x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Dovleacul, o preţioasă madlenă proustiană

0
Autor: Tudor Cires 19 Noi 2009 - 00:00
Dovleacul, o preţioasă madlenă proustiană
Vezi galeria foto

Era o vreme când plăcinta cu dovleac devenea, peste toamnă, un fel de "prăjitură naţională". Bună de gătit şi în varianta de frupt - cu foi pufoase preparate cu unt şi făină -, ca şi în zilele de post - când pentru foi puteai pune în loc ulei sau margarină -, prăjitura asta a "aromat" multe dimineţi de copilărie.



În zilele în care bunica ţinea să nu gătească nici măcar cu ulei, era suficientă o felie de "plăcintar" (aşa îi spune dovleacului-tigvă, cu carnea de un oranj închis, aproape roşu), pe care se presăraseră scorţişoară şi zahăr vanilinat, înainte de a fi pusă în "rola" cuptorului... Probabil că pentru mulţi dintre cei care citesc, dovleacul copt e un fel de "madlenă" proustiană. Închizi ochii şi te simţi, dintr-o dată, în timpul "acela", când pământul începea să îngheţe, iar aerul avea miros de lemn ars în sobă, împrăştiat pe toate "gurile de fum" ale satului. După mirosul aerului, ştiam ce lemne erau puse în sobă. Fumul un pic mai iute era de fag, iar cel aromat, cu o notă intensă de răşină, era al buturugii de brad. Bunicile satului aproape că îţi puteau spune, după esenţa lemnului din sobă şi puterea lui calorică, dacă la casele acelea gazdele doar se încălzeau sau coceau o pâine.

Minune coaptă
Şi dacă tot am pomenit de dovleacul copt, să încercăm să rememorăm o reţetă. Cea mai simplă dintre toate. Să ungem mai întâi o tavă mare cu ulei, cu unt sau cu margarină. Să aşezăm apoi, cu grijă, feliile de dovleac (suficient de late, încât să poţi "muşca" din carnea lor apoi). Feliile se înţeapă puţin cu furculiţa, apoi se presară zahăr şi scorţişoară. Unii mai pun şi coajă rasă de lămâie sau de portocală ori îl stropesc (discret) cu rom. Focul se lasă întâi mic, apoi se dă flacăra mare, să se caramelizeze zahărul. Dar, fiindcă toamna nu este numai a dovlecilor, să dăm, în această pagină, şi o reţetă de plăcintă cu mere - o adevărată regină a dulciurilor.

Ştrudel cu mere şi stafide

Ai nevoie de un pachet aluat de foitaj, 600 g mere, 50 g unt, 100 g miez de nucă, 125 g stafide, 80 g zahăr tos, zahăr vanilinat, scorţişoară, mentă tocată, ghimbir, anason.
Merele se taie felii potrivit de groase, apoi cubuleţe sau se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari. Se topeşte untul, se adaugă merele, scorţişoara, zahărul vanilinat şi zahărul tos. Se călesc până încep să se înmoaie, se pun stafidele şi se mai ţin pe foc cinci minute. Se lasă să se răcească, apoi se amestecă bine cu menta tocată şi miezul de nucă tocat mărunt. Aluatul de foitaj se crestează pe o margine cu un cuţit şi pe marginea opusă se pune umplutura. Se rulează, se stropeşte cu puţină apă, se aşază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se introduce în cuptorul încins pentru 30 de minute.

Tarte cu dovleac

Ai nevoie de 250 g făină, 100 g margarină, 100 g zahăr pudră, 150 g zahăr tos, o jumătate de linguriţă cu bicarbonat de sodiu, 500 ml apă, un vârf de linguriţă cu sare, un dovleac de plăcintă mai mic, o linguriţă cu scorţişoară, 4 kiwi, 7 g gelatină alimentară.
Margarina se pune într-un bol împreună cu 200 ml apă, sarea şi zahărul pudră. Se mixează până devin ca o cremă, se adaugă făina amestecată cu praful de copt şi se frământă până rezultă un aluat omogen, potrivit de tare. Se acoperă cu folie alimentară şi se introduce la rece 30 de minute. Dovleacul se curăţă de coajă, se dă pe răzătoarea cu ochiuri mari şi se pune la călit împreună cu 100 g zahăr tos şi 100 ml apă. Se adaugă scorţişoara, se amestecă, se lasă pe foc până începe să se înmoaie, apoi se pune într-o strecurătoare şi se ţin să se răcească. Se întinde o foaie subţire de aluat, se decupează rondele cu o formă, se aşază în forme de tartă unse cu margarină şi se coc 10 minute în cuptorul încins. Se umplu cu dovleacul călit, se introduc în cuptor şi se mai lasă 15 minute. Se decorează cu un jeleu preparat din apa rămasă, zahăr tos, piure de kiwi şi gelatină.

