|
|
Se spune ca in unele locuri umbla cainii cu covrigi in coada, dar aici mai degraba intalniti porci, al caror numar este de doua ori mai mare decat al locuitorilor danezi. Si, cum fum fara foc nu se poate, este de la sine inteles ca majoritatea specialitatilor traditionale este cu si din carne de porc. Ati auzit de vestita patiserie daneza!? Un deliciu de prajituri facute din zahar, faina si din cele mai variate creme. Dar nu desertul este preferatul acestui popor perfectionist. Slabiciunea lui cea mare este⦠painea! Aceasta se consuma in cantitati industriale si este adusa special de la Viena.
"Nici o masa fara paine" poate fi chiar un motto pe care nu-l incalca nimeni niciodata. Dar, mai ales vinerea, cand ritualul spune ca painica se consuma obligatoriu cu cafea.
PRETEXT. Iar daca nu stiati, aflati ca nicaieri in alta parte cafeaua nu este mai importanta decat in aceasta tara, ai carei locuitori o folosesc drept pretext de socializare. Indiferent ca este o terasa sau locul care inconjoara tonomatul de cafea de la birou, oamenii sunt mult mai receptivi la comunicare in aceste locatii decat oriunde altundeva. Dar sa revenim la paine! Cele mai gustoase feluri de paine sunt cele cu nume cat mai ciudate. Iar aici nu avem cum sa nu amintim de painea "Spandauer", care aduce mai degraba cu o prajiturica, iar imediat ce o veti gusta veti intelege de ce e preferata tuturor. Este facuta dintr-un aluat alb, putin dulce, la mijlocul caruia se afla marmelada sau budinca de vanilie.
Febletea danezilor e insa alta: o varianta imbunatatita a acestei paini, putin mai dulce, pe care magazinele o epuizeaza de obicei in primele doua ore de la primire. Si, culmea ironiei, stiti care este numele acesteia?: "Ochiul cel rau al brutarului!"
GOGOSELE DANEZE
|
Bateti doua albusuri spuma. Separat amestecati doua cani cu faina cu doua lingurite cu praf de copt, o jumatate de lingurita cu sare, o jumatate de lingurita cu bicarbonat, o lingurita cu zahar, 4 lingurite cu unt topit si doua cani cu smantana. Se amesteca bine toate aceste ingrediente si se freaca pana se omogenizeaza complet. La sfarsit se adauga cu o lingurita albusurile batute spuma. Se incinge apoi o ceasca de ulei vegetal intr-o cratita sau un ceaun, se ia cate o lingurita din aluat si se pun la prajit in uleiul incins.
|
Citește pe Antena3.ro