x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Enigma vacilor din Alpi

Enigma vacilor din Alpi

01 Mar 2005   •   00:00

GARGANTUA SI PANTAGRUEL

VANDA IONITOIU, MARA RADUCANU

Elvetia este de departe tara contrastelor. De la peisajul mirific in care intinderile de ape sunt tainic pazite de maretia Alpilor si pana la varietatea de sortimente ce se regasesc in farfurie, toate poarta amprenta unui popor care "gusta" din plin ce ii ofera viata. Ce mancare, ce gatit, ce bucatarie! Atata vreme cat exista semipreparatele si legumele, viata e roz. Orice pana de idei in domeniul gastronomic isi gaseste repede rezolvare cu unul dintre preparatele traditionale: fondue sau raclette. Ambele sunt specialitati pe baza de branza si reprezinta solutia perfecta cand gospodina nu stie ce sa mai puna dinaintea mesenilor. Asta ca sa nu mai vorbim de svaiter si de branza cu mucegai, care au devenit celebre atat prin gust, cat si prin aspectul deosebit. Sa detina elvetienii cele mai teribile secrete ale branzeturilor?

OBICEIURI. Masa localnicilor nu e nici pe departe bogata sau abundenta, dar e foarte rational gandita. De multe ori se consuma un singur fel de mancare, indiferent ca e vorba de pranz sau de cina. Iar salata de morcovi sau de salata verde, amestecata cu diverse sosuri si servita ca fel principal sau drept garnitura, nu lipseste din nici un meniu. Multe dintre aceste salate sunt chiar bucuria gospodinelor, pentru ca ele se cumpara gata preparate, iar cand sunt servite, doamnele nu trebuie decat sa le adauge sosul. Mica traditie a elvetienilor este ca la fiecare sfarsit de saptamana sa faca aprovizionarea impreuna cu familia.

GRABA. Cand e vorba de micul dejun… mai bine te lasi pagubas. Decat sa piarda timpul cu pegatirea mesei de dimineata, elvetienii pefera sa unga in graba o felie de paine cu crema de ciocolata, sa-si ia rucsacul la spinare, bicicleta drept insotitoare si sa bata drumurile de munte. Insa cu toate ca mancarea nu se afla chiar pe lista prioritatilor, oamenii apreciaza o petrecere in familie, unde gratarul de carnati si pateul din "foaie gras" nu lipsesc niciodata. Acesta este de fapt si motivul pentru care nu acorda prea mare atentie mesei in timpul saptamanii, pentru ca week-end-ul vine ca o compensare. Si cum petrecerea nu e completa fara acel "ceva" care da sarea si piperul, bautura preferata in asemenea situatii, si nu numai, este vinul ros..., un vin foarte slab, parfumat si rafinat. La capitolul dulce, toata lumea stie ca Elvetia e patria ciocolatei, dar in mod surprinzator nu acesta este desertul preferat. In afara de copii, care nu concep sfarsitul mesei fara o tableta din acest delicios "drog", elvetienii opteaza pentru ceva care sa fie pe cat de gustos pe atat de sanatos: tortul de morcovi. Este usor si nici nu umple inutil stomacul.

Daca mergeti in Elvetia, pentru a va satura, incercati resturantele din Montreux. Niciodata nu veti putea sa terminati tot din farfurie si pe deasupra veti ramane si cu ceva bani in buzunar.

Elvetienii organizeaza in aprilie o petrecere inedita, numita Sechseläute, la care dau foc unei papusi de paie al carei cap e umplut cu explozibil. Se spune ca in functie de cum explodeaza aceasta, asa va fi si anul.

BRANZA FONDUE
Este nevoie de 400 gr branza, usturoi, doua pahare cu vin, piper si faina. Se freaca peretii unei cratite cu usturoi pisat, apoi se umple cu vin si se adauga branza taiata cubulete si piperul. Se pune pe foc amestecandu-se continuu pana ce incepe sa fiarba si devine cremoasa. Se dizolva separat putina faina, dupa care se toarna peste fiertura de pe foc. Se taie painea cubulete si se inmoaie in branza care fierbe, dupa care se scoate, se lasa sa se raceasca si se serveste. Se procedeaza la fel, pana ce se termina crema de branza.

×
Subiecte în articol: brănză