x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Dovleacul, o preţioasă madlenă proustiană

0
Autor: Tudor Cires 19 Noi 2009 - 00:00
Dovleacul, o preţioasă madlenă proustiană
Vezi galeria foto

Era o vreme când plăcinta cu dovleac devenea, peste toamnă, un fel de "prăjitură naţională". Bună de gătit şi în varianta de frupt - cu foi pufoase preparate cu unt şi făină -, ca şi în zilele de post - când pentru foi puteai pune în loc ulei sau margarină -, prăjitura asta a "aromat" multe dimineţi de copilărie.



În zilele în care bunica ţinea să nu gătească nici măcar cu ulei, era suficientă o felie de "plăcintar" (aşa îi spune dovleacului-tigvă, cu carnea de un oranj închis, aproape roşu), pe care se presăraseră scorţişoară şi zahăr vanilinat, înainte de a fi pusă în "rola" cuptorului... Probabil că pentru mulţi dintre cei care citesc, dovleacul copt e un fel de "madlenă" proustiană. Închizi ochii şi te simţi, dintr-o dată, în timpul "acela", când pământul începea să îngheţe, iar aerul avea miros de lemn ars în sobă, împrăştiat pe toate "gurile de fum" ale satului. După mirosul aerului, ştiam ce lemne erau puse în sobă. Fumul un pic mai iute era de fag, iar cel aromat, cu o notă intensă de răşină, era al buturugii de brad. Bunicile satului aproape că îţi puteau spune, după esenţa lemnului din sobă şi puterea lui calorică, dacă la casele acelea gazdele doar se încălzeau sau coceau o pâine.

Minune coaptă
Şi dacă tot am pomenit de dovleacul copt, să încercăm să rememorăm o reţetă. Cea mai simplă dintre toate. Să ungem mai întâi o tavă mare cu ulei, cu unt sau cu margarină. Să aşezăm apoi, cu grijă, feliile de dovleac (suficient de late, încât să poţi "muşca" din carnea lor apoi). Feliile se înţeapă puţin cu furculiţa, apoi se presară zahăr şi scorţişoară. Unii mai pun şi coajă rasă de lămâie sau de portocală ori îl stropesc (discret) cu rom. Focul se lasă întâi mic, apoi se dă flacăra mare, să se caramelizeze zahărul. Dar, fiindcă toamna nu este numai a dovlecilor, să dăm, în această pagină, şi o reţetă de plăcintă cu mere - o adevărată regină a dulciurilor.

Ştrudel cu mere şi stafide

Ai nevoie de un pachet aluat de foitaj, 600 g mere, 50 g unt, 100 g miez de nucă, 125 g stafide, 80 g zahăr tos, zahăr vanilinat, scorţişoară, mentă tocată, ghimbir, anason.
Merele se taie felii potrivit de groase, apoi cubuleţe sau se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari. Se topeşte untul, se adaugă merele, scorţişoara, zahărul vanilinat şi zahărul tos. Se călesc până încep să se înmoaie, se pun stafidele şi se mai ţin pe foc cinci minute. Se lasă să se răcească, apoi se amestecă bine cu menta tocată şi miezul de nucă tocat mărunt. Aluatul de foitaj se crestează pe o margine cu un cuţit şi pe marginea opusă se pune umplutura. Se rulează, se stropeşte cu puţină apă, se aşază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se introduce în cuptorul încins pentru 30 de minute.

Tarte cu dovleac

Ai nevoie de 250 g făină, 100 g margarină, 100 g zahăr pudră, 150 g zahăr tos, o jumătate de linguriţă cu bicarbonat de sodiu, 500 ml apă, un vârf de linguriţă cu sare, un dovleac de plăcintă mai mic, o linguriţă cu scorţişoară, 4 kiwi, 7 g gelatină alimentară.
Margarina se pune într-un bol împreună cu 200 ml apă, sarea şi zahărul pudră. Se mixează până devin ca o cremă, se adaugă făina amestecată cu praful de copt şi se frământă până rezultă un aluat omogen, potrivit de tare. Se acoperă cu folie alimentară şi se introduce la rece 30 de minute. Dovleacul se curăţă de coajă, se dă pe răzătoarea cu ochiuri mari şi se pune la călit împreună cu 100 g zahăr tos şi 100 ml apă. Se adaugă scorţişoara, se amestecă, se lasă pe foc până începe să se înmoaie, apoi se pune într-o strecurătoare şi se ţin să se răcească. Se întinde o foaie subţire de aluat, se decupează rondele cu o formă, se aşază în forme de tartă unse cu margarină şi se coc 10 minute în cuptorul încins. Se umplu cu dovleacul călit, se introduc în cuptor şi se mai lasă 15 minute. Se decorează cu un jeleu preparat din apa rămasă, zahăr tos, piure de kiwi şi gelatină.

Reţete redactate de Alina Ramona Anghel

Citeşte mai multe despre:   caiet de retete

 



Mai multe titluri din categorie

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public.  Emisiunea a înregistrat cele mai bune cifre din acest sezon

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public.  Emisiunea a înregistrat cele mai bune cifre din acest sezon
Galerie Foto Şi marți  seara, telespectatorii au ales Chefi la cuţite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public şi a înregistrat cele mai  bune cifre din...