Reţete redactate de Alina Ramona Anghel

Citeşte mai multe despre:   caiet de retete

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Germania a inclus Bucureștiul și 10 județe din țară pe lista „zonelor de risc”

Germania a inclus Bucureștiul și 10 județe din țară pe lista „zonelor de risc”
Autoritățile germane au inclus Bucureștiul și 10 județe din țară pe lista „zonelor de risc”, din cauza creșterii infecțiilor cu COVID-19 transmite Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Măsura...

Grecia extinde restricțiile de călătorie pentru turiștii români

Grecia extinde restricțiile de călătorie pentru turiștii români
Grecia a extins interdicţia de călătorie şi restricţiile pentru mai multe ţări, printre care și România. Măsurile sunt luate în contextul creșterii infecțiilor cu COVID-19, iar autoritățile elene vor ...

Un colț de rai pentru turismul ecumenic: Mănăstirea Caraiman

Un colț de rai pentru turismul ecumenic: Mănăstirea Caraiman
Galerie Foto Turismul ecumenic revine, încet, dar sigur, la ceea ce era înainte de pandemie. Una dintre cele mai mari bucurii ale credincioșilor creștini ortodocși este pelerinajul la mănăstirile din România și din...

Excursii fără stres pe litoralul bulgăresc

Excursii fără stres pe litoralul bulgăresc
Galerie Foto Litoralul bulgăresc a devenit refugiul turiștilor români oripilați de obligativitatea purtării măștii pe falezele din România. Pentru aerosoli fără mască de protecție și pentru weekenduri fără stres,...

Un actor celebru s-a infectat cu COVID-19. A anunțat vestea chiar de ziua lui

Un actor celebru s-a infectat cu COVID-19. A anunțat vestea chiar de ziua lui
Celebrul actor spaniol Antonio Banderas a ieșit pozitiv la testul pentru coronavirus. Acesta a împlinit 60 de ani și a devenit cunoscut pentru rolurile sale din filmele Desperados și Masca...

Jurat X Factor, operat de urgenţă. „Ar fi putut să rămână pentru restul vieții într-un scaun cu rotile”

Jurat X Factor, operat de urgenţă. „Ar fi putut să rămână pentru restul vieții într-un scaun cu rotile”
Simon Cowell s-a accidentat în timp ce testa o bicicletă electrică în Malibu. Celebrul jurat de la "X Factor" şi "America's Got Talent" şi-a rupt spatele. Simon Cowell şi-a rupt spatele, după ce a căzut de...

Un nou număr consistent al revistei ziariștilor profesioniști

Un nou număr consistent al revistei ziariștilor profesioniști
A apărut un nou număr (18) AL REVISTEI UZP, una din puținele publicații din Europa consacrate exclusiv problemelor profesiei de jurnalist. Din sumarul bogat al acestui nou număr al publicației editate de...

Nuntă la Hollywood. Celebrul actor Sean Penn s-a căsătorit. Soția sa este mai tânără cu 32 de ani

Nuntă la Hollywood. Celebrul actor Sean Penn s-a căsătorit. Soția sa este mai tânără cu 32 de ani
Celebrul actor american Sean Penn s-a căsătorit cu actriţa australiană Leila George, într-o ceremonie oficiată prin videoconferinţă, transmite ABC.  "Am avut o nuntă COVID....

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla - minunile care s-au întâmplat cu ea, în timpul vieții

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla - minunile care s-au întâmplat cu ea, în timpul vieții
Pe data de 07 august, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Cuvioasei Teodora. Aceasta este prima româncă trecută în rândul sfinților. A fost fiica lui Ștefan Joldea, comandant de artilerie la Cetatea...

SUA transmite avertismente de călătorie. Care este recomandarea pentru România

SUA transmite avertismente de călătorie. Care este recomandarea pentru România
Departamentul de Stat şi Centrul de Control al Bolilor şi Prevenţie (CDC) din SUA transmite avertismente de călătorie față de mai multe state unde infecțiile cu COVID-19 sunt în creștere. Acestea...

Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor

Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor
Una dintre reşedinţele oficiale ale reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, îşi va deschide grădinile pentru public, prima dată în peste 40 de ani, transmite Reuters. Turiștii vor putea face un...

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute
Deși se află pe unul dintre cele mai frumoase bulevarde ale Bucureștiului, ar trece, poate, neobservată, în plimbările noastre la Șosea, dacă nu i-am ști, dinainte, povestea... O poveste aproape la fel de...

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță
Poate n-o să stai chiar la un hotel de 5 stele – o fi de 4, ori numai de 3 – dar cu siguranță felul în care vei consuma o astfel de vacanță merită punctajul maxim. Și asta pentru că vei beneficia de...

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță
De fapt, dacă ar fi să luăm ca structură de rezistență arcul carpatic, urmându-l de o parte și de alta a semețelor lui vârfuri, nu trei cercuri concentrice ale credinței am afla, ci mult mai multe, din care...

Athos - sfaturi pentru pelerini

Athos - sfaturi pentru pelerini
Oricât am lărgi conceptul de turism religios, la Athos, călătorul nu mai e turist, ci pelerin. Cu avantajele și dezavantajele sale. Ortodoxia slujită la Athos, ca și cea repovestită în paginile...
Serviciul de email marketing furnizat de