x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Dragos Stemate - Reteta ca la mama

Dragos Stemate - Reteta ca la mama

de Pompiliu Kostas Radulescu    |    12 Iul 2006   •   00:00
Dragos Stemate - Reteta ca la mama
RETETA DE VEDETA
Deschid televizorul si... ma enervez. Serialul e pe sfarsite. Da... Asa-i cu programul asta al meu de lucru. Cand altii se relaxeaza (adica in "prime-time", ca sa raman tot in zona televiziunii), eu trag. Dar, ma rog, recunosc ca e si reconfortant cand, pe de alta parte, am timp liber si-i vad pe altii muncind.

Parca-i de doua ori mai relaxanta berica la o terasa, sub umbreluta care maine-poimaine o sa-mi dea si telefon acasa ca sa ma-ntrebe de sanatate. Asa ca, vorba Mariei Gheorghiu, "sa luam frumosul din ce-a fost", sa-ncerc sa nu daram cu cotul paharul (cel cu partea plina) de langa mine, sa-mping cu piciorul sub masa galeata (cea cu melancolie, ca sa nu cad in ea) si mai bine sa pun mana pe telefon.

ALO, DRAGOS. Actorul Dragos Stemate. Ultima mea sansa de a afla "first hand" ce s-a-ntamplat in episodul pe care tocmai l-am ratat! "Iarta-ma, sunt cam obosit acum. Am avut un program destul de incarcat zilele astea", imi raspunde cu glas vadit obosit dupa ce-i expun grava problema. "Dar de ce nu treci tu zilele astea pe la mine sa mai stam si noi la povesti...?", adauga imediat. Incuviintez din doua vorbe. "Despre bucatarie!", completez apoi repede. "Bucatarie?", zice surprins si-l aud razand pentru prima oara in seara asta.

"Pai, primul lucru care-mi vine in minte atunci cand vorbesc despre bucatarie este ziua in care am vrut sa-mi fac un ceai de coriandru. Dar am pus din greseala piper!" Povesteste amuzat si parca si oboseala i-a trecut ca prin minune.

"Nu mi-am dat seama, pentru ca boabele seamana foarte mult si-n plus, pastram amandoua mirodeniile in borcanase asemanatoare. Am realizat insa ce-am facut abia dupa ce-am baut ceaiul si m-am dus sa-mi mai fac unul. Totusi, avea un gust chiar foarte placut... Probabil pentru ca pusesem si zahar. N-as recomanda insa inovatia asta. Dar daca esti curios sa vezi cum e si vrei sa-ti faci un ceai in seara asta, sa stii ca eu nu-mi asum responsabilitatea", adauga si-l aud razand in receptor. "Acum ai la ce te gandi pana sa ne vedem. Te-astept", spune de ramas bun si-aud telefonul cum se-asaza in furca. La cum il stiu, deja are un as in maneca...

TI-E FOAME? Asta ma-ntreaba Dragos de cum ii intru-n casa in ziua stabilita si, cu un suras sugubat in coltul ochilor, ma conduce direct in bucatarie. Dau roata incaperii din priviri. Tablia de gresie de langa aragaz e goala. Nimic nu vorbeste despre pregatiri culinare. Doar pe un colt de masa, o ceasca de cafea, nici mare, nici mica, isi asteapta continutul. "Foamea-i cel mai bun bucatar, nu?", raspund eu cu diplomatie. "Political correctness", cum se zice acum. Surasul lui se transforma intr-un zambet de-a binelea. "Aici, ai dreptate... ", spune clatinand din cap si-mi toarna cafea din cana de sticla a filtrului. "Dar nu in sensul in care te astepti tu", continua si-ncepe sa mosmondeasca ceva pe unul dintre rafturile de jos ale frigiderului. Cred ca in cutia pentru legume... Dar usa "ghetariei" se deschide spre mine, asa ca oricat m-as stradui, nu vad nimic din ce se afla inauntru.

ASUL DIN MANECA. "Friptura de porc la tava... ", spune fara sa-si dea seama ca vine cat se poate de nimerit in intampinarea intrebarii mele nerostite, si scoate din frigider un castron cu carnea lasata peste noapte la fezandat, "cu cartofi", adauga, scotand cu cealalta mana o plasa cu cativa amanti ai gandacilor de colorado. "Am furat-o (n.r. - reteta) de la mama. Acum eu zic ca m-am specializat, dar tot nu-mi iese ca a ei. Inca", adauga spre disperarea muta a tuturor porcinelor trecute pe lista deliciosului experiment. Iar restul e tacere. In imagini...

"Desi stiu reteta de multa vreme de la mama, am invatat-o de fapt in timp. O pretuiesc, pentru ca mi se pare foarte usor si repede de gatit pentru un barbat. Plus ca e o reteta cu care nu te faci de rusine cand inviti pe cineva la masa" - Dragos Stemate, actor

BUCATAR DE NEVOIE
M-am convins destul de devreme, si chiar pe pielea mea, ca foamea e cu siguranta cel mai bun bucatar. Si m-am mai convins de un lucru. Ca nevoia chiar te-nvata. Dar nevoia si foamea nu prezinta insa si garantia ca ce te-apuci sa gatesti iti va si iesi cum trebuie. Eram intr-o zi singur acasa. Altfel n-avea farmec. Cred ca aveam in jur de 14-15 ani. Ce mi-am zis? Ce poate fi mai simplu decat sa prajesc niste oua? Dar cum voiam sa fiu mai sofisticat de-atat, am tinut mortis sa-mi fac o omleta. Dar am ars-o, pentru ca uitasem sa pun ulei. Ce sa-ti spun? Atunci am gatit prima oara, pentru ca atunci mi-a fost foame cel mai tare.

ACTOR DIN VOCATIE
Eu cred in ceea ce fac si cred ca actoria poate schimba mentalitatile si sentimentele oamenilor. Din punctul asta de vedere, si luand in considerare sensibilitatea aparte a fiecaruia, acel lucru anume la care fiecare vibreaza, apreciez orice modalitate de expresie ca pe un vehicul catre sufletul oamenilor. Cred ca esential pentru profesia asta este sa intelegi ca fiecare isi are locul si steaua lui. Si pana la urma viata alege. Printre proiectele personale se numara un week-end la pescuit, apoi cateva zile la mare si o drumetie la munte. Profesional, sunt proiecte in care sunt implicat, dar nu este inca momentul sa vorbesc despre ele.

FRIPTURA DE PORC LA TAVA CU CARTOFI
La un kilogram de carne ai nevoie de trei cepe mijlocii, o lingura cu untura, sare, cimbru, chimen si piper. Alegi carnea macra, o sarezi si o lasi cateva ore la fezandat cu mirodenii. Asezi in tava ceapa taiata felii si lingura cu untura, ca-i mai buna ca uleiul.

Tii carnea sa se rumeneasca nitel, apoi o lasi la inabusit cu cateva linguri cu apa. Nu uita s-o acoperi, ca doar de-asta zic de-nabusit. Si asta vreo ora jumate, doua ore. Apoi, o lasi in cuptor pentru a se rumeni corespunzator.

Cartofii, unii ii lasa in tava sa se faca o data cu carnea. Poti sa faci la fel sau poti sa-i faci separat. Unii ii prefera natur. Eu unul am o pofta nebuna de cartofi taranesti, cu ceapa si costita afumata, chiar daca doctorul meu o sa se ia cu mainile de cap.
×