x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Gurmandul Churchill

Gurmandul Churchill

de Anna Borca    |    06 Iul 2007   •   00:00
Gurmandul Churchill

Winston Churchill, fostul premier britanic, aprecia bucătăria franţuzească şi se delecta adesea cu preparate franţuzeşti. Dar, după cum el insuşi declara, politicianul avea gusturi simple şi ii plăcea să mănănce tot ce este bun.Â



Winston Churchill, fostul premier britanic, aprecia bucătăria franţuzească şi se delecta adesea cu preparate franţuzeşti. Dar, după cum el insuşi declara, politicianul avea gusturi simple şi ii plăcea să mănănce tot ce este bun. Â


Winston Leonard Spencer Churchill (1874-1965), politician, prim-ministru al Regatului Unit, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură in 1953, a fost considerat unul dintre cei mai importanţi lideri şi strategi ai lumii. Faima lui Winston Churchill ca om politic i-a umbrit, insă, meritele şi talentul de scriitor şi istoric. Se ştie că istoria a fost una dintre marile lui pasiuni şi puţine subiecte ii erau mai dragi decăt America.


Care erau preferinţele culinare ale lui Sir Churchill? Referindu-se la măncare ii plăcea să spună: "Gusturile mele sunt foarte simple. Imi place tot ce-i mai bun". Micul dejun il savura de unul singur, pentru a se bucura, din plin, de prima trapeză a zilei. Pentru inceput: un pepene galben, după care urma o omletă sau ouă cu bacon. S-ar zice că pentru un mic dejun este suficient. Dar nu şi pentru Churchill, deoarece urma şniţelul de berbecuţ sau o pulpă de pui. Masa de dimineaţă se incheia cu o cafea cu lapte şi păine prăjită cu gem. Masa de prănz incepea cu stridii - un obicei franţuzesc, deoarece Churchill işi petrecea concediile in sudul Franţei şi aprecia bucătăria franţuzească. Urma o supă "Savoy" - un preparat din legume cu cartofi şi varză de Savoy, imbunătăţit cu felii de şunculiţă. Apoi veneau aperitivele ...


PREFERINŢE.
Măncarea preferată a primului-ministru era file de cambulă, infăşurat in somon afumat, cu garnitură de creveţi şi sos de usturoi. După preparatele de peşte i se aduceau cele de carne. De obicei, friptură de cerb, ficat de găscă umplut cu sos de trufe. Din nou o specialitate franţuzească. După cum observăm doar ingredientele sunt englezeşti, preparatele sunt franţuzeşti. Nutriţioniştii contemporani şi medicii au intrat in panică aflănd că după aşa mese copioase, Churchill se delecta şi cu un ulcior plin cu frişcă. Chiar ii plăcea să-şi servească şi oaspeţii. Trapeza se incheia cu intrebarea: "Cineva mai doreşte frişcă?". Iar seara inainte de culcare, nu chefirul era pe masa premierului, ci o supă concentrată de carne sau vănat. Â

×
Subiecte în articol: gastronomie churchill