x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Grecia îşi vinde insulele, ca să depăşească criza economică

Grecia îşi vinde insulele, ca să depăşească criza economică

de Tudor Cires    |    28 Iun 2010   •   00:00
Grecia îşi vinde insulele, ca să depăşească criza economică

Grecia încearcă să vândă o parte dintre cele 6.000 de insule pe care le deţine, sperând că bogaţii lumii vor veni aici pentru a le transforma în destinaţii pentru un turism de lux, încercând, astfel, să obţină fondurile absolut necesare salvării finanţelor publice extrem de îndatorate, dezvăluie publicaţia britanică The Guardian.

Mulţi dintre potenţialii investitori sunt ruşi şi chinezi, care râvnesc să deţină o parte din destinaţiile de vacanţă mediteraneene. Vânzarea sau concesionarea pe termen lung a unor asemenea insule ar putea ajuta semnificativ bugetul statului grec. Site-ul "The Private Islands" a listat insula Nafsika, de cinci kilometri pătraţi, din Marea Ionică, la un preţ de achiziţie de 15 milioane de euro, însă se pot găsi şi insule mai mici, pentru mai puţin de două milioane de euro, adică mai ieftine decât o casă şic din Mayfair sau Chelsea. Însă, unele dintre numeroasele insule greceşti sunt atât de mici, că abia se poate pune pe ele un şezlong de stat la soare.

Numai 227 dintre insulele greceşti sunt populate, iar decizia de a merge înainte pe calea potenţialelor vânzări a fost, de asemenea, susţinută de incapacitatea statului de a dezvolta o infrastructură de bază şi o supraveghere adecvată a majorităţii acestor insule. Se speră că vânzarea sau închirierea pe termen lung a unora dintre insule va atrage investiţii şi va genera locuri de muncă şi venituri ce pot fi taxate.

Se pare însă că nu doar insuliţele nepopulate sunt pe listă, ci şi veritabile destinaţii de top, precum Mykonos şi Rodhos.

În lupta pentru atragerea de fonduri, Grecia intenţionează să-şi vândă companiile de căi ferate şi maritime. Investitorii chinezi par a fi interesaţi de sistemul feroviar grec, în condiţiile în care ei controlează deja unele dintre porturi. Într-un acord anunţat luna trecută, guvernul de la Atena a  acceptat, între altele, să exporte ulei de măsline în China.

×
Subiecte în articol: travel news