x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Elixirul Cavalerilor de Malta

Elixirul Cavalerilor de Malta

de Pompiliu Kostas Radulescu    |    27 Dec 2006   •   00:00
Elixirul Cavalerilor de Malta

Revelion european - Malta O tara in care casele poarta nume, iar multicolore barci pescaresti te privesc cu ochi atent, pictat de-o parte si de alta a carenei, o insula unde se circula ca-n Commonwelth si unde am condus o Dacie papuc cu volanul pe dreapta, nu poate fi decat una a surprizelor.

Revelion european - Malta O tara in care casele poarta nume, iar multicolore barci pescaresti te privesc cu ochi atent, pictat de-o parte si de alta a carenei, o insula unde se circula ca-n Commonwelth si unde am condus o Dacie papuc cu volanul pe dreapta, nu poate fi decat una a surprizelor. Ratele sunt crescute de ornament, iar stolurile de lebede fac cunostinta cu pustile de vanatoare ale insularilor, autobuzele te iau de la orice colt de strada si, cand vrei sa te dai jos, agiti o sforicica cu clopotel ca sa dai de stire soferului, iar de Revelion nu vezi tipenie pe strada.

Si-apoi mai e Bajtra... De altfel, insasi denumirea te duce cu gandul la fructul rasarit printre spini. Iar in dialectul local, peste care s-a asezat o data cu trecatorii un amestec ciudat de araba, italiana, franceza si engleza, inseamna chiar fruct de cactus.

O BAUTURA CU ISTORIE

Primele mentionari ale plantei sunt atribuite conchistadorilor. In anii urmatori cuceririi Peninsulei Mexic, dupa 1519, a fost adusa in Europa, unde s-a adaptat perfect climei din bazinul Mediteranei.

Don Giuseppe DeMajo, Cavaler al Ordinului Sf. Ioan, venit pe insula in 1730, unul dintre putinii maestri ai prepararii bajtrei, a pastrat secreta formula. Transmisa din generatie in generatie, apanaj al Cavalerilor din orasul Naxxar, va ajunge in timp bautura nationala a maltezilor, mai cu seama dupa castigarea aprecierii deschise a Eminentei Sale, Fra’ Andrew Bertie, Mare Maestru al Ordinului Militar Suveran al Cavalerilor de Malta.
Cin-cin!

Bajtra tx-xewk

In afara de a fi una dintre poamele tipice verii malteze, rosie cand este coapta, fructul unei anume specii de cactus - Opuntia Ficus Indica - constituie si ingredientul de baza pentru una dintre cele mai populare bauturi traditionale: bajtra. Excelenta ca digestiv, mai curand lichior decat tarie, daca e sa judecam dupa gustul dulceag si aromat si dupa cele 25 de grade cu care se lauda, bajtra se poate asorta la fel de bine si cu suc proaspat de portocale sau cu bitter, sau, chiar mai bine, cu sampanie.

×