască frumos.

Vrăji şi leacuri

Se obişnuieşte ca in ziua Marinei să se culeagă pelin din care să se facă mături şi cu care să se indepărteze puricii şi alte găngănii de prin case. De asemenea, crenguţele de pelin se pun şi in apa de spălat pentru a infrumuseţa chipul. La miezul nopţii, femeile care ştiu vrăjile de demult merg pe cămp şi iau o baligă. După ce o izbesc cu putere de perete, aceasta capătă puteri nebănuite. I se dă foc şi se afumă locul in care se crede că s-au aciuat duhurile rele sau se indepărtează bolile. Şi usturoiul scos din pămănt exact in această zi poate fi folosit la săvărşirea descăntecelor. Dacă se pisează şi se unge cu el orice om bolnav, pe dată se vindecă.

Aripi de pui cu sos

Ingrediente: 4 aripioare de pui, o ceapă, 4 căţei de usturoi, un sfert de ţelină, un morcov, 150 g smăntănă, ulei, oregano, sare, piper, cimbru, pătrunjel, salvie.

Preparare: Aripioarele de pui se curăţă, se spală, se condimentează cu sare, piper şi cimbru şi se pun in cuptor, intr-o tavă cu ulei şi apă. Din cănd in cănd se mai stropesc cu sosul din tavă, ca să se rumenească uniform. In timpul acesta, intr-o tigaie cu ulei incins se pun la călit ceapa tocată, morcovul şi usturoiul tăiate rondele şi ţelina tăiată beţişoare. Se adaugă sare, piper, oregano şi cimbru. După ce s-a răcit, se amestecă foarte bine cu smăntănă. Aripioarele de pui se servesc cu sos de smăntănă şi se decorează cu frunze de pătrunjel sau salvie.

×
Subiecte în articol: calendar gastronomic