Maria Buză şi Marius Rizea, sursa de comedie în serialul Adela de la Antena 1

Maria Buză şi Marius Rizea, sursa de comedie în serialul Adela de la Antena 1
Galerie Foto Maria Buză şi Marius Rizea fac parte din distribuţia celui mai nou serial de ficţiune produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, Adela. Obişnuiţi să joace un cuplu, de data aceasta telespectatorii îi vor...

Hobby-uri fotbalistice. Ce pasiuni au Ronaldo și Beckham

Hobby-uri fotbalistice. Ce pasiuni au Ronaldo și Beckham
Ronaldo a declarat în 2008 că bingo-ul l-a ajutat să înveţe limba engleză, în vreme ce Will Smith a spus, într-un interviu, că scrima i-a apropiat pe el, David Beckham şi Tom Cruise. Cech a cântat la tobe...

Tragedie în familia lui „Rocky”: Mama lui Sylvester Stallone a murit la 98 de ani

Tragedie în familia lui „Rocky”: Mama lui Sylvester Stallone a murit la 98 de ani
Mama lui Sylvester Stallone, Jackie, fost astrolog, psiholog şi managerul proiectului de televiziune G.L.O.W., a murit la vârsta de 98 de ani. Jackie făcea pilates şi se antrena în sala de forţă, iar moartea sa a ...

Turismul intern s-a ieftinit. Care au fost prețurile în perioada sezonului estival 2020

Turismul intern s-a ieftinit. Care au fost prețurile în perioada sezonului estival 2020
Costul unui sejur pentru două persoane, timp de trei nopți, în perioada sezonului estival 2020 a scăzut cu 21% faţă de același interval al anului trecut. Numărul rezervărilor last-minute s-a dublat,...

Chefi la cuțite a fost aseară lider de audiență pe toate segmentele de public Peste 1.800.000 de telespectatori au urmărit emisiunea

Chefi la cuțite a fost aseară lider de audiență pe toate segmentele de public  Peste 1.800.000 de telespectatori au urmărit emisiunea
Galerie Foto Chefi la cuțite a dominat seara de luni. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul...

Dust Busters – Servicii de Curatenie Profesionale

Dust Busters – Servicii de Curatenie Profesionale
Cu totii am avut acele zile lungi in care abia asteptam sa iesim de la serviciu si sa ne indreptam spre casa, unde ne asteapta un loc calduros, curat si primitor, in care sa ne putem relaxa dupa o zi de munca. Adesea...

Focurile vii de la Dealu Frumos

Focurile vii de la Dealu Frumos
Galerie Foto Legendele cu haiduci și comori se întind și „sub munte”, în zona subcarpatică de la poalele Bucegilor, unde localnicii povestesc despre „focurile vii” care apar, în anumite perioade ale anului, deasupra...

Pe urmele Haiducilor lui Șaptecai, în Munții Bucegi

Pe urmele Haiducilor lui Șaptecai, în Munții Bucegi
Galerie Foto Mulți români sunt pasionați de filmele cu haiduci și de legendele care se leagă de Munții Bucegi. În plină pandemie, unul dintre cele mai sigure circuite turistice este pe urmele Haiducilor lui Șaptecai, pe...

„Nu există nu se poate!” Revenire surpriză la TVR

„Nu există nu se poate!” Revenire surpriză la TVR
Începând din această toamnă, mai exact din data de 12 octombrie, surpriza grilei TVR 2 este revenirea Andreei Marin, una dintre cele mai puternice şi carismatice vedete din România, cu un program în care va...

Campioana națională la bob Georgiana Lupu este câștigătoarea celei de-a doua ediții iUmor 

Campioana națională la bob Georgiana Lupu este câștigătoarea  celei de-a doua ediții iUmor 
Galerie Foto Deși s-a înscris la casting în fiecare sezon, abia anul acesta campioana la bob Georgiana Lupu și-a făcut curaj să și urce pe scena iUmor și bine a făcut! Georgiana a fost votată în aplicație și trimisă...

Anca Sigartău şi Marian Râlea fac parte din distribuţia serialului Adela de la Antena 1

Anca Sigartău şi Marian Râlea fac parte din distribuţia serialului Adela de la Antena 1
Galerie Foto Anca Sigartău şi Marian Râlea formează un cuplu în cel mai nou serial de ficţiune produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, Adela. Cu o vastă experienţă atât pe micile ecrane, cât şi pe scena...

Deschidem Dosar România la TVR 1: „Cantacuzino, un institut pentru o ţară”

Deschidem Dosar România la TVR 1: „Cantacuzino, un institut pentru o ţară”
Galerie Foto Care este rolul acestei instituţii strategice a României în combaterea pandemiei de coronavirus? Cum a fost salvat Institutul Cantacuzino? Cine sunt specialiştii de talie mondială care lucrează aici şi ce...

Celebrul brand de electrocasnice de lux Lofra Italia pătrunde pe piața românească

Celebrul brand de electrocasnice de lux Lofra Italia pătrunde pe piața românească
Galerie Foto Compania TECHSTORE.Ro a adus în România și celebrul brand de electrocasnice de lux Lofra Italia, care s-a angajat de ani de zile pe calea confortului durabil cu produse electrocasnice de lux, de calitate premium, ...

Cea de-a doua gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Cea de-a doua gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a doua gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Tavi Clonda, cu o excelentă transformare în Adam Lambert, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional,...
Serviciul de email marketing furnizat de